Dodaj do ulubionych

kaszotto - zaintrygowaliście mnie

06.07.12, 11:55
Dzięki na za inspirację!
Niby proste i oczywiste, a jakoś nieznane. Po wątku 'Co gotujemy najczęściej? O dobrej rutynie' wrzuciłam na patelnię pęczak, kilka grzybów, kurczaka i zielony kalafior i... było pyszne! Zapomniałam o pietruszce, za mało kalafiora, a za dużo kaszy, ale i tak urzekło nas, że proste, zdrowe i zdecydowanie lepsze od białego ryżu.
Podzielcie się, proszę, co dodajecie i z jakimi kaszami robicie.
Obserwuj wątek
      • squirk Re: w sprawie kaszotta 06.07.12, 17:56
        Czy kasza nie robi się wtedy zbyt miękka i rozłażąca się? Nie namaczam niczego, a wiem, że Ty jesteś zwolenniczką, więc będę wdzięczna, jeśli napiszesz więcej o konsystencji kaszy, nie lubimy rozpadającej się.
        :-)
          • squirk Re: sprobuj 06.07.12, 18:23
            Skuszę się w takim razie, dzięki. Każdy rodzaj namaczasz czy są jakieś kasze, których namaczać nie ma sensu? Pytam bo w kaszach generalnie mało zaawansowana jestem, gotuję głównie gryczaną, czasem krupnik.
            :-)
            • Gość: znana.jako.ggigus Re: sprobuj IP: *.dip.t-dialin.net 06.07.12, 18:33
              no ja w kaszach tez nie jakis ekspert, przyznam. Drobna kasza byla wg mnie dala b. smaczna, ale zrobila sie brejowata, wiec zrobilam salatke (tez polecam z forum kasza plus kiszony ogorek i cebula).
              Jesli chodzi o krupnik, tez jak najb. polecam namaczanie, ale trzeba jej wziac mniej, bo sluz kaszowy(hehe) strasznie zageszcza zupe.
              Gryczana nie wiem, nie jadam. Nie lubie tego zapachu, ponoc jest gryczana niepalona, ale nigdy nie widzialam.
              • squirk Re: sprobuj 06.07.12, 19:18
                Ok, dziekuję, rozszaleję się trochę kaszowo.
                Gryczaną niepaloną widziałam na pewno, nie pamiętam, gdzie, ale będę się rozglądała na zakupach i napiszę, jak ją wypatrzę.
                :-)
                • kropkaa Re: sprobuj 07.07.12, 00:43
                  Gryczana niepalona jest dostępna na bazarach - są takie stoiska z kaszami (i innymi) na wagę, tam kiedyś kupowałam. Ja akurat na Placu Mirowskim, ale pewnie na każdym bazarku z budko-sklepikami można znaleźć.
    • bene_gesserit Re: kaszotto - zaintrygowaliście mnie 06.07.12, 21:27
      Do tego zestawu z kalafiorem pasowałby zamiast natki koperek - ładnie by związał wszystko w całość i nadał głębi (zwlaszcza ze o tej porze roku koperek jest obłędny!). I trochę czosnku chociaż.

      Inne propozycje:
      - ta, o której już pisałam w tamtym wątku - kasza gryczana plus cebulka, twaróg, mięta - idealna na lato, zwłaszcza jeśli się to poda z mizerią
      - gryczana 'na dziko' - z jałowcem, czerwonym mięsem, dużą ilością natki, pomidorami, grzybami suszonymi i ogórkiem kiszonym w słupkach
      - dowolna kompozycja z udziałem oscypka (pasuje naprawdę dużo warzyw i dodatkow - np pieczona papryka i kiełbasa, albo pieczona papryka i cukinia plus bakłazan (uprażony na patelni na sucho w plastrach i pokrojony w kostkę).
      - pęcak jest dobry z kurczakiem 'na Nigellę' (który zapewne jest jednym z wielu zaadoptowanych przez nią literalnie przepisów z kuchni świata), czyli podziabanym pieczonym kurczakiem, doprawionym rozmarynem, czosnkiem i rodzynkami
      - nie robiłam tego, ale przypuszczam, ze z pęcakiem dobre byłyby pulpety w sosie marchewkowo-ogórkowym (doprawione koperkiem), przepis z forum, kultowy. Całość potraktowana jak potrawa jednogarnkowa - bardziej eintopf niż kaszotto
      - za poźno już , ale pęcak jest świetny z grillowanymi/pieczonymi zielonymi szparagami. Plus masło i już nic więcej :)
      - kaszotto grzybowe (w zestawie z cebulką, swieżymi kurkami i suszonymi borowikami albo z rydzami, całość na maśle) z dużą ilością pieprzu i podkręcone czosnkiem
      - plus zestawy bardziej egzotyczne, np pęcak albo jaglana z porem, czarnymi oliwkami i serem brie (polożonym w postaci grubego plastra już 'na wydaniu' na górze gorącego kaszotta, żeby powoli się roztopił i wtopił)
    • Gość: zoe Re: kaszotto - zaintrygowaliście mnie IP: *.brutele.be 07.07.12, 21:49
      - gruby lamany burghul , wchlania przecier pomidorowy, duzo slodkiej papryki w proszku, podprawiany na koncu suszona mieta i kolendra, feta tylko do posypania
      - peczak wolno duszony w soku buraczkowym (lub sok "barszczyk" z H..) , z cebulka, majerankiem, podprawiony buraczkami w kostke i feta
      - gryczana z grzybami, cebulka, zielem angielskim , wduszane biale warzywa: rzepki, koper wloski, pory, parmzean wmieszany
Inne wątki na temat:

Nie pamiętasz hasła

lub ?

 

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka