Gość: ania IP: *.icpnet.pl 20.06.04, 17:42 Bardzo Was proszę o przepis na barszcz ukraiński. Najlepiej taki sprawdzony przez Was.Dzięki!!! Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
krasnowo Re: Barszcz ukraiński!!! 20.06.04, 18:08 Barszczyk Ukraiński skrzydełka kurze - 3 szt. (niekoniecznie) marchew - 1 szt. średnia pietruszka - 1 szt. mała por - 1 szt. mały cebula - 3 szt. średnie czosnek - 3/4 ząbki ziemniaki - 2 szt. duże buraki - 3 szt. średnie fasolka - 1 puszka, ew. 1/2 szklanki (fasolkę suchą namoczyć poprzedniego dnia i ugotować oddzielnie z solą i cukrem). przyprawy - sól, cukier, pieprz, listek bobkowy, ziele angielskie, ew.wegeta. jogurt lub śmietana - 200 mml Przygotować jarzyny. Skrzydełka, marchew, pietruszkę, por, cebule, listek bobkowy, ziele ang. (3 ziarenka), sól (2 łyżeczki),cukier (1 łyżeczkę), parę ziaren pieprzu, czosnek włożyć do gara i zalać wodą (ok.3l), doprowadzić do wrzenia, gotować aż jarzyny i skrzydełka będą miękkie. Jarzyny wyjąć (jeżeli ktoś lubi, mogą stanowić bazę do sałatki jarzynowej), wrzucić pokrojone w kostkę buraki i ziemniaki, gotować aż zmiękną, pod koniec gotowania wrzucić fasolkę, spróbować, ew. jeszcze doprawić, można wrzucić jeszcze rozgnieciony ząbek czosnku, można też zagęścić. Po zdjęciu z ognia, zabielić jogurtem lub śmietaną. Odpowiedz Link Zgłoś
jottka Re: Barszcz ukraiński!!! 20.06.04, 18:24 a gdzie pomidory i kapusta? zwłaszcza bez tych pierwszych barszcz ukraiński ne funguje :) no i fasolka typu jasiek, taka duża Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: krasnowo Re: Barszcz ukraiński!!! IP: *.sejny.sdi.tpnet.pl 20.06.04, 19:08 Wyeliminowałam je dawno temu - bez nich (wg mnie) zupa jest smaczniejsza (kapusty w zupach nie lubię), podałam moją wersję tej zupy i za nią ręczę, co do fasolki, to będąc na Ukrainie u babci koleżanki jadłam "najprawdziwszy" barszcz ukraiński z kaszą gryczaną i skwarkami - fasolki nie było w ogóle :)) Odpowiedz Link Zgłoś
jottka Re: Barszcz ukraiński!!! 20.06.04, 19:12 aaa, to piszemy 'moja, ulepszona wersja klasyka' wolę wersję pomidorowo-kapustno-fasolową, tyż na licencji babci z głębin wschodnich - a w ogóle oryginalny barszcz chyba na mięsie i kościach Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: krasnowo Re: Barszcz ukraiński!!! IP: *.sejny.sdi.tpnet.pl 20.06.04, 19:24 nie ma czegoś takiego jak klasyka w przypadku barszczu ukraińskiego - w każdym regionie Polski dostaniesz go w innej wersjii, nie mówiąc już o Ukrainie, przed chwilą zajrzałam do książek kucharskich i znalazłam trzy różne wersje, w tym jedną wegetariańską - nikt nie zamieścił przy nich >moja ulepszona<, a tak na marginesie - koleżanka prosiła o przepis - podaj swój i już. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: H.T. Re: Barszcz ukraiński!!! IP: *.proxy.aol.com 25.06.04, 17:13 Pomidorów ani do barszcu, ani do bigosu! Nie były znane w owych czasach. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: H.T. Re: a IP: *.proxy.aol.com 25.06.04, 21:08 Zamirzchłe, nie pamiętsz. Te, z których te potrawy pochodzą. Odpowiedz Link Zgłoś
emka_1 Re: a 25.06.04, 21:17 aha, pomidor nieznany, za to fasolka w barszczu ukraińskim rdzennie słowiańska??? Odpowiedz Link Zgłoś
jottka Re: a 25.06.04, 21:41 emka, siedź cicho, nie widzisz, że nestor czasy prekolumbijskie wspomina? Odpowiedz Link Zgłoś
brunosch barszczyk prekolumbijski 27.07.04, 14:36 Takoż i ziemniaczków wtedy tyż nie znali... Znaczy - barszczyk prekolumbijski na Ukrainie - cóż za gratka dla etnologa! A fasolka na tym statku z Ameryki to jechała na gapę i dlatego nikt nie przyuważył. Odpowiedz Link Zgłoś
jottka Re: barszczyk prekolumbijski 27.07.04, 14:41 bruno, strasznie nudno w ty robocie, co? :) w każdym razie to chyba tak na tym majonezie refleks siem wyostrza Odpowiedz Link Zgłoś
brunosch Re: barszczyk prekolumbijski 27.07.04, 14:53 jottka napisała: > bruno, strasznie nudno w ty robocie, co? :) A żebyś widziała! Za oknem nieustanny deszcz, jarzeniówka piłuje po oczach, komputer szumi, to chociaż etnologiczne badania nad barszczem sobie przeprowadzę. > w każdym razie to chyba tak na tym majonezie refleks siem wyostrza Refleks? Jottko, KOMU??? Odpowiedz Link Zgłoś
jottka Re: barszczyk prekolumbijski 27.07.04, 14:59 jarzeniówka boli, fakt, ja mam tylko sąsiada-szaleńca, chwilowo szlifuje płytki przed garażem źle dobraną frezarką czy co to jest:( natomiast etnobarszczyk mi sie nie podoba, bo uzyskujemy czystą rasowo wodziankę Odpowiedz Link Zgłoś
brunosch Re: barszczyk prekolumbijski 27.07.04, 15:08 jottka napisała: >ja mam tylko sąsiada-szaleńca, chwilowo szlifuje płytki przed garażem źle dobraną frezarką czy co to jest:( Licytuję: Remont w budynku obok z intensywnym wykorzystaniem wiertarki udarowej. > natomiast etnobarszczyk mi sie nie podoba, bo uzyskujemy czystą rasowo wodziankę Z lekka tylko podbarwioną burakiem na czerwono. Vivat Columbus! Odpowiedz Link Zgłoś
jottka Re: barszczyk prekolumbijski 27.07.04, 15:11 małego sznaucera dziecka sąsiadki nie przebijesz :( a koncert wiertarek to sie zacznie pod wieczór a tego buraka to skąd wziąłeś? kolumb do ust by nie wziął takiego skarbu indii Odpowiedz Link Zgłoś
brunosch Re: barszczyk prekolumbijski 28.07.04, 10:58 jottka napisała: > a tego buraka to skąd wziąłeś? kolumb do ust by nie wziął takiego skarbu indii zaraz, zaraz, nam rozjechały się konepcje. Ja pisałem, że Prawdziwy Barszcz Ukraiński mógł zaistnieć dopiero po Kolumbie (fasola, ziemniak, pomidory) a z rodzimości to rzeczywiście ino czosnek i buraki. No chyba, że buraki też wędrowne... Ale może choć szybsze od pyr? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zarlok Re: Barszcz ukraiński!!! IP: *.dsl.telesp.net.br 25.06.04, 23:32 boze jaki jestem glodny Odpowiedz Link Zgłoś
jottka Re: Barszcz ukraiński!!! 25.06.04, 23:34 lodówka twym najlepszym przyjacielem :) Odpowiedz Link Zgłoś
emka_1 Re: Barszcz ukraiński!!! 20.06.04, 20:29 u prawdziwych ukraińców tzn ukraińców ukraińskiego pochodzenia, zamieszkujących na ukrainie (trochę dalej niz 50 km od lwowa) barszcz ukraiński jest zupełnie inna zupą, ciężką i tłustą. wszystkie warzywa są najpierw duszone na stopionej słoninie , a na koniec wszystko zasypują kaszą. bardziej to przypomina jednogarnkowca niż pyszną, lekką, letnią zupę nazywana w polsce barszczem ukraińskim. na lekkim wywarze wieprzowym (kości od schabu) gotuje się młode jarzynki: marchew, pietruszkę, ziemniaki,pora, selera, posiekaną dość grubo kapustę białą, buraczki, fasolkę szparagową i mamuta,pomidoramy (bez skórki). jarzyny, które mamy zamiar zjeść kroi się w plasterki, talarki, te których nie jadamy (ja np. pietruszki, pora i selera) wrzucamy w większych kawałkach, albo w całości, żeby łatwo było wydłubac z garnka. całość przyprawiamy sola, odrobiną cukru, zabielamy cienką słodką śmietaną, ew. zaostrzamy smak sokiem z cytryny, octem winnym, ale pomidory powinny wystarczająco zakwasić. oczywiście pod sam koniec gotowania wrzucamy pęk zieleniny: koper, natka pietruszki, liść lubczyka, liść selera. smak zupy zalezy od jakości jarzyn im młodsze, tym smaczniejszy. cięzka śmietana, czosnek, liście laurowe itd. zabijają smak młodości:( barszcz powinien byc lekki, słodkawo-kwaskowy, z wyczuwalnym smakiem poszczególnych jarzyn. Odpowiedz Link Zgłoś
jottka Re: Barszcz ukraiński!!! 20.06.04, 21:03 daj znać, jak będziesz gotować - ja zjadam wszystko, pory i selery zwłaszcza :) jeszcze znam wersję taką samą + młody bób, też dobre Odpowiedz Link Zgłoś
emka_1 Re: Barszcz ukraiński!!! 20.06.04, 21:41 dobrze:) zapomniałam o jeszcze jednej jarzynce istotnej dla smaku - kalerepka młoda i słodka. Odpowiedz Link Zgłoś
qubraq Re: Barszcz zwany w Polsce "ukraińskim"! 20.06.04, 20:33 Przepraszam, że się wcinam w poważną dyskusję ale ponieważ niedawno dyskutowałem z Ukraińcami na temat ich barszczu na sąsiednim forum Gazety "Ruska muza, filmy, knigi" więc ośmielam sie prosić o spojrzenie na to co tu zacytuję: >> • Re: Potrawy ukraińskie i białoruskie yigor 22.09.2003 16:42 Barszcz ukrainski polega na tym, ze kroisz drobno wszystkie znane Tobie warzywa, te najtwardsze (marchew, burak) podsmazasz i wrzucazs, reszte poprostu wrzucasz do wody (gestego rosolu dla drapieznikow) i gotujesz ile trzeba(30 min na moj gust). Musi byc gesty, zeby lyzka stala. Do talezy wlewac gesta kwasna smietane, posypywac zielenia (pietruszka, ukrop, kindza itp) i koniecznie dodawac czosnek. Slonina ma byc zimna, swieza, slona i najlepiej pod odpowiedni napoj. Polecam "Gorilke z percem". Dla bardziej wytrawnych moga byc smazone papryki, baklazany oraz pomidory. Napewno ma byc duzo wazyw na stole - swiezych oraz kiezsonych. Przeboj to "Kawun" - kieszony arbuz. Kisi sie jak ogurki, w calosci. Do piwa na ukrainie podaje sie "taranku" - ryba slona, wysuszona na sloncu. Dla urozmaicenia czasu oczekiwania zadne orzeszki lub paluszki - maja byc pestki slonecznika, nieobrane, prazone z sola. Na wyczucie, okolo 20 minut na malym ogniu na suchej patelni, przewracajac. Zamiast herbaty kompot ze swiezych owocow - jablka, wisnia, czeresnia, gruszy, wzsystko, co sie nawinie. Wino tez moze byc. smacznego >> Jak mówiłem, wszystkie warzywa smażyłem na maśle ale buraki wstępnie upiekłem w piekarniku i potem obrane wkroiłem do garnka. No i jeszcze ta różnica, że nie zalewałem rosołem ale bulionem warzywnym. Wolę na maśle niż na mięsie. • Re: Ukraiński barszcz? qubraq 18.05.2004 21:20 Może przypomnę co pisala Natalia: • Re: Potrawy ukraińskie i białoruskie natalia_sankowska1 23.09.2003 09:30 Yigorze! niestety, barszcz ukraiński - to nie jest to, co opisałeś. Są trzy regionalne wersje - po połtawsku (z tzw. pampuszkami, i to one maja byc z czosnkiem, a poza tym ten barszcz jest z fasolą i "tłuczoną" starą słoniną), po kijowska, i wtedy jest z kapustą, nie z fasolą, oraz południowa wersja, i wtedy jest on nawet z papryką. Bazą barszczu zawsze jest esencjalny rosół z wołowiny z kością. Mięsa z barszczu się nie wyjmuje. No i bnie zależy zapiminać o paście z pomidorów. Natomiast czosnek się je razem z barszczem do czarnego chleba (wyłączajac wersję z pampuszkami). Z zieleniny nie używa się nigdy kindzy, koperek - chyba że ktoś za nim przepada, natomiast natkę - jak najbardziej. Słonina najliepiej mrożona. Dobrze, że napisałeś o kiszonkach. Muszę powiedzieć, że nie nazywa się tego kiszonymi, lecz moczonymi jarzynami itp. Nie kisi się tego jak ogórków, bo sa stosowane inne przyprawy oraz słoma żytnia, natomiast zalewa, owszem, słona. Pestek słonecznika nie praży si e z solą (jak również pestek słonecznika, z których wcale nie sa najlepsze "końskie zęby",lecz "czarnuszki". PZDRV. Natalia > I jeszcze jako ciekawostkę o ukraińskim stole - może się przyda: • Re: Potrawy ukraińskie i białoruskie yigor 23.09.2003 12:10 Natalio, masz racje, niescislosci w podanych przeze mnie przepisach pochodza glownie z tego, ze znam kuchnie ukrainska z Odessy, gdzie ta kuchnia jest pod mocnym oddzialywaniem innych tradycji. Poza tym myslalem o tym, ze maja to byc przepisy na uzytek imprezy, a nie dokumentacji tradycji, a na imprezie moze byc sporo wegetarianow, ktorych widok prawdziwych kawalkow miesa w barszczu wyeliminuje z zabawy. Jesli chodzi o dania glowne, to te zma byc to glownie mieso, smazone, duszone, gotowane, mielone i w kawalkach. Lecz na uzytek imprezy proponowalbym zrobic smazone ziemniaki. Kroisz ziemniak na pol, a polowki kroisz na wzor tego, jak sie kroi chleb. Rzucasz na patelnie, gdzie juz skwerczy olej slonecznikowy, lub slonina. Smazysz na srednim ogniu okolo 20-30 minut. Maja miec legko brazowa skorke. Doprawic sola. Prawdziwy Rzanoj chleb (zytnij) jest nie do zdobycia w Polsce, a bez niego , niestety, ukrainski stol nie bedzie pelny. Chleb sie podaje do kazdego dania (poza slodyczami). Dziwne, ze piszesz, ze nie prazy sie z sola pestek. Sol pozwala prazyc sie bardziej rownomiernie i daje posmak przy luskaniu. Zawsze bylo z sola.> No, jak się Państwu podobało? Spróbujmy poszukać po domowych archiwach kasety video sprzed kilku lat kiedy Bobek Makłowicz prezentował naszą dawną Ukrainę i gotował razem ze swoją ciocią chyba w Haliczu, ichni barszcz ukraiński. Jest tylko jeden problem, podobnie jak z pierogami ruskimi: (konflikt kulinarny: Kongresówka vs Galicja) Czy chcemy gotować barszcz powszechnie nazywany w Polsce jako "ukraiński" czy też ugotujemy prawdziwy ukraiński barszcz, choć jak widzicie i autorytety się różnią w poglądach! Przepraszam jeśli znudziłem Sz.P. Andrzej Odpowiedz Link Zgłoś
emka_1 Re: Barszcz zwany w Polsce "ukraińskim"! 20.06.04, 21:46 wersja z duszeniem na słoninie pochodzi od ukraińców, w dużej liczbie zresztą, zamieszkałych na wschodniej ukrainie, tam, gdzie lodomeria nie sięgała. Odpowiedz Link Zgłoś
krasnowo Re: Barszcz zwany w Polsce "ukraińskim"! 20.06.04, 22:05 Co to jest lodomeria ? Odpowiedz Link Zgłoś
jottka lodomeria 20.06.04, 22:16 nazwa ziem zaboru austriackiego, galicja i lodomeria a tu pouczający linek: pl.wikipedia.org/wiki/Galicja Odpowiedz Link Zgłoś
emka_1 Re: Barszcz zwany w Polsce "ukraińskim"! 20.06.04, 22:17 królestwo. było. razem z galicją stanowiło część monarchii austro-węgierskie. Odpowiedz Link Zgłoś
krasnowo Re: Barszcz zwany w Polsce "ukraińskim"! 20.06.04, 22:04 Tu dochodzimy do zagadnienia - co jest klasyką w kuchni? Mamy przepisy pozornie "niezmienialne", ale, o ile są nadal żywe, gdy im się dobrze przyjrzymy, okazuje się, że jednak funkcjonują w niezliczonych wersjach i niuansach. Mamy sztandarowe dania kuchni polskiej : kurczak po polsku, pierogi ruskie (za wschodnią granicą zwane polskimi), rolady wołowe, rosół, barszcz czerwony, bigos, itd. - klasyka, a jednak jedząc potrawy w różnych rejonach Polski, ba! - w różnych domach ! - jemy je i różnią się one od siebie, a nie wątpię, że każda z gospodyń częstujących nas swoją wersją barszczu, poczułaby się urażona stwierdzeniem, że nie jest to ten klasyczny. Do kiedy potrawa zachowuje swój klasyczny charakter ? Na ile można ją zmienić? Odpowiedz Link Zgłoś
emka_1 Re: Barszcz zwany w Polsce "ukraińskim"! 20.06.04, 22:31 no więc nie spełniam warunków definicji, nie czułabym się urażona, a nawet wręcz przeciwnie:) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: katejot Re: Barszcz ukraiński!!! IP: *.olsztyn.cvx.ppp.tpnet.pl 20.06.04, 22:30 1 PRZYGOTOWAĆ WARZYWA I MIĘSO NA WYWAR DODAĆ KILOGRAM WYSZOROWANYCH BURAKOW, ZIELE ANG., PIEPRZ,LISTEK, KOSTKĘ ROSOŁOWĄ -GOTOWAĆ AŻ BURAKI I MIĘSO BĘDĄ PRAWIE MIĘKKIE, W MIĘDZYCZASIE WYJĄĆ UGOTOWANE PIETRUSZKĘ , PORA CEBULĘ (JA W PRZECIWIENSTIE DO KOGOS KTO PODAWAL INNY PRZEPIS DODAJĘ JEDYNIE POŁÓWKĘ PRZPIECZONEJ NA PALNIKU CEBULI A NIE 3 CEBULE I 3BURAKI!)I NA OKOŁO 20 MIN. PRZED KOŃCEM GOTOWANIA DODAJĘ POKROJONE W KOSTKĘ 4 ZIEMNIAKI I ĆWIARTKĘ KAPUSTY (MAŁEJ). Wyłączam gaz, dodaję fasolkę z puszki,ścieram na grubej tarce ze 3 buraki,zabielam, zakwaszam albo pomodorkami albo wlewam kilka łyżek koncentratu barszczu z butelki(wtedy otrzymuję głęboki bordowy kolor), nacięte ząbki czosnku dla aromatu. I finito! 2 Odpowiedz Link Zgłoś
krasnowo Re: Barszcz ukraiński!!! 20.06.04, 22:34 jk i kj - cóż za przypadek :))))) Odpowiedz Link Zgłoś
jottka dlajasności 20.06.04, 22:38 występuje w jednej zanickowanej osobie, gdyby coś, a nicek z moimi inicjałami w realu nie ma nic wspólnego :) Odpowiedz Link Zgłoś
krasnowo Re: dlajasności 21.06.04, 19:33 - Nie o to mi chodziło ! (że też jk i kj mi się skojarzyło),obie zaprezentowałyście podobną postawę wobec czegoś, ćo Wam się nie spodobało, ot - cały zbieg okoliczności. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: katejot Re: Barszcz ukraiński!!! IP: *.olsztyn.cvx.ppp.tpnet.pl 21.06.04, 12:36 A mój nick ma bardzo dużo wspólnego z moimi inicjałami... Odpowiedz Link Zgłoś
jottka Re: Barszcz ukraiński!!! 21.06.04, 12:38 widać masz mniej pokrętną osobowość :) Odpowiedz Link Zgłoś
qubraq Re: Barszcz ukraiński!!! 25.06.04, 21:11 Coś sobie przypomniałem! Jakiś czas temu zrobiłem tak jak pisze wielkimi literami "Katejot" ale bez mięsa natomiast jak mówiłem warzywa wszystkie "co się nawiną pod rękę" podsmażałem na maśle czyli w niskiej temperaturze i pod koniec gotowania dodałem ziemniaki skrojone w kostkę na 15 minut. Oczywiście zakwaszam swoim zakwasem buraczanym więc juz czosnku ekstra nie dodaję bo i tak pachnie tak, że psy przychodzą do kuchni z nadzieją na jakieś żarełko! Jest fajnie tyle, że ten barszcz trzeba zjeść tego samego dnia. Nie wiem czy to przez ten ziemniak czy to sprawa jakości buraków ale następnego dnia kiedy zupki są z reguły najsmaczniejsze ten akurat cholerny barszcz już nie idzie robi się brązowy do klarownej w miarę cieczy strąca się coś z buraków jakiś taki muł no coś co przypomina osady denne a w sumie całość nie jest najsmaczniejsza - potraktujcie to raczej jako eufemizm! - po prostu jest niesmaczna. Piszę o tym bo kiedy nie dawałem ziemniaka natomiast pod koniec wrzuciłem drobną białą fasolkę to nie miałem tego zjawiska. Ot co! A propos fasoli: "jaśka", tego ogromnego, jednak wolę w typowej "wojennej" zupie fasolowej z makaronem krajanką albo kluskami i skwareczkami z boczku wędzonego. 35 lat temu podczas ćwiczeń wspinaczkowych z komandosami wystąpiły w Dolinie Szklarki straszne powodzie i cały batalion łącznie z instruktorami ratował ludność okolicznych zalanych miejscowości. Po dniu skrajnego wysiłku ledwo żywi ze zmęczenia dostawaliśmy w obozie od kucharzy tak wspaniałą zupę fasolową, że do końca życia będę ją pamiętać. Ileż to lat próbuję taką jak wtedy sam ugotować; niestety, są fajne ale nie takie jak tamte! Może to kwestia wieku? Andrzej Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: P. Re: Barszcz ukraiński!!! IP: *.proxy.aol.com 25.06.04, 21:40 www.gotowanie.wkl.pl/przepis152.html Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: P. Re: Barszcz ukraiński, Eng. (stronka ukraińska) IP: *.proxy.aol.com 25.06.04, 23:17 www.litech.lviv.ua/~guenon/cuisine/soup.html#so www.google.com/search?hl=en&lr=lang_en%7Clang_pl%7Clang_ru&ie=ISO-8859-1&q=ukrainian+borshch&btnG=Search&lr=lang_en%7Clang_pl%7Clang_ru Odpowiedz Link Zgłoś
qubraq Re: Barszcz ukraiński!!! 03.07.04, 22:06 Znalazłem wreszcie tego Makłowicza, oto on: Barszcz ukrainski Makłowicza Składniki: - kapusta posiekana biala 1/2 - ziemniaki w kostke okolo 5-6 szt. gotowane - burak gotowany siekany 2 - 3 szt. - fasolka biala gotowana 15-20 dag - olej 2 lyzki - marchew 1 szt. - smietana 2 lyzki - pomidorowa pasta - cebula 2 szt. - pietruszka zielona Plan działania: - Do wrzacej wody w garnku nalezy wrzucic posiekana kapuste. - W tym czasie cebulke posiekana w pólplasterki smazyc na oleju na patelni. - Po okolo 5-6 min. do kapusty nalezy dodac ziemniaczki w kawalkach i gotowac. - W tym czasie do cebuli na patelni dodac pomidorowa paste i marchew tarta, buraczki w kawalkach i od razu smietanke 2 lyzki i to wszystko podsmazyc. - Do garnka po okolo 15 min. wrzucic fasolke i zawartosc patelni. - Wszystko gotowac 2-3 min. - Pietruche siekana dla smaku do gara i mozna konsumowac. - Sól i pieprz wedle uznania. Odpowiedz Link Zgłoś
qubraq Re: Barszcz ukraiński!!! 27.07.04, 14:23 Czy próbowaliście zrobić barszcz ukraiński z młodych warzyw? Nikt nie wspomina o lekkim zakwaszeniu go czymkolwiek, ja to robię po prostu zwykłym zakwasem buraczanym i chyba jest smaczniejszy, tak mi się wydaje. Andrzej Odpowiedz Link Zgłoś
szadoka Re: Barszcz ukraiński!!! 28.07.04, 10:53 dla mnie jedynym slusznym, przepisem jest barszcz ukrainski nie z jakas fasolka tylko z bobem. Taki pamietam z dziecinstwa u babci... Wlasnie ugotowalam caly garnek tej pychoty i bede go jesc az nie pekne. Odpowiedz Link Zgłoś