Dodaj do ulubionych

pierwszy raz z polenta

10.01.13, 20:34
mam kaszke kukurydziana i nie wiem jak sie zabrac do polenty zeby jej nie zepsuc.
chcialabym zrobic gesta, tak zeby po wystudzeniu mozna byloby ja pokroic i podsmazyc.

czy jak wsypie kaszke do wrzacej osolonej wody w proporcji 1:2 to bedzie ok? do jakiego momentu to gotowac - w sensie jaka ma byc gestosc?
Obserwuj wątek
    • Gość: anthonyb Re: pierwszy raz z polenta IP: 2.157.209.* 10.01.13, 21:05
      na litr wody to raczej 250 g maki i sol do smaku
      zalezy jaka to kasza niektore sa "blyskawiczne" i wtedy dosyc szybko sie gotuja inne trzeba gotowac dluzej czasem i do godziny. Niestety trzeba mieszac, bo sie przypala. Czy jest ugotowana to wystarczy sprobowac. Na opakowaniu nie ma opisu w jaki sposob gotowac?
      • jestem.aniolem Re: pierwszy raz z polenta 10.01.13, 21:16
        oczywiscie, ze jest przepis - 2,5 lyzki kaszy na szklanke wody lub mleka, gotowac ok 3 min. ale zastanawiam sie czy polenta z tej proporcji bedzie sie nadawala do krojenia po wystudzeniu a na tym mi zalezy.
        • annjen Re: pierwszy raz z polenta 10.01.13, 21:49
          Ja w tym tygodniu robiłam pierwszy raz, trafiwszy w lidlu na grysik:) Robiłam proporcje 4:1, gotowałam ok. 35 min, bo tyle jej zajęło uzyskanie właściwej konsystencji. Wyszła nawet może troszkę zbyt zwięzła. W każdym razie świetnie się pokroiła po ok. pół godzinie na balkonie.
          • jestem.aniolem Re: pierwszy raz z polenta 11.01.13, 12:21
            dzieki!
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nie pamiętasz hasła lub ?

Nakarm Pajacyka