Dodaj do ulubionych

Przepis na sernik - proszę o pomoc

27.08.12, 15:29
Kucharka ze mnie licha niestety, ale jakiś czas temu robiłam sernik i wyszedł pyszny dziś zrobiłam znowu i nadaje się do śmieci. :( Jedyną zmienną jaką zastosowałam to dodanie dwóch łyżek mąki ziemniaczanej zamiast budyniu. ( Miałam tylko 1 a tu nie można budyniu kupić , bo nie ma). Podajcie przepis na sernik bez budyniu co zawsze wychodzi lub powiedzcie jak powinnam zastąpić budyń. O ile to ma znaczenie to ser robię sama w domu, bo tu sera białego nie ma. Śmietany poniżej 30 % też nie.
Chciałam zaprosić moje azjatyckie koleżanki na polskie ciasto jak się szybko nie nauczę będzie kompromitacja. POMOCY!
Obserwuj wątek
          • beata_ Re: Przepis na sernik - proszę o pomoc 27.08.12, 18:29
            Wiem, że nie będę zbyt pomocna, ale o ile pamiętam moja mama nie dodawała ani mąki ziemniaczanej, ani budyniu, ani kaszy manny... wieki temu dodawała gotowane ziemniaki, ale to na prawdę było wieki temu - kiedy byłam dzieckiem ;-)
            Niestety od mamy przepisu już nie wezmę :(
            Mogę spróbować przespowiadać bratową - sernik robi chyba maminy, a nawet jeśli nie - to bardzo dobry :-)

            ps
            nie do końca jestem pewna tej mąki ziemniaczanej, ale budyniu i kaszy mama nie dodawała nigdy, a gotowanych ziemniaków na 100% nie dawała przynajmniej przez ostatnie 30 lat, jak nie lepiej :-)
    • Gość: iseul Re: Przepis na sernik - proszę o pomoc IP: 31.178.125.* 28.08.12, 15:02
      ja cie nie chce martwic, ale jesli te twoje kolezanki sa azjatyckie i "swiatowe" (w sensie ze mieszkaly w roznych miejscach na swiecie, a sa azjatkami, albo tez mieszkaly dlugo w azji) to dla nich sernik to wynalazek amerykanski:) i nowojorska wersja dla nich lepsza;
      akurat mam kontakt z takimi ludzmi, calkiem duza proba statystyczna;
      no i z trawieniem sera niektorym roznie tam idzie, ale to pewnie wiesz;)
      za polska uchodzi za to szarlotka;
      tylko czy nie zbankrutujesz jakbys zechciala kupic jablka w stosownej ilosci?
      jakby co - ja ostatnio najczesciej robie sernik zgodnie z przepisem gordona ramseya, modyfikujac go lekko (i w ogole pozbawiam cukru mase serowa), wychodzi zawsze;
      • azjaodkuchni Re: Przepis na sernik - proszę o pomoc 28.08.12, 15:24
        Ser jadły i przeżyły.One są prawdziwe azjatyckie ( Japonka, Koreanka, Malajka, Bengalka, Induska) oraz przeflancowane z Europy ( Hiszpanka, Turczynka, Węgierka ). Sernik amerykański robiła amerykanka ja chciałam polski. Jabłecznik mówisz nie głupi pomysł :) jabłka są i nie są drogie , ale jak piekłam ostatnio jabłecznik to o mało gości nie potrułam ;)
        • Gość: iseul Re: Przepis na sernik - proszę o pomoc IP: 31.178.125.* 28.08.12, 18:45
          no wlasnie, mam "do czynienia" z podobna mieszanka:D
          tyle, ze w PL; i w znakomitej wiekszosci marudza na sernik (ze niby nowojorski lepszy), ale kochaja szarlotke;
          ja mam osobiscie akurat odwrotnie, kocham serniki wszelkie, a szarlotki nie lubie, tylko dla przyjaciol miedzynarodowych robie; mi sie mocno banalna wydaje i oklepana i w sumie samych jablek jakos bardzo tez nie kocham, ale oni szarlotke lubia bardzo;
          jak ci sie udalo zaszkodzic gosciom jablecznikiem???
          ja sie przynajmniej spotkalam z tym, ze azjatom (z azji pldwsch) ser szkodzi w wiekszej ilosci, nawet czytalam jakies madre wyjasnienie tego i chcialam poszukac i odgrzebac ostatnio; zreszta - nie wiem, jakie masz do dyspozycji produkty nabialowe, ale to co sie sprzedaje w chinskich czy koreanskich marketach jako jogurty, to czesto jak dla mnie zupelnie jogurtu w smaku nie przypomina, a zagestnikow, syropow owocowych i innych takich wyczuwam mase (choc zdarzaja sie importowane, np. francuskie, w malunich kubeczkach), wiec cos w tym pewnie jest;
Inne wątki na temat:

Nie pamiętasz hasła

lub ?

 

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka