Dodaj do ulubionych

Pizza domowa - pytanie o ciasto.

13.01.13, 07:22
Ze względu na to, że nie cierpię jak wyrabiane ciasto lepi mi się do rąk, używam maszyny do chleba. Mąka - z napisem "najlepsza do pizzy". Wychodzi pyszna pizza, ale ciasto zawsze jest cieniutkie.
Jak zrobić pizzę na cieście grubszym? Czy chodzi tylko o to, by je po prostu grubiej wywałkować? Ponoć ciasta na pizzę nie powinno się wałkować, ale rozciągać nie potrafię, wałowanie musi zostać.
Czy jest jakaś szansa?
Obserwuj wątek
    • budzik11 Re: Pizza domowa - pytanie o ciasto. 13.01.13, 10:06
      Ja robię pizzę (też wyrabia maszyna) na cieście z "cebularza", ciasto jest "średniogrube": www.kuron.com.pl/przepisy/art1741.html
      Wiarygodne przepisy na grube ciasto są tu: www.mojewypieki.com/przepis/ciasto-do-pizzy-przepis-i
      to jeszcze grubsze:
      www.mojewypieki.com/przepis/ciasto-do-pizzy-przepis-ii
    • lonely.stoner Re: Pizza domowa - pytanie o ciasto. 13.01.13, 16:48
      ja wyrabiam recznie (skladniki - mniej wiecej- 1.5szklanki maki, 1/4 lub 1/2 kostki drozdzy (wczesniej rozpuszczona w cieplej wodzie i 10 min stojace do wyrosniecia), sol, oliva- lyzka stolowa). Bardzo wazne- make przesiweam przez sito (to powoduje ze powietrze dostaje sie do maki - ciasto rosnie wieksze!). Wyrabiam. do czasu az ciasto jest miekkie ale latwo odchodzi od rak. Formuje kulke- wkladam do miski, nakrywam wiglotna sciereczka, czasem smaruje z wierzchu oliva i zostawiam w cieplym miejscu do czasu az podwoi objetosc- czyli 40 minut, czasem dluzej. Po tym czasie wyciagam, ponownie zagniatam i walkuje. Wlakujac rozciagam dlonmi, jak rozwalkuje je na tyle ile sie da - to ma powiedzmy taka grubosc 1.5cm - potem i tak rosnie w piekarniku.
      Chyba najwazniejsze zeby ladnie wyroslo to:
      1. poczekac az drozdze zaczna rosnac i takie wyrosniete dolac do maki.
      2. make przesiac przez sitko = wpuscic powietrze.
      3. im dokladniej sie ciasto wyrabia tym wiecej powietrza wchodzi w ciasto= rosnie ladniej.
      4. dac ciastu czas i spokojne miejsce zeby wyroslo - min.40 minut.
      • blue.berry Re: Pizza domowa - pytanie o ciasto. 13.01.13, 19:23
        akurat wczoraj robiłam :)
        ilośc na blachę 25 x 35 cm
        500 g mąki
        20 g świeżych drożdży (w oryginalnym przepisie 15 g )
        1 łyżka cukru (oryginalnie 1 łyżeczka)
        250 ml mleka
        3 łyżki oliwy
        1 łyżeczka soli

        drożdże rozgniatam z łyżka cukru i zalewam ciepławym mlekiem i odstawiam żeby ruszyły.
        mąkę przesiewam przez sito i dodaje sól, 2 łyżki oliwy i zalewam mlekiem z drożdżami. wyrabiam (ja akurat mikserem ale można i ręcznie). ciasto powinna być miękkie, sprężyste. formuje kulę, smaruje po wierzchu łyżką oliwy i dostawiam w ciepłe miejsce na 40-60 minut.
        jak urośnie "rozkładam" na lekko posypanej mąką stolnicy, troszkę rozwałkowuję a potem już rozciągam ręcznie. taką grubą pizze (zwanej sfincione) piekę w blasze wyłożonej papierem do pieczenia lub wysmarowanej masłem / oliwa i wysypanej bułką tartą.

Inne wątki na temat:

Nie pamiętasz hasła

lub ?

 

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka