Dodaj do ulubionych

Jakie sa najlepsze pierogi?

27.08.12, 18:40
Brakuje mi czasu, zeby zrobic samej pierogi. A lepienie troche czasu zajmuje. Czy macie jakies sprawdzone mrozone pierogi, ktore nie rozlatuja sie w gotowaniu i smakuja tradycyjnie? A jakie najbardziej lubicie smaki? Czy slyszeliscie o pierogach z rydzami albo z oscypkiem i bryndza? Chetnie bym sprobowala ;)
Obserwuj wątek
    • kosmopolitesiorbut Re: Jakie sa najlepsze pierogi? 27.08.12, 18:55
      Nie ma takich. Wszystkie mają grube ciasto i minimalną ilość farszu. Farsz jest lekki, ciasto ciężkie co przekłada się na rentowność wyrobu. Dodać coś jeszcze? Najprościej to znaleźć trochę czasu w dzień wolny. Narobić 100-200 pierogów z różnymi farszami. Pomrozić sobie i odłożyć w woreczkach. Zawsze są pod ręką.
      • beata_ Re: Jakie sa najlepsze pierogi? 27.08.12, 19:42
        kosmopolitesiorbut napisał:

> Nie ma takich. Wszystkie mają grube ciasto i minimalną ilość farszu. Farsz jest
        > lekki, ciasto ciężkie co przekłada się na rentowność wyrobu. Dodać coś jeszcze?

Zgodzę się po części...
        Jeśli chodzi o pierogi mrożone w sklepach mniejszych i większych, to tak - w 100 procentach - rentowność, maszyny i te sprawy...
        ALE - można trafić na pierogi świeże, o grubszym cieście wprawdzie, wypełnione farszem (dobrym!) po brzegi :-) Ja w każdym razie na takie trafiłam - prawdziwe z mięsem (wołowym, przyprawionym jak należy - po domowemu, nie żadna tam mieszanka wołowo-wieprzowa), ruskie, szpinakowe, owocowe. Żeby nie to grubsze ciasto, to jak domowe! No ale coś za coś :-)
        Nie sądzę tylko, żeby podanie miejsca, gdzie to kupuję cokolwiek pomogło :-)

> Najprościej to znaleźć trochę czasu w dzień wolny. Narobić 100-200 pierogów z
        > różnymi farszami. Pomrozić sobie i odłożyć w woreczkach. Zawsze są pod ręką.

Czas to jedno... pozostaje jeszcze ochota :-)
        No ja jakoś nie mam nabożeństwa ani cierpliwości do pierogów... zwłaszcza, że mam pod ręką te, co mam do kupienia... Ale szczęściara ze mnie!
        • aqua48 Re: Jakie sa najlepsze pierogi? 27.08.12, 20:06
          Najlepsze są świeże, nie mrożone i robione własnoręcznie. Ja robie wtedy kiedy mogę sie im poświecić całkowicie.
          • beata_ Re: Jakie sa najlepsze pierogi? 27.08.12, 20:33
            aqua48 napisała:

> Najlepsze są świeże, nie mrożone i robione własnoręcznie. Ja robie wtedy kiedy
            > mogę sie im poświecić całkowicie.

No więc, jako że ja nie lubię się im poświęcić (chociaż może bym i mogła, jakbym się bardzo uparła) jestem szczęśliwa, że dopadłam takich właśnie świeżych i własno-czyjoś-ręcznych. Mimo że nie "mojoręczne" i nie "mamoręczne" są na prawdę dobre, wciąż żyję i nie strułam się od paru lat, i mogłabym z czystym sumieniem polecić wszystkim mnie podobnym, gdyby nie mocno ograniczony obszar występowania tychże pierogów :-)

ps
            cały czas z zaznaczeniem, że ciasto jest grubsze niż domowe, ale da się to przeżyć - ja mało elegancko odkrawam i zostawiam na talerzu brzegi :-))

• kosmopolitesiorbut Re: Jakie sa najlepsze pierogi? 27.08.12, 20:42
          Ciasto wyrabiam w maszynie do chleba, wałkuję maszynką do pierogów, wycinam i kleję specjalnym foremkowym ustrojstwem. Te 200 mam w przeciągu niecałej godziny, półtorej zrobione. Trochę więcej roboty jest z farszem ale tylko kapuściano grzybowym, bo mięsny robię ze sztuki mięsa na którym gotował się rosół albo inny mięsny wywar. Pierogi z serem czy bryndza to banał "w robocie", wszelkie owocowe też.
          • kosmopolitesiorbut Re: Maszynką do makaronu oczywiście...nt 27.08.12, 21:12

• beata_ To umówmy się tak... 27.08.12, 22:08
            ... ja zrobię ten farsz mięsny, kapuściano/grzybowy i jaki tylko chcesz (owocowy mogę odpuścić), a Ty zrobisz ciasto i będziesz lepił - może być? :-)))

Nie będę wiśnia... ugotuję, wyłowię, ostudzę i zamrożę... "zrobimy" 400 sztuk i podzielę się z Tobą - 300 dla Ciebie, 100 dla mnie...
            To jak?

ps
            maszynę zgadłam, spoko :-)
            • kosmopolitesiorbut Re: To umówmy się tak... 27.08.12, 22:26
              Jak będziesz w Gdyni - zapraszam. Mrożę surowe...
              • beata_ Re: To umówmy się tak... 27.08.12, 22:56

> Jak będziesz w Gdyni - zapraszam. Mrożę surowe...

Buuuuuu! Myślałam, że ja zamrożę gotowane...
                Ale farsz będę mogła zrobić, jakby co?
                I "moją" część ugotujemy?
                Jak inaczej dowiozę do mrożenia? Bo mrożone nie dojadą nijak... :(
                • kosmopolitesiorbut Re: To umówmy się tak... 27.08.12, 23:13
                  Jeśli z Chorzowa do Gdyni "dojeżdżają" pociągiem zamrożone frankfuterki to i pierogom stać się nic nie powinno. Wystarczy torba izotermiczna i kilka zwykłych gazet. Tabloidy się nie nadają...:-D
                  • beata_ Re: To umówmy się tak... 28.08.12, 00:16

> Jeśli z Chorzowa do Gdyni "dojeżdżają" pociągiem zamrożone frankfuterki to i
                    > pierogom stać się nic nie powinno. Wystarczy torba izotermiczna i kilka zwykłych
                    > gazet. Tabloidy się nie nadają...:-D

A z Gdyni do Chorzowa? :D

No i nie Chorzów tu byłby ćwiczony... aż muszę sprawdzić na mapie :-)

ps
                    tabloidów nie używałam i nie używam (do niczego!), gazet właściwie też ostatni nie...
          • emwu55 Re: Jakie sa najlepsze pierogi? 30.08.12, 08:56
            a z jakiej illości mąki robisz te 200 szt. bo mi z kilograma uparcie wychodzi 40 szt. Wykrawam pucharkiem do lodów po ugotowaniu na talerzu obiadowym są takie do 3/4 jego wysokości.
            • kosmopolitesiorbut Re: Jakie sa najlepsze pierogi? 30.08.12, 15:59
              Przyłóż się do wałkowania. 200 to 4-5 szkl. mąki pszennej t.650. Kółka o średnicy 8 cm.
              • emwu55 Re: Jakie sa najlepsze pierogi? 31.08.12, 08:17
                a może chodzi o typ mąki bo ja daję chyba 500 lub 550 musze potem sprawdzić. A wałkuję jak szalona i ciasto jest cienkie.
            • Gość: Ewa Re: Jakie sa najlepsze pierogi? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 31.08.12, 23:33
              Ile ????? 40 szt. pierogów z kilograma maki ??? Ja zwykle robie z 3 szklanek co odpowiada mniej wiecej 500g maki i wychodzi mi ok. 70 sztuk.
              • kosmopolitesiorbut Re: Jakie sa najlepsze pierogi? 01.09.12, 01:15
                Gość portalu: Ewa napisał(a):

> Ile ????? 40 szt. pierogów z kilograma maki ??? Ja zwykle robie z 3 szklanek co
                > odpowiada mniej wiecej 500g maki i wychodzi mi ok. 70 sztuk.

Szok, nie?
    • hamerykanka Re: Jakie sa najlepsze pierogi? 28.08.12, 00:17
      Moje ukochane to pielmieni: farsz z kilku rodzajow surowego mielonego miesa i cebuli. Gotuje je w rosole, nieco dluzej niz normalne pierogi. Nie sadze, aby mozna bylo kupic gotowe:)
    • beata_ Taż przeczytałam, no! 28.08.12, 02:27
      Kierunki są zbliżone - odległości nie byłam pewna, bo szkoły kończyłam czas jakiś temu... Chorzów "w głowie" wydawał mi się wyżej niż na mapie :-)

Widzę, że w razie czego mrożone wytrzymają :-D

ps
      chyba że czegoś nie zrozumiałam... w końcu późno dość, nie? :-)
      • kosmopolitesiorbut Re: Aaaaaa!nt 28.08.12, 02:30

• beata_ Re: Aaaaaa!nt 28.08.12, 02:49
          No coooooo?
    • kosheen4 Re: Jakie sa najlepsze pierogi? 28.08.12, 09:45
      dostałam od znajomej kilogramową pakę ruskich i drugą z kapustą i grzybamiz tej firmy: www.u-jedrusia.pl/
      nie wiem jaki mają zasięg, bo znajoma dużo jeździ po kraju i mogła kupić gdziekolwiek - nie dopytałam, zwłaszcza że nie były na specjalne zamówienie, tylko trzeba było nadmiary zutylizować :)
      bardzo mi smakowały, zwłaszcza ruskie.
      • aqua48 Re: Jakie sa najlepsze pierogi? 28.08.12, 10:24
        kosheen4 napisała:

> dostałam od znajomej kilogramową pakę ruskich i drugą z kapustą i grzybamiz tej firmy: www.u-jedrusia.pl/
        > nie wiem jaki mają zasięg, bo znajoma dużo jeździ po kraju i mogła kupić gdziek
        > olwiek - nie dopytałam, zwłaszcza że nie były na specjalne zamówienie, tylko tr
        > zeba było nadmiary zutylizować :)
        > bardzo mi smakowały, zwłaszcza ruskie.

Są w całym Krakowie. Mnie nie smakują.
        >
        • qubraq Re: Jakie sa najlepsze pierogi? 29.08.12, 15:49
          Nasze lwowskie, z ziemniakami i serem i z cebulką podsmażoną na maśle, w cienkim cieście ważące około 25 gramów, podobne robia dla supermarketu PiP w BlueCity... :-)
      • Gość: GMK Re: Jakie sa najlepsze pierogi? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.08.12, 10:30
        Kocham pierogi, ale nie potrafię ich zrobić. Powstawaniu ciasta towarzyszy koszmarny bałagan, zużywam niebotyczne ilości mąki, bo ciasto moim zdaniem, ciągle nie takie, a po ugotowaniu są rozklejone , niesmaczne i fuj. Do legendy rodzinnej przeszła opowieść jak robiłam pierogi z jagodami i pożyczałam mąkę od wszystkich sąsiadów...
        Dlatego chylę czoła przed tymi co potrafią. Ale nie jestem zwolenniczką mrożonych pierogow, nawet tych zrobionych własnoręcznie. Chyba coś tam się zmienia w strukturze ciasta ..
        A na dowód, że pierogi to naprawdę sztuka mam pytanie pewnej pani, klientki w restauracji" kto dzisiaj lepi pierogi?" Bo jak -tu padło imię- to dziękuję. Świeże pierogi, ale się rozmarzyłam...
        • Gość: gosc Re: Jakie sa najlepsze pierogi? IP: 217.98.68.* 28.08.12, 20:20
          Najlepsze z mrozonych sa pierogi "Galicja".. Rewelka. Duuzo farszu A co do mrozenia to moja mama czesto mrozi na zapas i ciasto zawsze smakuje tak samo dobrze :)
          • Gość: dorotkah Re: Jakie sa najlepsze pierogi? IP: *.hsd1.il.comcast.net 30.08.12, 06:57
            Od pierwszych slow w pierwszym poscie od razu wiadomo,ze to spam.
    • poduszkka Re: Jakie sa najlepsze pierogi? 30.08.12, 07:42
      Ja tradycyjnie muszę się wypowiedzieć, że uwielbiam pierogi z mięsem babci mojego narzeczonego;) Cała rodzina próbuje dopytać o przepis ale babcia nie chce ujawnić. Może kiedyś uda mi się zdobyć ten przepis dla ewentualnych prawnuków;)
      • squirk Re: Jakie sa najlepsze pierogi? 30.08.12, 14:36
        poduszkka napisał(a):

> Ja tradycyjnie muszę się wypowiedzieć, że uwielbiam pierogi z mięsem babci moje
        > go narzeczonego;)

Zmroziło mnie.
        ;-)
        • Gość: beata_ Re: Jakie sa najlepsze pierogi? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.08.12, 14:42
          Mnie też :-D
      • 5th_element Re: Jakie sa najlepsze pierogi? 30.08.12, 15:00
        > uwielbiam pierogi z mięsem babci moje go narzeczonego;)

auć! teściowej - to rozumiem..
      • beata_ Ciekawi mnie, na jak długo... 30.08.12, 15:52
        ... im tego mięsa starczy :D
      • Gość: ukliczka pierogi? tylko z mięsem!:) IP: *.dynamic.chello.pl 03.09.12, 19:02
        poduszkka napisał(a):

> Ja tradycyjnie muszę się wypowiedzieć, że uwielbiam pierogi z mięsem babci moje
        > go narzeczonego;) Cała rodzina próbuje dopytać o przepis ale babcia nie chce uj
        > awnić. Może kiedyś uda mi się zdobyć ten przepis dla ewentualnych prawnuków;)

Najlepsze pierogi? Od dawna z mięsem, nie istnieją one dla mnie pod żadną inną postacią, zawsze od dziecka nie potrafiłam zjeść niczego innego, niż "z mięsem", z serem...rzadko, z owocami, może raz na rok, z mięsem? Mogłabym jeść cały czas;)

ps. do poduszka: fajna strona w sygnaturce, tylko za dużo smacznych rzeczy tam mają:P;)
        • kosmopolitesiorbut Re: pierogi? tylko z mięsem!:) 03.09.12, 19:18
          Gość portalu: ukliczka napisał(a):

> Najlepsze pierogi? Od dawna z mięsem, nie istnieją one dla mnie pod żadną inną
          > postacią, zawsze od dziecka nie potrafiłam zjeść niczego innego, niż "z mięsem"

Współczuję. To tak jakby w rejsie dookoła świata zawinąć tylko do jednego portu.
          • ukliczka pierogi, pierogami a ja bym zjadła...;) 04.09.12, 17:40
            Swoją drogą, przeszparałam wczoraj parę przepisów z tej sygnaturki Twojej i wpadło mi pod ręce takie oto dzieło;)
            vivalavita.pl/przepis/raviolizeszpinakiemiricotta-627.html
            A szpinak jest bardzo dobry, zdrowy, uwielbiam go spożywać szczególnie z naleśnikami;)

pozdrawiam Ulcia.
          • ukliczka Re: pierogi? tylko z mięsem!:) 04.09.12, 17:42
            do kosmopolitesiorbut:

Czy ja wiem, po prostu nie zawsze da się jeść wszystko pod różną postacią, chociaż są wyjątki od tego np. naleśniki to z serem, z mięsem, z marchwią, oraz na słodko, palce lizać;)
            • poduszkka Re: pierogi? tylko z mięsem!:) 07.09.12, 08:30
              Szczerze mnie zaskoczyłaś tym przepisem, ponieważ korzystam z tej stronki od jakiegoś czasu i nigdy nie znalazłam tego przepisu;)
              Chyba dzisiaj wypróbuje go, oczywiście jeżeli będę mieć odpowiednio dużo sił po pracy, bo nie wiem czy nie będę mieć gościa dzisiaj;)
        • poduszkka Re: pierogi? tylko z mięsem!:) 04.09.12, 17:35
          dziękuję i wiem:P
          co do pierogów. Warto dodać że bardzo ważne jest samo ciasto, nie może być zbyt twarde, że tak to określę, ani zbyt lepkie, bo nie będzie się ich dało zjeść;/
          Co do babci, nie ma w tym nic złego, przecież od zawsze wiadomo, że babcie gotują najlepiej, przecież nie ma co mówić nieprawdy ewentualnej przyszłej teściowej. Kłamsto i tam ma krótkie nogi:P
          • joannadzikasliwka pierogi z łososiem 05.09.12, 11:29
            Ja ostatnio wyszperalam w internecei pomyslierogi z łososiem. Jak dorwe troche wolnego czasu (o ile to kiedys nastapi:P) to sprobuje podjac wyzwanie:)))
            • poduszkka Re: pierogi z łososiem 07.09.12, 08:31
              Hej, jak masz przepis to może podaj linka, albo go napisz, zaciekawiła mnie ta kompozycja:P W prawdzie nigdy nie jadłam z rybą, że tak powiem pierogów ale w sumie warto spróbować;)
              • joannadzikasliwka Re: pierogi z łososiem 07.09.12, 14:39
                To stronka na ktorej znajdziesz przepis:
                ugotuj.to/ugotuj/5744014/pierogi+z+lososiem/p/
                Niestety wykonanie tych pierogow nie wyglada na latwe zadanie :\
                • joannadzikasliwka Re: pierogi z łososiem 07.09.12, 14:48
                  A tu jest jeszcze przepis na pierogi z rydzami
                  pychotka.pl/przepisy-kulinarne/pierogi/pierogi-z-rydzami.html , choc nie jestem pewna, czy bylyby smaczne.
                • poduszkka Re: pierogi z łososiem 10.09.12, 18:18
                  Cześć,
                  rzeczywiście pierogi nie wydają się łatwe w wykonaniu. Przez to stawiam na tradycję;) Pierogi z mięsem, no ewentualnie z kapustą i grzybami. Takie jedynie jadłam, nie miałam okazji jeszcze robić, z mięsem tak ale z kapustą i grzybami jeszcze nie;)
                  • joannadzikasliwka Re: pierogi z łososiem 13.09.12, 10:18
                    Moja mama robi rewlacyjne pierogi z kasza wiejska i odrobina skwarkow! Sa przepyszne! Ale zreszta, coz u mamy nie jest smaczne? :)
                  • leppeleppe80 pierogi z łososiem, przepis 17.09.12, 18:40
                    Z dawien dawna pamiętam, jak moja babcia jeszcze miała siły na robienie pierogów (ponad 120 zawsze, coś koło tego) to schodziło jej to bardzo długo, nigdy ich nie jadła, po prostu nie przepadała, ale zawsze miała uśmiech na ustach, jak zajadały się dzieci;) Wszak są mozolne w wykonaniu, trzeba w nie sporo serca i pracy włożyć, ale potem- cud, miód, smaczne;)

ps. do poduszkka:
                    Hmm tak zachwalasz, a jakiś przepis jakbyś mogła podzielić się nim, byłabym wdzięczna w tym momencie;)

• pinos Re: Jakie sa najlepsze pierogi? 07.09.12, 19:02
      Jeżeli już zupełnie, zupełnie nie masz weny na własnoręczne lepienie, to proponuję poszukać raczej w swojej okolicy sklepu z dobrą garmażerką - tam gdzie mają pierogi, pytaj o producenta, bierz 1-2 na spróbowanie (jeden z wody, drugi odsmażany) i degustuj. W końcu trafisz:)
      • joannadzikasliwka Re: Jakie sa najlepsze pierogi? 13.09.12, 10:21
        Niestety, ale jestem skazana na pierogi mrozone. Moze glupio i niewiarygodnie to zabrzmi, ale tu gdzie mieszkam nie mamy zadnego dobrego sklepu z garmazerka. Ledwie mamy jeden sklep rybny:)
      • joannadzikasliwka Re: Jakie sa najlepsze pierogi? 13.09.12, 10:43
        Niestety, ale jestem skazana na pierogi mrozone. Moze glupio i niewiarygodnie to zabrzmi, ale tu gdzie mieszkam nie mamy zadnego dobrego sklepu z garmazerka. Ledwo co mamy jeden sklep rybny:)
    • kosmopolitesiorbut Re: Wczoraj zrobiłem z farszem jabłkowym. 13.09.12, 14:30
      Ciasto z mąki pszennej i pszennej razowej, jabłka obrane i starte na dużych oczkach tarki, cukier trzcinowy, cynamon, szczypta soli i trochę bułki tartej do związania soku z jabłek. Bomba.
    • Gość: gość portalu Re: Jakie sa najlepsze pierogi? IP: *.dip.t-dialin.net 04.12.12, 13:04
      praca perfekcji ???
    • krakowskim_targiem Re: Jakie sa najlepsze pierogi? 07.12.12, 09:37
      zgadzam się, choć jak dla mnie ruskie jednak wygrywają z mięsnymi... do tego smażona cebulka i skwarki - pychota. kupnych nie jadam i nie lubię...
    • soldier-girl Re: Jakie sa najlepsze pierogi? 05.02.13, 12:20
      Moje absolutnie ulubione to pierogi ze szpinakiem i serem feta <3<3<3. Lubię też ruskie (ale dobrze doprawione) i z soczewicą i pastą pomidorową:)
    • mhr2 Re: Jakie sa najlepsze pierogi? 05.02.13, 13:22
      joannadzikasliwka napisała:

> Brakuje mi czasu, zeby zrobic samej pierogi.

i to w naszych czasach, ciasto kupisz gotowe(jadalne)troche nadzienia zrobisz szybko:)
    • Gość: Andre1970 Re: Jakie sa najlepsze pierogi? IP: *.euro-net.pl 14.09.23, 09:45
      Ja polecam pierogi marki soodi mrożone najwyższa jakość produktu i duża ilość smaków polecam!
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nie pamiętasz hasła lub ?

Nakarm Pajacyka