Dodaj do ulubionych

Co robicie z kous kous?

IP: *.upc-g.chello.nl 23.06.04, 13:50
Robie dzisiaj na obiad. Ciekawa jestem ja wy kous kous przyrzadzacie. Moze
kiedys jakis inny przepis wykorzystam :)
Pozdrawiam
Asia
Obserwuj wątek
    • Gość: Marghe_72 Re: Co robicie z kous kous? IP: *.acn.waw.pl 23.06.04, 13:53
      Ja najbardziej lubie moją wersje salatki Tabullegh czy jak jej tam
      Kus kus + pomidor + ogórek + duuuuuuuuuzo cytryny :)
      i juz
      • Gość: Hela Re: Co robicie z kous kous? IP: *.bb.online.no 23.06.04, 14:01
        Ja to osobiscie nawet artykul do Kuchni o kuskusie kiedys napisalam.
        Chcesz jako dodatek do dania glownego, podstawe do salatki, czy na deser na
        slodko?
        Pozdrawiam
        • Gość: Asia Re: Co robicie z kous kous? IP: *.upc-g.chello.nl 23.06.04, 14:26
          Dzisiaj robie z warzywami jako danie glowne.
          Poprosze inne pomysly na dodatki do dan glownych i jako deserki :)
          • Gość: Hela Re: Co robicie z kous kous? IP: *.bb.online.no 23.06.04, 15:18
            Jako deserek jest pyszny zalany goracym mlekiem pelnotlustym, jak napecznieje
            dodaje sie zmielonych migdalow (lub orzechow wedlug upodobania), cukru pudru
            troszke, ma byc raczej wytrawny. usypuje sie z tego kopiec, schladza dobrze, a
            potem posypuje pudrem i cynamonem i mozna np tartymi orzechami. Bardzo dobre!
            • omango Re: Co robicie z kous kous? 23.06.04, 15:33
              kus kus + zielone warzywka: oliwki, kapary, papryka (i inne wedle uznania)
              + sos: majonez, jogurt i cury

              mniam! :-)
      • Gość: Pichciarz Re: Co robicie z kous kous? IP: *.proxy.aol.com 23.06.04, 16:17
        Wbrew temu jak to się w Polsce przyjęło, tabuleh nie jest robione z kus-kusu
        lecz z bulghur, rozdrobnionych ziaren przenicy. Kus-kus po ugotowaniu jest zbyt
        mazisty. Bulghur można zastąpić kaszą gryczaną, ugotowaną na sypko oczywiście.
        • Gość: aniel Re: Co robicie z kous kous? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.06.04, 16:21
          kus kus kleisty? u mnie zawsze na sypko,
          ps. nie gotowany a zalany bulionem
        • Gość: P. Bulgour IP: *.proxy.aol.com 23.06.04, 16:22
          www.sunnylandmills.com/aboutbulgur.html
          • Gość: Hela Bulghur vs couscous IP: *.bb.online.no 23.06.04, 16:32
            Na Bliskim Wschodzie, skad tabbouleh pochodzi, robia go z bulghuru, ale w
            Afryce POlnocnej, bulghur jest nieznany i tobbouleh robi sie z couscousu.
            Z braku laku.
            • Gość: P. Re: Bulghur vs couscous IP: *.proxy.aol.com 23.06.04, 16:45
              Jest znany, pełno na Intrnecie północnoafrykańskich (Alegeria, Tunis) przepisów
              z bulgur.
              • Gość: Cynamoon Re:A kto zna... IP: *.it / 62.233.189.* 23.06.04, 17:01
                ...przepis na cos w rodzaju keksu z kus kus?
                Mialam go ale niedawno szlag mi trafil komputer i cala moja baze danych...;-(
              • Gość: Hela Re: Bulghur vs couscous IP: *.bb.online.no 23.06.04, 17:14
                Nie polemizuje, bo nie jestem ekspertem. Nawet jakbym byla ekspertem to tez nie
                bede polemizowac, bo to nie jest forum dla polemistow!
                W Maroku maja gruby kuskus jak bulgur ale chodzi pod nazwa kuskus gruby, moze
                to jest cos zblizonego? Pichciarzu wiesz cos?

                Tu przepis na cos paellopodobnego z kuskusem zamiast ryzu:

                2 zabki czosnku, 1 fenkul, 1 czerwona papryka, 1 lyzka oleju, szafran lub
                kurkuma, pelna szklanka kuskusu, 600 ml bulionu rybnego, 1 lyzeczka soli,
                szczypta pieprzy cayenne, 25 dkg filetu z lososia, 25 dkg filetu z dorsza,
                20 dkg obranych krewetek, 2 lyzki Pastis albo innej anyzowki.

                Czosnek, fenkul i papryke usmazyc na oleju, dodac bulion i przyprawy.
                Ryby pokroic i dodac do potrawy, gotowac na wolnym ogniu 7-8 minut. Na koncu
                dodac krewetki, podlac anyzowka i udekorowac koperkiem.

                • ampolion Re: Bulghur vs couscous 23.06.04, 21:31
                  To co wiem, wiem z Internetu i jak wspomniałem jest dużo angielskojęzycznych
                  przepisów z tych krajów z prawdziwym bulghur (jak to w Polsce piszą?...). Mogę
                  podać linki. Rzecz w tym, że bulghur ma bardziej zdecydowany i własny smak, kus-
                  kus raczej nie. Nieporozumienie może też wynikać z tego, że kus-kus jest w
                  zasadzie produktem mącznym, a nie kaszką jak to w Polsce określają. Kaszka kus-
                  kus, kaszka bulghur - wsio rawno...
                  (Proszę sprawdzić skład zawartości kus-kusu na pudełku, czy nie wspominają tam
                  mąki...).
        • Gość: Miszka Burghul IP: *.chello.pl 23.06.04, 19:35
          Racja. Burghul mozna w Warszawie kupic w Samirze :-)
    • coralin Re: Co robicie z kous kous? 23.06.04, 17:17
      Taboule - u mnie to oprócz kuskusu najwięcej jest tam natki pietruszki, potem
      pomidorów, do ozdoby czarne oliwki i oliwa z oliwek najlepsza , sok z cytryny
      lub ocet balsamiczny. Jeden ze smaków lata:)
      Tadżin z kurczakiem- super rozgrzewajaca pikantna marokańska potrawa z
      imbirem , cynamonem i pieprzem. Kuskus nieodzowny. Jeden ze smaków zimy:)
    • Gość: literki Re: Co robicie z kous kous? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.06.04, 17:36
      sałatka tabbouleh - ale broń Boże nie z gotowanego, ani nawet zalewanego czymś kuskusu.
      Do surowej klaszki dodaję pomidory, ogórki (w kostkę), cebulę, czasem czarne oliwki, do tego sos: oliwa z oliwek + sok z cytryny + mięta (najlepiej świeża). Wymieszać i na 12h do lodówki. Trzeba co jakiś czas pomieszać, żeby ziarenka równo chłonęły oliwę. A jeśłi jest za suche - trzeba dodać oliwy.
      • asica74 Re: Co robicie z kous kous? 23.06.04, 19:40
        a ja taboule robie tak:
        MAROKANSKIE TABOULEH (ORZEZWIAJACA SALATKA NA LATO)

        SKLADNIKI:
        4 DUZE POMIDoRY POKROIC W KOSTECZKE
        1 DUZY OGOREK TAKZE POKROCI W KOSTECZKE
        (JEZELI WOLICIE CHOS BARDZIEJ OSTREGO TO DODAJCIE JEDNA CZERWONA CEBULE
        POKROJONA W KOSTECZKE)
        PECZEK MIETY I PECZEK NACI PIERTUSZKI (MUSZA TO BYC DOSC BUZE PECZKI) DROBNO
        POSIEKAC.
        WSZYSTKIE SKLADNIKI WRZUCIC DO JEDNEJ MISKI I DODAC DWIE SZKALNKI COUS COUS
        (BULGAR WHEAT) I WSZYTSKO DOKLADNIE WYMIESZAC. DO TEGO WYCISNAC DWIE CYRTYNY I
        POL SZKLANKI OLEJU Z OLIVEK I ZNOW DOKLADNIE WYMIESZAC. WSTAWIC DO LODOWKI I
        POTRAWA JEST GOTOWA ZA DWIE GODZINY


        ps... to chyba tak samo jak wyzej
        cieszcie sie zyciem! urodziliscie sie po to by chodzic w sloncu!
        • Gość: Asia Re: Co robicie z kous kous? IP: *.upc-g.chello.nl 23.06.04, 21:19
          Dzieki za nowe pomysly :)
          Na opakowaniu kous kous ktore kupilam jest wlasnie przepis na tabouleh,
          przetlumaczone jest to jako
          Salatka pietruszkowa
          skladniki:
          250g kous kous
          2 pomidory w kostke
          sok z cytryny
          peczek pietruszki
          sol
          ogorek w kostke
          1cebula
          2 lyzki oliwy z oliwek
          2 liscie pociete miety

          Wszystkie skladniki pomieszac razem z 250ml wody i wstawic do lodowki na 45
          minut.
          • literki nie z wodą...! z oliwą! n/t 23.06.04, 21:27
        • Gość: Asia Re: Co robicie z kous kous? IP: *.upc-g.chello.nl 23.06.04, 21:22
          Dzisiaj robilam kous kous drugi raz w zyciu. Pierwszy raz to porazka, robilysmy
          z mama jako eksperyment. Wedlug opisu na opakowaniu nalezalo zalac wrzatkiem i
          poczekac az napecznieje. I wszystko dobrze, tylko ze to kous kous bylo gorzkie.
          Od tego czasu balam sie probowac robic, ale dzisiaj zrobilam i zupelnie inne mi
          wyszlo. Moze tamto jakies lewe bylo czy cus. Albo jakas inna odmiana. Nie wiem.
          Dodam jeszcze ze goryczkie sie czulo bez zadnych dodatkow, tylko kous kous i
          woda i moze sol.
          • Gość: Hela Re: Co robicie z kous kous? IP: *.bb.online.no 23.06.04, 21:29
            Niechybnie byl lewy!

            Ja tu sie musze pokajac, bo twierdzilam, ze bulghura w Maroku nie ma. Otoz
            jest, je sie go z maslanka na zimno, a ja sie wymadrzalam bez sensu, za co
            przepraszam!
            • ampolion Re: Co robicie z kous kous? 23.06.04, 21:36
              Nie ma za co, jesteśmy tutaj by się wzajemnie douczać. Absolutne autorytety
              wszystko wiedzące definitywnie są tutaj w prawdziwej mniejszości, Bogu dzięki.
              • Gość: hela Re: Co robicie z kous kous? IP: *.bb.online.no 23.06.04, 21:51
                Madrale moga nawet i apetyt popsuc!

Nie pamiętasz hasła

lub ?

 

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka