Dodaj do ulubionych

Zamrożony łosoś i brak weny.

12.06.12, 17:37
Odkryłam w zamrażarce 3 spore kawałki łososia kupione kiedyś w zestawie bodajże w Lidlu. Było ich pięć, ale dwa zostały usmażone i mimo, że nie przesmażyłam, uznane za suche, niesmaczne i generalnie głyyy. Nie przypuszczam, żeby pozostałe były po usmażeniu mniej suche i wiórowate, więc muszę przetworzyć je jakoś inaczej, będę wdzięczna za inspirację, bo szkoda mi rybę wyrzucać. Jest sens przerobić je na zupę rybną czy dodatek do makaronu?
Obserwuj wątek
    • ania_m66 Re: Zamrożony łosoś i brak weny. 12.06.12, 19:15
      masz mikrofale?
      rozmroz jeden kawalek calkiem, skrop cytryna, popieprz, posol. wstaw na 800w na minute. nawet moze mniej, odwroc i nastaw na jakies dalsze 45-60 sekund.
      dziwnym trafem wychodzi bardziej soczysty niz z parowaru.
      do tego sos holenderski (ja sie przewaznie nie chrzanie i kupuje gotowy w kartoniku), brokuly gotowane na parze badz szparagi i ziemniaki, albo dziki ryz - to ostatnie bardziej z brokulami niz szparagami.
      albo zamarynuj przed usmazeniem w czerwonej pascie curry/sosie teriyaki - powinno rowniez pomoc.
      • squirk Re: Zamrożony łosoś i brak weny. 12.06.12, 19:21
        Nie mam mikrofali, niestety, rozważam zakup ale nie wiem, gdzie ją upchnę, bo wiesz, że u mnie wszędzie dynie i zwierzątka futerkowe. Spróbuję najmniejszy kawałek zamarynować i usmażyć na małym ogniu albo upiec.
        Jest sens marynować rybę w jogurcie czy jogurt tylko do bardziej konkretnych mięs się stosuje?
            • ania_m66 Re: Zamrożony łosoś i brak weny. 12.06.12, 19:35
              jak zrobisz "ciasto" z guboziarnistej soli i bialka raczej nie.
              masz malakser? bo moglabys zmielic mieso i zrobic klopsiki jako dodatek do np zupy - kremu brokulowego albo szpinakowego.
              albo burgery z lososia. tez dobra rzecz.
              • squirk Re: Zamrożony łosoś i brak weny. 12.06.12, 19:39
                ania_m66 napisała:

                > jak zrobisz "ciasto" z guboziarnistej soli i bialka raczej nie.
                > masz malakser? bo moglabys zmielic mieso i zrobic klopsiki jako dodatek do np z
                > upy - kremu brokulowego albo szpinakowego.

                Oo, mam malakser i generalnie mam świetnie wyposażoną kuchnię, tylko tej zakichanej mikrofali z braku miejsca jeszcze nie kupiłam. Zmielę i zrobię kulki do makaronu albo wontony łososiowe. Robiłam też kiedyś pierogi z łososiem, ziemniakami i chrzanem (chyba), idę popaczać w Google, może ten przepis odszukam.
                Dzięki, Aniu :-)
      • sznupkowie Re: Zamrożony łosoś i brak weny. 12.06.12, 19:33
        Jeżeli chcesz żeby łosoś czy inna ryba po odmrożeniu była soczysta to powinno ja sie odmrazac powoli czyli zostawić na noc w lodówce szczelnie zamkniętą.
        Jak już odmrożone obrać ze skóry i pokroic w kostke -skropic cytryna i posypac koperkiem,odstawic na jakąs godzinke.Na rozgrzaną patelnie dodac maslo ,posiekaną pietruche i odrobine kolendry,czosnek i chili wedle uznania, mieszasz dokladnie i dodajesz łososia ,po paru minutach dodajesz zielony groszek i pare łyzek serka philadelphia i gotowe.Podajesz z makaronem lub z mlodymi ziemniaczkami gotowanymi w calosci. Sol i pieprz do smaku na końcu.
          • maalgoshka Re: Zamrożony łosoś i brak weny. 12.06.12, 20:13
            Bardzo polecam taka kremowa zupe na bazie aromatycznych warzyw i pomidorow suszonych. Zupelnie o niej zapomnialam, dzieki za przypomnienie. Przepis od Bajaderki z Mniama.

            2 lyzki masla
            1 posiekana szalotka
            1 duzy por (tylko jasna czesc, okolo 3/4 szklanki) posiekany
            2-3 duze zabki posiekanego czosnku
            1/2 szklanki posiekanego selera naciowego
            1/2 lyzeczki swiezego tymianku
            1 1/2 lyzki maki
            3 szklanki rosolu z ryby, kurczaka lub wywaru z warzyw
            2 lyzki posiekanych suszonych pomidorow w oleju
            1 szklanka ugotowanego dzikiego ryzu
            180g filetu z lososia, pokrojonego w duza kostke
            1 szklanka slodkiej smietanki
            2 lyzki drobniutko posiekanej bazylii
            kilka kropel sosu Tabasco
            sol, pieprz do smaku

            sposób przygotowania
            W rondlu rozpuscic maslo, dodac szalotke, pora, czosnek, seler i tymianek i sauté 5-7 minut do miekkosci. Wsypac make i mieszajac jeszcze chwilke podsmazyc na malym ogniu przez nastepne 3-4 minuty.
            Powoli wlewac rosol ciagle mieszajac, zagotowac i podgotowac przez nastepne kilka minut. Dodac pomidory, ugotowany ryz, lososia, smietanke i bazylie i gotowac na malym ogniu az losos bedzie miekki, okolo 8-10 minut. Przysmaczyc Tabasco, sola i pieprzem.
            Podawac z chrupiaca bagietka.

Inne wątki na temat:

Nie pamiętasz hasła

lub ?

 

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka