Dodaj do ulubionych

jak gotować, gdy.... ( mięso)

30.07.12, 20:20
Mój partner uwielbia mięso. Niestety często po nim boli go brzuch (wszystkie badania w normie). On oczywiscie twierdzi, ze to nie od mięsa i uwielbia jeść kotlety schabowe które no jakby nie patrzeć są tluste i w panierce.

Proszę poradźcie mi jak gotować żeby było mięso ale zeby nie było takie tłuste. Gotowanie na parze na razie sobie podarujmy, bo nie mam takiego sprzętu ( bede w przyszłości mieć)
Obserwuj wątek
    • sznupkowie Re: jak gotować, gdy.... ( mięso) 30.07.12, 20:59
      dusić, piec i grillować. Ja pardzo lubie schab, pokrojony w plastry nacieram ulubionymi przyprawami przekładam cebulą,pieczarkami,papryka,posiekaną pietruszka, zawijam szczelnie w folie aluminiową i pieke w 200C przez pól godziny, na końcu rozcinam folię ,skrapiam oliwa i pieke przez następne 10-15 minut az sie przyrumieni. Lopatke robie na patelni grilowej ,pieknie sie wypieka..;)
      • mojemieszkanie24 Re: jak gotować, gdy.... ( mięso) 30.07.12, 21:02
        No właśnie u mnie jest jeszcze problem, ze nie mam piekarnika :P Masakra :P
        • bene_gesserit Re: jak gotować, gdy.... ( mięso) 30.07.12, 21:39
          W takim razie duś mięsa w sosie.
          Do sosu zawsze można dodać warzywa, a odtłuścić go łatwo - tłuszcz w lodówce się ścina i łatwo go usunąc, więc wystarczy ugotować obiad dzień wcześniej.
          • sznupkowie Re: jak gotować, gdy.... ( mięso) 30.07.12, 22:05
            na wszysstko jest sposób. Ja ostatnio zrobiłam na szybko schab, mialam kawałek i pokroiłam go po skosie w cieńkie długie paseczki,doprawiłam przyprawa do kebabów Knorra, czosnkiem i majerankiem, dodałam tez dużo pokrojonej papryki w paski i cebuli , dałam 2 łyzki oliwy i smażyłam na dużym ogniu az mięso zrobiło się chrupkie i wtedy podlałam odrobina wody i dodałm kostke rosołową. Niespodziewałam sie, ze bedzie to takie smaczne. nie dodawałam zadnej mąki czy śmietany, podałam z ryżem , nie było tez tluste - bo schab chudy a oliwy tylko 2 łyżki na 4 porcje obiadowe.

            Moj tez miał kiedyś problemy z żoładkiem bo on to jadłby mięso z mięsem, a do tego jeszcze kanapka z pomidorem czy serem nie istnieje....musiała być kiełbasa w reke. Na początku sie krzywił na takie odchudzone wersje mięsne ,ale teraz już zapomniał o tłustych sosach i tłustych panierkach..:) Oczywiście czasami robie schabowego bo wszystko jest dla ludzi ,ale nie za często.
    • beata_ Re: jak gotować, gdy.... ( mięso) 30.07.12, 22:20
      mojemieszkanie24 napisała:

      > Mój partner uwielbia mięso. Niestety często po nim boli go brzuch (wszystkie badania
      > w normie). On oczywiscie twierdzi, ze to nie od mięsa i uwielbia jeść kotlety
      > schabowe, które no jakby nie patrzeć są tluste i w panierce.
      >

      Jak robisz to tłuste i jaką panierkę?????
      Bo moje schabowe w panierce jakoś nie są tłuste... Sam schab jest chudy z natury - jak ma otoczkę, to zawsze można ją odkroić. Nie wiem, co trzeba wykombinować, żeby to było tłuste...
    • trypel Re: jak gotować, gdy.... ( mięso) 30.07.12, 23:15
      mojemieszkanie24 napisała:

      > On oczywiscie twierdzi, ze to nie od mięsa i uwielbia jeść kot
      > lety schabowe które no jakby nie patrzeć są tluste i w panierce.

      a dlaczego Ty twierdzisz że to od mięsa?
      ja bardzo lubię tłuste mięsa, i ogólnie lubię tłuszcz i jeszcze mnie brzuch nigdy nie olał od tego.
      Boli mnie z nerwów, albo jak zjem ogórka kiszonego albo kapuste kiszoną (co i tak nieraz robie bo lubie)
    • Gość: miu Re: jak gotować, gdy.... ( mięso) IP: *.fbx.proxad.net 30.07.12, 23:54
      Do gotowania na parze nie potrzebujesz zadnego specjalnego sprzetu. Wystarczy garnek + zwykle metalowe sitko. Za kilka zl mozesz tez kupic specjalne sitko-wkladke pasujaca do niemal kazdego garnka. Mozna je znalezc w kazdym supermarkecie.

      PS. Postarajcie sie zlokalizowac ten bol, bo moze ma kamice zolciowa, wtedy czuc pobolewanie po zjedzieniu tlustych zwlaszcza smazonych dan. Wynki beda w normie az do totalnego zatkania.
    • feel_good_inc Wyślij faceta do lekarza. 31.07.12, 10:22
      mojemieszkanie24 napisała:
      > Mój partner uwielbia mięso. Niestety często po nim boli go brzuch (wszystkie ba
      > dania w normie).

      No sorry bejbe, ale jeżeli ma przeboje po schabowym, to zdecydowanie coś jest nie tak.
      Widać nie te badania robił co trzeba.

      > On oczywiscie twierdzi, ze to nie od mięsa i uwielbia jeść kot
      > lety schabowe które no jakby nie patrzeć są tluste i w panierce.

      Kotlety schabowe tłuste? W zbyt niskiej temperaturze smażysz.

      > Gotowanie na parze na razie sobie podarujmy, bo nie mam takiego sprzętu ( bede
      > w przyszłości mieć)

      Taki "sprzęt", czyli wkład do gotowania na parze to możesz sobie za 20-30zł kupić.
      • mojemieszkanie24 Re: Wyślij faceta do lekarza. 31.07.12, 11:14
        beata- robię chyba normalnie… chociaż mistrzem kuchni nie jestem :P maczam mięso w jajku, potem w bułce tartej i na patelnię. Myślę, ze daje za dużo tłuszczu ale mieliśmy lipną patelnię i na środku się jarało a po bokach surowe. Teraz mam nową  i mam nadzieje,że wyjdzie mniej tłuste

        trypel- twierdzę, że to od mięsa bo był kilka miesięcy temu czas że mięsa nie było przez miesiąc i czuł się świetnie. Zauważyłam, że jak kilka dni je mięso to od razu jest ociężały i brzuch go boli. Obojętnie czy to mięso zrobię ja, jego mama czy moja mama. No.. stąd moje wnioski. Niestety on się trzęsie jak widzi mięso i nie ma zahamowań :P A chudy jest jak patyk :P

        miu- też mnie martwią te bóle brzucha. Był na kolonoskopii ( wszytsko dobrze) no i potem mu się odechciało wszystkich badań… Nie mogę go na nie namówić… uparty jest

        feel_good_inc- no nic nie poradzę, ze nie lubię gotować. Pracuję w przedszkolu i stamtąd mam obiady ( naprawdę pyszne , aha… i już żeby nie było że dzieciom zjadam to normalnie za te obiady płacę). I też jak kilka dni jest mięso to się źle czuje wiec to chyba chodzi po prostu o mięso albo nie wiem o co… no coś jest nie tak.. .. Fanką gotowania nie byłam i nie będę ( ale was podziwiam naprawdę  i zazdroszczę pasji). Z resztą niestety oprocz pracy w przedszkolu prowadzę firmę i nie mam czasu na gotowanie 
        • doral2 Re: Wyślij faceta do lekarza. 31.07.12, 20:32
          mojemieszkanie24 napisała:

          :...też mnie martwią te bóle brzucha. Był na kolonoskopii ( wszytsko dobrze) no i potem mu się odechciało wszystkich badań… Nie mogę go na nie namówić; uparty ..."

          bo nie trzeba było mu tyłka badać, a żołądek.
          gastroskopię było zrobić.

          poza tym schabowe można zrobić bez panierki, na minimalnej ilości tłuszczu, lub na patelni grillowej.
          każde mięso będzie lepsze z patelni grillowej, niż w panierce na tłuszczu, przeważnie zbyt zimnym smażone.
          stąd też i mogą pojawiać się bóle żołądka, brzucha, trzustki, wątroby...
          proponuję zrobić próby wątrobowe, badanie z krwi, więc może facet przeżyje..
    • posenerka Re: jak gotować, gdy.... ( mięso) 31.07.12, 11:36
      Przetestuj czy po pulpetach też go boli?
      Też mięso ale gotowane a podczas gotowania jeszcze tłuszcz się z nich nieco wygotuje.
    • Gość: aniko16 Re: jak gotować, gdy.... ( mięso) IP: 195.85.196.* 31.07.12, 11:52
      A dlaczego na parze? O wiele smaczniejsze jest gotowane z warzywami - masz wtedy rosół i pyszne mięso, najlepiej wołowe, ale może też być np. indyk. Tylko musisz mieć odpowiedni, smaczny kawałek np. pręga, chudy szponder. Możesz też dusić, właściwie bez dodatku tłuszczu, gulasz wieprzowy albo wołowy. Jeżeli masz kawałek baraniny to ugotuj w pomidorach z warzywami i zjedz z kus-kusem. I proszę, nie wierz w te "nietłuste" schabowe. Mięso usmażone na patelni w panierce jest tłuste i może od niego boleć np. wątroba. Chociaż ja też nie potrafię sobie odmówić pysznego krwistego steku usmażonego krótko na patelni. No ale to mniejsze zło niż panierka, w której zresztą nie gustuję.
    • nottymoni Re: jak gotować, gdy.... ( mięso) 31.07.12, 21:55
      zastosuj diete rozdzielna i sprawdz czy nadal go boli brzuch. np schabowy+surowka ale bez ziemniakow, kaszy czy makaronu.
      • mojemieszkanie24 Re: jak gotować, gdy.... ( mięso) 01.08.12, 09:32
        doral2- takie badanie zalecił lekarz, bo w rodzinie partera był przypadek raka jelita. Na gastroskopię też ma skierowanie ale powiedział, ze nie pójdzie… :/

        nottymoni- już to robiłam, problemem jest smażone mięso ( jedzone 3 dni pod rząd). Po pulpetach nic mu nie jest. Teraz staram się mięso robić 3 razy w tygodniu ale on jest po prostu uzależniony od mięsa ( podobnie jak ja ) i po kryjomu sobie podjeżdża na devolay’a :P
        • izabelski Re: jak gotować, gdy.... ( mięso) 01.08.12, 09:38
          wyklucz na jakis czas czerwone mieso (wlaczywszy niektore czesci indyka) i porownaj eferky

          zamiast schabowego mozesz zrobic kolety z piersi kurczaka
Inne wątki na temat:

Nie pamiętasz hasła

lub ?

 

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka