Dodaj do ulubionych

Barszcz ukraiński!!!

IP: *.icpnet.pl 20.06.04, 17:42
Bardzo Was proszę o przepis na barszcz ukraiński. Najlepiej taki sprawdzony
przez Was.Dzięki!!!
Obserwuj wątek
    • krasnowo Re: Barszcz ukraiński!!! 20.06.04, 18:08
      Barszczyk Ukraiński

      skrzydełka kurze - 3 szt. (niekoniecznie)
      marchew - 1 szt. średnia
      pietruszka - 1 szt. mała
      por - 1 szt. mały
      cebula - 3 szt. średnie
      czosnek - 3/4 ząbki
      ziemniaki - 2 szt. duże
      buraki - 3 szt. średnie
      fasolka - 1 puszka, ew. 1/2 szklanki
      (fasolkę suchą namoczyć poprzedniego dnia
      i ugotować oddzielnie z solą i cukrem).
      przyprawy - sól, cukier, pieprz, listek bobkowy,
      ziele angielskie, ew.wegeta.
      jogurt lub śmietana - 200 mml

      Przygotować jarzyny. Skrzydełka, marchew, pietruszkę, por, cebule,
      listek bobkowy, ziele ang. (3 ziarenka), sól (2 łyżeczki),cukier (1 łyżeczkę),
      parę ziaren pieprzu, czosnek włożyć do gara i zalać wodą (ok.3l),
      doprowadzić do wrzenia, gotować aż jarzyny i skrzydełka będą miękkie.
      Jarzyny wyjąć (jeżeli ktoś lubi, mogą stanowić bazę do sałatki jarzynowej),
      wrzucić pokrojone w kostkę buraki i ziemniaki, gotować aż zmiękną,
      pod koniec gotowania wrzucić fasolkę, spróbować, ew. jeszcze doprawić,
      można wrzucić jeszcze rozgnieciony ząbek czosnku, można też zagęścić.
      Po zdjęciu z ognia, zabielić jogurtem lub śmietaną.
    • emka_1 Re: Barszcz ukraiński!!! 20.06.04, 20:29
      u prawdziwych ukraińców tzn ukraińców ukraińskiego pochodzenia, zamieszkujących
      na ukrainie (trochę dalej niz 50 km od lwowa) barszcz ukraiński jest zupełnie
      inna zupą, ciężką i tłustą. wszystkie warzywa są najpierw duszone na stopionej
      słoninie , a na koniec wszystko zasypują kaszą. bardziej to przypomina
      jednogarnkowca niż pyszną, lekką, letnią zupę nazywana w polsce barszczem
      ukraińskim.

      na lekkim wywarze wieprzowym (kości od schabu) gotuje się młode jarzynki:
      marchew, pietruszkę, ziemniaki,pora, selera, posiekaną dość grubo kapustę białą,
      buraczki, fasolkę szparagową i mamuta,pomidoramy (bez skórki). jarzyny, które
      mamy zamiar zjeść kroi się w plasterki, talarki, te których nie jadamy (ja np.
      pietruszki, pora i selera) wrzucamy w większych kawałkach, albo w całości, żeby
      łatwo było wydłubac z garnka. całość przyprawiamy sola, odrobiną cukru,
      zabielamy cienką słodką śmietaną, ew. zaostrzamy smak sokiem z cytryny, octem
      winnym, ale pomidory powinny wystarczająco zakwasić. oczywiście pod sam koniec
      gotowania wrzucamy pęk zieleniny: koper, natka pietruszki, liść lubczyka, liść
      selera. smak zupy zalezy od jakości jarzyn im młodsze, tym smaczniejszy. cięzka
      śmietana, czosnek, liście laurowe itd. zabijają smak młodości:( barszcz powinien
      byc lekki, słodkawo-kwaskowy, z wyczuwalnym smakiem poszczególnych jarzyn.
    • qubraq Re: Barszcz zwany w Polsce "ukraińskim"! 20.06.04, 20:33
      Przepraszam, że się wcinam w poważną dyskusję ale ponieważ niedawno
      dyskutowałem z Ukraińcami na temat ich barszczu na sąsiednim forum
      Gazety "Ruska muza, filmy, knigi" więc ośmielam sie prosić o spojrzenie na to
      co tu zacytuję:

      >> • Re: Potrawy ukraińskie i białoruskie
      yigor 22.09.2003 16:42
      Barszcz ukrainski polega na tym, ze kroisz drobno wszystkie znane Tobie
      warzywa, te najtwardsze (marchew, burak) podsmazasz i wrzucazs, reszte poprostu
      wrzucasz do wody (gestego rosolu dla drapieznikow) i gotujesz ile trzeba(30 min
      na moj gust). Musi byc gesty, zeby lyzka stala. Do talezy wlewac gesta kwasna
      smietane, posypywac zielenia (pietruszka, ukrop, kindza itp) i koniecznie
      dodawac czosnek.
      Slonina ma byc zimna, swieza, slona i najlepiej pod odpowiedni napoj.
      Polecam "Gorilke z percem".
      Dla bardziej wytrawnych moga byc smazone papryki, baklazany oraz pomidory.
      Napewno ma byc duzo wazyw na stole - swiezych oraz kiezsonych. Przeboj
      to "Kawun" - kieszony arbuz. Kisi sie jak ogurki, w calosci.
      Do piwa na ukrainie podaje sie "taranku" - ryba slona, wysuszona na sloncu.
      Dla urozmaicenia czasu oczekiwania zadne orzeszki lub paluszki - maja byc
      pestki slonecznika, nieobrane, prazone z sola. Na wyczucie, okolo 20 minut na
      malym ogniu na suchej patelni, przewracajac.
      Zamiast herbaty kompot ze swiezych owocow - jablka, wisnia, czeresnia,
      gruszy,
      wzsystko, co sie nawinie. Wino tez moze byc. smacznego >>
      Jak mówiłem, wszystkie warzywa smażyłem na maśle ale buraki wstępnie upiekłem
      w piekarniku i potem obrane wkroiłem do garnka. No i jeszcze ta różnica, że
      nie zalewałem rosołem ale bulionem warzywnym. Wolę na maśle niż na mięsie.

      • Re: Ukraiński barszcz?
      qubraq 18.05.2004 21:20

      Może przypomnę co pisala Natalia:
      • Re: Potrawy ukraińskie i białoruskie
      natalia_sankowska1 23.09.2003 09:30

      Yigorze!
      niestety, barszcz ukraiński - to nie jest to, co opisałeś. Są trzy regionalne
      wersje - po połtawsku (z tzw. pampuszkami, i to one maja byc z czosnkiem, a
      poza tym ten barszcz jest z fasolą i "tłuczoną" starą słoniną), po kijowska, i
      wtedy jest z kapustą, nie z fasolą, oraz południowa wersja, i wtedy jest on
      nawet z papryką. Bazą barszczu zawsze jest esencjalny rosół z wołowiny z
      kością. Mięsa z barszczu się nie wyjmuje. No i bnie zależy zapiminać o paście z
      pomidorów. Natomiast czosnek się je razem z barszczem do czarnego chleba
      (wyłączajac wersję z pampuszkami). Z zieleniny nie używa się nigdy kindzy,
      koperek - chyba że ktoś za nim przepada, natomiast natkę - jak najbardziej.
      Słonina najliepiej mrożona. Dobrze, że napisałeś o kiszonkach. Muszę
      powiedzieć, że nie nazywa się tego kiszonymi, lecz moczonymi jarzynami itp. Nie
      kisi się tego jak ogórków, bo sa stosowane inne przyprawy oraz słoma żytnia,
      natomiast zalewa, owszem, słona. Pestek słonecznika nie praży si e z solą (jak
      również pestek słonecznika, z których wcale nie sa najlepsze "końskie
      zęby",lecz "czarnuszki".
      PZDRV.
      Natalia >

      I jeszcze jako ciekawostkę o ukraińskim stole - może się przyda:

