Dodaj do ulubionych

Co dobrego z polędwiczek drobiowych

IP: *.kaskada.net 18.01.13, 17:46
Mam kilogram polędwiczek z kurczaka. Co dobrego można z nich zrobić, oprócz zwykłych kotletów dobiowych.
Obserwuj wątek
        • felinecaline Re: Co dobrego z polędwiczek drobiowych 18.01.13, 18:58
          "plecy" a wlasciwie grzbiet zaczynaja tracic Zaraz, zaraz - o czym tu mowa? Poledwiczki to ta czesc "tuszki", ktora anatomicznie lezy tam, gdzie plecy zaczynaja tracic swoja szlachetna nazwe, tzn w okolicy ledzwi. Z atem ...na antypodach piersi.
          U drobiu ta okolica jest dosc koscista i polozony w niej jest wlasciwie jeden miesien a to w zaglebieniu kosci krzyzowej. Nie moge go nazwac, bom kurzej anatomii nie studiowala, ale w potocznej kucennej terminologii francuskiej ma on nader zabawna nazwe "to idzie samo", bo rzeczywiscie sam oddziela sie przy porcjowaniu. Zapewne jednak nie o to chodzilo autorce watku, bo choc doskonaly w smaku miesien ten jest dosyc nieznacznych rozmiarow.
          W warstwie glebokiej pod "piersia" leza drobne, podluzne miesnie, bardzo delikatne, ktore doskonale znam z anatomii czesto i chetnie przeze mnie przyrzadzanych kaczek.
          Jesli kupuje porcje wlasnie tego miesa zwanego tu "aiguillettes de canard" to szybko obsmazam je na patelni. Kurzych nigdy nie widzialam, ale przypuszczam, ze lubily by takie traktowanie, jako jeszcze delikatniejsze od kaczyny.
          • posenerka Polędwiczki drobiowe 20.01.13, 14:54
            Pod taką właśnie nazwą jest sprzedawany ten niewielki kawałek mięsa, który oddziela się od piersi.
            U mnie kg kosztuje 14zł, natomiast całe piersi 17zł.

            W formie kotletów są bardzo delikatne i nie są tak suche jak całe piersi.
    • kuchniazone Re: Co dobrego z polędwiczek drobiowych 18.01.13, 17:53
      Polędwiczki w sosie śmietanowym podawane z ryżem.
      Polędwiczki w sosie ze szpinaku i sera pleśniowego podawane z makaronem.
      Polędwiczki z curry podawane z kuskusem lub ryżem.
      Jeśli masz może mrożone kurki, to sos z nich i drobno pokrojonej cebulki do polędwiczek podane z ziemniakami, makaronem lub ryżem to istna poezja.
        • Gość: pies-li-kot Re: Co dobrego z polędwiczek drobiowych IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.01.13, 20:37
          Zwykle najpierw obsmażam, a potem duszę w sosach.
          Mogą być panierowane (tradycyjne, w sezamie, płatkach kukurydzianych), usmażone na patelni grillowej (wcześniej w marynacie - dowolnej) - takie są doskonałe do sałaty, najczęściej jednak dzielę polędwiczki na 2-3 części, mocno przyprawiam, a potem wrzucam do ciasta prawie naleśnikowego, o konsystencji b.gęstej śmietany (na bazie wody gazowanej lub piwa ) i smażę na głębokim tłuszczu (kurczaczki w cieście) - to ulubiona potrawa dorastających chłopaków (na ciepło - obiadowa, na zimno - imprezowa, zawsze z dodatkiem gęstych sosów, np. czosnkowego). Tu wypadają polędwiczki zdecydowanie smaczniej od kurczaczych ;) piersi.
      • bene_gesserit Re: Co dobrego z polędwiczek drobiowych 20.01.13, 15:49
        Otóż to.
        To jedyne, co w nudnej i jałowej w smaku kurzej piersi jest godne uwagi - ten własnie skromny w rozmiarze skrawek. I męczenie go panierką, cięzkimi sosami itd jest imo bez sensu. Masło, trochę czosnku, parę ziół i chwila na patelni - wystarczy, inaczej się to zamorduje.
    • annjen Re: Co dobrego z polędwiczek drobiowych 20.01.13, 14:37
      ja robię pieczone w panierce ściągniętej z kwestii smaku: posiekane pistacje, skórka z limonki, czosnek, natka pietruszki, tarty parmezan lub inny twardy ser, do tego trochę oliwy. upieczone układam na sałacie, do tego dressing z majonezu utartego z oliwą i sokiem z limonki. całość uzupełniają grillowane plastry ananasa.
Inne wątki na temat:

Nie pamiętasz hasła

lub ?

 

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka