Dodaj do ulubionych

Sałatki i przekąski na ciepło i zimno.

24.01.13, 12:44
Szukam sprawdzonych przepisów na sałatki. Jakie możecie polecić sałatki na stół.
Chcę wyprawić urodziny i chciałam zrobić coś nowego, bo moje sałatki już mi się przejadły.
Na pewno każdy z Was ma wypróbowane sałatki, które z pewnoscia może polecić i podać przepisy :) Również może na jakieś przekąski na zimno i ciepło.
Obserwuj wątek
    • kk345 Re: Sałatki i przekąski na ciepło i zimno. 24.01.13, 18:32
      > Jakie możecie polecić sałatki na stół
      W misce, zdecydowanie w misce...
    • wersja_robocza Re: Sałatki i przekąski na ciepło i zimno. 24.01.13, 18:45
      Może podaj jakieś swoje ulubione smaki czy produkty. Albo wypróbuj podpowiedzi wujka google.;
      • neciunia Re: Sałatki i przekąski na ciepło i zimno. 26.01.13, 11:36
        U wujka google, zgadza się są jakieś, ale dużo jest wymyślnych. Np nie lubię sałatek z owocami i owocami morza. Np śledzie z cebula i śmietaną i do tego ananas, takich kompozycji nie lubię. Dlatego napisałam tutaj, bo na pewno dużo osób robi u siebie w domu sprawdzone i smaczne sałatki, którymi każdy się zajada :)
        • moni4444 Re: Sałatki i przekąski na ciepło i zimno. 30.01.13, 17:45
          Gdyby kazdy w google patrzyl to po co to forum,nie chcesz nie odpisuj,,,,,,
    • Gość: oli Re: Sałatki i przekąski na ciepło i zimno. IP: *.adsl.inetia.pl 24.01.13, 19:54
      U mnie schodzi w pierwszej kolejności:
      2 opakowania łososia sałatkowego
      4 duże marchewki
      2 cebule
      5 jajek ugotowanych na twardo
      kilka łyżek majonezy
      natka pietruszki
      szczypiorek
      sól, pieprz

Ułożyć warstwami w szklanej salaterce: rozdrobionego łososia, ugotowaną marchewkę starą na tarce o dużych oczkach, połowę majonezu, drobno pokrojoną cebulę (osoloną),
      żółtka jaj starte na tarce, resztę majonezu, białka jaj także utarte. Udekorować
      posiekaną natką i szczypiorkiem.
      lub
      1 sałata rzymska
      1 puszka czerwonej fasoli
      1 puszka kukurydzy
      2 średnie cebule
      szklanka pikantnego keczupu
      1 duża czerwona papryka
      kilka plastrów wędzonego boczku
      kilka kropel tabasco

Sałatę "potargać" na drobno, paprykę pokroić na drobna kostkę, fasolę i
      kukurydzę opłukać pod zimna wodą i dokładnie osączyć. Boczek wysmażyć na
      chrupko, po czym zdjąć z patelni i na wysmażonym tłuszczu zeszklić pokrojoną w
      półkrążki cebulę, wlać keczup, zmieszać, krótko zagotować, odstawić do
      ostygnięcia. Następnie doprawić tabasco. Sałatę, fasolę, kukurydzę, paprykę
      wymieszać z przygotowanym sosem, przykryć i odstawić na min. 15min. Przed
      podaniem na wierzchu ułożyć wysmażony boczek.

przekąska:
      ser mozzarella w drobną kostkę, żółty ser starty na tarce, posiekane orzechy, wszystko wymieszać z majonezem i rokpolem, gotowym "farszem" napełniać ugotowane duże muszle makaronowe lub zrobić/kupić babaeczki.
      • Gość: gość Re: Sałatki i przekąski na ciepło i zimno. IP: *.dynamic.chello.pl 25.01.13, 14:33
        ale ta przekąska kaloryczna!
      • neciunia Re: Sałatki i przekąski na ciepło i zimno. 26.01.13, 11:32
        Dziękuje Oli, wypróbuje tą sałatkę z łososiem. :)
        Ale to i tak mało chciałam zrobić jakieś 3 chociaż, ale dziękuje pięknie za pomysł :)
    • an-i-ka Sałatka z żurawiną 24.01.13, 22:14
      Składniki:
      sałata lodowa drobno porwana
      mała paczka żurawiny suszonej
      mała paczka płatków migdałów
      mała paczka orzechów włoskich
      1 opakowanie serka kanapkowo sałatkowego pokrojonego w kostkę lub feta
      2 łyżki jogurtu naturalnego
      1 opakowanie przypraw do sałatki włoskiej
    • Gość: Endy Re: Sałatki i przekąski na ciepło i zimno. IP: *.gdynia.mm.pl 25.01.13, 19:22
      sałatka z paluszków surimi i makaronu ryzowego (nitki) z koperkiem i ogórkiem swiezym, kukuydddza, majonezem.

lub sałatka z tortelini (tricolore, z grzybami, serem, szynka) z szynka konserwowa, porem, kukurydza, majonzem.

sałata (mix) z krewetkami

z przekasek na ciepło moze jakies pszteciki/sakiewki/tobolki (takie "na raz" do buzi) z ciasta francuskiego z farszem miesnym /rybnym/ szpinak-feta/ pieczarki same lub z kapusta kiszona / tunczyk / lub pizzerinki z ciasta francuskiego (sklad dowolny)

suszone sliwki zawiniete w boczek i zapieczone

muszle faszerowane ryba/kurczakiem/szpinakiem itp na cieplo (zapiekane z serem).
      • neciunia Re: Sałatki i przekąski na ciepło i zimno. 26.01.13, 11:39
        Ooo właśnie paszteciki dobry pomysł :)
        • neciunia Re: Sałatki i przekąski na ciepło i zimno. 26.01.13, 12:31
          Zrobię na pewno,
          Sałatkę
          Na sam dół 1 kostka sera fety
          > > mięso z kurczaka usmażone w kawałkach w przyprawie gyros
          > > 1 cebula pokrojona w kostkę
          > > 4 ogórki konserwowe pokrojone w kosteczkę
          > > z pół puszki kukurydzy
          > > 2 pomidory
          > > 5 jajek ( ja kroję w półksiężyce)
          > > Zalewam to sosem czosnkowym ( śmietana, majonez, czosnek, przyprawy)
          > > I na górę daję różyczki brokuła ( brokuł zagotować żeby nie był za miękki ani
          > > za twardy)

Myślę o jakimś śledziu, zawsze robiłam takiego
          > > ok. 1 kg matiasów
          > > 2 średnie cebule ( pokroić w kosteczkę)
          > > 5 jajek
          > > ok. 1 słoik ogórków konserwowych ( pokroić w paseczki)
          > > 1 puszka groszku
          > > i do tego śmietana z majonezem, wszystko wymieszać i gotowe :)
          ale już każdemu się znudził ten sam smak.

Dlatego myślę o jakiś jeszcze 2 innych sałatkach i małej miseczce śledzi.

Na ciepło zrobię paszteciki z mięsem, i pieczarki faszerowane.
          • neciunia Re: Sałatki i przekąski na ciepło i zimno. 26.01.13, 12:50
            Nie wiem może faktycznie zrobić jakąś z łososiem lub z tuńczykiem. Tylko żeby były kązda w innym smaku. A ktoś ma przepis na sałątkę z tortellini, w sumie jeszcze nigdy nie jadłam tego tortellini, może i bym spróbowała.
          • Gość: Endy Re: Sałatki i przekąski na ciepło i zimno. IP: *.gdynia.mm.pl 28.01.13, 04:50
            jesli sledzia to po sułtansku polecam (duszona cebulka, rodzynki i konc.pomidorowy),

sałatke z tortelini ja robie taka: gotuje toetelinki (jak kupisz trzykolorowe fajnie beda wygladac, ja najlepiej lubie z nadzieniem z grzybami), szynke konserwowa kroje w kostke lub paseczki(jak mam w plasterkach), do tego pora biala czesc, kukurydza z puszki, swiezy koperek, ew papryka czerwona swieza i ogorek zielony swiezy, majonez, sol,pieprz.
            • neciunia Re: Sałatki i przekąski na ciepło i zimno. 28.01.13, 08:15
              Ooo dziękuje ślicznie, muszę spróbować :)
              • klamerka88 Re: Sałatki i przekąski na ciepło i zimno. 28.01.13, 20:42
                sałatka z tortelini i kabanosem
                opakowanie tortelini tro colore czy jakos tak hihi
                jedna taka wieksza papryka czerwona
                puszka kukurydzy
                średnia por
                mala cebula
                4 ogórki konserwowe
                no i kabanosy ale to według uznania
                makaron gotujesz na dentke
                dodajesz reszte składników
                mieszasz z majonezem
                gwarantuje,że goscie bedą błagac o jeszcze
                • kk345 Re: Sałatki i przekąski na ciepło i zimno. 28.01.13, 20:49
                  > makaron gotujesz na dentke

Wyjasnisz?
                  • squirk Re: Sałatki i przekąski na ciepło i zimno. 28.01.13, 20:52
                    Obstawiam, że chodzi o "al dente" ale nie jestem zblazowanym luzakiem i mogę się mylić ;-)
                    • klamerka88 Re: Sałatki i przekąski na ciepło i zimno. 28.01.13, 21:05
                      tak własnie all dente i zblazowanym luzikiem też nie jestem
                      i może jeszcze coś na szybko...sałatka z kurczakiem i ryżem
                      dwa woreczki ryżu
                      puszka fasoli czerwonej
                      puszka kukurydzy
                      puszka groszku zielonego
                      papryka czerwona
                      ogórek ziolony
                      dwa średnie filety z kurczaka ugotowane na kostce rosołowej i pokrojone w kostke
                      majonez
                      wszytskie składniki wymieszac i
                      doprawić solą i pieprzem
                      bardzo przepraszam gotuje dobrze ale spontanicznie słabo u mnie z dyktowaniem przepisów
                      chce którac przepis na bigos cygański?
                      • kk345 Re: Sałatki i przekąski na ciepło i zimno. 29.01.13, 23:18
                        > chce którac przepis na bigos cygański?
                        Wrzucaj koniecznie. A jest w tym kostka rosolowa?
                • neciunia Re: Sałatki i przekąski na ciepło i zimno. 09.02.13, 19:04
                  klamerka88 a jakie tortellini z jakim nadzieniem? A te kabanosy pokroić drobno?
      • marselka83 Re: Sałatki i przekąski na ciepło i zimno. 31.01.13, 09:13
        popieram!
        ciasto francuskie to must have każdej kuchni :)
    • Gość: sylwia Re: Sałatki i przekąski na ciepło i zimno. IP: *.agh.edu.pl 30.01.13, 00:28
      jakieś takie wtórne te sałatki - do każdej żelazny (dosłownie) zestaw puszek.
      a keczup jako lepiszcze to już w ogóle masakra.
      • Gość: sylwia Re: Sałatki i przekąski na ciepło i zimno. IP: *.agh.edu.pl 30.01.13, 09:23
        zapomniałam dopisać, do tego wszystkiego brakuje sałatki z zupek "hińskich".

Autorko, może wypróbujesz? Tania, łatwa, inna niż wszystkie, schodzi na wszystkich imieninach.
        • neciunia Re: Sałatki i przekąski na ciepło i zimno. 09.02.13, 18:41
          Sylwia z miła chęcią wypróbuje z zupek chińskich, raz robiłam, bo mam jeden przepis ale może Ty masz jakiś inny :)
          A oto przepis:
          2 zupki chińskie kurczak Curry
          1 kapusta pekińska
          1 kukurydza
          1 groszek
          1 szczypior
          rzodkiewka
          1 ogórek
          10 dkg plasterków szynki
          1 papryka czerwona
          pęczek zielonej pietruszki i pęczek koperku

:)
    • Gość: breskva Re: Sałatki i przekąski na ciepło i zimno. IP: *.warszawa.vectranet.pl 30.01.13, 11:25
      Żelazny standard u mnie:

suszone śliwki w boczku
      kanapeczki:
      mozarella, pomidor cherry, listek bazyli
      łosoś wędzony na zimno, piórko cebuli czerwonej, 2 kapary, koperek
      z siekanym tatarem, plasterek kiszonego na wierzch, ew. natka

sałatka:
      ziemniaczana (ziemniaki, marynowana cebula przez 3 min we wrzącym occie winnym, dressing jogurtowo-majonezowy, kapary lub oliwki, natka)

pokrojone w spore słupki marchewki, seler naciowy, krakersy oraz dip (serek typu cream cheese, jogurt, czosnek, pieprz, ulubione zioła)

• bienieq Re: Sałatki i przekąski na ciepło i zimno. 30.01.13, 14:25
      najprostsza to tortilla posmarowana naturalnym serkiem kanapkowym, mix sałat, łosoś zawinąć, pociąć wsadzić wykałaczki
      • neciunia Re: Sałatki i przekąski na ciepło i zimno. 09.02.13, 18:42
        Jeszcze Kochani dawajcie jakieś przepisy :)
    • lonely.stoner Re: Sałatki i przekąski na ciepło i zimno. 09.02.13, 22:37
      mozesz podac chrupki nachos i do tego sosy- guacamole i salsa - tylko zrob domowe, kupne to syf!
      Guacamole to sos z avocado- przepisow milion w gogolach, to samo sos salsa- pikantny pomidorowy.
      na cieplo mozesz tez upiec takie babeczki albo muffiny - ale na slono! np. z kozim serem i cebulka, z lososiem i czarnymi olivkami- wlasciwie to kazda kombinacje mozna wymyslec.
      • neciunia Re: Sałatki i przekąski na ciepło i zimno. 13.02.13, 22:04
        A jeszcze mam takie pytanie jakie są najlepsze tortellini do sałatki, z jakim nadzieniem? Kupiłam z szynką i ugotowałam kilka na spróbowanie, ale ten smak jakoś mi nie przypadł do gustu, taki jakiś sztuczny chemiczny.
        • neciunia Re: Sałatki i przekąski na ciepło i zimno. 13.02.13, 22:11
          Dodam że kupiłam w biedronce.
    • marghe_72 Re: Sałatki i przekąski na ciepło i zimno. 14.02.13, 00:41
      Masa pomysłów

forum.gazeta.pl/forumSearch.do?&author=&title=sa%C5%82atka&y=10&query=&x=7&sf=title&forumId=777
      • neciunia Re: Sałatki i przekąski na ciepło i zimno. 14.02.13, 12:04
        No ja właśnie taką podobną sałatkę chce zrobić, tylko kupiłam tortellini z szynką i jest niedobre. A gdzie mogę kupić z mięsem? W tesco byłam nie ma.
        • Gość: porki Re: Sałatki i przekąski na ciepło i zimno. IP: *.dip.t-dialin.net 14.02.13, 12:25
          neciunia napisała:

> A gdzie mogę kupić z mięsem?

konina?
          • marghe_72 Re: Sałatki i przekąski na ciepło i zimno. 14.02.13, 13:56
            Neciunia, w sklepach typu Delima, Piotr i Paweł, Alma, Bomi dostaniesz w miarę smaczne tortellini. Wybieraj włoskie. One jednak najlepsze..
            Firma Rana robi przyzwoite
            • neciunia Re: Sałatki i przekąski na ciepło i zimno. 27.03.13, 23:16
              Zrobiłam z tortellini z szynką jak dla mnie to sama chemia, tak smakowały. Muszę spróbować inny smak.
              A macie ciekawe przepisy na jakieś sałatki, przekąski na Święta Wielkanocne?
              • annjen Re: Sałatki i przekąski na ciepło i zimno. 28.03.13, 23:34
                mamy.
    • neciunia Re: Sałatki i przekąski na ciepło i zimno. 14.02.13, 12:03
      No ja właśnie taką podobną salatke chce zrobić, tylko kupiłam tortellini z szynką i jest niedobre. A gdzie mogę kupić z mięsem? W tesco byłam nie ma.
    • anaiss Re: Sałatki i przekąski na ciepło i zimno. 29.03.13, 11:18
      Jedna z moich ulubionych sałatek sezonowych: kalafior surowy + ser pleśniowy (bardzo lubię lazur turkusowy) + jogurt naturalny z czosnkiem i koperkiem doprawiony solą i białym pieprzem.
    • mhr2 Re: Sałatki i przekąski na ciepło i zimno. 16.10.13, 15:19
      neciunia napisała:

> bo moje sałatki już mi się
      > przejadły.

, a goscie co na to, im nie smakowaly, lubie gdzies zjesc wspaniala salatke domu, rozczarowanie jej nie ma:)
Inne wątki na temat:

Nie pamiętasz hasła

lub ?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka