Dodaj do ulubionych

Co z szynki parmeńskiej?

27.10.12, 18:12
Połasiłam się na taką w kawałku z lidla. Straszne cholerstwo, włazi w zęby, ciągnie się, więcej nie kupię, ale tej szkoda wyrzucić. Chętnie bym ją na coś przerobiła, ktoś tu pisał o pascie do chleba, może blender da radę? Ale z czym?
A może do jakiejś potrawy, gdzie zmięknie i da się pogryźć bez kwadransowegfo żucia.
Z góry pzrepraszam wszystkie osoby wytworne, ceniące rarytasy kuchni światowej.
Obserwuj wątek
    • sznupkowie Re: Co z szynki parmeńskiej? 27.10.12, 18:36
      o pascie nie słyszałam, ale jak masz maszynkę to pokrój bardzo cienko i mozesz użyć do otulenia piersi kurczka, a w środku nafaszeruj serem i fetą. Możesz tez rozgrzac patelnie i takie "podarte" kawałki usmazyć z czosnkiem i oregano, dodac grzyby, podlac śmietaną i masz sos do makaronu pierwsza klasa.

      I nie masz za co przepraszać, kazdy je tak jak mu smakuje. Ja też nie lubię tej szynki , uważam, ze jest przereklamowana i już...:).

      Dalej mozesz też dodać do rizotto z groszkiem. Taka spieczona na chrupkie paski parmeńska jest calkiem zjadliwa..:)

        • ania_m66 Re: Co z szynki parmeńskiej? 27.10.12, 20:54
          a nie moglabys zaniesc do zaprzyjaznionego osiedlowego sklepiku z maszyna zeby ci pokroili?
          mysle, ze nie bedzie to calkiem zgodne z przepisami dot. higieny, ale moze w drodze wyjatku ci to zrobia?
          taka pokrojona mozesz poporcjowac i zamrozic.
    • linn_linn Re: Co z szynki parmeńskiej? 28.10.12, 08:16
      Nie masz co przepraszac. Nie kazda jest rarytasem, a jesli jest, to musi by fachowo pokrojona i zjedzona max do 6 godzin po pokrojeniu. Poza tym w ogole nie kazdy lubi.
      Mozesz zrobic na goraco. Wstaw "prosciutto crudo forno" w googla i obejrzyj zdjecia. Moze jakis pomysl Ci sie spodoba. Nie chce wymieniac, gdyz jestt tego mnostwo. Mozna np. plastarmi szynki wylozyc keksowke piekac np. pasztet.
      Znalazlam jednak cos najprostszego:
      www.lospicchiodaglio.it/ricetta/sfogliatine-crudo-parmigiano
      Mozesz zrobic z ciasta francuskiego, ale i drozdzowego / na polskich stronach sa podobne przepisy /.
      • sofia41 Re: Co z szynki parmeńskiej? 28.10.12, 08:39
        Pokrój jak możesz najcieniej w długie plastry. Kup polędwiczkę wieprzową, przypraw i owiń ją plastrami szynki, upiecz na patelni ze wszystkich stron. Piekąc dodaj do tłuszczu kilka ząbków czosnku. Dadatki wolny wybór.
      • ania_m66 Re: Co z szynki parmeńskiej? 28.10.12, 11:42
        linn_linn napisała:

        > Nie masz co przepraszac. Nie kazda jest rarytasem, a jesli jest, to musi by fac
        > howo pokrojona i zjedzona max do 6 godzin po pokrojeniu. Poza tym w ogole nie k
        > azdy lubi.
        >
        >
        a moglabym poprosic o linka do tych rewelacji?
        • linn_linn Re: Co z szynki parmeńskiej? 28.10.12, 13:46
          Pamietam taka informacje z programu tv o szynce z Parmy. Max 6 godzin dotyczy szynki krojonej w sklepie: do 6 godzin zachouje swe oryginalne walory smakowe i zapachowe. Idealnym jest krojenie jej nawet bezposrednio przed jedzeniem / np. proszac o zrobienie kanapki w sklepie /. W domu trzeba miec specjalna deske:
          fotoforum.gazeta.pl/zdjecie/3008318,3,169,84081,Prosciutto-crudo-w-pelnym-rynsztunku-i-deska-z.html
          Oczywiscie mozesz zjesc szynke i nastepnego dnia, ale wtedy konsystencja nie jest juz godna produktu oryginalnego. Wlasnie dlatego tyle jest krytyk: ze "mydlana", nie niesmaczna itp. Po prostu trudno o jedzenie jej wtedy, kiedy jest najlepsza.
          • kocia_noga Re: Co z szynki parmeńskiej? 28.10.12, 16:07
            Otwarłam zafoliowany kawałek, więc ta smaczna może być jedynie w głębi. Te roladki wyglądają bardzo apetycznie i kalorycznie:) Pomysł z polędwiczkami też kupuję, szynki mi wystarczy na obydwa, bo tylko dwie gęby do nakarmienia.
            Dzięki!
    • marghe_72 Re: Co z szynki parmeńskiej? 29.10.12, 17:06

      Klops po florencku
      fotoforum.gazeta.pl/72,2,777,131364296,131364296.html
      Makarony lubisz?

      fotoforum.gazeta.pl/72,2,777,89933962,89933962.html
      miszmasz-marghe.blogspot.com/2012/04/pappardelle-z-szynka-parmenska-cytryna.html
      miszmasz-marghe.blogspot.com/2012/02/maccheroni-z-szynka-parmenska-i-kremem.htmlga
      mozzarella w szynce
      fotoforum.gazeta.pl/72,2,777,22016558,22016558.html?wv.x=1
    • kocia_noga Dzięki wam, dobrzy ludzie! 01.11.12, 08:24
      Zrobiłam już dwie potrawy - makaron i to pernambuko, czyli płaty indyka (zamiast cielęciny) z szynką i szałwią. No i żałuję, że wcześniej nie odkryłam walorów tej szynki, bo dodaje smaku po prostu niesamowicie. Właściwie to szkoda jej dawać do kanapek.
        • solaris_1971 Re: Dzięki wam, dobrzy ludzie! 12.11.12, 22:18
          A ja prosciutto italiano czy szynke serrano uzywam do zapiekanek., na bazie makaronu czy ziemniakow. Gotuje zupe na udkach kurczaka, mieso z ugotowanych udek nie ma za wiele smaku, wiec dodaje te cieniutkie szynki pokrojone w kawaleczki i jest super.
          Polecam tez do salatek makaronowych.

Popularne wątki

Nie pamiętasz hasła

lub ?

 

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka