Dodaj do ulubionych

kopytka-łopatologicznie

IP: *.gdynia.mm.pl 03.10.12, 21:51
jaka jest proporcja ugotowanych, przecisnietych przez praske ziemniakoww do mąki? kiedys jakis przepis byl, ze zabieralo sie 1/3 ziemniakow i sypalo w to miejsce make (czy jakos takos), ale nie wiem czy to na slaskie czy cos innego..do kopytek mozna tez cos takiego zastosowac?
Obserwuj wątek
    • wersja_robocza Re: kopytka-łopatologicznie 03.10.12, 22:01
      Ta proporcja to w śląskich. W niektórych przepisach jest 1 do 4. I zdaje się o mąkę ziemniaczaną chodzi.
      Kopytka robię na oko. Daję tylko tyle mąki (pszennej), by związało się ciasto. By było miękkie i dało się formować. Dzięki temu kopytka są delikatne i nie posłużą jako amunicja pancerna.;)
    • zoe1978 Re: kopytka-łopatologicznie 03.10.12, 22:13
      tez podsypuje tylko lekko maka pszenna i dosypuje odrobinke maki ziemniaczanej- wtedy kopytka sa bardziej zwarte, i takie tez wole. Na okolo kg ziemniakow ze 2 lyzki kopiaste zwyklej maki i plaska ziemniaczanej, byle sie ciasto skleilo;)
Inne wątki na temat:

Nie pamiętasz hasła

lub ?

 

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka