Dodaj do ulubionych

fasolka pasteryzowana -> sfermentowana

20.10.12, 13:31
chciałam sobie ułatwić życie, na dni w których pracujemy po 12h, tak by przyjść do domu, odkręcić słoik i mieć obiad.
więc nagotowałam fasolki po bretońsku, wlałam do słoików (6 litrowych) i zapasteryzowałam dumna i blada, a było to ponad tydzień temu. dziś odkręcam słoik - a tu zonk.
prawie wszystko skwaśniało, dwie zakrętki praktycznie niedokręcone, fermentacja w pełni, choć po wystudzeniu dokładnie wszystko sprawdzałam. słoiki stały w garażu, temperatura ok 17-18 stopni. jeden słoik był w miarę normalny, ale czy faktycznie był, to przekonamy się jutro po przebudzeniu :)
reszta musi popłynąć z falami sedesu :(

moja teściowa twierdzi, że nie powinnam była zagęszczać mąką. mąki była łyżka na 6-litrowy gar. w fasolce miałam oprócz fasolki ziemniaki, marchewkę, kiełbasę jałowcową, kawałki mięsa.

co zrobiłam źle?
Obserwuj wątek
    • mitta Re: fasolka pasteryzowana -> sfermentowana 20.10.12, 13:43
      Niestety, z fasolką są takie niespodzianki - też tak miałam. Podobno pasteryzuje się dwa razy: pierwszego dnia 90 min, drugiego 30 min. Mnie się już tak nie chciało bawić.
      • headvig Re: fasolka pasteryzowana -> sfermentowana 20.10.12, 13:56
        pasteryzowałam 15 min, jeden raz :(
        • Gość: en Re: fasolka pasteryzowana -> sfermentowana IP: *.static.chello.pl 20.10.12, 13:59
          Mięso i fasolka wymagają dwukrotnej pasteryzacji, wyczytałam też, że mąka źle robi. Nigdy nie pasteryzuję, za dużo roboty i wynik niepewny. Łatwiej zamrozić - bez ziemniaków, bo po rozmrożeniu są niesmaczne.
          • headvig Re: fasolka pasteryzowana -> sfermentowana 20.10.12, 14:01
            teraz już mam nauczkę. skupię się na kiszeniu ogórków i kapusty, jeśli już muszę mieć jakieś słoiki.
        • linn_linn Re: fasolka pasteryzowana -> sfermentowana 20.10.12, 14:03
          6-litrowy sloj 15 minut?
          Takich odpadkow do sedesu sie nie wrzuca, ale to temat na inne forum.
          • headvig Re: fasolka pasteryzowana -> sfermentowana 20.10.12, 14:05
            6 litrowych słoików. to gdzie mam to wyrzucić :) nie hoduję trzody chlewnej :)
            • linn_linn Re: fasolka pasteryzowana -> sfermentowana 20.10.12, 14:12
              Aaaa... ale to i tak za krotko. 15 minut to tylko dla malutkich sloiczkow. Moim zdaniem w razie watpliwosci lepiej jest mrozic: nie tylko lepiej, ale przede wszystkim bezpieczniej dla zdrowia.

              Nie miejsce tu na sedesy, wiec odsylam:
              forum.gazeta.pl/forum/w,49213,72750187,81616165,Re_spuszczanie_odpadkow_w_sedesie.html?v=2

              • headvig Re: fasolka pasteryzowana -> sfermentowana 20.10.12, 14:28
                poczytam. u mnie wszystko idzie do szamba, tam są bakterie które to rozkładają. a co miesiąc przyjeżdża szambiarka i wszytko zabiera dodatkowo. wyrzucanie zdarza mi się niezwykle rzadko, resztki jedzenia stałe idą do kubła. płynnych praktycznie nie mam.
    • mhr2 Re: fasolka pasteryzowana -> sfermentowana 20.10.12, 13:45
      marchewka winna,
      • Gość: Przem Re: fasolka pasteryzowana -> sfermentowana IP: *.40.201.135.threembb.co.uk 29.09.23, 17:38
        Ja niemiałem marchewki kiełbasa boczek fasola i koncetrat pomidorowy i sfermentowały tylko te słoikiem pasteryzowane na sucho w piekarniku i niewiem co się stalo
    • Gość: Marek Re: fasolka pasteryzowana -> sfermentowana IP: *.159.58.219.dyn.user.ono.com 20.10.12, 14:21
      forum.gazeta.pl/forum/w,77,29015977,29051674,Re_Pasteryzacja.html
      • headvig Re: fasolka pasteryzowana -> sfermentowana 20.10.12, 14:27
        dzięki, przestudiuję
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nie pamiętasz hasła lub ?

Nakarm Pajacyka