sueellen 21.10.12, 19:36 I ladnie schodzila z blachy? Mamy specjalna blache do pizzy, podsypujemy spod ciasta maka (choc nie lubie) a i tak przywiera. Co robic by nie przywieralo? Pergaminem wykladac? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
doral2 Re: Co robic by pizza nie przywierala? 21.10.12, 19:40 posmaruj blachę olejem.. Odpowiedz Link Zgłoś
squirk Re: Co robic by pizza nie przywierala? 21.10.12, 19:40 Bardzo polecam silikonowe podkładki do pieczenia, bywają w Lidlu - mam taką www.lidl.pl/cps/rde/xchg/lidl_pl/hs.xsl/index_30917.htm i 3 z innej serii, gładkie czarne, używam od bardzo dawna, rewelacyjna rzecz i łatwo je umyć. Blachy do pizzy też mam lidlowe i ciasto zaczęło po jakimś czasie przywierać. :-) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wuwu Re: Co robic by pizza nie przywierala? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.10.12, 19:45 natłuścić Odpowiedz Link Zgłoś
tralalumpek Re: Co robic by pizza nie przywierala? 21.10.12, 19:49 blache smaruje oliwka z oliwek, nie zdarzylo sie zeby pizza przywarla Odpowiedz Link Zgłoś
hazo Re: Co robic by pizza nie przywierala? 22.10.12, 23:04 tralalumpek napisała: > blache smaruje oliwka z oliwek, nie zdarzylo sie zeby pizza przywarla A z czego jeszcze może być oliwa? Wydawało mi się zawsze, że oliwa jest z oliwek, z innych roślin to olej. Odpowiedz Link Zgłoś
tralalumpek Re: Co robic by pizza nie przywierala? 23.10.12, 16:09 przyznam ze napisalam 'z rozpedu' ale pewnie oliwki moga byc tez nie tylko z oliwek, wrzuc na googla i sprawdz :) Odpowiedz Link Zgłoś
mhr2 to najlepszy sposob, szybko i czysto, 22.10.12, 11:48 sueellen napisała: Per > gaminem wykladac? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pasqda Re: Co robic by pizza nie przywierala? IP: *.adsl.inetia.pl 22.10.12, 14:03 Ciasto na pizzę robię z dodatkiem oliwy (łyżka, dwie), po wyrobieniu i wyrośnięciu jest gładkie, elastyczne i nie ma prawa być klejące. Blachy (zwykła z wyposażenia piekarnika) niczym nie wykładam, nie natłuszczam, nie sypię mąką. Piekarnik rozgrzewam na maxa - żadne 180, tylko 230 lub więcej, piekę ok. 15-17 minut. Nigdy nic nie przywiera. Odpowiedz Link Zgłoś
kumite Re: Co robic by pizza nie przywierala? 22.10.12, 14:17 Do ciasta dodawaj trochę oleju/oliwy. Blachę posmaruj niewielką ilością oliwy/oleju, piecz w wysokiej temperaturze - 200-230 stopni (nie wiem na ile pozwala Twój piekarnik), najlepiej nagrzać piekarnik z termoobiegiem ale piec tylko od dołu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Marek Włosi smarują blachę olejem IP: *.unitymediagroup.de 22.10.12, 14:25 tzn. oliwą. Nie za dużo (bo nie ma być smażona), ale żeby natłuścić. Odpowiedz Link Zgłoś
anthonyb Re: Włosi smarują blachę olejem 23.10.12, 15:59 Mozna i smalcem wysmarowac. To bardziej tradycyjnie. Mozna i oliwa lub innym tluszczem. Odpowiedz Link Zgłoś
simon_r Re: Co robic by pizza nie przywierala? 22.10.12, 15:50 180C.. ??? Żartujesz??... dla pizzy to stanowczo za zimno. Odpowiedz Link Zgłoś
roseanne Re: Co robic by pizza nie przywierala? 22.10.12, 15:55 mam plaska czarna blache, pod 10 lat juz zawsze do pieczenia pizzy i ciastek tylko nigdy nie przywieralo do nie blacha nie traktowana niczym, choc na pewno mocno wypalona jest na zimna nakladam ciasto i robie reszta i wstawiam do goracego piekarnika, 210 -220 C na najwyzej 15 minut - bardzo cienkie ciasto Odpowiedz Link Zgłoś
42andzia Re: Co robic by pizza nie przywierala? 23.10.12, 13:20 Pergamin odradzam, ponieważ pozostaje na cieście ale najlepiej posmarować olejem brytwane a potem dopiero na to ciasto wyłożyć. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kasia Re: Co robic by pizza nie przywierala? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.10.12, 12:40 są pergaminy i "pergaminy". Niektore gorszej jakosci, przekonalam się sama. Zazwyczaj uzywam Jana Niez.... i nigdy nie przywiera. Kiedys zabraklo papieru, a pieklam na kratce wylozonej folią aluminiową - masakra. Nie mozna było tego prawie wcale oderwac:( Odpowiedz Link Zgłoś
kropkaa Re: Co robic by pizza nie przywierala? 23.10.12, 16:29 Zamenić blachę na kamień. Różnica kolosalna, na plus. Odpowiedz Link Zgłoś
anaisanais Re: Co robic by pizza nie przywierala? 24.10.12, 17:35 tak pergaminem i nie ma problemu Odpowiedz Link Zgłoś
mhr2 Re: Co robic by pizza nie przywierala? 25.10.12, 11:24 bo najtanszy i najlepszy sposob, Odpowiedz Link Zgłoś
kropkaa Re: Co robic by pizza nie przywierala? 25.10.12, 15:19 Kamień do pizzy. www.google.pl/search?q=kamie%C5%84+do+pizzy&hl=en&prmd=imvns&tbm=isch&tbo=u&source=univ&sa=X&ei=eDuJULzFFoXMswaC-IGoAw&sqi=2&ved=0CBkQsAQ&biw=1600&bih=776 Rozgrzewasz przez 10 min. w max temp. piekarnika, wrzucasz na kamień pizzę i po 10-12 min. wyjmujesz chrupiące cudo. Można piec na nim bułki, chleb; zawsze na rozgrzanym i niczym nie sypanym. Po 49.99 zł w TKMaxxie bywają, po 60 tamże wersja Jamiego O. (gorszy niż pierwszy, bo nie ma noża do krojenia), w Duce zdaje się po +/- 120. Odpowiedz Link Zgłoś
zuzinkas Re: Co robic by pizza nie przywierala? 25.10.12, 19:08 po prostu posmarowac oliwa.. Odpowiedz Link Zgłoś
serrubloc Re: Co robic by pizza nie przywierala? 25.10.12, 21:18 Ja zawsze smaruję blachę oliwą. Podczas pieczenia ważna jest też temperatura, u mnie zazwyczaj jest to 180 stopni. Odpowiedz Link Zgłoś
floress Re: Co robic by pizza nie przywierala? 26.10.12, 15:56 Pizzę robię ciągle. Blachę posypuję obficie mąką, ciasto robię z mąki, wody, oliwy, drożdży odrobiny cukru i soli. Wstawiam do nagrzanego do 280 stopni piekarnika. Piekę jakieś 10 minut. Nie przywiera. Ale jak ciasto za mokre jest, to wtedy się przykleja. Musi być elastyczne, ale suche. Odpowiedz Link Zgłoś
vallery Re: Co robic by pizza nie przywierala? 14.11.12, 16:16 robię dokładnie tak samo :) i nigdy nie zdarzyło mi sie, zeby ciasto przywarlo, a pizza jest bardzo często robiona w moim domu, więc wiele razy to przetestowałam. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Red_Special Re: Co robic by pizza nie przywierala? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.11.12, 16:39 Robię tak samo i również nigdy nic mi nie przywarło. Odpowiedz Link Zgłoś
konrad_dk Re: Co robic by pizza nie przywierala? 09.11.12, 22:51 Olej albo po prostu papier do pieczenia Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: seba Re IP: *.bialapodlaska.vectranet.pl 22.09.14, 22:58 Postaraj sie ta blache wypalici bedzie po problemie. Zazwyczaj tak sie dzieje gdy mamy do czynienia z nowymi blaszkami Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: blowi Re: Co robic by pizza nie przywierala? IP: *.iwacom.pl 07.12.22, 11:01 Kamienie się wypala. Im wyższa temperatura tym wtedy lepiej się wypalają resztki jakie zostały. To tak zwana pyroliza. Kamieni niczym nie smarujemy (o zgrozo!). Moje roczne biscotto z koloru beżu/ceglanej czerwieni jest po prostu czarne. A to wyłącznie dlatego, że temperatura jaką daję na kamień nie wynosi powyżej 400 stopni, a jest to przekrój 360-380. Proszę nie myć, nie szorować kamienia pod żadnym pozorem. Kamienie nie ważne z czego są wykonane, to chłoną płyny jak głupie. To wszystko potem zostaje w jedzeniu. Na kamień nie kładziemy papierów, folii czy czego tam jeszcze się używa. To wszystko się pali od takiej temperatury. Ja na swoim pierwszym kamieniu przetesowałam mycie wodą, do dzisiaj jak to wspominam to mi wstyd. Z brudnym kamieniem trzeba się pogodzić, albo po prostu go nie używać. Dużo daje też odpowiednie ciasto, ale o tym można pisać książkę. Także wypalić i przetrzeć suchym bawełnianym ręcznikiem. sklep.technica.pl/blog/pyszna-pizza-w-domu-poznaj-tajniki-wloskich-mistrzow Od siebie polecam stronę. Opisane jest kilka sposobów na pieczenie pizzy w domu. Odpowiedz Link Zgłoś