      • Re: Potrawy ukraińskie i białoruskie
      yigor 23.09.2003 12:10
      Natalio,
      masz racje, niescislosci w podanych przeze mnie przepisach pochodza glownie z
      tego, ze znam kuchnie ukrainska z Odessy, gdzie ta kuchnia jest pod mocnym
      oddzialywaniem innych tradycji. Poza tym myslalem o tym, ze maja to byc
      przepisy na uzytek imprezy, a nie dokumentacji tradycji, a na imprezie moze byc
      sporo wegetarianow, ktorych widok prawdziwych kawalkow miesa w barszczu
      wyeliminuje z zabawy.
      Jesli chodzi o dania glowne, to te zma byc to glownie mieso, smazone, duszone,
      gotowane, mielone i w kawalkach. Lecz na uzytek imprezy proponowalbym zrobic
      smazone ziemniaki. Kroisz ziemniak na pol, a polowki kroisz na wzor tego, jak
      sie kroi chleb. Rzucasz na patelnie, gdzie juz skwerczy olej slonecznikowy, lub
      slonina. Smazysz na srednim ogniu okolo 20-30 minut. Maja miec legko brazowa
      skorke. Doprawic sola.
      Prawdziwy Rzanoj chleb (zytnij) jest nie do zdobycia w Polsce, a bez niego ,
      niestety, ukrainski stol nie bedzie pelny. Chleb sie podaje do kazdego dania
      (poza slodyczami).
      Dziwne, ze piszesz, ze nie prazy sie z sola pestek. Sol pozwala prazyc sie
      bardziej rownomiernie i daje posmak przy luskaniu. Zawsze bylo z sola.>

      No, jak się Państwu podobało?
      Spróbujmy poszukać po domowych archiwach kasety video sprzed kilku lat kiedy
      Bobek Makłowicz prezentował naszą dawną Ukrainę i gotował razem ze swoją ciocią
      chyba w Haliczu, ichni barszcz ukraiński. Jest tylko jeden problem, podobnie
      jak z pierogami ruskimi: (konflikt kulinarny: Kongresówka vs Galicja)
      Czy chcemy gotować barszcz powszechnie nazywany w Polsce jako "ukraiński" czy
      też ugotujemy prawdziwy ukraiński barszcz, choć jak widzicie i autorytety się
      różnią w poglądach!
      Przepraszam jeśli znudziłem Sz.P.
      Andrzej
    • Gość: katejot Re: Barszcz ukraiński!!! IP: *.olsztyn.cvx.ppp.tpnet.pl 20.06.04, 22:30
      1 PRZYGOTOWAĆ WARZYWA I MIĘSO NA WYWAR DODAĆ KILOGRAM WYSZOROWANYCH BURAKOW,
      ZIELE ANG., PIEPRZ,LISTEK, KOSTKĘ ROSOŁOWĄ -GOTOWAĆ AŻ BURAKI I MIĘSO BĘDĄ
      PRAWIE MIĘKKIE, W MIĘDZYCZASIE WYJĄĆ UGOTOWANE PIETRUSZKĘ , PORA CEBULĘ (JA W
      PRZECIWIENSTIE DO KOGOS KTO PODAWAL INNY PRZEPIS DODAJĘ JEDYNIE POŁÓWKĘ
      PRZPIECZONEJ NA PALNIKU CEBULI A NIE 3 CEBULE I 3BURAKI!)I NA OKOŁO 20 MIN.
      PRZED KOŃCEM GOTOWANIA DODAJĘ POKROJONE W KOSTKĘ 4 ZIEMNIAKI I ĆWIARTKĘ KAPUSTY
      (MAŁEJ). Wyłączam gaz, dodaję fasolkę z puszki,ścieram na grubej tarce ze 3
      buraki,zabielam, zakwaszam albo pomodorkami albo wlewam kilka łyżek koncentratu
      barszczu z butelki(wtedy otrzymuję głęboki bordowy kolor), nacięte ząbki
      czosnku dla aromatu. I finito!
      2
    • qubraq Re: Barszcz ukraiński!!! 25.06.04, 21:11
      Coś sobie przypomniałem! Jakiś czas temu zrobiłem tak jak pisze wielkimi
      literami "Katejot" ale bez mięsa natomiast jak mówiłem warzywa wszystkie "co
      się nawiną pod rękę" podsmażałem na maśle czyli w niskiej temperaturze i pod
      koniec gotowania dodałem ziemniaki skrojone w kostkę na 15 minut. Oczywiście
      zakwaszam swoim zakwasem buraczanym więc juz czosnku ekstra nie dodaję bo i tak
      pachnie tak, że psy przychodzą do kuchni z nadzieją na jakieś żarełko!
      Jest fajnie tyle, że ten barszcz trzeba zjeść tego samego dnia. Nie wiem czy to
      przez ten ziemniak czy to sprawa jakości buraków ale następnego dnia kiedy
      zupki są z reguły najsmaczniejsze ten akurat cholerny barszcz już nie idzie
      robi się brązowy do klarownej w miarę cieczy strąca się coś z buraków jakiś
      taki muł no coś co przypomina osady denne a w sumie całość nie jest
      najsmaczniejsza - potraktujcie to raczej jako eufemizm! - po prostu jest
      niesmaczna.
      Piszę o tym bo kiedy nie dawałem ziemniaka natomiast pod koniec wrzuciłem
      drobną białą fasolkę to nie miałem tego zjawiska. Ot co! A propos fasoli:
      "jaśka", tego ogromnego, jednak wolę w typowej "wojennej" zupie fasolowej z
      makaronem krajanką albo kluskami i skwareczkami z boczku wędzonego.
      35 lat temu podczas ćwiczeń wspinaczkowych z komandosami wystąpiły w Dolinie
      Szklarki straszne powodzie i cały batalion łącznie z instruktorami ratował
      ludność okolicznych zalanych miejscowości. Po dniu skrajnego wysiłku ledwo żywi
      ze zmęczenia dostawaliśmy w obozie od kucharzy tak wspaniałą zupę fasolową, że
      do końca życia będę ją pamiętać. Ileż to lat próbuję taką jak wtedy sam
      ugotować; niestety, są fajne ale nie takie jak tamte!
      Może to kwestia wieku?
      Andrzej
    • qubraq Re: Barszcz ukraiński!!! 03.07.04, 22:06
      Znalazłem wreszcie tego Makłowicza, oto on:

      Barszcz ukrainski Makłowicza

      Składniki:

      - kapusta posiekana biala 1/2
      - ziemniaki w kostke okolo 5-6 szt. gotowane
      - burak gotowany siekany 2 - 3 szt.
      - fasolka biala gotowana 15-20 dag
      - olej 2 lyzki
      - marchew 1 szt.
      - smietana 2 lyzki
      - pomidorowa pasta
      - cebula 2 szt.
      - pietruszka zielona

      Plan działania:

      - Do wrzacej wody w garnku nalezy wrzucic posiekana kapuste.
      - W tym czasie cebulke posiekana w pólplasterki smazyc na oleju na patelni.
      - Po okolo 5-6 min. do kapusty nalezy dodac ziemniaczki w kawalkach i gotowac.
      - W tym czasie do cebuli na patelni dodac pomidorowa paste i marchew tarta,
      buraczki w kawalkach i od razu smietanke 2 lyzki i to wszystko podsmazyc.
      - Do garnka po okolo 15 min. wrzucic fasolke i zawartosc patelni.
      - Wszystko gotowac 2-3 min.
      - Pietruche siekana dla smaku do gara i mozna konsumowac.
      - Sól i pieprz wedle uznania.

    • qubraq Re: Barszcz ukraiński!!! 27.07.04, 14:23
      Czy próbowaliście zrobić barszcz ukraiński z młodych warzyw?
      Nikt nie wspomina o lekkim zakwaszeniu go czymkolwiek, ja to robię po prostu
      zwykłym zakwasem buraczanym i chyba jest smaczniejszy, tak mi się wydaje.
      Andrzej
    • szadoka Re: Barszcz ukraiński!!! 28.07.04, 10:53
      dla mnie jedynym slusznym, przepisem jest barszcz ukrainski nie z jakas fasolka
      tylko z bobem. Taki pamietam z dziecinstwa u babci...
      Wlasnie ugotowalam caly garnek tej pychoty i bede go jesc az nie pekne.
Inne wątki na temat:

Popularne wątki

Nie pamiętasz hasła

lub ?

 

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka