Dodaj do ulubionych

(Staro)Polska kolacja urodzinowa

07.01.13, 23:46
Niedługo planuje przyjęcie urodzinowe i postanowiłam, że motywem przewodnim będzie polska kuchnia. Zwłaszcza, że dostałam dwie wielkie knigi o kuchni polskiej pod choinkę, więc szkoda byłoby nie skorzystać, a i nasza kuchnia jest niedoceniania i zapomniana a przecież też mamy fajne dania i tradycje.

W każdym razie chciałabym w luźny sposób właśnie sięgnąć do tradycji może z jakimś nowoczesnym sznytem, jednak pokazać, że nasza kuchnia to nie tylko schabowy i gołąbki(do ktorych oczywiście nic nie mam). ;)

Bardzo wstępne menu ustaliłam mniej więcej takie, powiedzcie co o tym myślicie? Będzie ok.8 osób.

1. Przystawka: Tatar, oczywiście z żółtkiem, cebulką itd. Jakoś tak pierwszy przyszedł mi do głowy obok śledzika(którego towarzystwo nie lubi) i smalczyku.
Zestaw wegetariański to najprawdopodobniej oscypek, pewnie klasycznie grillowany albo smażony z dresingiem żurawinowym, może na jakiejś sałatce.

2. Zupa: Nie chciałam walczyć ze smakami z dzieciństwa gości, więc zamiast rosołu, barszczu czy żuru, zrobię dwie zupy krem, tak jak tutaj - www.kwestiasmaku.com/kuchnia_polska/zupy/zupa_krem_buraczkowa_marchewkowa/files/zupa-buraczkowo-marchewkowa-01.jpg
tylko, że zamiast marchewkowej drugi krem chce zrobić "biały". Tylko nie wiem co dobrze by współgrało z kremem buraczkowym? Myślałam nad kremem ze szparagów(choć to nie sezon) albo z kalafiora. Myślcie, że któraś z nich będzie dobrym połączeniem? Chyba przetestuje oba. ;)

3. Danie główne: Miejmy nadzieje hit wieczoru. ;) Z tym, że mam z tym hitem problem bo nie wiem co. Wiem, że dziczyzna, raczej nie chciałabym nic co musiałabym smażyć przy gościach.
Moim pierwszym strzałem jest comber jagnięcy z torcikiem marchewkowym i sosem z owoców czarnego bzu, tyle tylko, że w przepisie trzeba mięso obsmażyć i potem wsadzić do piekarnika, a ja nie jestem pewna czy mogę go obsmażyć i zostawić na moment a potem wrzucić do piekarnika jak przyjdą wszyscy goście.
Drugim pomysłem była gęś z jabłkami, tradycyjnie. Kaczki mi wychodzą super, więc z gęsią też nie powinno być problemu, ale nie wiem czy jedna gęś na 8 osób wystarczy? No i potem też o ile po wyciągnięciu wygląda dobrze to już dzielenie jej jest mało estetyczne.
Myślałam też o pieczeni z dzika lub sarny ale nie mam żadnego fajnego przepisu. Dzisiaj nawet wyciągnęłam męża do Arkadii żeby jakąś książkę z daniami z dziczyzny kupić ale jest poświąteczna posucha i nic nie było niestety.

No i problem też mam pomysłu na danie wegetariańskie. Chciałabym żeby było to coś fajnego i na takim samym "poziomie" jak danie dla mięsożerców. ;) Myślałam o grzybach, bo jakoś tak mi się bardzo kojarzą z naszą tradycją, ale co dokładnie miało by być z tych grzybów to jeszcze nie wiem. Na razie jedyne danie jakie mi się spodobało to papiloty z grzybami, kaszą kuskus i sherry z dodatkiem sera koziego i oliwek ale średnio mi się to z naszą kuchnią zgrywa.

4. Deser: Tutaj problemu nie było, będzie moja mistrzowska szarlotka(która mam nadzieje, wyjdzie taka sama dobra jak zawsze) i własnoręcznie robione lody waniliowe, do tego oczywiście bita śmietana.

5. Przekąski:
Deska wędlin: Kabanosy, pasztet z gęsi, galantyna z kaczki, szynka staropolska z udźca wieprzowego, rolada boczkowa z dzika, kiełbasa jałowcowa. Myślę, że tyle wystarczy bo co za dużo to niezdrowo.
Do tego oczywiście smalec dobry, chleb Zagłoby żeby było na czym smarować, no i jakieś drobne rzeczy typu ogórek kiszony(mam domowy), grzybki marynowane itd.

To tak wygląda wstępny szkic, pomożecie go jakoś dograć do końca? :)
Obserwuj wątek
    • vandikia Re: (Staro)Polska kolacja urodzinowa 07.01.13, 23:59
      daj najpierw coś z siebie, odpowiedz w wątku, wklej przepis, a nie tylko byś brała, czerpała itd :P
      forum.gazeta.pl/forum/w,77,141475860,141475860,Czym_zastapic_seler_naciowy_w_sosie_bolonskim_.html
      • zia86 Re: (Staro)Polska kolacja urodzinowa 08.01.13, 00:22
        Sorrki, uznałam wątek za wymarły już dawno. Już daję. :)
        • vandikia Re: (Staro)Polska kolacja urodzinowa 15.01.13, 16:03
          dzieki :)
    • roseanne Re: (Staro)Polska kolacja urodzinowa 08.01.13, 00:36
      co do bialego kremu to teraz sezon na korzeniowe
      wyprobuj pieczony pasternak i pietruszke, przyprawione bialym pieprzem i odrobina galki muszk.
      • zia86 Re: (Staro)Polska kolacja urodzinowa 08.01.13, 00:43
        O! :) Bardzo fajny pomysł, ja pietruszki nie znoszę tej zielonej części, więc często zapominam, że to warzywo ma też całkiem jadalny korzeń. ;)
        • momas Re: (Staro)Polska kolacja urodzinowa 08.01.13, 10:35
          jest marchewka kolorowa, zolta, pomarańczowa, prawie czarna i biała. Sprzedają zzwykle miks. Z miksu mozna wybrać tą białą :)
          • nchyb Re: (Staro)Polska kolacja urodzinowa 15.01.13, 20:16
            a gdzie ten miks zwykle sprzedają? bo w moich okolicach zwykle pomarańczowa się trafia, w miksie grubsza lub cieńsza, ale kolorystycznie bez zmian...
            • momas Re: (Staro)Polska kolacja urodzinowa 22.01.13, 12:06
              dopiero teraz przeczytałam pytanie...
              ostatnio taki miks trafilam w no...... w hipermarkecie w centrum King Cross w Warszawie (j
              (ul. Jubilerska)
              czarna marchweka straszliwie brudzi :)
              za to sok wychodzi smieszny :)
    • roseanne Re: (Staro)Polska kolacja urodzinowa 08.01.13, 00:40
      aby bylo bardziej swojsko zamienilabym kuskus na kasze jaglana, moze z suszona sliwka
      no i gdzie podstawa kuchnii staropolskiej- ryby?
      • zia86 Re: (Staro)Polska kolacja urodzinowa 08.01.13, 00:46
        Za bardzo ich nie ma gdzie wsadzić, bo towarzystwo bardziej mięsożerne więc danie główne musi być mięsne, mogłyby być na przystawkę ale tak jak pisałam najbardziej nasuwające są śledziki, a goście w większości nie przepadają.
    • zia86 Re: (Staro)Polska kolacja urodzinowa 08.01.13, 00:44
      Pierwsze to miało być comber z jelenia. Mięsko kupię ze sprawdzonego źródła nie mam zamiaru na nic polować. ;)
    • znana.jako.ggigus staropolska zupa-krem i staropolska 08.01.13, 08:50
      szarlotka - czemu nie. Od dawna wiadomo ze Slowianie ugotowawszy zupe, wywalali warzywa na plaskie kamienie i gorace tlukli drugim kamieniem. W Gnieznie widzialam. Szarlotke tez piekli, bodajze z bita smietana nawet.
      • zia86 Re: staropolska zupa-krem i staropolska 08.01.13, 12:41
        Napisałam, że ma to być tylko lekkie nawiązanie, wiadomo, że nikt w domowych warunkach nie będzie odtwarzał turnieju rycerskiego. :P
    • 1listekzielony Re: (Staro)Polska kolacja urodzinowa 08.01.13, 09:04
      Ja bym dała klasztorną zupę piwną :-)
      • zia86 Re: (Staro)Polska kolacja urodzinowa 08.01.13, 12:48
        O, fajny pomysł, dzięki! :) A ona smakuje jak zupa czy bardziej słodko(jak grzane piwo?), bo widzę, że w przepisie pojawia się miód, goździki itd.
        • 1listekzielony Re: (Staro)Polska kolacja urodzinowa 17.01.13, 15:46
          zia86 napisała:

          > O, fajny pomysł, dzięki! :) A ona smakuje jak zupa czy bardziej słodko(jak grza
          > ne piwo?), bo widzę, że w przepisie pojawia się miód, goździki itd.

          Tak, bardziej jak grzane piwo. Naprawdę pyszne i rozgrzewa :-)
    • mlekozsiadle Re: (Staro)Polska kolacja urodzinowa 08.01.13, 09:54
      czemu wycięli mój link do poprzedniego postu zia86 w którym pytała o pomoc w menu?
      forum.gazeta.pl/forum/w,77,138576923,138624099,Kolacja_wybor_kuchni.html?s=0&v=2
    • Gość: genny Re: (Staro)Polska kolacja urodzinowa IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.01.13, 11:23
      A zupa z selera korzeniowego? Z jabłkiem, i już nieortodoksyjnie, serem pleśniowym
      • zia86 Re: (Staro)Polska kolacja urodzinowa 08.01.13, 12:46
        Mój mąż nie lubi selera korzennego niestety, ja już zupę selerową od jakiegoś czasu chce przeforsować, ale ten zestaw co podałaś super. :)
    • zia86 Re: (Staro)Polska kolacja urodzinowa 08.01.13, 13:16
      Goście też mięsożerni, w większości też faceci więc wiadomo. ;) To nieprawda, że nic nie lubi ten mój mąż ale ma tak, że nie lubi jakiegoś składnika(np. białego sera), który często gdzieś występuje. Ja to rozumiem, bo ja jak wyczuje kawałek zieleniny(pietruszki, koperku) w zupie czy gdziekolwiek indziej to się krztuszę normalnie, więc nie osądzam. ;)
      Goście lubią ryby, ale nie takie jakie się podaje tradycyjnie, czyli np. już śledzia nie, tak samo jak jakiś ryb w galarecie czy czegoś w tym stylu, lubimy w większości owoce morza, kuchnie japońską czy ogólnie azjatycką, makarony, kuchnie amerykańską, jakieś fajne przystawki, ale większość już np. nie lubi sałatek z zieleniną.
      Dlatego właśnie wybrałam naszą kuchnie żeby pokazać, że i w naszej tradycji są dania, które nam zasmakują, bo praktycznie się u nas w grupie na przyjęciach rzadko pojawiają.
      • Gość: Hanka Re: (Staro)Polska kolacja urodzinowa IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.01.13, 13:21
        Dlatego właśnie wybrałam naszą kuchnie żeby pokazać, że i w naszej tradycji są dania, które nam zasmakują

        Czyli ludziska na "suszi" wychowane nie znaja własnego... dobre :):) i Ty masz za przewodnika po naszej kuchni robic... jeszcze lepszy.... dowcip:(
        • zia86 Re: (Staro)Polska kolacja urodzinowa 08.01.13, 13:24
          Oczywiście, że każdy zna nasze smaki świąteczne, niedzielne obiady itd. ale nasza kuchnia to trochę więcej niż to. :) Właśnie np. zapomniana dziczyzna.
          Za żadnego przewodnika, po prostu raz można zrobić "swojski" temat, skoro już połowę świata mamy "oblecianą". ;)
        • Gość: Y. Re: (Staro)Polska kolacja urodzinowa IP: *.dynamic.chello.pl 08.01.13, 13:29
          Dowcip....to....pisanie...jakby....się....miało....zaraz...dramatycznie...zaszlochać...na...śmierć.
        • selica Re: (Staro)Polska kolacja urodzinowa 08.01.13, 16:08
          Gość portalu: Hanka napisał(a):

          > Czyli ludziska na "suszi" wychowane nie znaja własnego... dobre :):) i Ty mas
          > z za przewodnika po naszej kuchni robic... jeszcze lepszy.... dowcip:(

          A Ty kim jesteś, żeby osądzać innych?
    • zia86 Re: (Staro)Polska kolacja urodzinowa 08.01.13, 13:17
      Jeleń, źle mi się napisało, zdarza się. ;) Wiem, że jest różnica.
    • zia86 Re: (Staro)Polska kolacja urodzinowa 08.01.13, 13:19
      No właśnie zastanawiam się nad zmianą przystawki żeby nie było tak dużo mięsa. W ogóle to myślałam o czymś takim żeby zrobić dwa rodzaje, czyli mięsną lub jeśli ktoś się nie czuje na siłach na tatara to dać wybór też przystawki wegetariańskiej nie tylko dla naszej wegetarianki.
      Zastanawiałam się nad rybą na przystawkę, ale wszędzie albo śledzie, albo jakieś galantyny. Dobra jest np. rolada z łososia ale średnio to polska przystawka jest. :P
    • Gość: en Re: (Staro)Polska kolacja urodzinowa IP: *.static.chello.pl 09.01.13, 01:29
      Zrób białą zupę z pietruszki i jabłek - trzeba udusić korzenie pietruszki z cebulą i jabłkami, pietruszkę można podpiec. Jabłka raczej kwaśne. Proporcje wypróbuj sama, ja wolę więcej pietruszki niż jabłek.
      Buraki są polskie i zimowe - możesz upiec lub ugotować na parze w skórkach, obrać, zetrzeć na grubej tarce albo pokroić cienko. Podziel na pół - jedną połowę zrób z oliwą, czosnkiem, octem winnym i tymiankiem, drugą z żurawiną krótko duszoną z imbirem i sokiem z pomarańczy. Oczywiście możesz też wymieszać z chrzanem.
      Za dużo masz mięsa, rozejrzyj się po Hali Mirowskiej - może brukselka? seler? pory?
    • zia86 Menu 14.01.13, 16:22
      Udało mi się nakreślić szkic kolacji. :)

      Przystawka:
      Do wyboru:
      -Tatar z dodatkami
      - Oscypek podsmażany z kurkami i szpinakiem

      Zupa
      Połączone dwie zupy krem: buraczkowy i pietruszkowy(dzięki za przepisy :)).

      Danie główne
      Tutaj też do wyboru:
      - Comber z jelenia z torcikiem marchewkowym i sosem z czarnego bzu(czy myślicie, że jeszcze jakieś dodatki są potrzebne?)
      - Łosoś z sosem truflowym z makaronem grzybowym albo zastanawiam się też nad łososiem w sosie z borowików z kaszą gryczaną

      Deser:
      - Domowa szarlotka na ciepło z własnoręcznie robionymi lodami waniliowymi

      Przekąski:
      - Deska polskich wędlin
      - Jajka faszerowane w dwóch smakach
      - Sałatka śledziowa(zaryzykuje może ktoś zje :P)
      - Terrine z wędzonego pstrąga
      - Grzybki marynowane
      - Ogórki kiszone(domowe :D)
      - Smalec

      Ufff. :) Wszystko, teraz myślicie, że jest bardziej zbilansowane?

      Mam problem z alkoholem, chciałam kupić miód pitny i żubrówkę do robienia tatanki, ale do obiadu przydałoby się chyba coś mniej słodkiego od miodu, znowu mieszanie tylu alkoholi nie wiem czy wyjdzie nam na dobre, co radzicie?
      • beverly1985 Re: Menu 15.01.13, 15:59
        Sama chętnie poszłabym na taką kolację. Wchłonełabym przystawki i przekąski :-)

        Wegetarianka je łososia??
      • vandikia Re: Menu 15.01.13, 16:17
        z alkoholi dodałabym jeszcze dobre piwo, mnie smakuje piwo z Bierhalle, jest m.in. w Arkadii, butelkowali na miejscu i można było kupić na wynos
        • zia86 Re: Menu 16.01.13, 13:17
          O dzięki. :) Tak myślę, że piwo będzie dobrym pomysłem. :)
      • shiva772 W kwestii alkoholi 15.01.13, 19:34
        Stań na wysokości zadania i kup jakiś porządny bimber - radość spożywających będzie większa niż myślisz a i pasować do tej średniostaropolskiej kolacji będzie nie gorzej niż łosoś.
        • zia86 Re: W kwestii alkoholi 16.01.13, 12:51
          A gdzie się kupuje bimber? ;)
      • i_love_tweety szarlotka 16.01.13, 18:32
        ja tak troszkę nie na temat ;)
        Zia, ta szarlotka na ciepło, to ta sama co mówisz, że zawsze wychodzi i Twoja popisowa? Bo już któryś raz w Twoich menu się pojawia z różnych okazji jakaś szarlotka. I te lody waniliowe.
        Jak tak, to podzielisz się przepisem? :)
        • zia86 Re: szarlotka 17.01.13, 14:51
          Spróbuje odpowiedź najlepiej jak umiem, ale szarlotka to jest jedno z niewielu dań, które robię na oko. ;)
          Korzystam z tego przepisu - klik
          ale jabłka robię trochę po swojemu. Po pierwsze daje więcej niż w przepisie ok. 3kg i nie kupuje kwaśnych a lekko słodkie. Dosładzam dużo więcej niż w przepisie, przeważnie jakieś 20 łyżeczek ale wszystko tak naprawdę zależy od jabłek, prażę je mocno raczej żeby wyszedł mus z kawałkami jabłek niż całe uprażone jabłka. Nie boję się też cynamonu i cukru waniliowego(przeważnie 1.5- 2 paczki daję).
          Pianę robię z większej ilości białek, bardzo mocno ubijam i na górze robię kratkę zamiast całej powierzchni, między kratką wystaje piana, która się trochę przypieka(czasem trzeba uważać i dać folię żeby się za bardzo nie spiekła).
          Lody będę robić z tego przepisu - klik
    • Gość: serena Re: No nie mogę IP: *.globalconnect.pl 14.01.13, 22:59
      Bo pisze w temacie, który sama założyła? No bez przesady. Obowiązku czytania nie ma.
      • wadera3 Re: No nie mogę 14.01.13, 23:18
        Nie, zupełnie z innego powodu.
    • kk345 Re: No nie mogę 14.01.13, 23:35
      > ależ Ty jesteś męcząca...
      Ale jaka wytworna ;)
    • Gość: bleee!! Re: (Staro)Polska kolacja urodzinowa IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.01.13, 23:39
      Czytam któryś z kolei post i wśród wypowiedzi znajdzie się ktoś upierdliwy. Co to brzydzi go vegeta, albo ruski szampan, albo to albo siamto. I daje taki osobnik do zrozumienia, że on jest lepszy od całej reszty ludzkości, bo kostki rosołowej do zupki nie dodaje... Mierżą mnie ortodoksi wszelkiej maści; polityczni, religijni i obyczajowi. Tutaj się ujawniają jeszcze kulinarni. Tacy to chyba po to istnieją, żeby obrzydzać życie wszystkim w koło... A niegdyś to było forum ludzi życzliwych.
      • wadera3 Re: (Staro)Polska kolacja urodzinowa 15.01.13, 00:03
        Gdyby nie wrodzona życzliwość stanęłabym na głowie żeby nie widzieć tu nawet nicka Zii, jednego męczy hałas, innego czyjaś namolność(np)
        • nchyb Re: (Staro)Polska kolacja urodzinowa 15.01.13, 20:35
          tak delikatnie podpowiem, ze życzliwość raczej nie pozwoliłaby ci się w ten sposób wypowiadać, więc to nie życzliwość. A skoro nie ona, to moze brak wiedzy, ze można sprawić iż pewnych ników nie będzisz widzieć, jeżeli nie chcesz?

          Tak z wrodzonej życzliwości ci podpowiem, po co masz się męczyć, skoro cię to męczy? ;)
          • wadera3 Re: (Staro)Polska kolacja urodzinowa 15.01.13, 20:51
            Doceniam Twą delikatność:D wiem co sobie tu mogę wygasić i wyłączyć, wiem, że nie muszę czytać Ziainych bzdetów, w ogóle sporo wiem, ale, tak jak już ktoś tu zauważył forum służy m.in. wyrażaniu swojej opinii. Cokolwiek to znaczy(dla tych co mają inne pojęcie nt. wyrażania opinii). Więc korzystając z tego prawa wyrażam swoją - uważam, że Zia zaśmieca forum swoimi wpisami, prawdopodobnie tłukąc kasę za ilość wypowiedzi w jej wątkach, bo raczej nic nie wnosi oprócz zamętu. Amen
            • Gość: x Re: (Staro)Polska kolacja urodzinowa IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.01.13, 21:15
              napisz raz w temacie o kolacji, a nie wylewasz jakież żale, tego nie lubię najbardziej, nie napisać nic z sensem ale wykłócać się w czyimś wątku
              • wadera3 Re: (Staro)Polska kolacja urodzinowa 15.01.13, 21:33
                Nie wykłócam się, wyrażam opinię.
                Organizując kolację nie mam potrzeby pytać o radę.
                • Gość: x Re: (Staro)Polska kolacja urodzinowa IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.01.13, 22:23
                  ale zia widocznie ma potrzebę, nie ma potrzeby wchodzić w jej wątki
                • zia86 Re: (Staro)Polska kolacja urodzinowa 16.01.13, 12:54
                  Rozumiem, że odnosisz się tak do wszystkich, którzy pytają o radę w sprawie kulinarnej części organizacji imprezy, bo na głównej stronie są obecnie trzy tematy pytające o to. I często się zdarzają pytania o urodziny, imieniny, imprezy dziecięce, dorosłe itd.
            • nchyb Re: (Staro)Polska kolacja urodzinowa 15.01.13, 21:15
              Wadero, jeżeli kasę tłucze to powinnaś się cieszyć, kasa większa u Polaków, to więcej kasy na wydatki i gospodarka się nakręci i kryzys szybciej minie i więcej osób bedzie miało ochotę (i finansowe możliwości) na szaleńcze kolacyjki wielodaniowe :)

              a mimo wszystko, ja tam czasem z przyjemnością czytywam o tych wielkich zestawach i zastanawiam się ile osób myśli o wynajdywaniu ciągłych okazji do świętowania z wieloma daniami w tle :D
              Pozdrawiam
              zajadając tatarka z łososia :)
            • Gość: hmm Re: (Staro)Polska kolacja urodzinowa IP: *.bielskobiala.vectranet.pl 16.01.13, 18:14
              wadera3, oczywiście masz świadomość tego, że pisząc w tym wątku pomagasz zia86 w "tłuczeniu kasy"? chyba, że sama nie wierzysz w to, co piszesz :)
              • wadera3 Re: (Staro)Polska kolacja urodzinowa 16.01.13, 20:04
                Niestety mam, dlatego staram się jak najrzadziej:)
      • bene_gesserit Re: (Staro)Polska kolacja urodzinowa 15.01.13, 19:05
        Gość portalu: bleee!! napisał(a):

        > Czytam któryś z kolei post i wśród wypowiedzi znajdzie się ktoś upierdliwy.
        > Co to brzydzi go vegeta, albo ruski szampan, albo to albo siamto. I daje taki

        W każdym dłuższym wątku znajdzie się ktoś, kto się czepia tych, którym się coś nie podoba :D Się ma podobać i basta, bo inaczej jest sie ortodoksem/faszystą/istotą bez manier lub serca. Ale to, ze się komuś nie podoba, nie czyni z niego ortodoksa/faszysty etc. Ludzie po prostu wyrażają swoją opinię, bo od tego jest forum. Chociaż istotnie lepiej jest, aby szedł za tym argument albo chociaż jego sugestia. Co zresztą dotyczy tych, którzy się złośliwie czepiają czepiaczy.

        :P
        • Gość: bleee!! Re: (Staro)Polska kolacja urodzinowa IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.01.13, 22:19
          Nie o to chodzi, że nie można czegoś krytykować, tylko sposobu w jaki się to robi. O to mi chodziło. Dość wyraźnie - przynajmniej tak mi się wydaje - to wyraziłem. Ja np. nie lubię wiórków kokosowych, ale bynajmniej nie oznacza to, że uważam wszystkich, którzy je uwielbiają za pozbawionych smaku kretynów. Co najwyżej zaproponuje zamiast nich - powiedzmy - płatki z migdałów. Paniał?
          • bene_gesserit Re: (Staro)Polska kolacja urodzinowa 17.01.13, 23:18
            Eee tam.
            Pisząc "I daje taki osobnik do zrozumienia, że on jest lepszy od całej reszty ludzkości, bo kostki rosołowej do zupki nie dodaje... Mierżą mnie ortodoksi wszelkiej maści; polityczni, religijni i obyczajowi. Tutaj się ujawniają jeszcze kulinarni. Tacy to chyba po to istnieją, żeby obrzydzać życie wszystkim w koło..." - pisałeś jedynie o swoich domysłach nt motywacji i postaw autorów nielubianych przez ciebie wypowiedzi. Co mówi więcej o tobie, niż o nich. Niestety.
    • zia86 Re: No nie mogę 15.01.13, 13:48
      Czytać nie ma obowiązku. ;) Wygasić zawsze mnie można.
    • Gość: serena Re: No nie mogę IP: *.globalconnect.pl 15.01.13, 15:36
      Ale co ma zrozumieć? Że ma nie zakładać wątków z prośbą o pomoc/radę? Ze ma nie dzielić się pomysłami i nie wklejać potem przepisów/zdjęć tego co zrobiła?
      Nie każdy jest od razu mistrzem kuchni.
    • Gość: ola Re: (Staro)Polska kolacja urodzinowa IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.01.13, 13:31
      Zastanów się nad tym combrem jelenim. Zapłacisz krocie a możęsz go schrzanić. Pieczenie takiego mięsa jest ryzykowne.
      • mhr2 Re: (Staro)Polska kolacja urodzinowa 16.01.13, 13:45
        Gość portalu: ola napisał(a):

        > Zastanów się nad tym combrem jelenim. Zapłacisz krocie a możęsz go schrzanić. P
        > ieczenie takiego mięsa jest ryzykowne.

        to nie twoj problem, to zalezy od osoby, czasami ten pierwszy raz sie zawsze udaje
        • Gość: ola Re: (Staro)Polska kolacja urodzinowa IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.01.13, 13:48
          Tak, niektórym tak. Widzę,że cena za kg to ok 125 zł, nie warto moim zdaniem ryzykować.
          • mhr2 Re: (Staro)Polska kolacja urodzinowa 16.01.13, 13:54
            Gość portalu: ola napisał(a):

            > Tak, niektórym tak. Widzę,że cena za kg to ok 125 zł, nie warto moim zdaniem ry
            > zykować.

            no wiesz jezeli go na to stac to nie bedzie problemu z pruba?tak obok
          • Gość: annjen Re: (Staro)Polska kolacja urodzinowa IP: *.dynamic.chello.pl 16.01.13, 13:57
            co Ty, to zia86 tylko zachęci do zakupu i niezależnie od tego, jak się uda, będzie nam wmawiać, że wszyscy byli zachwyceni...
            • zia86 Re: (Staro)Polska kolacja urodzinowa 16.01.13, 13:59
              Mam dobry przepis, plus jeszcze zaopatrzę się w termometr do mięs, myślę, że nie będzie problemu. :) Jak na razie nie udało mi się zepsuć żadnego mięsa a piekłam też takie wymagające.
              Ja kupuje w Makro za stówę, zawsze to trochę oszczędności. :)
              • Gość: ola Re: (Staro)Polska kolacja urodzinowa IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.01.13, 14:07
                Zia, mój ojciec poluje od lat 21 i od tej pory jem kila razy w tygodniu dziczyznę w rożnej postaci. Uwierz mi,że pieczenie dziczyzny może być niełatwa sprawa. Nie wiesz, czy oddany do skupu zwierz był młody. Comber może pochodzić os starszego byka i wówczas nie ma szans zebyś go upiekła. A gwarantuję ci,że do skupu dają te starsze, bo młode to rarytas i myśliwi je sobie zostawiają własny użytek . Wiem, co idzie do skupu-ludzie się cieszą,że kupują w sklepie wypasionego dziczka, a dostają starsza lochę. Duszony-tak. Pieczony- nie zaryzykowałabym swojego, pozyskanego, a kupnego za stówę-nigdy. Z makro-to już w ogóle. Nie za te kasę i nie z ryzykiem wtopy w trakcie imprezy.
                • zia86 Re: (Staro)Polska kolacja urodzinowa 17.01.13, 14:44
                  Co w takim razie proponujesz? :) Masz jakiś fajny przepis, którym możesz się podzielić?
                  • Gość: Ola Re: (Staro)Polska kolacja urodzinowa IP: *.205.88.106.nat.umts.dynamic.t-mobile.pl 17.01.13, 22:12
                    1. Nie pisałam tego,żeby się dochrzanić, tylko dlatego,że naprawdę nie chciałabym,żebyś się wkurzyła w trakcie kolacji przy hicie wieczoru. To tak dla jasności:)
                    2. My już traktujemy dziczyznę jako normalne mięso, nie robimy zatem jej jakoś specjalnie, " na dziko". A to raz mielone, a to raz z grzybami, w sosie pieprzowym, serowym itp, itd. Nie mam zatem jakiegoś wystrzałowego przepisu, ot, co serce i jakość mięsa dyktuje w danym momencie.
                    3.Wiemy, jaka sztukę mamy, czy jest to samiec, czy samica, czy młody/młoda i stosujemy odpowiednia obróbkę. Czasem z szynki można zrobić krótko smażone "steki",a czasem trzeba ja długo dusić -zależy od sztuki, naprawdę, wychodzi czasem dopiero w "praniu".
                    4. Poszłabym w duszone mięso. Z winem, lub grzybami, lub warzywami-co tam wolisz, jakieś wypasione przepisy na dania duszone na pewno znajdziesz. Prędzej czy później się udusi, z pieczeniem jest ryzyko. Rozumiem,że kolacja ma być staropolska, zatem dodatki też są ważne. Nie wiem,czy kasza będzie dla Ciebie zbyt przaśna. Może fantazyjne kopytka? Szeroki makaron wstążki? Co kiedyś jadano do takich gulaszy/zrazów/potrawek?Nie mam pojęcia, może tu nieocenieni forowicze doradzą?
    • aganiok32 Re: (Staro)Polska kolacja urodzinowa 21.01.13, 12:04
      zupa-krem z borowików,
      kaczka pieczona z jabłkami lub schab pieczony z owocami suszonymi, lub właśnie gęś,
      ziemniaczki pieczone
      do tego powinna pasować przepyszna pietruszka pieczona z miodem ( przepis z Kwestii Smaku)
      deser: pączki, faworki ( mogą być z dobrej cukierni) piernik/pierniczki, dobra kawa.
      przystawki: sery oscypek i koryciński + borówki+ żurawina
      deska wędzonych ryb
      polska wariacja nt sushi, czyli kaszi z polską kaszą :)
      • zia86 Re: (Staro)Polska kolacja urodzinowa 21.01.13, 12:58
        Jakbyś to trochę wcześniej napisała a tak to już mam zakupy zrobione i po południu przyjadą. :)
        Choć dalej danie główne jest nierozstrzygniętę. :P Zastanawiam się nad gęsią ale wiem jak się pieczę kaczkę i potem to ładnie podzielić to jest tragedia.
        Ale fajnym pomysłem jest deska ryb wędzonych i chętnie z niego skorzystam, przełamię trochę tę mięsną monotonie. :)
        No i chyba zrobię faworki, mam zamiar zrobić też ze słodkości rogaliki drożdżowe i babeczki z migdałami ze starych przedwojennych przepisów. :)
        • Gość: Kolacja Re: (Staro)Polska kolacja urodzinowa IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.01.13, 13:56
          Kiedy masz ta kolacje?????
          • zia86 Re: (Staro)Polska kolacja urodzinowa 21.01.13, 16:23
            W sobotę. :)
        • angazetka Re: (Staro)Polska kolacja urodzinowa 21.01.13, 16:06
          Jak tak ciebie czytam, to się zastanawiam: kto to zje? Chcesz zrobić tyle rzeczy, że mam wizję gości, którzy jedzą trzy dni i nic innego nie robią ;)
          • zia86 Re: (Staro)Polska kolacja urodzinowa 21.01.13, 16:24
            Impreza w sobotę więc do późnych godzin nocnych mam nadzieje. :) Jak nie zjedzą to coś się zapakuje a resztę doje w niedziele, zawsze tak robimy. :)
            • annjen Re: (Staro)Polska kolacja urodzinowa 21.01.13, 16:37
              i chcesz powiedzieć, że już dziś masz dostarczone zakupy?
              • zia86 Re: (Staro)Polska kolacja urodzinowa 21.01.13, 16:47
                Tak, razem z cotygodniowymi. Oczywiście nie wszystkie, po ryby, mięso itd. jadę w czwartek i piątek.
            • angazetka Re: (Staro)Polska kolacja urodzinowa 22.01.13, 10:21
              Jak dla mnie to jest ilość do przerobienia w trzy dni, a nie w jeden wieczór ;) Czułabym się przytłoczona tym jedzeniem - chyba kwestia innego stylu imprez.
          • Gość: Barbara Re: (Staro)Polska kolacja urodzinowa IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.01.13, 20:03
            Spokojnie to jest trylko wielkie hallo, skonczy sie jak zwykle na "niczym" ... nie pierwsza to i nie ostatnia "kolacja" u zii:):) ... przeciez i tak najlepiej jej "schodza" parówki zawijane w ciasto francuskie;):):)
            • Gość: gosc Re: (Staro)Polska kolacja urodzinowa IP: *.dynamic.chello.pl 21.01.13, 21:07
              Lepiej być infantylną panną z tryliardem planów co do posiłków dla gości niż zawistnym pseudośmiesznym przygłupem który miał do szkoły pod górkę.
    • 1zalewajka Re: (Staro)Polska kolacja urodzinowa 21.01.13, 13:05
      Znowu będą takie piękne wyszukane zapowiedzi, a rezultat marny jak z kuchnią francuską.
      • Gość: Barbara Re: (Staro)Polska kolacja urodzinowa IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.01.13, 13:24
        Dokładnie! juz widze te rogaliki drożdżowe i babeczki z migdałami ze starych przedwojennych przepisów. :) i te fawrki...pierwszy raz w zyciu robione na proszona kolacje:):):)
        • zia86 Re: (Staro)Polska kolacja urodzinowa 21.01.13, 13:28
          Oj tam, oj tam, rzeczywiście zdjęcia z kolacji francuskiej nie zachwycają ale to przez to, że nie miałam kiedy zrobić ładnych zdjęć bo były robione w trakcie jedzonka, no i dopiero uczę się podawania potraw, ale już uważam, że np. na kolacji winnej skill mi się trochę poprawił, mam nadzieje utrzymać tę wzrostową tendencje. :) Poza tym jak człowiek nie będzie próbował to nigdy się nie nauczy.
          Faworki robiłam w domu, więc to nie będzie pierwszy raz. :P A przepisy na babeczki i rogaliki mam stąd - klik, wieże w stare przepisy i jest to jeden z moich zaufanych blogów, więc mam nadzieje wszystko wyjdzie. :)
          • Gość: Hanka Re: (Staro)Polska kolacja urodzinowa IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.01.13, 13:36
            opieranie sie na wierze i nadzieji to troche mało jak na proszona kolacje moim zdaniem
            • zia86 Re: (Staro)Polska kolacja urodzinowa 21.01.13, 13:43
              Trochę doświadczenia mam, jak inaczej je zdobyć jak tylko gotując? ;)
              • Gość: Hanka Re: (Staro)Polska kolacja urodzinowa IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.01.13, 13:55
                Owszem gotujac ale nie eksperymentujac na gosciach, goscim podaje sie zazwyczej potrawy juz sprawdzone. Eksperymentowac to ty mozesz na domownikach.
            • Gość: gosc Re: (Staro)Polska kolacja urodzinowa IP: *.dynamic.chello.pl 21.01.13, 14:24
              "Nadzieji" - do szkoły, matoły.
            • Gość: x Re: (Staro)Polska kolacja urodzinowa IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.01.13, 17:01
              Gość portalu: Hanka napisał(a):

              > opieranie sie na wierze i nadzieji to troche mało jak na proszona kolacj
              > e moim zdaniem

              jeśli już to nadziei mądralo za dychę
            • pipi43 Re: (Staro)Polska kolacja urodzinowa 08.02.13, 19:03
              gość portalu: Hanka napisał(a):

              > opieranie sie na wierze i nadzieji to troche mało jak na proszona kolacje moim zdaniem

              NadzieI, pani purystko.
      • annjen Re: (Staro)Polska kolacja urodzinowa 21.01.13, 15:51
        ale jak pisze zia w sąsiednim wątku, parówki w cieście francuskim schodzą jej najlepiej. chyba nikt nie ma wątpliwości, dlaczego:)
    • zia86 Re: (Staro)Polska kolacja urodzinowa 24.01.13, 19:34
      Poszłam za Waszą radą i zrobię mięso duszone. :) Kupiłam dzisiaj książkę z przepisami z dziczyzny i zdecydowałam się na pieczonego jelenia z żurawinką. Do tego myślę o zrobieniu tych pietruszek z miodem i kopytek albo klusek? Myślicie, że to ok zestaw? Mięso właśnie włożyłam do maślanki.
      W przepisie jest napisane żeby naszpikować je słoniną, nie za bardzo wiem jak to zrobić, nie mam tak małego noża ani igły żeby je na całej długości naszpikować, macie jakiś dobry sposób na to?
      I jeszcze jedno pytanie czy ziemniaki na kluski mogę ugotować i przecisnąć już jutro? Ja zawsze robiłam świeże ale coś mi się kołaczę, że u nas w domu czasem robiło się z takich jednodniowych ziemniaków kluski.
      • vandikia Re: (Staro)Polska kolacja urodzinowa 24.01.13, 20:17
        ja liczę po tak długim wątku na fotorelację jakby co :)
        a co do kopytek musisz je robić z kompletnie wystudzonych ziemniaków, spokojnie możesz je ugotować jutro wieczorem i pozostawić w lodówce na noc, a zmiel tuż przed robieniem
        • zia86 Re: (Staro)Polska kolacja urodzinowa 24.01.13, 20:37
          Będzie będzie. :) Mam nadzieje, że ze wszystkim się wyrobię i zdążę zrobić zdjęcia. Z kulinarnej strony jestem już przygotowana jeszcze muszę dopracować szczegóły dekoracji, m.in. zdobyć deskę. :P Jak się okazuje mieszkanie w dużym mieście ma też swoje złe strony. ;)
          • vandikia Re: (Staro)Polska kolacja urodzinowa 24.01.13, 20:50
            marketów budowlanych u nas ci dostatek, obi, leroy, castorama
            • zia86 Re: (Staro)Polska kolacja urodzinowa 24.01.13, 21:15
              Tak wiem, ale to chodzi o taką nieociosaną. :P Jutro podzwonie do stolarzy jeszcze.
      • momas Re: (Staro)Polska kolacja urodzinowa 24.01.13, 21:56
        Nakłuwasz mieso cienkim nozem, i wpychasz pasek słoniny. Naprawdę - nic trudnego. Głębokość nacięcia mozesz reglulowac....
        • Gość: en Re: (Staro)Polska kolacja urodzinowa IP: *.static.chello.pl 24.01.13, 22:05
          Słoninę włóż do zamrażalnika, musi zesztywnieć, inaczej nie pokroisz równych prostopadłościanów. Igła ci się nie przyda, mały nóż chyba masz? A jak nie masz, to kup.
          • zia86 Re: (Staro)Polska kolacja urodzinowa 24.01.13, 22:19
            No właśnie nie mam, mam tylko takie normalne z zastawy i trzy duże ostre do krojenia wszystkiego. Do tej pory nie był mi mały do niczego potrzebny, będę musiała kupić. Dzięki za info z tym zamrażalnikiem, tak zrobię. :)
    • ciastko_z_kota Re: (Staro)Polska kolacja urodzinowa 25.01.13, 01:15
      podoba mi się Twój spokój w tym i innych Twoich wątkach.

    • zia86 Re: (Staro)Polska kolacja urodzinowa 25.01.13, 11:35
      Hmm. Nie wiem czemu mówi się, że w Wawie są niemili ludzie, pan stolarz przywiezie mi deseczkę do domu. :)
      A co do kuchni to mam jeszcze jedno pytanie, ile mniej więcej wychodzi klusek z 2kg ziemniaków? Nie wiem ile mam ugotować.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nie pamiętasz hasła lub ?

Nakarm Pajacyka