Dodaj do ulubionych

Przepis Tiramisu-Magdy Gessler poszukiwany

03.07.12, 10:29
Chciałam zrobić blaszkę tego deseru ...dysponujecie może przepisem ?
Kasia
Obserwuj wątek
    • beata_ Re: Przepis Tiramisu-Magdy Gessler poszukiwany 03.07.12, 14:02
      Wystarczy przeczytać ze zrozumieniem :-)
      "Tiramisu Marty Gessler jest puszyste i lekkie niczym chmurka. Słodkie, ale nie do przesady. Środek ciężkości jest tam, gdzie być powinien - w musujących kawą biszkoptach."

      Gdyby było: "Moje tiramisu jest... itd", to byłyby to słowa autorki przepisu

      Poza tym, jak zwróciłaa uwagę En, to jest przepis MARTY Gessler :D:D:D
      • 5th_element Re: Przepis Tiramisu-Magdy Gessler poszukiwany 03.07.12, 14:11
        beata_ napisała:

        > Wystarczy przeczytać ze zrozumieniem :-)
        > "Tiramisu Marty Gessler jest puszyste i lekkie niczym chmurka. Słodkie, ale nie
        > do przesady. Środek ciężkości jest tam, gdzie być powinien - w musujących kawą
        > biszkoptach."
        >
        > Gdyby było: "Moje tiramisu jest... itd", to byłyby to słowa autorki przepisu
        >
        > Poza tym, jak zwróciłaa uwagę En, to jest przepis MARTY Gessler :D:D:D


        Abstrachując od imienia autorki, nikt nie zastrzegł, ze nie reklamowała go w ten megalomoński sposób. Czytanie ze zrozumieniem właśnie się kłania. NIKT nie napisał, czyje to słowa: czy autora artykułu czy autorki przepisu. Ot co.
      • 5th_element Re: Ups! :-))) 03.07.12, 14:09
        fakt, Marty od dawna mniej w mediach. O ile ona mi sie calkiem niexle kojarzyla to teraz sie wzielam i zdegustowalam. Czy nei mozna bylo tego przepisu napisac tak?

        Składniki:

        500 g Mascarpone
        4 żółtka
        4 łyżki cukru pudru
        200 g biszkoptów podłużnych
        2 szklanki mocnej kawy z ekspresu
        50 ml Amaretto (likier migdałowy)
        4 łyżki ciemnego gorzkiego kakao
        albo 2 łyżki kakao i 50 g gorzkiej czekolady

        Żółtka z cukrem pudrem ucieram mikserem kilka minut . Do kremu dodaję po łyżce mascarpone i miksuję, aż dodam cały serek. Zaparzoną i wystudzoną kawę wlewam do miseczki i dolewam likier amaretto. Połowę biszkoptów zanurzam po jednym na moment w kawie i układam w szklanej formie (robię to bardzo szybko, żeby zbyt nasączone biszkopty nie rozpadły się). Na pierwszą warstwę biszkoptów wykładam równomiernie połowę kremu i na wierzchu posypuję przez sitko kakao. Teraz znów szybko powtarzam zabawę z biszkoptami błyskawicznie zanurzanymi w kawie i układam z nich drugie piętro, na to daję drugą połowę kremu, posypuję kakao i gotowe ale…. domowe łakomczuchy muszą poczekać bo teraz ten pyszny deser przykrywam folią i władam do lodówki na min. cztery godziny.

        Bez środków ciężkości i pływania odrobiny biszkoptów w serkowej mazi?
    • Gość: geez Re: Przepis Tiramisu-Magdy Gessler poszukiwany IP: *.internetdsl.tpnet.pl 08.07.12, 09:44
      Nie no, ręce opadają. Nie pozatruwaliście się jeszcze własnym jadem. Nawet nie sprawdziwszy, najpierw plujecie na Magdę Gessler, jej włosy, styl bycia, sposób mówienia, w ogóle na całe jej jestestwo. Gdy już zajrzeliście do przepisu, wyśmialiście grafomaństwo. Gdy się okazało, że przepis podaje nie Magda, a Marta Gessler, zaczęliście kpić, że kim ona jest, aby podawać przepis na tiramisu jako swój.
      Nawet nie poświęciwszy minuty na sprawdzenie, o co chodzi.
      Otóż przepis, który Marta Gessler podała, można znaleźć tu. www.wysokieobcasy.pl/wysokie-obcasy/1,96856,1572627.html
      Po pierwsze, nie ma tam żadnej mowy o musujących biszkoptach i innych kwiecistych ozdobnikach, bo tak pisała tylko autorka bloga rondelek.pl - jednego z wielu stron i blogów, na których ten przepis się pojawia. Po drugie, Marta nie pisze, że to jest JEJ przepis - zaznaczyła, że jest to włoski przepis z Chianti.
      Jesteście bandą zakompleksionych, nienawistnych ludzi wyśmiewających co się da, plujących na każdego, kto nie przypadnie wam do gustu. Pływacie w bajorze własnego jadu, kisicie się w nim jak stare ogórki. Jesteście zaślepieni własną żółcią. Taka jest prawda.
      • kropkaa Re: Przepis Tiramisu-Magdy Gessler poszukiwany 08.07.12, 12:23
        > Otóż przepis, który Marta Gessler podała, można znaleźć tu. www.wysokieobcasy.pl/wysokie-obcasy/1,96856,1572627.html
        > [...]Marta nie pisze, że to jest JEJ przepis - zaznaczyła, że jest to włoski przepis z Chianti.

        Jaka Marta??? To pisze Agnieszka i to w dodatku Kręglicka!
        Swoją drogą jest to najlepszy na świecie przepis na tiramisu, odkąd się pojawił w WO jestem gwiazdą i nikt nigdy nie ma dość tego tiramisu. Czasem to już nie wiem, czy znajomi przychodzą do mnie czy na moje tiramisu ;-) Żeby nie było, nie kłamię, że to mój rodzinny przzepis po włoskiej babci czy cioci, zawsze podając przepis linkuję artykuł AGNIESZKI KRĘGLICKIEJ. Ale i tak w cieniu sławy mojej ulubienicy się grzeję ;-)
Inne wątki na temat:

Nie pamiętasz hasła

lub ?

 

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka