Dodaj do ulubionych

Olej sezamowy do czego?

IP: *.aster.pl 21.11.12, 12:16
Olej sezamowy ciemny nie może być używamy do smażenia. W jakich daniach mogę go używać? Dziękuję za pomoc
Obserwuj wątek
    • maalgoshka Re: Olej sezamowy do czego? 21.11.12, 20:58
      Do ryzu smazonego z jajkami i warzywami:

      Na 4 porcje:

      4 szklanki ryżu ugotowanego poprzedniego dnia
      3 jajka
      1 mała cukinia pokrojona w kostkę
      2/3 szklanki mrożonego zielonego groszku
      szczypior z 3 cebulek dymek pokrojony w ukośne paski
      2-3 łyżki jasnego sosu sojowego
      2 łyżeczki oleju sezamowego
      Najpierw na wolnym ogniu usmaż jajka. Zacznij mieszać dopiero jak się nieco zetną od spodu początkowo mieszając tylko białka: chodzi o to, żeby na koniec jajka nie zlały się w bladożółtą masę, lecz żeby białka i żótka były nadal widoczne. Odłóż “jajecznicę” na talerz i wytrzyj patelnię.

      Na dużym ogniu podsmaż cukinię, dodaj groszek, a po minucie ryż. Smaż 2-3 minuty cały czas mieszając. Jak już ryż będzie bardzo gorący, dodaj sos sojowy i olej sezamowy. Wymieszaj, dodaj jajka i szczypior z dymki i delikatnie zamieszaj (dodanie jajek na końcu sprawia, że pozostają miękkie). Tak przygotowany ryż podaję zawsze do skrzydełek w miodowo-imbirowej marynacie.

      Swietny jest tez do chinskiego rosolu z kurczakiem i warzywami (moje dzieci dodaja go nawet do zwyklego polskiego rosolu, razem z jasnym sosem sojowym).

      Na 2 porcje:

      1 litr rosołu z kurczaka
      2 łyżki jasnego sosu sojowego
      1 łyżka oleju sezamowego
      100 g chińskiego makaronu jajecznego
      1 pierś kurczaka zgrillowana lub upieczona i pokrojona w paski
      2 małe bok choy pokrojone w szerokie paski
      garść groszku cukrowego pokrojonego na pół
      malutkie kukurydze pokrojone na pół
      kopiasta łyżka drobno pokrojonego imbiru
      1 długa papryczka chilli pokrojona w ukośne paski
      szczypior z dymki
      Doprowadź rosół do wrzenia, dodaj imbir, sos sojowy i olej sezamowy i pogotuj 1 min aż rosół nabierze imbirowego aromatu. Dorzuć makaron, pogotuj przez 3 minuty, dodaj warzywa i paski kurczaka i pogotuj jeszcze 1-2 minuty. Zupę podawaj posypaną chilli i dymką.
      --
      Pobitegary, czyli jak przestałam zbierać przepisy i zaczęłam gotować
        • maalgoshka Re: Olej sezamowy do czego? 21.11.12, 23:00
          Jasny sos sojowy jest delikatniejszy w smaku od ciemnego i szczegolnie dobrze komponuje sie z tymi daniami. Do ryzu zwlaszcza ciemny sos sojowy bylby zbyt intensywny: zagluszylby smak dania i gryzlby sie z olejem sezamowym. Jesli nie chcesz kupowac jasnego sosu, uzyj zwyklej soli.
          --
          Pobitegary, czyli jak przestałam zbierać przepisy i zaczęłam gotować
            • maalgoshka Re: Olej sezamowy do czego? 22.11.12, 08:42
              Bardzo dobre sa ugotowane brokuly polane jasnym sosem sojowym i olejem sezamowym. Ja je jeszcze posypuje prazonymi ziarenkami sezamu.

              A, przypomnial mi sie jeszcze dorsz z olejem sezamowym:

              Na 2 porcje:

              2 łyżki oleju arachidowego
              2 wysuszone i lekko posolone filety z dorsza
              2 ząbki drobno posiekanego czosnku
              1 duża łyżka drobno posiekanego imbiru
              1 drobno posiekana papryczka chilli
              garść szczypioru z dymki pokrojonego w ukośne paski
              2 łyżki jasnego sosu sojowego
              1,5 łyżki oleju sezamowego
              Rozgrzej olej na patelni i włóż do niej dorsza skórką do dołu. Smaż 3 minuty lekko dociskając rybę do patelni aż stanie się chrupiąca i złocista.

              Odwróć rybę na drugą stronę i smaż kolejne 3 minuty.

              Obok dorsza wrzuć czosnek, imbir, chilli i dymkę i przesmaż minutę. Dodaj sos sojowy i olej sezamowy. Wyłóż tak przygotowany sos na rybę, zdejmij ją z patelni i podawaj, najlepiej z warzywnym stir-fryem i ryżem basmati.
              --
              Pobitegary, czyli jak przestałam zbierać przepisy i zaczęłam gotować
              • ding_yun Re: Olej sezamowy do czego? 28.11.14, 19:05
                Pyszny jest przesmażony szpinak do którego pod sam koniec smażenia dodaje się nieco oleju sezamowego. Można dodać również uprażone na suchej patelni włoskie orzechy.

                --
                In God we trust, all others must bring data.
    • ichi51e Re: Olej sezamowy do czego? 28.11.14, 22:35
      Goly ryz kilka kropli sosu sojowego kilka oleju. Niebo!
      --
      tak ze Światowidem było, stał sobie, przyszli chrześcijanie, my se tak tu ten krzyż tylko oprzemy o Światowida, tak ekumenicznie, wiecie. Ani się obejrzeli Światowida ni ma a krzyż stał, jakby stał tam od zawsze. (By deelandra)
Inne wątki na temat:

Popularne wątki

Nie pamiętasz hasła

lub ?

 

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka