Dodaj do ulubionych

Orientalne menu

20.05.12, 13:57
Organizuje duże przyjęcie, połączenie wielu okazji i chciałabym zrobić je w klimacie orientalnym. Przyjęcie odbędzie się u nas w nowym mieszkaniu, gdzie chciałabym zrobić w każdym pokoju inną strefę. I zdecydowaliśmy się na indyjską, japońską i tajską. O ile ogólnie potrawy orientalne z ryb czy owoców morza wychodzą mi dobrze o tyle jeśli przychodzi do szczegółów, które są dokładnie z jakiego kraju to nie mam pojęcia. Poza tym chciałabym podać coś więcej ponad sushi, curry itd. Macie może jakieś propozycje, albo sprawdzone blogi które specjalizują się w tych rodzajach kuchni?
Na każdym bufecie chciałabym zrobić około 2-3 przekąsek, może jakąś sałatkę, do tego słodkości.
Zastanawiam się czy podawać coś ciepłego(impreza to będzie początek lipca, może być różnie z pogodą ale najprawdopodobniej będzie ciepło), jeśli tak to z której kuchni, główny pokój będzie japoński.
Impreza będzie raczej "chodzona", nie będzie jednego stołu, choć oczywiście w każdym pokoju będzie gdzie usiąść.
Obserwuj wątek
    • Gość: en Re: Orientalne menu IP: *.dynamic.chello.pl 20.05.12, 14:34
      Zajrzyj do Thiessy:
      www.sfinjak.wroclaw.pl/eggblog/news.php?id=135
      Polecam ksiazki z serii "Latwa kuchnia" - tajska i chinska. Do kupienia w taniej ksiazce. I Kuchnie japonska Wydawnictwa Olesiejuk: www.olesiejuk.pl/single/321645.html
    • Gość: en Re: Orientalne menu IP: *.dynamic.chello.pl 20.05.12, 14:41
      Tu tez warto pogrzebac:
      www.kuchniaplus.pl/program/?full/latwa-kuchnia-indyjska_31041
    • zia86 Re: Orientalne menu 20.05.12, 18:21
      Dzięki za linki. :) Przeszukuje sobie je właśnie. :)
      A macie może pomysł co ugotować w takich koszyczkach do gotowania na parze? Chciałabym je postawić na bufecie ale nie wiem co mogłoby w nich być.
      • Gość: en Re: Orientalne menu IP: *.dynamic.chello.pl 20.05.12, 18:25
        pierozki
        • Gość: en Re: Orientalne menu IP: *.dynamic.chello.pl 20.05.12, 18:35
          Jeszcze jedna ksiazka:
          selkar.pl/latwa_kuchnia_japonska_kazuko_emi_p_196940.html
      • glasscraft Re: Orientalne menu 20.05.12, 19:50
        Dim sum
        630dwarven.files.wordpress.com/2011/04/dim-sum.jpg
    • zia86 Re: Orientalne menu 21.05.12, 10:36
      Potrafię, potrafię. Ale potrafię też korzystać z forum. Oczywiście umiem wygooglować sobie blogi i przepisy ale skąd mam wiedzieć, które są ok? Nie będę ich wszystkich sprawdzać. Z blogów, które odwiedzam na co dzień zaczerpnę parę przepisów ale nie są to blogi specjalizujące się w kuchni orientalnej. Również sama gotuję zaledwie pół roku więc wiadomo, że nie znam się na wszystkim. Logicznym więc jest, że pytam o coś ludzi, którzy zajmują się gotowaniem kilka czy kilkanaście lat.
      Jakoś nie widzę żeby problemem były inne wątki tego typu, sama w nich pomagam jeśli się mam jakiś pomysł czy np. coś gotowałam.
    • marghe_72 Re: Orientalne menu 21.05.12, 16:20
      Zia, Galeria potraw nie gryzie..
    • lonely.stoner Re: Orientalne menu 21.05.12, 20:22
      z tajksiej kuchni to napewno zrobilabym Panang - Panang
      A rich and medium spicy red curry with lady finger chilli, kaffir lime leaves and sweet basil,
      ktore mozna podac ze wszystkim (miesem albo owocami moza) i z ryzem zazwyczaj. To jest takie dobre ze po prostu orgazm w ustach!!!
      www.realthairecipes.com/recipes/panang-curry/
    • Gość: sylwia Re: do shivy772 IP: *.agh.edu.pl 22.05.12, 08:16
      no,nie,aż wstyd czytać niektóre posty.
      dziewczyna zadała uprzejme pytanie a wy rozpoczęliście dyskusję skąd ma na to pieniądze,i to w bardzo nieuprzejmych słowach.
      a co was to obchodzi skąd ma pieniądze i co z nimi robi?
      jakbym miała czas i możliwości to też bym robiła przyjęcia tematyczne.
    • squirk Re: do shivy772 22.05.12, 09:03
      Jesteśmy na forum Kuchnia, nie na forum "Zajrzyj innym do portfela i pobądź sobie zawistny". Ani tu ani nigdzie indziej, poza ew. privem, zastanawianie się, kto ma pieniądze i skąd je ma jest po prostu nie na miejscu.
    • zia86 Re: umiem obslugiwać forum, ale mnie 22.05.12, 11:37
      No naprawdę. Zadałam normalne, konkretne pytanie związane z tematyką forum. Każdy widzi mój nick i jeśli nie chce nie musi czytać, nikomu nic do gardła na siłę nie wciskam.
      Sygnaturkę mam normalną, na każdym forum taką samą, nie stoję z pistoletem i nie każę nikomu klikać. Dużo ludzi ma też w sygnaturce suwaczki, linki do swoich blogów itd. Dużo też ma zdjęcia dzieci, pierwszych ząbków czy co tam się komu zamarzy a to nie znaczy, że trzeba przy takiej osobie w kółko o dzieciach rozmawiać. Tak samo jak ja nikogo nie zmuszam do rozmowy o swoim ślubie na forum o gotowaniu, jak mnie coś nie interesuje w sygnaturce kogoś to nie klikam i nie oglądam.
      Poza tym forum kuchnia również nie jest odpowiednim miejscem żebym opowiadała Wam o swojej pracy, ile w niej zarabiam i w ogóle wyciągała swoje zeznania podatkowe.
      A już w ogóle teoria, że przez to, że mam w sygnaturce linki do swojego szczęśliwego dnia, który był dla nas ważny przez ostatni czas jest jakąś pokrętną formą pochwalenia się pieniędzmi jest zupełnie niedorzeczne. Dużo dziewczyn z forum ślubnego i nie tylko ma w podpisie swoje zdjęcia i nie jest to nic dziwnego i na pewno nie ma żadnej ukrytej cechy.
      Zadaje normalne konkretne pytania, nie wiem czym one się różnią od pytań jakie menu na piknik, urodziny babci czy przyjęcie dziecięce.
    • squirk Re: Orientalne menu 22.05.12, 12:32
      zia86 napisała:

      > Organizuje duże przyjęcie, połączenie wielu okazji i chciałabym zrobić je w kli
      > macie orientalnym. Przyjęcie odbędzie się u nas w nowym mieszkaniu, gdzie chcia
      > łabym zrobić w każdym pokoju inną strefę. I zdecydowaliśmy się na indyjską, jap
      > ońską i tajską.

      Zajrzyj tutaj - japonskakuchnia.blogspot.com/ - często zaglądam do Karoliny po inspirację, jej przepisy są zwykle proste i szybkie do zrealizowania.
      :-)
      • zia86 Re: Orientalne menu 22.05.12, 12:38
        Dzięki! Kiedyś czytałam tego bloga właśnie z myślą o tej imprezie a potem go gdzieś zgubiłam. :)
        • squirk Re: Orientalne menu 22.05.12, 12:54
          To jeden z moich ulubionych blogów, a teraz w dodatku znalazłam tam inspirację do jutrzejszego bento box, poszaleję sobie.
          Popatrz jeszcze na kuchnię, może coś Cię zainspiruje:
          www.kuchniaplus.pl/kuchnia_przepisy_20-1-0_kuchnia-japonska.html
          :-)
          • Gość: en Re: Orientalne menu IP: *.dynamic.chello.pl 22.05.12, 13:25
            Kup koniecznie takie japonskie kwiatki:
            sklep.kuchnieswiata.com.pl/product-pol-93-Kwiat-fasoli-marynowany-250ml.html
            zrobilam z nimi kiedys salatke z daikonu krojonego obieraczką w cieniutkie paseczki; dodalam troche swiezego zielonego groszku i te kwiaty. Bardzo efektownie wygladala, dobra tez byla.
            • zia86 Re: Orientalne menu 24.05.12, 12:28
              Dzięki! :) Na pewno kupię do dekoracji.
    • violetlake Re: Orientalne menu 23.05.12, 10:28
      Polecam sprawdzoną książkę zamiast forum i blogów - ja przynajmiej widzę więcej plusów z posiadania dobrej literatury kuchennej. Książka to Essential Asian Cookbook (czerwone paprczki na fioletowym tle), wprawdzie nie wiem czy po Polsku też wydana, ale angielska wersja jest bardzo przejrzysta i ktos kto zna podstawy angielskiego nie powinien miec problemu. Mam ją prawie w całości przetestowaną, większość potraw jest rewelacyjna, pozostałe b.dobre.

      Zia, zagladasz jeszcze na forum slubne, zrezygnowaliście z Paryża?
      • Gość: en Re: Orientalne menu IP: *.dynamic.chello.pl 23.05.12, 11:53
        Jest po polsku, wydalo wyd. Konnemann, ale z 10 lat temu
    • zia86 Re: Zia, już kiedyś Ci pisałam 24.05.12, 12:26
      Ja też nie rozumiem, chyba naprawdę zacznę pisać wątki pod innymi nickami bo nie można normalnego prostego pytania kulinarnego zadać żeby cały offtopic nie powstał.
      Wadera, rozumiem, że uważasz, że co? Że sobie tak piszę żeby pisać. Przecież w większości wątków zamieszczam zdjęcia potem, mocno amatorskie to prawda ale są. ;)
      Co jest dziwnego w zmienianiu mieszkania? Przecież nie kupuje i nie sprzedaje tych mieszkań co roku. Nasi przyjaciele, którzy są 3 lata w Warszawie 7 razy przez ten czas zmieniali mieszkanie. Ja mam pracę po drugiej części Warszawy od miejsca gdzie mieszkamy teraz więc logicznym jest, że skoro kończy nam się umowa to się przeprowadzimy bliżej.
      Lubię wydawać przyjęcia, taka pasja, zboczenie nazwij to jak chcesz, niektórzy co wekeend są w klubie, niektórzy lubią wyjeżdżać na różne wycieczki a ja lubię przyjmować gości, zwłaszcza, że mamy bardzo fajną paczkę znajomych i przyjaciół z którymi lubimy przebywać.
      • shiva772 Re: Zia, już kiedyś Ci pisałam 24.05.12, 16:12
        zia86 napisała:

        > Ja też nie rozumiem, chyba naprawdę zacznę pisać wątki pod innymi nickami bo ni
        > e można normalnego prostego pytania kulinarnego zadać żeby cały offtopic nie po
        > wstał.
        ---------------------------------------------------------------------------------------------------------->
        Ja Cię nie znam tzn. nigdy sie z tobą na forum nie zetknęłam, jeżeli jednak NAPRAWDĘ nie chcesz aby takie dyskusje wokół ciebie powstawały, to zwyczajnie wywal te linki z sygnaturki. Jeżeli to zrobisz to uwierzę, że nie chcesz szpanować a jesteś zapaloną organizatorką przyjęć.
        • squirk Re: Zia, już kiedyś Ci pisałam 24.05.12, 16:21
          shiva772 napisała:

          [cut]

          > NAPRAWDĘ nie chcesz aby takie dyskusje wokół ciebie powstawały, to zwyczajnie wywa
          > l te linki z sygnaturki. Jeżeli to zrobisz to uwierzę, że nie chcesz szpanować
          > a jesteś zapaloną organizatorką przyjęć.

          Masz jakiś wewnętrzny przymus zaglądania do cudzych sygnaturek i muszą być na temat związany z forum, bo jeśli nie, to są szpanem i bogowie raczą wiedzieć, czym jeszcze? :-)
    • zia86 Re: Orientalne menu 24.05.12, 12:27
      Sushi będziemy zamawiać akurat ale z innego miejsca. :)
    • zia86 Re: Zia, już kiedyś Ci pisałam 24.05.12, 12:31
      Bo jakbyśmy rozmawiali na temat to nie byłoby problemem kto podpisuje posty, wyszedł by normalny temat w którym można byłoby się dowiedzieć czegoś na temat azjatyckiej kuchni. Ale jeśli woli się pisać offtopy, to jest tak jak jest. ;)
    • squirk Re: Zia, już kiedyś Ci pisałam 24.05.12, 16:30
      wadera3 napisała:


      > Mnie taka rzecz nie irytuje, przeszkadza* mi w normalnym użytkowaniu forum, cze
      > mu daję wyraz.
      > Niestety pozbyć się nie mogę :D a żal...

      Oczywiście możesz, nie korzystasz chyba z forum w sposób inny, niż my, Ziemianie, a do KF dodaje się ludzia w pół minuty :-)

      >
      > *Przeszkadza w sensie "plątania się pod nogami ", ale dla komfortu Zii i czyjeg
      > okolwiek, nie zrezygnuję z zaglądania na to forum.

      Wystarczy, że z bólem serca zrezygnujesz z czytania postów Zii :-)
      Mam nadzieję, że wszystkie Twoje uwagi krytyczne biorą się stąd, że masz bardzo szczęśliwe i pozbawione problemów życie osobiste, więc jedyne negatywne emocje trafiają Ci się wyłącznie tutaj i czasem musisz to z siebie wyrzucić ;-)
    • sznupkowie Re: Zia, już kiedyś Ci pisałam 24.05.12, 17:27
      no wlasnie temat szalenie ciekawy..sama uwielbiam azjatycka kuchnie i myslalam,ze moze czyms sie podziele ,albo czegos sie naucze ,a tu widze tylko slowne przepychanki.

      h
      • sznupkowie Re: Zia, już kiedyś Ci pisałam 24.05.12, 17:30
        Zia ,na moim blogu znajdzies przepis na szpinak curry,na jaja hindusa.:P....kurczaka w bambusie a jutro bede robila tajska zupe z dynii pizmowej to tez dolacze przepis..:)
    • squirk Re: Zia, już kiedyś Ci pisałam 24.05.12, 17:31
      shiva772 napisała:

      > Czytam całe wypowiedzi, zwyczajnie, nie mam wybiórczego wzroku!

      ja tez - dla mnie wypowiedź jest ponad sigiem.

      Sygnaturka to w
      > iadomość od piszącego dla wszystkich odbiorców na forum - więc ja też je czytam

      Nie jest to obowiązkowe, nikt sie nie obrazi, jeśli nie przeczytasz wszystkiego, jestem pewna.

      > . Chcesz powiedzieć, że ty nie? I wogóle co znaczy "cudza sygnaturka"? Ona jest
      > publiczna, nie stanowi własności prywatnej z zamkniętym dostępem.

      Z Twojej propozycji dla Zii wynika, że sig musi być na temat i nie dajcie bogowie, żeby np, młoda matka blogująca o swoim dziecku ośmieliła się wyskoczyć na forum Kuchnia z linkiem do bloga w sygnaturce, bo to nie na temat. Skoro sig Zii Ci nie pasuje, to pewnie wszelkie inne nieodpowiednie na Kuchnię też, słusznie myślę?
      :-)
      Zgadza się, nie zaglądam do cudzych (bo są cudze - ja mogę je tylko czytać, właściciel może modyfikować, usuwać itp - są czyjeś i ten ktoś decyduje o pokazaniu swojej własności otoczeniu) sygnaturek chyba, że ktoś potrafi pisać na tyle interesująco, że jestem ciekawa jego twórczości pozaforumowej. Ludzie piszą nie tylko na tym forum i nie mają najmniejszej ochoty ustawiać sobie x sygnatur pasujących do miejsc, w których piszą.
      :-)
    • nobullshit O matko, i córko! 25.05.12, 00:53
      A co tu się dzieje?

      Pytanie: czy któraś z osób atakujących Zię za sygnaturkę / styl życia / whatever, zwróciła uwagę, jak kulturalnie dziewczyna wypowiada się na forum? Nie robi osobistych wycieczek, nie obrabia nikomu tyłka, nie spamuje? W czym Wam więc przeszkadza? Jej kuchenny entuzjazm neofitki jest bardzo sympatyczny, a jeśli pomysły ma odjechane - jej sprawa.
      Wolę dziesięć takich Zii od jednego dispella / banity / kosmpolitecośtam, jednorazowych spamerów oraz różnych osób, których nicków miłosiernie nie wymienię, bo to wieloletnie użytkowniczki forum.
      EOT.

      • Gość: sylwia Re: O matko, i córko! IP: *.agh.edu.pl 25.05.12, 09:41
        zgadzam się.
        moderator powinien wyciąć to wszystko.
    • zia86 Re: Orientalne menu 25.05.12, 09:50
      Nie no dlaczego, ja nie mam nic przeciwko jak ktoś ze swojego bloga coś poleci, wiadomo, że to sprawdzone przez niego jest. :)
      Podoba mi się przepis na makaron prażony z krewetkami fajnie to wygląda a jakoś nie mam jeszcze krewetkowego dania.
      • amaroola Re: Orientalne menu 28.05.12, 13:23
        przykro mi ze usunieto moja wypowiedz na temat tego wlasnie bloga

        podawane tam przepisy nie maja nic wspolnego z kuchnia...jakakolwiek

        zaiste dziwne jest ze moja wypowiedz (merytoryczna, bo odnoszaca sie do przepisu, zupelnie porabanego a "pretendujacego" do miana kuchni... zaraz... jakiej to? indyjskiej chyba ... noz bosze!!!) zostala usunieta a inne komentarze na temat tego bloga nie zostaly


        moderatorze !! obudz sie! albo robisz dobra robote o tniesz wszystkich wg tej samej zasady, albo jestes jakims "nepotyzmem" ;PPP
    • zia86 Wstępne menu z przepisami 27.05.12, 23:01
      Po przemyśleniu sprawy zrezygnowaliśmy z tajskiej strefy. Nie dało by się tego za dobrze ustawić.
      Moje bardzo wstępne menu wygląda tak, powiedzcie czy się to mniej więcej dobrze komponuje smakowo oraz ilościowo. Przewidujemy około 15 gości plus my. :) Impreza długa, zakrapiana, goście lubiący nowinki, większość mięso i rybożerców, dwóch wegetarian.

      Japonia
      1. Oczywiście sushi, choć lubimy robić to je zamówimy. Będzie ok. 100 kawałków, w tym 30 wege, z rybą pieczoną i surową.
      2. Tatar z tuńczyka, przepis sprawdzony przeze mnie bardzo dobry. Mam zamiar go podać w wersji mniejszej jako foodfinger, na takich ozdobnych łyżeczkach.
      3. Pierożki gyoza. coś dla mięsożerców. ;) Chyba w takiej ilości jak w przepisie czyli ok. 50, myślicie, że wystarczy?
      4. Dania na parze w takich bambusowych koszyczkach, myślę, że będzie to bardzo ładnie wyglądało a i gotowanie na parze jest zdrowe. :)
      Jedno na pewno to będą kulki ryżowe z krewetki
      a na wegetariańską wersje nie mogę się zdecydować, czy iść też w takie kulki ryżowe tylko w wersji wege - ryżowe kulki z imbirem czy zrobić coś zupełnie innego, podoba mi się to - pomidory z kapustą imbirową
      5. Sałatki:
      Sałatka z tofu i szpinaku
      i sałatka z makaronu i kurczaka
      myślę, że dwie wystarczą?
      Myślałam jeszcze żeby zrobić tą z ośmiornicy i ogórka ale chyba byłoby już za dużo.

      Myślałam też czy by nie postawić jakiejś zupy na ciepło?

      Indie
      Tutaj mam większy problem, bo mało znalazłam zimnych przystawek indyjskich. Większość dań będzie musiała chyba stać w jakiś podgrzewaczach, chciałabym takie miseczki indyjskie ale nie wiem czy je gdzieś znajdę w sprzedaży detalicznej.

      1.Mule w zielonym curry
      Tak z 3kg małży zrobię, myślę, że wystarczy.

      2. Curry wegetariańskie i tutaj się zastanawiam między curry z ananasa
      a takim
      kremowe curry warzywne

      3. Burgery z jagnięciny, wciąż szukam przepisu ale na razie najbardziej podoba mi się chyba ten:
      burgery z jagnięciny

      Zastanawiam się czy coś jeszcze z jagnięciny?

      4. Kurczak tikka masala

      5. Sałatka podawana w kokosie
      i Chucumber

      6. Jako dodatki placki tandoori(zamawiane, nie podejmę się pieczenia samej) iryż w 4 kolorach

      Co myślicie? Ok? Dodać coś? Wystarczająca ilość? A może coś zwiększyć lub zmniejszyć?

      Do całości będzie też słodki bufet ale jeszcze zbieram przepisy.
      Do picia oprócz alkoholu(sake, likiery japońskie, wino śliwkowe, arak itd) i normalnych napojów, chce zrobić takie małe bufety z japońską herbatą i indyjskimi jogurtowymi napojami.
      • amaroola Re: Wstępne menu z przepisami 28.05.12, 13:50
        powiem ci tylko, zia, ze zielone curry to nie jest kuchnia indyjska

        a poza tym... no coz, nie wiem, kogo zapraszasz na to przyjecie, ale proponowalabym je nazwac "ala orientalne"... bo te przepisy, do ktorych linki podalas...hmm zamilkne
      • krzysztofsf Re: Wstępne menu z przepisami 28.05.12, 13:54
        > chce zrobić takie małe bufety z japońską herbatą


        Herbate dobrze byloby podac wczesniej "zaparzona" na zimno, bo moga byc problemy z zapewnieniem prawidlowego parzenia przez gosci - chyba, ze kilka dobrych termosow z optymalna do parzenia temperatura - a i to, dobrac wlasciwa ilosc suszu do wody i czasu parzenia ....lepiej jak wspomnalem - na zimno

        morzeherbaty.pl/2010/06/herbata-na-zimno/
      • Gość: en Re: Wstępne menu z przepisami IP: *.dynamic.chello.pl 28.05.12, 19:05
        Czesc japonska jest dosc monotonna - sushi (ryby z ryzem), tatar tez na ryzu, kulki ryzowe z krewetkami, kulki ryzowe z imbirem, czyli ryz z ryba rzadzi. A co to za ksiazka, ktora linkujesz?
      • Gość: asiakusy Re: Wstępne menu z przepisami IP: 119.154.181.* 28.05.12, 19:52
        Indie - przystawki gorące - przychodzą mi do głowy pakore z czerwonej soczewicy, samosy, a na całkowicie zimno - sałatka z ciecierzycy, ziemniaków i cebuli, szukaj pod "aloo chaat" na przykład, możesz osobno podać każdy ze składników (warzywa, przyprawy, można jogurt) i goście będą sobie komponowali wg smaku
        i koniecznie jako dodatki dla mnie imbir w paseczki, natka kolendry, natka mięty, zielone czili posiekane, cytryna w ćwiartkach albo limonka
Inne wątki na temat:

Nie pamiętasz hasła

lub ?

 

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka