Dodaj do ulubionych

Błagam o przepis na zupę cebulową

IP: *.poznan.cvx.ppp.tpnet.pl 20.03.02, 10:05
Proszę o przepis na pyszną zupę cebulową taką z żółtym serem i grzankami
Z góry dziękuje
Majka
Obserwuj wątek
    • marta_kinga Re: Błagam o przepis na zupę cebulową 20.03.02, 10:31
      Znam przepisy na dwie zupy cebulowe, obie bardzo lubię (częściej robię według
      pierwszego przepisu bo jest szybszy) ale Tobie chodzi chyba o ten drugi przepis

      Zupa cebulowa

      SKŁADNIKI:
      4 cebule,
      10 dag masła,
      2 kostki bulionowe,
      łyżka mąki,
      sól,
      4 kromki razowego chleba

      cebule pokrojone w drobną kostkę włożyć na rozgrzany tłuszcz (2 dag) i
      podsmażyć na jasno złocisty kolor. Zalać wodą, dodać kostki bulionowe i razem
      gotować około 15 min. Cebule można zmiksować lub rozetrzeć. Rozetrzeć masło z
      mąką, podprawić zupę, zagotować . Podawać z grzankami.

      Zupa cebulowa francuska
      SKŁADNIKI:
      4 - 5 cebul,
      1 porcja włoszczyzny,
      1/2 szklanki białego wytrawnego wina,
      5 dag sera (ementaler,gouda),
      1/2 bułki paryskiej,
      3 łyżki oleju,
      1 łyżka mąki,
      1/2 łyżeczki cukru,
      sól,
      pieprz.


      Włoszczyznę obrać, opłukać, zalać 1 l wody, osolić, gotować 20 min, włoszczyznę
      wyjąć, naczynie z wywarem odstawić. Cebulę obrać, opłukać i drobno posiekać. Na
      gorącym oleju zrumienić cebulę, oprószyć ją mąką, połączyć z wywarem i gotować
      15 - 20 min. Następnie dodać wino, cukier, doprawić solą i pieprzem. Bułkę
      pokroić na drobne kromki, a ser zetrzeć na tarce o dużych otworach. Zupę
      przelać do żaroodpornego naczynia, przykryć kromkami bułki, posypać serem i
      zapiekać w piekarniku nagrzanym do temp.200 st. C, aż ser się stopi i zrumieni
      (5 - 10 min).


      Pozdrawiam i życzę smacznego


      • faq Re: Błagam o przepis na zupę cebulową 23.03.02, 17:38
        ja robie miks tych dwoch przepisow i tez jest szybko:

        duzo cebuli nawet kilogram pokrojonej w talarki, posolonej, dusze do szklistej
        postaci na masle. Bulion albo prawdziwy albo z kostki + cebulka razem z
        maslelkiem - potem na drugi dzien jak zostanie to zbieram zastygniete maslo z
        wierzchu :), pieprz i gotuje na malenkim gazie jakies 5-8 min. potem do
        zaroodpornego naczynia, najlepiej miseczek, na wierzch grzaneczka z bulki i
        posypuje serem, alboo klade plastry mozzarelli. To zalezy jak kto lubi, czasem
        mam ochote na jakis ostry ser, czasem tez dodaje lampke bialego wina i troche
        swiezego rozmarynu. Zapiekam calosc,az ser sie zarumieni. pyyyyycha!
        smacznego
        faq
    • Gość: Bogna Re: Błagam o przepis na zupę cebulową IP: 172.16.5.* 28.03.02, 10:59
      podaje sprawdzony wielokrotnie przepis na zupe cebulową przepyszną, która
      wszystkim smakuje

      4 cebule
      szklanka wina białego wytrawnego
      buqet garnie (tzn. gałązka pietruszki,selera tymianku-może być tez suszony,liść
      laurowy,2 ząbki czosnku, sól i pieprz)
      1 litr bulionu z kostki
      łyżka mąki

      cebule pokroić, zeszklić na oliwie posypać mąką i zasmażyć, zalać winem podusić
      5 minut, zalać bulionem dodać pietruszke,seler, lisc laurowy, tymianek,czosnek
      roztarty z solą, pieprz, gotować 45 minut, nastepnie powyciągać zielsko, zupe
      zmiksować lekko, włożyc do kamionkowych naczyń, dodać zrobione wczesniej
      grzanki z bułki i posypać serem i zapiec w piekarniku) bez zapiekania tez jest
      super. PYCHA!!
    • Gość: marinik Re: Błagam o przepis na zupę cebulową IP: *.dhcp.adsl.tpnet.pl 18.04.02, 11:55
      Nie znam zupy cebulowej, ktora bylaby niesmaczna.Wg wszystkich przepisow cebule
      nalezy na poczatku przesmazyc - co jestem w stanie zrozumiec - nadaje to jej
      specyficznego smaku. Ja jednak stosuje inny przepis - od pewnej znajomej z
      Berlina.Przepis sprawdzony wielokrotnie:

      Składniki:

      · 2 kg cebuli
      · 4 jaja
      · 30 dag chudego wędzonego boczku
      · 25 dag żółtego sera
      · przyprawa typu vegeta
      · pieprz



      Sposób przyrządzenia:

      Cebulę pokroić w plastry. Zalać niewielką ilością wody, dodać vegetę i gotować
      do miękkości. Ostudzić, zmiksować. Jaja ugotować na twardo, pokroić w drobną
      kostkę.
      Ser pokroić w drobną kostkę. Boczek pokroić w dobną kostkę, przesmażyć na
      patelni do uzyskania chrupiących skwarków. Zmiksowany wywar mocno podgrzać,
      dodać pieprz w dużej ilości (zupa powinna być ostra), ser, jaja i skwarki.

      Smacznego :))))

Popularne wątki

Nie pamiętasz hasła

lub ?

 

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka