Dodaj do ulubionych

śliwki węgierki - inspiracje

IP: 94.42.188.* 04.09.12, 14:45
Nastał sezon na węgierki i w związku z tym nasila się moja węgierkowa mania. Dodaję je do wszystkiego (z różnym skutkiem).
Robię makaraon "a la polonaise":) - tak jak bolognese, ale ze śliwkami....
Zapiekam węgierki wraz z pokruszoną czekoladą 85%....
Robię sałatki: por\węgierki\prażone orzechy laskowe lub roszponka\węgierki\wątróbka drobiowa\czerwona cebula z sosem: balsamico\wino\oliwa (ew. rozdrobnione maliny)....
Dodaję do smażonych warzyw (cukinia\por\kalarepka\cykoria)...

Czy używacie śliwek do czegoś innego niż powidła czy placek ze śliwkami? Podzielcie się pomysłami.
Dzięki!
Obserwuj wątek
    • hester83 Re: śliwki węgierki - inspiracje 04.09.12, 15:20
      u mnie często w sezonie śliwkowym:
      - sałatka z rukoli, pieczonych połówek śliwek, orzechów laskowych i sera roquefort
      - korzenny sos śliwkowy do serów (moja ulubiona bagietka z sałatą, brie i właśnie takim właśnie sosem)
      • aqua48 Re: śliwki węgierki - inspiracje 04.09.12, 16:01
        Ja przekładam nimi szaszłyki mięsne, albo kiełbasiane na grillu, robię też rozparzone z kaszą jaglaną, albo ryżem i śmietaną na słodko, a jak mi coś zostanie to polewam tym budyń, pokrojone na paseczki dodaję wraz z innymi owocami do ciasta naleśnikowego i smażę racuszki owocowe, a najczęściej wcinam na surowo w dowolnych ilościach korzystając z sezonu.
    • bene_gesserit Re: śliwki węgierki - inspiracje 04.09.12, 21:15
      * w piklach z szalotką, cynamonem w kawałku, zielem angielskim, lisciem bobkowym i gozdzikami
      * pieczone na blasze wyłożonej papierem do pieczenia (do tego lepiej nadają się te większe węgierki albo te takie okrągłe śliwki, raczej różowe - mniej się rozpadają) - można je potem podać z bitą smietaną z cynamonem i posypać prażonymi migdałami. Można też upiec takie śliwki z kurczakiem - takim najzwyklejszym, z rozmarynem i czosnkiem, obok, jak jabłka.
      * do sosu polskiego (sos pomidorowo-śliwkowy, najpyszniejszy na świecie)
      * do kurczaka po cygańsku (do znalezienia na GP)
    • kamilsakalus Re: śliwki węgierki - inspiracje 05.09.12, 15:49
      kapitalna jest zupa śliwkowa. Nie mylić z kompotopodobnym czymś :-)
      W skrócie: dojrzałe węgierki drylujesz, w garze na maśle podsmażasz imbir i goździki. Dorzucasz połówki śliwek, niech się duszą z godzinę. Jak nadmiar płynu odparuje - powinna być konsystancja gęstej konfitury - dolewasz butelkę czerwonego, wytrawnego wina i znowu całość dusisz z 20-25 minut. Teraz już trzeba tylko całość zblendować - dokładnie, by nie było kawałków skór i trochę zredukować - w zależności jaką kto lubi konsystencję.
      • kamilsakalus Re: śliwki węgierki - inspiracje 05.09.12, 15:51
        jedna uwaga jeszcze: to muszą być prawdziwe węgierki, a nie żadna podróba. I co najważniejsze: śliwki muszą być dojrzałe - czyli brązowe, a nie zielone w środku. W innym wypadku zupa będzie za kwaśna i cierpka, a wtedy trzeba ją dosładzać.
    • mim_maior Re: śliwki węgierki - inspiracje 05.09.12, 19:48
      Moje węgierki nigdy nie doczekały przeróbki - są pożerane w stanie surowym bez względu na dostępną ilość (rekord osobisty - pięć kilo na raz... ale to we wczesnej młodości). I choć wiem, że to możliwe, to jednak ciągle nie mogę się nadziwić, że ludzie coś robią z węgierek :)
Inne wątki na temat:

Popularne wątki

Nie pamiętasz hasła

lub ?

 

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka