GoĹÄ: giezik IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.07.04, 15:09 chodzi o przepis na zimną zupę czosnkową. Pożyczyłem swoj egezmplarz, a dzisiejsza pogoda pozwala na debiut. Czy ziołem dodawanym był tymianek? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
jottka nowienc 09.07.04, 15:16 składniki: 2 całe główki czosnku mała cebula 2 średnie ziemniaki oliwa 5 szkl. rosołu z kury łyżka stołowa tymianku 0,5 szkl śmietany pieprz, sól przed podaniem zmieszać z posiekanym tymiankiem albo szczypiorkiem a przepis znasz, to sie nie męczę :) Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: giezik Re: nowienc IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.07.04, 15:18 aaaaaaa, to tam jeszcze śmietana była . Rozumiem że na końcu, tuż przed podaniem. Jest jednak pewien kłopot, bo własnie zrobiłem fazę wstępną (zmiksowałem) i kurnia, może nie dotrwac całość do formy chłodnej :) Odpowiedz Link Zgłoś
jottka Re: nowienc 09.07.04, 15:19 na samym końcu - dodać tę śmietanę, sól, pieprz, schłodzić, a potem jeszcze wybraną zieleniną posypać Odpowiedz Link Zgłoś
lunatica nie z książki ale duuużo... 09.07.04, 15:22 www.google.pl/search?q=cold+garlic+soup+&hl=pl&lr=&ie=UTF-8&start=0&sa=N czekam na wrażenia... od tak dawna planowałeś tę zupę :-) mam tylo nadzieję, że dotrwa do zimnej postaci... :-) Odpowiedz Link Zgłoś
giezik Re: nie z książki ale duuużo... 09.07.04, 15:28 mogłem sobie w sieci znaleźć, ale chodziło mi o tę, tą konkretnie ;) A już włożyłem do lodówki, bo to mogło się źle dla niej skończyć Odpowiedz Link Zgłoś
lunatica nie, nie, ja wiem, że chciałeś tę konkretną :-) 09.07.04, 15:29 zdaj relację, ja sie ostatnio wdrażałam w czosnkowa na ciepło... l. Odpowiedz Link Zgłoś
marghe_72 Re: ma ktoś może teraz "Pod słońcem.... 09.07.04, 15:22 Jako ze ksiazki nie posiadam poproszę o całosc przepisiku:)) a nuz mi sie zachce i zrobie. Bo w planach kupne pierogi z jagodami :)) m. Odpowiedz Link Zgłoś
jottka Re: ma ktoś może teraz "Pod słońcem.... 09.07.04, 15:26 chiba sie niepotrzebnie ujawniłam :) składniki masz u góry cały czosnek obrać, cebulę i ziemniaki pokroić w kostkę - zeszklić cebule na łyżce oliwy, dodać czosnek (ma zmięknąć, a nie zbrązowieć) - odparowac ziemniaki, dodać do cebuli z czosnkiem, zalać 1 szkl. rosołu - zagotować, zmniejszyć ogień, zostawić na 20min na wolnym ogniu - przetrzeć, dolać 4szkl. rosołu, dodać łyżkę posiekanego tymianku - dolać smietanę, sól, pieprz, schłodzić - przed podaniem wymieszać z siekanym szczypiorkiem albo tymiankiem Odpowiedz Link Zgłoś
giezik jestem w niebie 09.07.04, 17:18 wlaśnie spróbowałem, po schłodzeniu. ossssszzzzzzzzz, bogowie Czekaam na opinie mua-zonki. Odpowiedz Link Zgłoś
lunatica my też czekamy :-) 09.07.04, 17:40 już chyba wiem, co wyląduje na niedzielnym stole... mmmmmm... Odpowiedz Link Zgłoś
giezik Re: my też czekamy :-) 09.07.04, 17:42 taaa, a w niedziele jak normalnie tego lata -10 C :) Odpowiedz Link Zgłoś
lunatica Re: my też czekamy :-) 09.07.04, 17:46 podobno... każdy weekend do bani. zobaczymy... a co tego pasuje na tzw. drugie?? bo chyba nie kurczak z 40 ząbkami czosnku :-) Odpowiedz Link Zgłoś
giezik Re: my też czekamy :-) 09.07.04, 17:51 za dużo tej czosnkowej radości by było. Ja bym obstawiał lekko, czyli pomidory z mozarellą, grzaneczki z tapenadą i kawiorem z bakłażana. No jak już ktoś musi to jakieś mięseczko ale leciutki (polędwica wieprzowa może) Odpowiedz Link Zgłoś
giezik Re: kwior z bakłażana 09.07.04, 17:59 od razu tam zdardzić. To z zasobów firum, z ubiegłego roku dzięki (no cholera zaraz znajde, bo mam ogólnie napisane że z forum, a nie godzi sie tak). na razie podaje , a zaraz oddam hołd komu trzeba Kawior z bakłażana Autor (źródełko): forum Kuchnia Data: 06-04-2004 Czas przyrządzania (gg:mm): 00:45 Kategoria: Bez mięsa. Składniki: 2 szt. bakłażany Odpowiedz Link Zgłoś
giezik Aga* z Wroclawia 09.07.04, 18:01 forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=77&w=7168414&a=7187389 Odpowiedz Link Zgłoś
lunatica Re: kwior z bakłażana 09.07.04, 18:25 dzięki. widzę, że OutCook działa :-) brzmi smacznie... sprawdzę, jak smakuje. l. Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: Marghe_72 Re: ma ktoś może teraz "Pod słońcem.... IP: *.aster.pl / *.aster.pl 09.07.04, 17:42 dziękuję m. Odpowiedz Link Zgłoś