Dodaj do ulubionych

Jakie grzyby uprawne? Pieczarki, shitake,boczniak?

20.03.12, 14:25
Zajrzałam dziś do pobliskiego ogrodniczego i widzę, że koleś ma grzyby uprawne w kostkach.
Różne.
Boczniaki (klasyczne- różowe, szare i żółte-cytrynowe), Shiitake, Pieczarki (białe i brązowe) i Kanie (ale z nimi zawracanie głowy, bo muszę je przesadzić do gruntu).
Kiedyś pamiętam mieliśmy w domu z rodzicami boczniaka - grzybnię i pamiętam, że zużyliśmy to.

Wysyp grzybów jest co 2 tygodnie, zbiera się 5-6 razy.

Które wziąć? Koleś powiedział, że jednorazowo jest to ok 4 kg grzybów, więc trzeba ściągać znajmomych i sąsiadów na wyżerkę. Przepisy na boczniaka mam na takiej ulotce. Do tej pory go tylko smażyłam, albo podawałam z jajkiem. Który grzyb daje największe pole do popisu? :))

Mam nadzieję, że zarażę ideą męża i co roku byśmy mogli takiego kloca kupować. :))
Obserwuj wątek
    • mumia_ramzesa Re: Jakie grzyby uprawne? Pieczarki, shitake,bocz 20.03.12, 14:54
      Sorry za dosadnosc, ale zabierasz sie do tego od dupy strony. Kupujesz takie, do uprawy ktorych masz warunki, a nie takie, z ktorych mozna przyrzadzic wiecej dan.
      Poczytaj jakich warunkow wymagaja poszczeg. gatunki grzybow i podejmij decyzje. Jesli "koles" niczego Ci nie doradzil to jestes skazana na siebie, ale od czego masz siec?
      • citronella Re: Jakie grzyby uprawne? Pieczarki, shitake,bocz 20.03.12, 15:25
        kupuję tzw. balot, czyli sprasowane zagrzybione wióry.
        Stawiam w zacienionym rogu ogródka.
        Rośnie.

        Czyli warunki mam do każdego rodzaju grzbybów. Cień, wilgoć, drzewa, ogródek.

        Chodziło mi o to, że jak będe robić np. boczniakową fiestę, to muszę wykombinować ze 3-4 przepisy z tym grzybem, takie, żeby dania były różne. Ale ok. załóżmy, że do każdego grzyba jak pogooglam to znajdę od groma przepisów. Sądziłam, że może po prostu ktoś ma swoich grzybowych faworytów.

        To raz, a dwa, jeśli np. boczniak to czy warto brać szlachetniejsze odmiany?

        Cytrynową albo szarą?
        Tu akurat sprzedawca twierdził, że nie ma różnicy w smaku.

        Btw. balot wygląda tak:
        images41.fotosik.pl/713/a98b2f1f1bec72c8.jpg
    • Gość: znana.jako.ggigus boczniaki - przepis IP: *.dip.t-dialin.net 20.03.12, 18:29
      Boczniaki smażone z ruccolą i octem balsamicznym

      Czas przygotowania: dwadzieścia minut
      Stopień trudności: łatwe

      Składniki(dla 2-3 osób):
      200 g boczniaków, pokrojonych w cienkie plastry
      1 - 2 papryki, pokrojona w cienkie plastry
      1 – 2 marchewki, pokrojone w cienkie plastry
      1 - 2 pęczki ruccoli
      2-3 ząbki czosnku, drobno pokrojone
      oliwa
      ocet balsamiczny
      przyprawy: sproszkowana papryka ostra i słodka, sól morska, świeżo zmielony pieprz, ewentualnie musztarda i ajwar

      Wykonanie:
      Na gorącej oliwie usmażyć boczniaki. Pod koniec smażenia, kiedy grzyby się zrumienią, dodać czosnek. Często mieszać, aby się nie przypalił, bo wówczas potrawa będzie gorzka.
      Na talerzu położyć warstwę ruccoli, papryki i marchewki, a na to usmażone boczniaki. Polać paroma kroplami oliwy i octu, przyprawić.
    • agpagp Re: Jakie grzyby uprawne? Pieczarki, shitake,bocz 20.03.12, 21:41
      sama zastanawiam się nad boczniakami bo pieczarki jak to pieczarki jedyna ich zaleta nad boczniakiem to taka że kapelusze da się nadziewać.
      A z boczniaków
      - ala schabowy
      - flaczki
      - na grilla solone golaski
      - zupa boczniakowa
      - marynowane w occie
      - do jajecznicy
      - do muffinów wytrawnych
      - z warzywami po chińsku
      -boczniaki na grzankach
      - do leczo
      - gulasz ...
      ...i co tylko fantazja mi podpowie ( no oprócz nadziewania kapeluszy ) :)
Inne wątki na temat:

Popularne wątki

Nie pamiętasz hasła

lub ?

 

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka