Dodaj do ulubionych

oryginalne przepisy na dania jednogarnkowe

19.09.12, 16:00
proszę o pomoc, znacie coś efektownego? najlepiej mięsnego
Obserwuj wątek
    • kosmopolitesiorbut Re: Ależ znamy. 19.09.12, 16:08
      pietrysia11 napisała:

      > proszę o pomoc, znacie coś efektownego? najlepiej mięsnego

      Kocham takie ogólne pytania. Znam kilkadziesiąt i co? Mam wymieniać czy wklepywać przepisy? Znajdź sobie konkretne przepisy na GP czy w googlu i pytaj gdy masz wątpliwości. Konkretnie o danie lub dania. Wszystkich jednocześnie i tak nie ugotujesz.
      --
      www.youtube.com/watch?v=EdmZYu9Lths&sns=fb
      • aqua48 Re: Ależ znamy. 19.09.12, 17:23
        Łazanki z mięsem, bigos, zapiekanki z ziemniaków, cebuli i kiełbasy, smażone warzywa z mięsem mielonym, spaghetti carbonara, lazania z mieloną wieprzowiną i brokułem, quiche lorraine, smażony ryż z mięsem i sosem, to mi przychodzi bez zastanowienia..
        • nobullshit Re: Ależ znamy. 20.09.12, 00:44
          aqua48 napisała:
          > (...) spaghetti carbonara, lazania z mieloną wieprzowiną i brokułem, quiche lorraine,
          Makarony i kisze / tarty to dania jednogarnkowe?!

          Odpowiadając na pytanie - z sezonowych: leczo i ratatouille.
          Wszelkie tagine'y (tażiny) - poszukaj przepisów w GP.

          --
          Mamrotek wydawniczy
          • aqua48 Re: Ależ znamy. 20.09.12, 08:35
            nobullshit napisała:

            > Makarony i kisze / tarty to dania jednogarnkowe?!
            >
            Dla mnie tak, bo stawiam na stole w foremce - (kisz) tak samo jak zapiekanki i lazanie i każdy sobie bierze do wyczerpania zapasu, a makarony mieszam w garze i też tak podaję :) Przyznaję chętnie, że nie jest to klasyczne podejście do dań jednogarnkowych.
    • default Re: oryginalne przepisy na dania jednogarnkowe 20.09.12, 09:19
      Ostatnio robiłam coś, co można nazwać "szaszłyki luzem" :) Danie jest nie tyle jednogarnkowe, co "jednoblachowe", ale to chyba na jedno wychodzi.
      Pierś z kuraka pokrojoną w kostkę trzymam kilka godzin w jogurcie z ziołami (ja dałam prowansalskie, ale to kwestia upodobań i fantazji). Pokroiłam w kostkę: jedną cukinię, jedną dużą paprykę, 2-3 cebule cukrowe, kilka dużych kapeluszy pieczarek. Wszystko razem wrzuciłam do miski i wytytłałam w oleju i przyprawach. Dużą płaską brytfankę wyłożyłam papierem do pieczenia, równomierną warstwą rozłożyłam warzywa wymieszane z odsączonymi z jogutru kawałkami piersi. Piekłam ok. pół godziny w piekarniku ok. 180 st góra/dół, pod koniec na chwilę przestawiłam na grill 250 st.
      Ładne, kolorowe i smaczne. Można podać samo, z frytkami, z bagietką.... Proporcje warzyw i mięsa oczywiście dowolne - co kto woli.
    • vandikia Re: oryginalne przepisy na dania jednogarnkowe 20.09.12, 23:04
      ja dzisiaj robiłam jednogarnkowo, bo mi się nie chciało nic innego:
      ziemniak surowy w plastry, kiełbasa w plastry, cebula surowa też + masło do wysmarowania gęsiarki i masa ziół plus posolenie, warstwowo, zapiekałam godzinę w 180 stopniach (ziemniak ma się prawie rozpływać)
      danie samo w sobie nie jest efektowne ale jest bardzo smaczne, możesz za to podać w efektownym naczyniu
      i mimo składników nie jest szczególnie ciężkostrawne

      możesz też zrobić:
      - leczo
      - bogracz
      - chilli con carne
      - ratatuj
      - musakę
      - lazanię
      - pilaw
      - briam
      - gulasz
      - tzw. kociołek - mięso +warzywa (w tym ziemniaki i kapusta) nad ogniem

      określ się bardziej, co lubicie, jakie mięso, co to ma być w ogóle, to się będzie łatwiej rozmawiać
      • mel.la Re: oryginalne przepisy na dania jednogarnkowe 21.09.12, 01:33
        Tradycyjny Irish stew

        1 kg łopatki jagnięcej
        1 kg białej kapusty
        1/2 kg ziemniaków
        por
        2 cebule
        2 marchewki
        2 ząbki czosnku
        kminek, sól, pieprz
        pęczek natki
        listek laurowy
        1 l bulionu mięsnego

        ■ Mięso pokroić w kostkę. Kapustę opłukać, przekroić na ćwiartki, usunąć głąb, poszatkować. Ziemniaki obrać, pokroić w plastry. Por i marchewki umyć, pokroić w plastry. Cebule i czosnek obrać, posiekać.

        ■ Do garnka włożyć warstwę kapusty, mięsa, cebuli i czosnku. Przyprawić solą, pieprzem, kminkiem. Przykryć ziemniakami, porem i marchewką. Powtarzać warstwy, zakończyć warzywami. Włożyć listek laurowy i natkę. Wlać bulion. Piec 90 min pod przykryciem w temp. 170°C. Wyjąć listek, natkę i zapiekać
        jeszcze 30 min bez przykrycia.
      • genova51 Re: oryginalne przepisy na dania jednogarnkowe 25.09.12, 12:49
        Zapiekanka, której smak przypomina gołąbki, pracy przy tym mało, stąd nazwa wśród moich znajomych, gołąbki dla leniwych.
        Kapustę białą szatkuję grubiej, niż na sałatkę, część wykładam do naczynia żaroodpornego, na to mięso z ryżem doprawione jak na gołąbki, potem znowu warstwa kapusty, aż do wyczerpania składników. Zalewam sosem pomidorowym i zapiekam ok. 1 godziny. Może to nie jest oryginalne danie, ale wszystkim smakuje.
Inne wątki na temat:

Popularne wątki

Nie pamiętasz hasła

lub ?

 

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka