05.11.12, 11:00
bardzo lubię jaglana na wodzie z jabłkiem
gryczaną z olejem z dyni plus jogurt z czosnkiem i tyle.
którą kasze jeszcze polecacie, niekoniecznie jako przystawkę.
Obserwuj wątek
    • Gość: marbor1 Re: kasza IP: *.dynamic.chello.pl 05.11.12, 12:36
      Pęczak na sypko do sosów mięsnych. grzybowych lub po prostu ze skwarkami do tego jogurt lub maślanka. Proste i b. smaczne.
      Kasza kukurydziana [mamałyga] do mięs i sosów mięsnych.
      W moim gospodarstwie domowym kasze są często serwowane.
    • kumite Re: kasza 05.11.12, 12:53
      Zwykła jęczmienna do gulaszu.
      Pęczak - w zupie, do sosu, polecam kotlety:)
      Kasza gryczana z kukurydzą, groszkiem, cebulką, oliwa, dużooo pietruszki i pieprzu!
    • Gość: kwaśna śmietana Re: kasza IP: *.dynamic.chello.pl 05.11.12, 12:58
      Kasza manna- na śniadanie, z mlekiem i puree z truskawek, mniam! Albo z podprażonymi płatkami migdałowymi.

      Gryczana- z pieczarkami i kapustą białą.

      Kuskus- ze szpinakiem i białym serem (twaróg, homogenizowany) lub z warzywami i pomidorami.

      Kukurydziana- z warzywami i mięsem, lub z samymi warzywami i drobno utartym, żółtym serem.

      I jeszcze quinoa, czyli komosa ryżowa. To raczej nie kasza, ale można ją jeść i przygotowywać jak kaszę właśnie.
    • mhr2 Re: kasza 05.11.12, 13:58
      kasze gryczana uwielbiamy do gulaszu wolowego,
      • aqua48 Re: kasza 05.11.12, 14:56
        Gryczana ze skwarkami i jogurtem, jaglana z warzywami, i sosem grzybowym, kukurydziana do pieczeni, jęczmienna do pulpetów, kuskus do sałatki, wszystkie też lubię na słodko, z orzechami i suszonymi owocami, zalane mlekiem, lub jogurtem. Pęczaku tylko nie jadam.
      • mhr2 Re: kasza 05.11.12, 15:12
        zapomnialam jeszcze dodac ze wspaniale kombinuje z gulaszem z serc wolowych
        i wieprzowych, albo jako a la risotto z "Blutwurst"(nie ma polskiego tlumaczenia),
    • vandikia Re: kasza 05.11.12, 14:56
      forum.gazeta.pl/forum/w,77,137195537,,kaszotto_zaintrygowaliscie_mnie.html?v=2
      forum.gazeta.pl/forum/w,77,92359388,92359388,Pomysly_na_kasze.html
      forum.gazeta.pl/forum/w,77,103223360,,Kaszotto_Ktos_probowal_z_gryczanej_.html?v=2
    • marbor1 Re: kasza 05.11.12, 16:17
      Tak na marginesie tej dyskusji o kaszach. Kiedyś, jeszcze za czasów PRL-u jak mówiłam, że na obiad u mnie jest jakaś konkretna kasza, to kwitowano stwierdzeniem, że jest to potrawa dla biedaków. Nieraz sondowałam wśród swoich znajomych temat kaszy, to zawsze padało stwierdzenie: " no co ty, taka biedna to ja nie jestem, abym musiała to jeść".
      U mnie w moim rodzinnym domu kasze zawsze były chętnie jedzone, oczywiście w różnych zestawieniach.
    • klara551 Re: kasza 05.11.12, 21:01
      Od ładnych paru lat gotuję kaszę i ryż bodajże według przepisu na kuskus. Drobno pokrojoną cebulę i czosnek podsmażam na oleju dosypuję kaszę lub ryż podsmażam,solę i zalewam wrzątkiem w proporcji jedna część sypka dwie części wrzątku i zostawiam na malutkim gazie i z podłożoną grubą płytką aluminiową. Ze dwa razy zamieszam i po 1/godz albo i wcześniej mam sypki ryż lub kaszę czasami do ryżu dodaję kurkumę lub przecier pomidorowy a wtedy mniejszą o ilość przecieru wody. Oczywiście taka kasza czy ryż jest do gulaszy,sosów grzybowych,czy jako dodatek do leczo albo do zapiekanek . Jak mam dobry nastrój to robię ryż biały i żółty lub czerwony i wyłożony z foremek po połowie w różnych barwach i smakach robi wrażenie na talerzu.Oczywiście nie foremki są w różnych barwach a ryż.
      • aqua48 Re: kasza 05.11.12, 21:32
        A ja jeszcze lubię i chętnie jadam kaszę mannę na mleku w formie gęstszej zupy na kolację. Jakoś śniadaniowo mi ona nie pasuje.
      • klara551 Re: kasza 06.11.12, 00:34
        Oczywiście walnęłam się pisząc kuskus bo miał być pilaw.
    • salsadura Re: kasza 05.11.12, 23:48
      Dla mnie odkryciem tego roku jest bulgur.
      • kropkaa Re: kasza 06.11.12, 09:05
        Mam 3 rodzaje bulguru i nie mam pojęcia co z tym zrobić.
        Jakoś krótko można streścić sposoby, pls?
        • salsadura Re: kasza 06.11.12, 19:27
          Ja podaje bulgur jako dodatek do dań mięsnych lub warzywnych.Można też zrobić sałatkę z dodatkiem tej kaszy,ale ja wolę go na ciepło.
        • kropkaa Re: kasza 06.11.12, 21:01
          Ale jak to się przygotowywuje?
          • salsadura Re: kasza 06.11.12, 21:15
            www.google.pl/search?q=bulgur+przygotowanie&rlz=1C1FDUM_enDE477DE481&aq=f&oq=bulgur&sugexp=chrome,mod=0&sourceid=chrome&ie=UTF-8
            • 83kimi Re: kasza 07.11.12, 15:58
              Też lubię bulgur.
            • kropkaa Re: kasza 07.11.12, 20:19
              Dziękuję batrdzo, sama na to wpadłam, by zapytać wszechwiedzącego wujka G. Odpowiedział mi tak: można nie gotować, albo gotować - 2 min v 5. Albo 20 w szybkowarze. Zważywszy, że w szybkowarze max. dla ziaren to 5 min., wolę nie niszyć w ten sposób kaszy, bo po takim czasie, to ja gluasz mam, nie bulgur.
              Stąd wolałabym przeczytać jak Kuchenni-doświadczeni przygotowują.
              • salsadura Re: kasza 07.11.12, 23:11
                Kropko,ja szklę cebulę,dodaję bulgur i razem trochę smażę.Zalewam bulionem,albo wodą.Na pół szklanki bulguru daję trochę mniej niż szklankę płynu.Gotuję bez przykrycia,jak płyn się wygotuje,przykrywam pokrywką i trzymam na płycie(jak kuchenka elektryczna)lub maciupeńkim gazie jeszcze parę minut.
                Czasami z cebulą podsmażam paprykę,czasem dodaję krojone pomidory z puszki,czasem kalafiora,albo brokuła,albo sypnę curry :).
    • ag_79 Re: kasza 06.11.12, 19:08
      Ostatnio poznałam kaszę bulgur - pyyycha, polecam. Ma neutralny smak, pasuje w zasadzie do każdego dania.
      • ag_79 Re: kasza 06.11.12, 19:11
        Widzę, że poprzedniczki również bulgurem zachwycone ;) Ja dotąd jadłam do gulaszów, mięs pieczonych w sosie - np. schab pieczony w rękawie foliowym, pierś indycza marynowana i pieczona w rękawie.
        Na słodko jeszcze nie próbowałam, ale podejrzewam, że też będzie pycha.
    • 83kimi Re: kasza 07.11.12, 16:00
      Z kaszy gryczanej i twarogu można zrobić kotlety, pycha. Poza tym kasze gryczaną najbardziej lubię z sosem grzybowym.
      Ostatnio też spróbowałam pszenicę, to nie kasza, ale coś w podobie, też dobre.
      Ogólnie to najbardziej lubię kasze z mokrym dodatkiem, czyli albo z sosem albo w zupie.
      • aqua48 Re: kasza 07.11.12, 20:55
        83kimi napisała:

        > Z kaszy gryczanej i twarogu można zrobić kotlety, pycha.

        Ja robiłam pierogi ruskie lub może bardziej rusińskie, z kaszą gryczaną i serem białym, bardzo delikatne w smaku wychodzą, oraz pieczone pierożki-pasztecicki z takąż kaszą i pieczarkami, świetne do barszczu czerwonego.
        • Gość: marbor1 Re: kasza IP: *.dynamic.chello.pl 07.11.12, 22:27
          Świetny pomysł z tymi pasztecikami z kaszą i pieczarkami. Musi to być bardzo dobre.
          W najbliższym czasie zrobię je.
          • 83kimi Re: kasza 08.11.12, 11:21
            Jeszcze zapomniałam, że z kaszy jaglanej też robiłam kotleciki, pyszne z sosem czosnkowym.
    • Gość: Ania Re: kasza IP: 82.160.24.* 08.11.12, 14:49
      U mnie najczęściej jemy kaszę gryczaną głównie do gulaszu, ostanio wypróbowałam przepis Okrasy na racuchy z kaszy z dodatkiem ziemniaka, jajka, czosnku i pora, naprawdę pyszne:)

Nie pamiętasz hasła

lub ?

 

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka