Dodaj do ulubionych

curry i inne wschodnie -baza (mięso,ryba,strączki)

24.11.12, 22:19
Szukam podpowiedzi, bo idzie zima i wkraczam w czas takich dań: curry "indyjskie" i tajskie, bliskowschodnie tadżiny. W poprzednich latach bazą był kurczak, ale nie mam dostępu za często do dobrego więc teraz chowam go na rosół.
Tajszczyzna nawet mi wychodzi. Z rybą, fasolką szparagową.
Tadżin robiłam ostatnio z królikiem i jednak wolę go po polsku ze śmietaną, ale wołowina sprawdza się dobrze, bo to danie do dłuższego duszenia.
Najgorzej z "Indiami". Dawniej ichnie curry robiłam z piersią kurczaka, ale teraz wykluczone. Szukam pomysłu na "hinduskie" curry najlepiej bezmięsne, ze strączkowymi.
W google słabo szukałam.
Obserwuj wątek
    • sznupkowie Re: curry i inne wschodnie -baza (mięso,ryba,strą 24.11.12, 22:51
      Curry jest bezmięsne bo to jest sos który powstaje na podstawie pasty masala. Ja jestem zachwycona indyjską kuchnia i przeczytałam juz chyba tony blogów,ksiązek i do tego męcze znajomych z pracy o przepisy..:) . Zrobiłam w swoim życiu wiele curry i wiele past masala czyli tzw bazy do sosu.Jedne lepsze inne gorsze ale wreszcie znalazlam ta idealną:)

      sinfullyspicy.com/2011/08/10/masala-everyday-indian-curry-paste/

      Możesz sobie zrobic cąły słoik i moze stać do 6 tygodni w lodówce, ale można też poporcjowac i zamrozić.

      Ja nawet zrobiłam śledzie z tą pastą. Mozesz też ugotowac soczewice dodać pare łyzek tej pasty i śmietane i danie gotowe. Pieczarki w curry z jogurtem i ryżem, kalafior, brokuły co sobie wymyślisz..:)

      Mozesz sobie tu zerknąć ,wkleiłam przepis na pastę i na śłedzie..:)

      fotoforum.gazeta.pl/72,2,777,139976043,139976043.html






      l
      • coralin Re: curry i inne wschodnie -baza (mięso,ryba,strą 25.11.12, 12:45
        Przyznaję, że najpierw chciałabym wykorzystać pasty Pataks. Ich tandoori jakoś nie pasuje mi tylko do warzyw, ale to może być mój brak wyobrazni. Ostatnio kupiłam pikle z mango, trochę solo ze słoiczka wyjadłam.
        Od kilku lat zimową porą próbuję oswajać kuchnie wschodnie, ale postępy robię mizerne. Tajszczyzna i tadżiny ok, ale z Indiami nie bardzo.
        Bardzo lubię czytać Twój blog.
        • sznupkowie Re: curry i inne wschodnie -baza (mięso,ryba,strą 25.11.12, 13:59
          Kiedyś używałam pasty Pataks i nadają się do warzyw. Przynajmniej ta "bombay" Improwizuj z tymi pastami, bo na tym polega kuchnia azjatycka...:) Masz mango pickles - dodaj imbiru, czosnku,chili, dodaj sosu rybnego zamiast soli, kolendy mielonej sporo , papryki i cebule z garam masala usmaż na maśłe lub ghee, rozrób z odrobiną wody i masz sos do ryby pieczonej.

          No i tak jak juz wcześniej ktoś powiedział...Soczewica na 100 sposobów. W postaci sosu czy zupy - REwelacja! Soczewica plus ziemniak i szpinak idealne połaczenie.
      • izabelski Re: curry i inne wschodnie -baza (mięso,ryba,strą 25.11.12, 13:50
        cytujesz przepis a upraszczasz koncept, smiem twierdzic, ze czytasz bez zrozumienia, a tam tak ladnie opisali...

        Curry is not a dish by itself in India, it is a sauce. You prefix the name of meat or vegetable before “curry” to derive the name of the dish…chicken curry, potato curry, cauliflower etc.

        ps. nie mam ochoty sie klocic ani spierac, bo powyzszy cytat uwazam za zgodny z prawda
        • sznupkowie Re: curry i inne wschodnie -baza (mięso,ryba,strą 25.11.12, 14:09
          izabelski napisała:

          > cytujesz przepis a upraszczasz koncept, smiem twierdzic, ze czytasz bez zrozumi
          > enia, a tam tak ladnie opisali...
          >
          >
          > ps. nie mam ochoty sie klocic ani spierac, bo powyzszy cytat uwazam za zgodny z
          > prawda

          To chyba ty masz problem czytania ze zrozumieniem, chyba wyraźnie napisałam z pierwszym zdaniu co to jest curry???

          czyli mówiac po poslku chicken curry to nic innego jak kurczak w sosie, więc masala określi nam jaki to będzie sos, a rodzaj przygotowania jaka bedzie to potrawa - gotowana, pieczona czy duszona.

          Zreszta spierac się ni ebęde bo mi się nie chce..:p


    • znana.jako.ggigus jasna soczewica 25.11.12, 12:25
      obfite zrodlo bialka, zapomnialam nazwy, ale do kupienia w sklepie z zywn. azjatycka. Bataty, tofu smazone (mozna jeszcze dla podbystrzenia marynowac) i podlane sosem sojowym na patelni, wreszcie curry z warzywami pod koniec tygodnia. Pasuje wszystko, raz nawet zrobilam z burakiem i bylo to curry rozowe, pyszne.
    • Gość: asiakusy nz Re: curry i inne wschodnie -baza (mięso,ryba,strą IP: 119.154.191.* 25.11.12, 19:19
      Wyguglaj "halva puri" - pakistańskie śniadanie, które składa się z chlebka puri, halwy i dwóch bezmięsnych czhole z ciecierzycy i takiego żółtego grochu, może też by się sprawdziły? Ja bym w ogóle próbowała z internetu, pod hasłem chhole.
      Wg mnie rozgrzewającym daniem, choć nie salanem, jest też tehri czy tahari, ostry ryż z groszkiem i kartoflami. I takie nasze proste ziemniaki "bhudźia" - bhujia chyba to będzie "prawidłowo". Są przepyszne i rozgrzewają.
      Zimowe, a więc rozgrzewające, są potrawy w rodzaju alu gobhi (ziemniak kalafior) i salan z zielonym groszkiem i ziemniakami.
    • Gość: syswia Re: curry i inne wschodnie -baza (mięso,ryba,strą IP: *.dsl.bell.ca 26.11.12, 17:38
      Klasycznymi, bezmiesnymi "wkladami" kuchni punjabskiej sa:
      1. ciecierzyca
      2. rajma (red kidney bean) - czerwona fasolka dlugosci okolo cm
      3. rozne soczewice
      4. panir (czyli ser) o ktorym nikt nie wspomnial, a robi sie go super latwo: kilka litrow pelnotlustego mleka zagotowujesz uwazajac, zeby nie przypalic. W momencie podnoszenia sie wlewasz kilka lyzek octu zwyklego albo soku cytrynowego. Zagotowujesz do wytracenia sie bialych farfocli. Odcedzasz na druszlaku (zostaje Ci serwatka, ktora mozna jakos tam wykorzystac), przelewasz chlodna woda, zawijasz w czysta gaze/szmatke i obciazasz. Po godzinie, dwoch mozna kroic na kawalki wielkosci naszych leniwych. Przed wrzuceniem do sosu mozna podpiec w piekarniku. Sosy do tego moga byc rozmaite: ze szpinaku, z pomidorami, shi panir z orzechami nerkowymi i rodzynkami (to juz bardziej z poludnia Indii, ale w mojej rodzinie sie praktykuje) itd itd.
      Nieklasycznie moja tesciowa, jak ja przycisnie, uzywa tofu zamiast panir.
      • najma78 Re: curry i inne wschodnie -baza (mięso,ryba,strą 26.11.12, 20:36
        Jesli nie masz dostepu do kurczaka to baranina, jagniecina, ale nie tylko. Oczywiscie wszelkie dania z sozewica, ciecierzyca, ryzem, warzywa: okra, baklazan, cukinia, fennel (po polsku to koper), dynia pizmowa, groch itd. Osobiscie polecam ksiazke "Indian food made easy" Anjum Anand i jek swietny przepis na pork vindaloo, znalezc tam mozna tez przepisy na masale.
Inne wątki na temat:

Nie pamiętasz hasła

lub ?

 

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka