Dodaj do ulubionych

Mokra szynka z zamrazalnika

29.04.12, 22:54
Mieszkam za granica, mama przywiozla mi troche wedzonej szynki i poledwicy. Poporcjowalam sobie to wszystko na kawaleczki i schowalam do zamrazalnika. Teraz wyciagam i po rozmrozeniu jest to wszystko tak mokre ze az nie da sie tego jesc. Czy jest na to jakis sposob ? Z gory dziekuje za wskazowki ;-)
Obserwuj wątek
    • Gość: mim_maior Re: Mokra szynka z zamrazalnika IP: *.devs.futuro.pl 30.04.12, 10:42
      Do mrożenia nadają się tylko wędliny, w których jest duża ilość "mięsa w mięsie", czyli 100 g wędliny powstaje z więcej niż 100 g mięsa. Zwykle sporo więcej... W innych jest dużo wody, która imituje "soczystość" ale obniża trwałość i jakość. Trzeba znaleźć takie wędliny, które po paru dniach w lodówce (w papierze) wysychają ale są nadal smaczne, a nie robią się śliskie i nieciekawie pachnące. Te znoszą mrożenie bez żadnej szkody.
      Ja mam sprawdzone źródło tu, na Warmii - wędliny robią moi rodzice :), ale jeśli akurat nie robią, to kupuję wyroby "Z warmińskiej wędzarni" z ZM Warmia w Biskupcu. Każdy region ma takich niedużych producentów, którzy robią naprawdę dobre rzeczy.
Inne wątki na temat:

Popularne wątki

Nie pamiętasz hasła

lub ?

 

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka