Dodaj do ulubionych

Sos z kurek

IP: *.olsztyn.sdi.tpnet.pl 05.07.04, 09:34
Jak zrobić? Pomóżcie!
Obserwuj wątek
    • giezik Re: Sos z kurek 05.07.04, 09:41
      do ryby, mięsa?
      • Gość: sari Re: Sos z kurek IP: *.olsztyn.sdi.tpnet.pl 05.07.04, 10:37
        Do schabu
        • giezik Re: Sos z kurek 05.07.04, 10:48
          ja bym zrobil tak. Na masle przesmażył odrobine cebuli drobno poszatkowanej. Pozniej do tego wrzuciłbym kurki (maleńkie w całości, wieksze pokrojone w zależności od upodobań - albo bardzo drobno, albo na plasterki). Chwilkę przesmażył i podlał odrobiną alkoholu
          wariant 1. odrobiną biełego wytrawnego wina
          wariant 2. jakimś mocniejszym (koniak, calvados, moze nawet whisky)
          Po odparowaniu alkoholu sporo smietany i gotować, aż zgęstnieje. Do tego pieprzu jeszcze nieco.
          Ew. na koniec natki pietruszki
          • Gość: buuuuuuuuuuuuu:((( Re: Sos z kurek IP: *.wroclaw.sdi.tpnet.pl 05.07.04, 15:16
            a ja tak zrobiłam i ta smietana mi sie zwazyła i wogole....
            mam głupie pytanie;)))ta smiatana to miała bys gesta -kwasna czy słodka??
            bo mnie sie ten sos nie udał:((((
            • giezik Re: Sos z kurek 05.07.04, 15:23
              gęsta, 18, 22. ja uzywam Danone - i sie nie warzy. Niestety z innymi bywa różnie i przestałem eksperymentować.
              Ona powinna zgęstnieć po jakich 5-10 min. gotowania

              To pokazówka ma być, czy do domowego użytku? (danie znaczy)
            • Gość: Magda Re: Sos z kurek IP: *.torun.cvx.ppp.tpnet.pl 05.07.04, 15:46
              Po wkurzeniu się na firme Danone, gdy dowiedzialam sie, ze smietana szefa
              kuchni 22% zawiera zagestnik, zaczelam poszukiwania innych smietan.
              I tak moge polecic:
              smietana Milko 12 % (mimo tego, ze "tylko" 12% jest gesta i bardzo smaczna)
              smietana grodziska, nie pamietam proc., ale chyba 18.
              A poza tym przy okazji polecam kefir Robico. Chyba najlepszy, jaki udalo mi sie
              dostac.
              • Gość: sari Re: Sos z kurek IP: *.olsztyn.sdi.tpnet.pl 06.07.04, 09:47
                Wyszło pycha! Śmietana nie zwarzyła się - przed dolaniem jej do gara,
                wymieszałam ją z odrobiną gorącego sosu
                • Gość: sari Re: Sos z kurek IP: *.olsztyn.sdi.tpnet.pl 06.07.04, 09:48
                  Aha, i polecam śmietanę z Piątnicy 18%
                  • giezik Re: Sos z kurek 06.07.04, 09:57
                    ufffffffffffff, a już myślałem że sari to ta sam osoba co buuuuuuu
            • hania55 Zwarzona śmietana 06.07.04, 11:22
              Śmietana do sosu - wystarczy 12-18%. Do filiżanki wlać trochę śmietanki, do
              tego trochę wywaru z kurek i wymieszać. Znów trochę śmietanki i trochę wywaru z
              kurek. I dopiero wlać do kurek. Jeżeli wlejesz zimną śmietanę do gorącego
              wywaru, na 100% się zwarzy.
              • giezik Re: Zwarzona śmietana 06.07.04, 11:42
                jak jest dużo śmietany to sie nie warzy.
                • hania55 Re: Zwarzona śmietana 06.07.04, 11:49
                  No tak, ale jak wrzucisz na raz nawet wiadro śmietany na wrzątek, to jakieś tam
                  farfocle mogą pływać. Czy nie? Ja mam straszne wspomnienia z początków
                  gotowania, np. zupa grzybowa ze zwarzonym twarożkiem, zamiast subtelnego
                  zabielenia śmietaną ;-) Od tego czasu mieszam śmietanę z zupą lub bazą sosu w
                  kubeczku i dopiero taką mieszankę wlewam do gara.
        • hania55 Re: Sos z kurek 06.07.04, 11:19
          Do schabu proponuję tak: kurki dokładnie wymyć i osuszyć. Zeszklić na maśle
          drobno posiekaną cebulę i dorzucić kurki. Smażyć kilka minut. Podlać troszkę
          wodą, dodać sól, pieprz i gałązkę rozmarynu i dusić pod przykryciem około 30
          minut. Mieszać od czasu do czasu i podlewać w razie potrzeby wodą. Zaprawić
          śmietaną 12 lub 18% i jeszcze razem podusić kilka minut. Na sam koniec można
          dodać parę (ale dosłownie parę) kropel oliwy truflowej dla
          lekkiego "przyciemnienia" smaku.
Inne wątki na temat:

Nie pamiętasz hasła

lub ?

 

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka