Dodaj do ulubionych

Sernik na spodzie z biszkoptów

IP: *.internetdsl.tpnet.pl 27.01.13, 16:19
Chciałabym na imieniny upiec sernik na spodzie z mielonych biszkoptów (mam nadmiar). Podajcie jakiś sprawdzony przepis. Chodzi mi o taki tradycyjny wilgotny sernik bez owoców.
Obserwuj wątek
          • ice_ice Re: A gdzie ten przepis jest ? 02.02.13, 17:10
            Ktoś przede mną podał linka do świetnego sernika, miałam zamiar go jednak wykorzystać, niestety zanim zdążyłam go zapisać, jakiś moderator go wyciął, nie wiem, z jakiego powodu. Ech, te wojenki forumowe...
              • Gość: solenizantka Proszę bardzo :) IP: *.internetdsl.tpnet.pl 06.02.13, 11:56
                Spód:
                - ok pół kostki masła
                - starte biszkopty
                - pół szklanki cukru.
                Masło rozpuścić w garnku, wsypać biszkopty (ilość na oko, mniej wiecej 20 dkg), i cukier (dałam normalny, a lepiej byłoby cukier puder). Było to dość sypkie. Blaszkę 25cmx25cm wyłożyłam papierem, uklepałam biszkopty dość solidnie i wstawiłam do lodówki.

                Masa serowa:
                - 1kg sera półtłustego w kostkach (zmieliłam),
                - 5 jaj (osobno żółtka, osobno białka)
                - pół kostki miekkiego masła
                - 2 łyżki budyniu waniliowego
                - opakowanie cukru waniliowego
                - łyzeczka olejku waniliowego
                - szklanka cukru
                Żółtka ubić do białości z cukrem i cukrem waniliowym (dodawać stopniowo). Dodać twaróg (stopniowo), masło,mąkę i resztę skłądników (cały czas miksując). Na koniec dodać pianę z białek i delikatnie wymieszać. Masę wylać na spód z biszkoptów i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec ok 1h w 170stopniach. Ja wyłączyłam ok 10 min wcześniej i zostawiłam w piekarniku. Piekarnik uchyliłam po ok 2 h, odczekałam trochę i wyjęłam ciasto.
                Po wystudzeniu polać polewą czekoladową :)
                Sernik delikatnie popękał, ładnie urósł, a w smaku był genialny.
                Można dodać do niego rodzynek lub co kto lubi. Ja jednak wolę "czysty" sernik.

Inne wątki na temat:

Nie pamiętasz hasła

lub ?

 

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka