Dodaj do ulubionych

frakcjo amerykanska zerknijcie posze

08.01.13, 19:06
na ten przepis
mam go od blogierki, ktora byla tak mila, ze wyslala mi go mailem
jest to jej przepis na cornbread do chili con carne, ale martwi mnie w nim to 2/3 kubka cukru.
czy ten chleb tradycyjnie musi byc piorunsko slodki?
gugiel wyplul mi w sumie malo przepisow bez niego. co sie stanie, jesli go pomine?
Buttermilk Cornbread Recipe from Snixy Kitchen (snixykitchen.com)
¼ cup butter
3 tablespoons vegetable oil
2/3 cup sugar
2 eggs
1 cup buttermilk
½ teaspoon baking soda
1 cup cornmeal
1 cup all-purpose flour
½ teaspoon salt
¾ cup frozen corn
Preheat oven to 375 degrees F. Lightly grease 9-inch cast-iron skillet with vegetable oil.
Melt the butter in large skillet.
Combine the melted butter, sugar, and vegetable oil in the bowl of an electric mixer on low speed.
Add eggs and beat on medium-low until combined.
Combine buttermilk and baking soda in a cup and pour the mixture into the bowl, mixing on medium-low speed until combined.
Add the corn and stir until scattered throughout.
In a separate bowl, mix together cornmeal, flour, and salt.
Add the dry ingredients to the wet ingredients and mix on medium speed until well combined.
Pour batter into the prepared skillet.
Bake for about 30-40 minutes, or until a toothpick inserted in the center comes out clean (Check the cornbread every 5 minutes after 20 minutes, to make sure you don’t burn it! Every oven might be a little different and I want to cook it one more time before confirming the exact bake time).
w odwodzie mam ten nigelli, ale ona nie jest amerykanka, a amerykanow przyszlo mi w piatek uszuczesliwic. wybpor potraw na ich wlasne gorace zyczenie :)
stypendianci, wiec raczej niewymagajacy, ale jednak. a ja tez bym chciala zjesc to chili z chlebem, ale slodkiego raczej nie przelkne.
Obserwuj wątek
          • pinkink3 ma byc slodki 08.01.13, 19:48

            A co bys powiedziala na te, wydaje mi sie, najprostsza wersje?
            culinaryarts.about.com/od/bakingdesserts/r/cornbread.htm
            Nic bym nie zmieniala, bo jesli to ma zadowolic amerykanskie dzieciaki trzeba im dac to, do czego przywykli. A cornbread jest slodki z natury.

            Ja generalnie nie jadam, ani tym bardziej nie robie, ale czasem jestem czestowana .
            • pinkink3 Re: ma byc slodki 08.01.13, 19:54

              Przeczytaj opinie uzytkownikow pod przepisem. Okazuje sie, ze niektorzy jadaja cornbread bez cukru w ogole. I to tez sie miesci w poludniowej tradycji.
              Ja mialam kontakt [wymuszony];)) glownie ze slodka wersja.
            • ania_m66 Re: ma byc slodki 08.01.13, 20:00
              ale ten jest jeszcze slodszy :(
              a poza tym "moj" przepis dokladnie.

              pinkink3 napisała:

              >
              > A co bys powiedziala na te, wydaje mi sie, najprostsza wersje?
              > culinaryarts.about.com/od/bakingdesserts/r/cornbread.htm
              > Nic bym nie zmieniala, bo jesli to ma zadowolic amerykanskie dzieciaki trzeba i
              > m dac to, do czego przywykli. A cornbread jest slodki z natury.
              >
              > Ja generalnie nie jadam, ani tym bardziej nie robie, ale czasem jestem czestowa
              > na .
              • ania_m66 melduje, ze wykomnalam probnie pol porcji 08.01.13, 22:01
                tego "mojego". z tym, ze cukier obcielam do plaskiej lyzki. pol mniejszej puszki kukurydzy potraktowalam niedbale blenderem.
                wyszlo 5 muffinek. strasznie zapychaja i sa delikatne w smaku. w sumie pewnie i takie maja byc jesli chili jest b. ostre jak... chili ;)
    • nobullshit Re: frakcjo amerykanska zerknijcie posze 08.01.13, 22:19
      Musztarda po obiedzie, ale gdybyś jeszcze kiedyś chciała upiec cornbread, wypróbuj przepis Lucindy Scali Quinn z programu tv "Mad Hungry", robiony właśnie do chili con carne. Lucinda jest bardziej amerykańska niż Martha Stewart, gotuje upiornie niezdrowo, ale cukru jest tu tylko łyżka na dwie szklanki mąki.
      Piekłam ten cornbread, wyszedł bardzo smaczny, tylko marnie wyrósł - nie tak, jak w telewizorze :)

      Kukurydziany chlebek z cheddarem
      Liczba osób: 6 - 8

      Składniki:
      1 szklanka mąki pszennej
      1 szklanka mąki kukurydzianej
      1 łyżka cukru
      1½ łyżeczki proszku do pieczenia
      1 łyżeczka gruboziarnistej soli
      szczypta pieprzu kajeńskiego
      1½ szklanki mleka
      2 duże jajka, rozkłócone
      1½ łyżki stopionego masła
      1 szklanka startego cheddara
      2 łyżki posiekanych marynowanych papryczek jalapeño
      ½ szklanki ziaren kukurydzy (mrożonych albo z puszki)

      Przygotowanie:
      Nagrzać piekarnik do 220° C.
      W dużej misce wymieszać obydwie mąki, cukier, proszek do pieczenia, sól i pieprz kajeński. Wlać mleko, jajka i masło, i dokładnie wymieszać. Dodać cheddar, jalapeño i kukurydzę, i wymieszać. Wlać ciasto do żeliwnej patelni o średnicy 25 cm lub do natłuszczonej kwadratowej formy do pieczenia o boku 20 cm i wygładzić powierzchnię.
      Piec 35 - 45 minut, aż wierzch się zrumieni, a wyjęty z chlebka patyczek będzie suchy.









      • ania_m66 w sumie przepis b. podobny 08.01.13, 22:29
        z tym, ze tu jest mleko, a w moim maslanka. no i dodatki.
        gugiel mi je podpowiedzial, ale mialam koncepcje, zeby nie przedobrzyc.
        cornbread jeszcze upieke :)
        najblizszy w piatek, ale ten ma byc "plain" und "sweet", bo sie wlasnie zapytalam gosci, wiec nie bede kombinowac.
        sama za jakis czas chetnie sprobuje wersji z cheddarem i chili, jesli twierdzisz, ze jest dobra.
        zwazywszy, ze chili zrobie duuuzo, zeby poporcjowac i zamrozic.
Inne wątki na temat:

Nie pamiętasz hasła

lub ?

 

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka