dzioucha_z_lasu
27.03.12, 12:18
Ludzie! Normalnie ręce mi do samej ziemi opadają, jak po raz kolejny czytam teksty w stylu " a bo polska kuchnia jest ciężka i tłusta, tylko kapusta, ziemniaki, wieprzowina i pierogi" Ja się zastanawiam - w jakich domach jadają takie osoby??
Kuchnia polska to:
krupnik na podrobach, barszcz - z fasolką, z kołdunami, ukraiński, żurek w różnych odmianach, grzybowa, rosół, chłodniki, zupy grzybowe, zupa koperkowa, ogórkowa, zupy pomidorowe, z zielonego groszku, szczawiowa, jarzynowa - z młodych wiosennych jarzyn, kalafiorowa, zupy owocowe, botwinka, zupa z młodej kalarepki, rozmaite zupy ziemniaczane, kapuśniaki na słodkiej i kiszonej kapuście, zupy marchewkowe, gulaszowe...
Pierogi ( nie rozumiem, czemu z taką wzgardą wymieniane) z owocami, z płuckami, z kaszą gryczaną, z kapustą, szpinakiem, ruskie, leniwe, kartacze pyzy, kluski śląskie, kopytka, naleśniki - z mięsem, na słodko, ze szpinakiem, zapiekane, pieczeń wołowa, duszona z młodymi jarzynami cielęcina, ozorki - w sosie chrzanowym, pulpeciki, roladki, zrazy, różnego rodzaju gulasze, gołąbki, faszerowana papryka, pieczony i duszony na różne sposoby kurczak, wątróbka z jabłkiem, sznycle, zapiekanki, kasza gryczana i pęczak z rozmaitymi dodatkami...
Surówki - marchewka z jabłkiem, z kalarepki, mizerie, z czerwonej i białej kapusty, z rzepy, selera, sałata, z pomidorów, papryki, brokuły, kalafior, fasolka szparagowa....
Serniki, makowce, biszkopty z różnymi kremami, truskawki ze śmietaną, placki drożdżowe, szarlotki, zapiekane jabłka z cynamonem, placki z owocami, placuszki z owocami...
Serio - ludzie w Polsce właśnie takie rzeczy jedzą. To jest normalna, codzienna kuchnia polska. Opowieści, ze w Polsce to tylko tłusta wieprzowina, ziemniaki i śmierdząca kapusta są wręcz obraźliwe. Albo świadczą o środowisku kulinarnym, w jakim się taka osoba obraca.