Dodaj do ulubionych

Co robic by pizza nie przywierala?

21.10.12, 19:36
I ladnie schodzila z blachy? Mamy specjalna blache do pizzy, podsypujemy spod ciasta maka (choc nie lubie) a i tak przywiera. Co robic by nie przywieralo? Pergaminem wykladac?
Obserwuj wątek
    • doral2 Re: Co robic by pizza nie przywierala? 21.10.12, 19:40
      posmaruj blachę olejem..
    • squirk Re: Co robic by pizza nie przywierala? 21.10.12, 19:40
      Bardzo polecam silikonowe podkładki do pieczenia, bywają w Lidlu - mam taką www.lidl.pl/cps/rde/xchg/lidl_pl/hs.xsl/index_30917.htm i 3 z innej serii, gładkie czarne, używam od bardzo dawna, rewelacyjna rzecz i łatwo je umyć. Blachy do pizzy też mam lidlowe i ciasto zaczęło po jakimś czasie przywierać.
      :-)
    • Gość: wuwu Re: Co robic by pizza nie przywierala? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.10.12, 19:45
      natłuścić
    • tralalumpek Re: Co robic by pizza nie przywierala? 21.10.12, 19:49
      blache smaruje oliwka z oliwek, nie zdarzylo sie zeby pizza przywarla
      • hazo Re: Co robic by pizza nie przywierala? 22.10.12, 23:04
        tralalumpek napisała:
        > blache smaruje oliwka z oliwek, nie zdarzylo sie zeby pizza przywarla

        A z czego jeszcze może być oliwa? Wydawało mi się zawsze, że oliwa jest z oliwek, z innych roślin to olej.
        • tralalumpek Re: Co robic by pizza nie przywierala? 23.10.12, 16:09
          przyznam ze napisalam 'z rozpedu' ale pewnie oliwki moga byc tez nie tylko z oliwek, wrzuc na googla i sprawdz :)
    • mhr2 to najlepszy sposob, szybko i czysto, 22.10.12, 11:48
      sueellen napisała:

      Per
      > gaminem wykladac?
    • Gość: pasqda Re: Co robic by pizza nie przywierala? IP: *.adsl.inetia.pl 22.10.12, 14:03
      Ciasto na pizzę robię z dodatkiem oliwy (łyżka, dwie), po wyrobieniu i wyrośnięciu jest gładkie, elastyczne i nie ma prawa być klejące. Blachy (zwykła z wyposażenia piekarnika) niczym nie wykładam, nie natłuszczam, nie sypię mąką. Piekarnik rozgrzewam na maxa - żadne 180, tylko 230 lub więcej, piekę ok. 15-17 minut. Nigdy nic nie przywiera.
    • kumite Re: Co robic by pizza nie przywierala? 22.10.12, 14:17
      Do ciasta dodawaj trochę oleju/oliwy. Blachę posmaruj niewielką ilością oliwy/oleju, piecz w wysokiej temperaturze - 200-230 stopni (nie wiem na ile pozwala Twój piekarnik), najlepiej nagrzać piekarnik z termoobiegiem ale piec tylko od dołu.
    • Gość: Marek Włosi smarują blachę olejem IP: *.unitymediagroup.de 22.10.12, 14:25
      tzn. oliwą. Nie za dużo (bo nie ma być smażona), ale żeby natłuścić.
      • anthonyb Re: Włosi smarują blachę olejem 23.10.12, 15:59
        Mozna i smalcem wysmarowac. To bardziej tradycyjnie. Mozna i oliwa lub innym tluszczem.
    • simon_r Re: Co robic by pizza nie przywierala? 22.10.12, 15:50
      180C.. ??? Żartujesz??... dla pizzy to stanowczo za zimno.
    • roseanne Re: Co robic by pizza nie przywierala? 22.10.12, 15:55
      mam plaska czarna blache, pod 10 lat juz
      zawsze do pieczenia pizzy i ciastek tylko

      nigdy nie przywieralo do nie
      blacha nie traktowana niczym, choc na pewno mocno wypalona jest
      na zimna nakladam ciasto i robie reszta
      i wstawiam do goracego piekarnika, 210 -220 C na najwyzej 15 minut - bardzo cienkie ciasto
    • 42andzia Re: Co robic by pizza nie przywierala? 23.10.12, 13:20
      Pergamin odradzam, ponieważ pozostaje na cieście ale najlepiej posmarować olejem brytwane a potem dopiero na to ciasto wyłożyć.
      • Gość: kasia Re: Co robic by pizza nie przywierala? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.10.12, 12:40
        są pergaminy i "pergaminy". Niektore gorszej jakosci, przekonalam się sama.
        Zazwyczaj uzywam Jana Niez.... i nigdy nie przywiera. Kiedys zabraklo papieru, a pieklam na kratce wylozonej folią aluminiową - masakra. Nie mozna było tego prawie wcale oderwac:(
    • kropkaa Re: Co robic by pizza nie przywierala? 23.10.12, 16:29
      Zamenić blachę na kamień. Różnica kolosalna, na plus.
    • anaisanais Re: Co robic by pizza nie przywierala? 24.10.12, 17:35
      tak pergaminem i nie ma problemu
      • mhr2 Re: Co robic by pizza nie przywierala? 25.10.12, 11:24
        bo najtanszy i najlepszy sposob,
    • kropkaa Re: Co robic by pizza nie przywierala? 25.10.12, 15:19
      Kamień do pizzy.
      www.google.pl/search?q=kamie%C5%84+do+pizzy&hl=en&prmd=imvns&tbm=isch&tbo=u&source=univ&sa=X&ei=eDuJULzFFoXMswaC-IGoAw&sqi=2&ved=0CBkQsAQ&biw=1600&bih=776
      Rozgrzewasz przez 10 min. w max temp. piekarnika, wrzucasz na kamień pizzę i po 10-12 min. wyjmujesz chrupiące cudo. Można piec na nim bułki, chleb; zawsze na rozgrzanym i niczym nie sypanym.
      Po 49.99 zł w TKMaxxie bywają, po 60 tamże wersja Jamiego O. (gorszy niż pierwszy, bo nie ma noża do krojenia), w Duce zdaje się po +/- 120.
    • zuzinkas Re: Co robic by pizza nie przywierala? 25.10.12, 19:08
      po prostu posmarowac oliwa..
    • serrubloc Re: Co robic by pizza nie przywierala? 25.10.12, 21:18
      Ja zawsze smaruję blachę oliwą. Podczas pieczenia ważna jest też temperatura, u mnie zazwyczaj jest to 180 stopni.
    • floress Re: Co robic by pizza nie przywierala? 26.10.12, 15:56
      Pizzę robię ciągle. Blachę posypuję obficie mąką, ciasto robię z mąki, wody, oliwy, drożdży odrobiny cukru i soli. Wstawiam do nagrzanego do 280 stopni piekarnika. Piekę jakieś 10 minut. Nie przywiera.
      Ale jak ciasto za mokre jest, to wtedy się przykleja. Musi być elastyczne, ale suche.
      • vallery Re: Co robic by pizza nie przywierala? 14.11.12, 16:16
        robię dokładnie tak samo :) i nigdy nie zdarzyło mi sie, zeby ciasto przywarlo, a pizza jest bardzo często robiona w moim domu, więc wiele razy to przetestowałam.
    • Gość: Red_Special Re: Co robic by pizza nie przywierala? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.11.12, 16:39
      Robię tak samo i również nigdy nic mi nie przywarło.
      • konrad_dk Re: Co robic by pizza nie przywierala? 09.11.12, 22:51
        Olej albo po prostu papier do pieczenia
    • Gość: seba Re IP: *.bialapodlaska.vectranet.pl 22.09.14, 22:58
      Postaraj sie ta blache wypalici bedzie po problemie. Zazwyczaj tak sie dzieje gdy mamy do czynienia z nowymi blaszkami
    • Gość: blowi Re: Co robic by pizza nie przywierala? IP: *.iwacom.pl 07.12.22, 11:01
      Kamienie się wypala. Im wyższa temperatura tym wtedy lepiej się wypalają resztki jakie zostały. To tak zwana pyroliza. Kamieni niczym nie smarujemy (o zgrozo!). Moje roczne biscotto z koloru beżu/ceglanej czerwieni jest po prostu czarne. A to wyłącznie dlatego, że temperatura jaką daję na kamień nie wynosi powyżej 400 stopni, a jest to przekrój 360-380. Proszę nie myć, nie szorować kamienia pod żadnym pozorem. Kamienie nie ważne z czego są wykonane, to chłoną płyny jak głupie. To wszystko potem zostaje w jedzeniu. Na kamień nie kładziemy papierów, folii czy czego tam jeszcze się używa. To wszystko się pali od takiej temperatury. Ja na swoim pierwszym kamieniu przetesowałam mycie wodą, do dzisiaj jak to wspominam to mi wstyd. Z brudnym kamieniem trzeba się pogodzić, albo po prostu go nie używać. Dużo daje też odpowiednie ciasto, ale o tym można pisać książkę. Także wypalić i przetrzeć suchym bawełnianym ręcznikiem.

      sklep.technica.pl/blog/pyszna-pizza-w-domu-poznaj-tajniki-wloskich-mistrzow

      Od siebie polecam stronę. Opisane jest kilka sposobów na pieczenie pizzy w domu.
Inne wątki na temat:

Nie pamiętasz hasła

lub ?

 

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka