Dodaj do ulubionych

Wasze najlepsze śledzie

09.11.12, 07:42
Chodzi mi o te które robicie a nie które jedliście - chyba że te 2 zbiory śledzi się pokrywają ;)

W tym roku "ciężar" wigilii na moich ramionach i chcę zrobić 2 rodzaje fajnych śledzików
Pytam wcześniej bo chcę je zrobić już teraz na próbę

z góry dziękuję
Obserwuj wątek
    • hazo Re: Wasze najlepsze śledzie 09.11.12, 09:12
      Moje ulubione to śledzie z żurawinami. Mało pracy, a smak wspaniały.
      • gingers73 Re: Wasze najlepsze śledzie 09.11.12, 09:47
        Dziękuję
        wygląda fajnie
        dla gości może OK
        ale dla mnie - zapomniałam wspomnieć - nie umiem jeść owoców i bakalii z rybami i mięsami
        hmmm
        no taka dziwna jestem

        ale z 2 strony może czas się przekonać
        np kuszą mnie słynne śledzie cytrynowe
        • 0yotte Re: Wasze najlepsze śledzie 09.11.12, 11:03
          robiłam śledzie z plasterkami cytryny i bardzo takie lubię :)
          a przepis prosty...
          potrzebne są matjasy pokrojone na kawałki, potłuczony grubo pieprz (może być czerwony), cieniutkie plastry cytryny, olej rzepakowy nierafinowany i liście laurowe
          przekładać warstwami, zalać olejem, dać ze 2 dni na "przegryzienie" :)
          niestety nie podam proporcji składników, bo robię "na oko"

          inne, jakie lubię, to śledzie ze świeżym koperkiem i groszkiem (z mrożonki, nie puszkowym, inny smak), doprawione sokiem z cytryny i olejem rzepakowym, podawane z sosem jogurtowo-majonezowym
          • gingers73 Re: Wasze najlepsze śledzie 09.11.12, 12:01
            Olejem ?
            a nie sokiem z cytryny ???

            fotoforum.gazeta.pl/72,2,777,33669740,40268720,0,2.html?v=2
            • 0yotte Re: Wasze najlepsze śledzie 09.11.12, 12:41
              ale ja podałam zupełnie inny przepis, lubię śledzie z olejem :)
              a nierafinowany daje fajny smak :)
              sokiem z cytryny można też doprawić, ale jak będzie dużo plasterków, to nie ma już potrzeby dawać soku dodatkowo
              • gingers73 Re: Wasze najlepsze śledzie 09.11.12, 12:48
                OK zrobię na Twoją odpowiedzialność :P
                • 0yotte Re: Wasze najlepsze śledzie 09.11.12, 12:50
                  ale nie musisz :P
                  pytałaś, jakie lubię, to napisałam :D
        • Gość: gość Re: Wasze najlepsze śledzie IP: *.dip.t-dialin.net 27.12.12, 16:37
          gingers73 napisała:

          > ale z 2 strony może czas się przekonać
          > np kuszą mnie słynne śledzie cytrynowe

      • Gość: anna Re: Wasze najlepsze śledzie IP: *.dynamic.chello.pl 12.11.12, 16:55
        hekele - składnikiOgórki kiszone 2
        jajka ugotowane na twardo 2
        mała cebulka 1
        sledzie solone 3

        Sposób przygotowania


        Wszystko drobno posiekać lub przemielić (ponoć posiekane posiekane lepsze) dodać musztardę, oliwę, pieprz i wszystko razem wymieszać.
    • pajupaju Re: Wasze najlepsze śledzie 09.11.12, 10:19
      Matjasy wymoczyć, pokroić w paski, wymieszać z dość dużą ilością majeranku suszonego i ze startymi na tarce o małych oczkach paroma ząbkami czosnku (nie z wyciskarki – ma być starty). Zalać olejem, najlepiej ryżowym. Muszą z jeden dzień odstać.
      • Gość: zuzka Re: Wasze najlepsze śledzie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.11.12, 15:01
        matjasy wymoczyć(6 szt),duża garść majeranku roztartego w dłoniach(oddaje wtedy swój zapach) oraz 5 ząbków czosnku drobniutko pokrojonego,zalać olejem(rzepakowy) i co najważniejsze,dopiero po 5 dniach są najlepsze,ja tak robię i wszystkim smakuje
    • Gość: genny Re: Wasze najlepsze śledzie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.11.12, 11:24
      Robiłam te, pyszne. Chyba Krzysztofa z GP. Ale z rodzynkami ...
      fotoforum.gazeta.pl/72,2,777,72931684,72931684.html
    • re12nia Re: Wasze najlepsze śledzie 09.11.12, 13:45
      Z forum znalazłam przepis na śledzie z rodzynkami. Często je robie w swoim domu,przepis oczywiście "poszedł w świat"-wiadomo jak dobry to tak ma. A zapomniałam Ty nie lubisz owoców.
      • sznupkowie Re: Wasze najlepsze śledzie 09.11.12, 14:29
        Sledzie to ja moge na tysiąc sposobów....w tym roku na wigilie będę robiłam z fasolką ....pokombinowąłam i jestem zaskoczona smakiem. Cały słoik idzie u mnie w jeden dzien. Lubie tez na ostro po meksykańsku i masala.

        prawie po bretońsku

        po meksykańsku

        masala
        • reniam_123 Re: Wasze najlepsze śledzie 09.11.12, 14:43
          Na święta robię śledzie z cebulą, jabłkiem i olejem lnianym, pyszne są, oleju lnianego nie żałuję bo mam go pod dostatkiem, niedaleki sąsiad robi.
          • hana1909 Re: Wasze najlepsze śledzie 09.11.12, 19:40
            a ja najbardziej lubię marynowane w oleju ale podawane ze śmietaną, cebulką z solą i cukrem, i kwaśnym jabłkiem najlepiej szarą renetą.
    • tralalumpek Re: Wasze najlepsze śledzie 09.11.12, 16:28
      uwielbiam sledzie i robie zima w roznych wariacjach ale nie ma na moim stole wigilijnym nigdy sledzi
      mam jednak dwie ulubione wersje sledzi : 'zielona' i 'czerwona' :) receptura domowa zastrzezona
      • mamagnoma Re: Wasze najlepsze śledzie 09.11.12, 22:23
        Śledzie różowe.
        te śledzie nazywają sie "a la łososiowe" lub "przysmak warszwarwski". Kupuje sie filety (na wage) w zalewie. W domu trzeba je pokroic na małe kawałki i naszykować do nich cebulkę. Fajnie jak jest fioletowa, bo ładnie kontrastuje. Pociętą w pióra trzeba ugotowac w wodzie z cukrem, octem, listkami laurowymi, gozdzikami i zielem angielskim.
        Mozna podawac zarówno z chlebem jak i pieczonymi kartoflami.
        Takie sledzie jemy od lat, całą zimę & na wigilię są obowiązkowo. Fajna alternatywa do tradycyjnych. Jak dobrze poszukam to epwnei jeszcze gdzies fote znajde -)
        • konrad_dk Re: Wasze najlepsze śledzie 09.11.12, 22:49
          1 W occie: standard ale muszą być tak po mazursku lekko słodkie

          2. świeże śledzie popanierować w mące lekko i usmażyć. Wychłodzic i zamarynować w occie ( w occie cebula, pieprz, i inne przyprawy) - To takie gdańskie Bratheringe według recepty rodzinnej

          3. śledzie w oleju ale pieczarkami i papryką i pietruszką- to taka moja koncepcja
        • agus7 Re: mamagnoma 13.11.12, 16:01
          Sledzie zalac GORACA zalewa?
          Cebule w zalewie wystarczy tylko zagotowac czy gotowac iles minut?
      • Gość: zielony śledz. Re: Wasze najlepsze śledzie IP: *.toya.net.pl 30.11.12, 15:09
        To czemu zabierasz głos? skoro nie masz nic do powiedzenia.
    • Gość: beata_ Re: Wasze najlepsze śledzie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.11.12, 23:21
      Absolutna prosta klasyka... wymoczony (nie "przemoczony"!) śledź w niewielkich dzwonkach, "bezsmakowy" olej (oliwa niestety nie) i drobno krojona cebula (najlepiej cukrowa albo inna - łagodna i nie żylasto-łykowata). Tego smaku nie przebiją żadne, skądinąd bardzo dobre do całości i w całości, dodatkowe dodatki :-)

      W okresie zimowym i wiosennym, to może nie do wykonania, ale latem i wczesną jesienią tak - kawałek razowego chleba z masłem, plasterek gruntowego (wiadomo, o co chodzi) pomidora i na tym pomidorze dzwonko śledzika z cebulką do każdego kęsa...
      Eeeeech...rozmarzyłam się... :-)

      ps
      Bardzo lubię - i robię jako postne danie obiadowe w Wigilię i Wielką Sobotę - fileta śledziowego (odmoczony!) posypanego cebulą pokrojoną w kostkę, polanego gęstą śmietaną doprawioną niewielką ilością drobniej siekanej, łagodnej cebuli i z ziemniakami "pure" z odrobiną masła do smaku.
      Bez takiego wstępu Święta są nieważne :-)

      pps
      Lubię inne śledziowe "wynalazki" - ale nie na tyle, żeby je robić. Wystarczają mi te we wszelkiej gościnie albo kupne.
      :-)
      • kati792 Re: Wasze najlepsze śledzie 09.11.12, 23:36
        Matiasy pokrojone w paseczki na dół naczynia,na to pokrojona cebula,na to pokrojony kiszony ogórek i tak warstwami aż do wyczerpania składników.Zalać olejem,wstawić do lodówki na ok.2 dni a potem....NIEBO W GĘBIE!!!;-)
        • Gość: miki202 Re: Wasze najlepsze śledzie IP: *.dynamic.chello.pl 10.11.12, 21:28
          Jak się trochę poszuka, to w małych rybnych albo małych warzywnych można dostać całe śledzie solone. Najlepsze są oczywiście te najtłustsze. Robię w oleju (trzeba dobrze wymoczyć) z tym, co akurat mam pod ręką. Pieprz, ziele, majeranek, listek, jałowiec, gorczyca, cebula oczywiście, śliwki suszone, rodzynki, duża dowolność. Chili lubię dodać. W occie jak rolmopsy. W śmietanie z jabłkiem i cebulą.
          Ulubiona, tradycyjnie świąteczna - śledzie, kartofle, cebula, koperek - dużo, majonez, pieprz. NIC WIĘCEJ. SCHŁODZONA!!!
      • matylda1001 Re: Wasze najlepsze śledzie 10.11.12, 22:08
        Gość portalu: beata_ napisał(a):

        > Absolutna prosta klasyka... wymoczony (nie "przemoczony"!) śledź w niewielkich
        dzwonkach, "bezsmakowy" olej (oliwa niestety nie) i drobno krojona cebula (najlepiej cukrowa albo inna - łagodna i nie żylasto-łykowata). Tego smaku nie przebiją żadne, skądinąd bardzo dobre do całości i w całości, dodatkowe dodatki :-)<

        Masz rację, prostota nade wszystko :) spróbuj te śledzie przesypać jeszcze posiekaną natką pietruszki, będą ładnie wyglądały, a dodatkowo zyskają na smaku.
        • Gość: beata_ Re: Wasze najlepsze śledzie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.11.12, 23:02
          W zasadzie robię tylko na Święta (jedne albo drugie) i natka pietruszkowa jest wtedy raczej marna aromatycznościowo... Jak trafię teraz w miarę prawdziwie pachnącą natkę, to na pewno spróbuję :-)
          • qubraq Re: Wasze najlepsze śledzie 11.11.12, 09:07
            Podziwiam i zadzroszcze a nawet zawiszcze - jak mówi Fetti - ja niestety tylko sledzie wędzone i to jedynie Kippersy szkockie, wczoraj upolowałem kilka filetow w "PiPie" na dole w BlueCity ... ;-)
    • mhr2 Re: Wasze najlepsze śledzie 11.11.12, 08:18
      przewaznie rolmops i salatka z dodatkiem ogorka i cebuli w oleju,
      albo w kwasnej smietanie takie na objad do kartofli,
    • issys Re: Wasze najlepsze śledzie 11.11.12, 11:49
      ja bardzo lubię te fotoforum.gazeta.pl/72,2,777,104327312,104329091.html zdjęcie jest mało apetyczne ale śledzie obiecuję że pyszne
      • Gość: Martyna Re: Wasze najlepsze śledzie IP: *.internetdsl.tpnet.pl 12.11.12, 08:15
        Do tego przepisu śledzie kupujecie np. na wagę solone czy w occie?
      • fettinia Re: Wasze najlepsze śledzie 12.11.12, 09:23
        potwierdzam-pyszne:)robie je od czasu jak podalas przepis:)
    • trzywjednym po cygańsku 12.11.12, 18:18
      śledzie uwielbiane przez rodzinę, robię tylko na święta.
      wymoczone filety kroję w paski, w jeszcze cieńsze paski kroję ogórki konserwowe i cebulę. Mieszam je z sosem - ketchup pikantny+oliwa z oliwek, doprawione maggi, cukrem i musztardą.
      muszą trochę poleżeć, minimum godzinę, ale na drugi dzień tak samo pysznie smakują. trzeciego dnia świąt jeszcze nigdy nie doczekały ;)
      • Gość: Renia Re: po cygańsku IP: *.30.103.53.nat.umts.dynamic.t-mobile.pl 13.11.12, 15:26
        Napisz ile dajesz ogórków konserwowych,cebuli,ketchupu,oliwy ,magii i musztardy, Chciałabym zrobić te śledzie po cygańsku zanim zrobie na święta .Sos jest ważny. Zrobiłam już na imieniny śledzie z żurawiną,bardzo gościom smakowały,teraz na imieniny męża zrobiłam śledzie z majrankiem-w sobotę okaże jakie są. Czekam na odpowiedz. Dziękuję!
        • trzywjednym Re: po cygańsku 13.11.12, 16:08
          na 4 porcje wszystkiego po 4 ;)
          4 filety, 4 ogórki, 2 duże lub 3 małe cebule; na sos: 4 łyżki oliwy, 6 ketchupu, musztarda, cukier i maggi po 1 łyżce (tylko te 3 ostatnie służą do doprawienia, możesz dać mniej lub więcej w zależności od upodobań).
          • kati792 Re: po cygańsku 14.11.12, 10:18
            Moja sąsiadka robi pyszne śledzie!!Kroi na kawałeczki dodaje czerwoną cebulę,sok z cytryny i zioła prowansalskie,oraz olej-pycha!!
            • fata-m-organa Re: po cygańsku 14.11.12, 13:38
              Polecam śledzie w curry- śledzie namoczone w oleju należy pokroić na kawałki do tego ugotować jajka na twardo ( tak na tackę śledzi około 3-4 jajek) pokroić w ósemki. W kubku mieszamy majonez z curry (do smaku) i łączymy ze śledziami oraz jakiem. Mało skomplikowane a naprawdę dobre. Polecam.
              • gingers73 Jadłam kupne 14.11.12, 14:23
                z suszonymi pomidorami
                smakowały naprawdę nieźle
                chyba się pokuszę i sama zrobię
                w necie wiele przepisów
                • gingers73 A i dziękuję za podpowiedzi .... 14.11.12, 14:24

              • Gość: gość Re: po cygańsku IP: *.dynamic.chello.pl 14.11.12, 18:59
                jeśli lubisz z curry to polecam też takie:
                śledzie (pokrojone w małe dzwonka) + cebula + starty imbir + rodzynki + sok z cytryny (ew. ocet) + olej + curry
                Przynajmniej dzień powinny postać żeby się przegryzły

    • 42andzia Re: Wasze najlepsze śledzie 14.11.12, 15:13
      Ja lubię po grecku lub w marynacie. Pycha i długo się utrzymują.
    • energizerkolega Re: Wasze najlepsze śledzie 15.11.12, 15:20
      Z cebula, majonezem, smietana, jablkiem i ogorkiem kiszonym
    • muflon.0 Re: Wasze najlepsze śledzie 16.11.12, 13:35
      z jabłkiem ( drobniutko pokrojone w kostkę), cebulą (też drobno posiekana), majonez i gęsta śmietana
    • Gość: marchfia Re: Wasze najlepsze śledzie IP: *.dynamic.chello.pl 30.11.12, 11:45
      z suszonymi śliwkami i suszonymi pomidorami oraz duszoną cebulką - śledzie namoczyć ładnych parę godzin w roztworze octu, przekładając płaty kawałkami czosnku i kulkami ziela angielskiego, aż się rozpuszczą te irytujące ostki. Cebulkę poddusić na łyżce oliwy z suszonych pomidorów i ostudzić. Suszone śliwki i pomidory pokroić w paski, śledzie w kawałki "na raz do buzi".
      Do naczynia (z pokrywką - żeby nie waliło w lodówce), które bez żalu po zjedzeniu śledzi można wyrzucić i nie bawić się z myciem, wkładać: warstwę śledziowych kawałków, łyżkę cebulki, parę kawałków pomidora, parę kawałków śliwki, zamarynowany ze śledziami czosnek (jeśli ktoś lubi). Wstawić na noc do lodówki, żeby "się przegryzło".
    • floress Re: Wasze najlepsze śledzie 30.11.12, 12:34
      Śledzie w oleju: matiasy pokrojone na kawałki, cebula w plastry, liść laurowy, ziele angielskie i pieprz w ziarnach. Układać warstwami w słoiku, zalać olejem zwykłym, zamknąć. Najlepiej jak postoją ze 3 dni w lodówce.
    • cilantre Re: Wasze najlepsze śledzie 02.12.12, 18:26
      Jadłam w restauracji pyszne śledzie z dodatkiem pesto i czosnku. Niestety, nie mam przepisu, może ktoś kojarzy jakiś przepis na śledzie z tymi dodatkami ?
    • beverly1985 Re: Wasze najlepsze śledzie 03.12.12, 10:04
      Śledzie w pierzynce, jak tu
      www.smaczny.pl/przepis,sledzie_w_pierzynce
      Nie daję marchewki, tylko warstwy: cebuli, jabłka, jajka i ogórków kiszonych. Zalane sosem majonezowo-śmietanowym (z odrobina musztardy) i posypane serem żółtym. Szybko znikają, mimo że generalnie rodzina jest zawsze na diecie i nikt sie w wigilię nie objada (u mnie podaje się tylko 3 dania: śledź, barszcz i rybę).
      • gingers73 Re: Wasze najlepsze śledzie 13.12.12, 15:38
        dzięki za odzew
        zrobię
        - z suszonymi pomidorami w oleju
        - pod pierzynką
        - i jeszcze jakieś jedne
        mniam
        • gingers73 Re: Wasze najlepsze śledzie 13.12.12, 15:40
          i może te z plasterkami cytryny podane przez 0yotte
    • aganiok32 z suszonymi grzybami 14.12.12, 10:42
      trzeba je zrobić na 2-3 dni wcześniej, żeby smaki się przegryzły.
      Śledzie kroję na nieduże kawałki, układam warstwę w słoiku, na to daję trochę pieprzu ziołowego ( używam Kamisa) a na pieprz kruszę suszone grzybki, następnie kolejna warstwa śledzi, itd. Na koniec zalewam olejem. Te śledzie mają fantastyczny niepowtarzalny smak. Polecam do spróbowania.
      • re12nia Re: z suszonymi grzybami 21.12.12, 09:41
        Co do śledzi z suszonymi grzybami,jakie śledzie potrzeba aby je zrobić. Chodzi mi czy to mają być matiasy{solone} i wymoczone płaty śledziowe,czy śledzie świeże nie solone.Zrobiłaby te śledzie na Sylwestra,ale wcześniej bym przepraktykowała. Może napiszesz ile grzybów na słoik,i czy grubo sypiesz. Czekam na podpowiedż! Dziękuję. A na Święta robię śledzie z żurawinami i sałatkę po cygańsku.Sprawdziłam i najlepiej nam smakuje.
        • aganiok32 Re: z suszonymi grzybami 23.12.12, 23:36
          Mogą być śledzie "z tacki", mogą być też solone wymoczone, nie ma większego znaczenia. Na pewno nie świeże. Grzybków tyle, żeby delikatnie przykryć warstwę śledzia, nie trzeba grubo sypać.
    • adwarp Re: Wasze najlepsze śledzie 21.12.12, 10:24
      bardzo lubię z porem, śliwkami suszonymi, orzechami i śmietaną
      fotoforum.gazeta.pl/zdjecie/3036776,2,2,fotka-2.html
      • Gość: AnkaKw Re: Wasze najlepsze śledzie IP: *.ennet.pl 27.12.12, 13:13
        Śledzie z cynamonem


        filety śledziowe
        dużo cynamonu
        rodzynki
        mielone ziele angielskie
        pieprz
        oliwa lub olej

        Wymoczone filety pokroić na kawałki.W naczyniu układać warstwami:

        śledzie,sparzone rodzynki , posypać dużą ilością cynamonu oraz mielonym zielem angielskim i pieprzem.

        Całość zalać olejem i odstawić na kilka godzin do lodówki.

        Przed podaniem wymieszać.
Inne wątki na temat:

Nie pamiętasz hasła

lub ?

 

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka