Dodaj do ulubionych

ma ktoś może teraz "Pod słońcem....

IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.07.04, 15:09
chodzi o przepis na zimną zupę czosnkową. Pożyczyłem swoj egezmplarz, a dzisiejsza pogoda pozwala na debiut.
Czy ziołem dodawanym był tymianek?
Obserwuj wątek
    • jottka a 09.07.04, 15:11
      na której stronie? :)

      już szukam
      • jottka nowienc 09.07.04, 15:16
        składniki:

        2 całe główki czosnku
        mała cebula
        2 średnie ziemniaki
        oliwa
        5 szkl. rosołu z kury
        łyżka stołowa tymianku
        0,5 szkl śmietany
        pieprz, sól

        przed podaniem zmieszać z posiekanym tymiankiem albo szczypiorkiem



        a przepis znasz, to sie nie męczę :)
        • Gość: giezik Re: nowienc IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.07.04, 15:18
          aaaaaaa, to tam jeszcze śmietana była . Rozumiem że na końcu, tuż przed podaniem.


          Jest jednak pewien kłopot, bo własnie zrobiłem fazę wstępną (zmiksowałem) i kurnia, może nie dotrwac całość do formy chłodnej :)
          • jottka Re: nowienc 09.07.04, 15:19
            na samym końcu - dodać tę śmietanę, sól, pieprz, schłodzić, a potem jeszcze
            wybraną zieleniną posypać
            • Gość: giezik sękju IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.07.04, 15:20
              • jottka maj 09.07.04, 15:21
                pleżer :)
    • lunatica nie z książki ale duuużo... 09.07.04, 15:22
      www.google.pl/search?q=cold+garlic+soup+&hl=pl&lr=&ie=UTF-8&start=0&sa=N
      czekam na wrażenia... od tak dawna planowałeś tę zupę :-) mam tylo nadzieję, że
      dotrwa do zimnej postaci... :-)
      • giezik Re: nie z książki ale duuużo... 09.07.04, 15:28
        mogłem sobie w sieci znaleźć, ale chodziło mi o tę, tą konkretnie ;)

        A już włożyłem do lodówki, bo to mogło się źle dla niej skończyć
        • lunatica nie, nie, ja wiem, że chciałeś tę konkretną :-) 09.07.04, 15:29
          zdaj relację, ja sie ostatnio wdrażałam w czosnkowa na ciepło...
          l.
    • marghe_72 Re: ma ktoś może teraz "Pod słońcem.... 09.07.04, 15:22
      Jako ze ksiazki nie posiadam poproszę o całosc przepisiku:))
      a nuz mi sie zachce i zrobie. Bo w planach kupne pierogi z jagodami :))
      m.
      • jottka Re: ma ktoś może teraz "Pod słońcem.... 09.07.04, 15:26
        chiba sie niepotrzebnie ujawniłam

        :)


        składniki masz u góry

        cały czosnek obrać, cebulę i ziemniaki pokroić w kostkę - zeszklić cebule na
        łyżce oliwy, dodać czosnek (ma zmięknąć, a nie zbrązowieć) - odparowac
        ziemniaki, dodać do cebuli z czosnkiem, zalać 1 szkl. rosołu - zagotować,
        zmniejszyć ogień, zostawić na 20min na wolnym ogniu - przetrzeć, dolać 4szkl.
        rosołu, dodać łyżkę posiekanego tymianku - dolać smietanę, sól, pieprz,
        schłodzić - przed podaniem wymieszać z siekanym szczypiorkiem albo tymiankiem
    • giezik jestem w niebie 09.07.04, 17:18
      wlaśnie spróbowałem, po schłodzeniu. ossssszzzzzzzzz, bogowie

      Czekaam na opinie mua-zonki.
      • lunatica my też czekamy :-) 09.07.04, 17:40
        już chyba wiem, co wyląduje na niedzielnym stole...
        mmmmmm...
        • giezik Re: my też czekamy :-) 09.07.04, 17:42
          taaa, a w niedziele jak normalnie tego lata -10 C

          :)
          • lunatica Re: my też czekamy :-) 09.07.04, 17:46
            podobno... każdy weekend do bani.
            zobaczymy... a co tego pasuje na tzw. drugie??
            bo chyba nie kurczak z 40 ząbkami czosnku :-)
            • giezik Re: my też czekamy :-) 09.07.04, 17:51
              za dużo tej czosnkowej radości by było.
              Ja bym obstawiał lekko, czyli pomidory z mozarellą, grzaneczki z tapenadą i kawiorem z bakłażana.
              No jak już ktoś musi to jakieś mięseczko ale leciutki (polędwica wieprzowa może)
              • lunatica kwior z bakłażana 09.07.04, 17:54
                możesz zdradzić przepis??
                • giezik Re: kwior z bakłażana 09.07.04, 17:59
                  od razu tam zdardzić. To z zasobów firum, z ubiegłego roku dzięki (no cholera zaraz znajde, bo mam ogólnie napisane że z forum, a nie godzi sie tak). na razie podaje , a zaraz oddam hołd komu trzeba

                  Kawior z bakłażana
                  Autor (źródełko): forum Kuchnia
                  Data: 06-04-2004
                  Czas przyrządzania (gg:mm): 00:45
                  Kategoria: Bez mięsa.
                  Składniki:
                  2 szt. bakłażany
                  • giezik Aga* z Wroclawia 09.07.04, 18:01
                    forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=77&w=7168414&a=7187389
                  • lunatica Re: kwior z bakłażana 09.07.04, 18:25
                    dzięki. widzę, że OutCook działa :-)
                    brzmi smacznie... sprawdzę, jak smakuje.
                    l.
    • Gość: Marghe_72 Re: ma ktoś może teraz "Pod słońcem.... IP: *.aster.pl / *.aster.pl 09.07.04, 17:42
      dziękuję
      m.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nie pamiętasz hasła lub ?

Nakarm Pajacyka