kii_kii 28.01.13, 13:02 Szukam ciekawych przepisów kuchni hinduskiej. Może ktoś ma jakieś sprawdzone przepisy którymi mógłby się podzielić? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
selica Re: Przepisy kuchni hinduskiej 28.01.13, 13:11 Oh, dołączam się do prośby :) zwłaszcza wegetariańskie ;) Odpowiedz Link Zgłoś
ania_m66 Re: Przepisy kuchni hinduskiej 28.01.13, 13:12 kii_kii napisał(a): > Szukam ciekawych przepisów kuchni hinduskiej. Może ktoś ma jakieś sprawdzone pr > zepisy którymi mógłby się podzielić? anglojezyczne blogi wyplute przez wujka googla. a z blizszych i po polsku galeria potraw obok. jej wyszukiwarka naprawde nie gryzie i nie wywola bezplodnosci. oprocz "hinduskie", szukaj pod "indyjska"/ie Odpowiedz Link Zgłoś
nieskorzanka Re: Przepisy kuchni hinduskiej 28.01.13, 13:31 Chodziło o SPRAWDZONE :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ania_m a w galerii jakie sa? n/t IP: *.dhcp.uni-bielefeld.de 28.01.13, 16:05 Odpowiedz Link Zgłoś
mhr2 Re: Przepisy kuchni hinduskiej 28.01.13, 13:27 mialas okazje je jesc czy to tylko pytanie, Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: miu Re: Przepisy kuchni hinduskiej IP: *.fbx.proxad.net 28.01.13, 14:30 Na poczatek radzilabym kupic gotowe mieszanki przypraw indyjskich, bo niestety do jednego dania potrzeba tyle skladnikow, ze w naszych warunkach trudno to wszystko zebrac do jednego dania, w dodatku dokladnie odmierzajac proporcje. Na poczatek bardzo dobre sa pasty z przypraw tej firmy: www.mattas.co.uk/sites/default/files/imagecache/product_full/images/products/ahg-indian-tikka-masala.jpg Wiekszosc sprawdzilam. Sa naprawde OK. W Polsce mozna je kupic np. w Kuchniach Swiata, gdzie sa... dwa razy drozsze niz na Zachodzie. Bardzo dobre i tanie sa mieszanki przypraw sypkich tej firmy: www.online-indian-shop.com/wp-content/uploads/2012/05/paratha-masala-indian-spices-mix-mdh.jpg www.pankaj-boutique.com/24-189-large/chat-masala-spice-mix.jpg Trzeba jednak pamietac, ze one sa juz prawidziwie hinduskie, wiec naprawde pikantne. Nawet "lagodne" moga sie okazac trudne do zjedzenia dla kogos kto nie lubi wyrazistych dan. Maja wyrazny podzial ktora do czego, sa specjalne do dan wegetarianskich, do baraniny, do ryb, itd. Odpowiedz Link Zgłoś
lonely.stoner Re: Przepisy kuchni hinduskiej 28.01.13, 15:30 ja kupuje worek przyprawy tikka albo garam masala - zwykle przyprawy curry ktore mozna kupic w marketach sa dosc ubogie i na 1 kopyto. Poza tym imbir (najlepiej siwezy), lemon grass (trawa cytrynowa), galangal, mleko kokosowe, wroki kokosowe, migdaly, sezam (mozna uprazyc), kurkuma (sproszkowana), zalezy z ktorego regionu - ale w niektorych czesciach uzywa sie duzo masla (ghee butter) - ja uzywam zwykle polskie maslo 82% bez soli, do gotowanego ryzu dodaje np. troche soli, kurkume, rodzynki i sporo masla. A moja taka ulubiona potrawa to bedzie wlasciwie byle co w sosie (zaprawie ?) tikka masala, ja uzywam do sosu jako bazy pomidory - albo w puszce albo swieze, jogurt naturalny, no i wlasnie przyprawe czerwona masala. Przepisow jest milion w necie. Tak samo lubie sos korma- slodszy, na bazie wiorek kokosowych, smietanki i mleczka kokoswego. Do indyjskich potraw tez swietnie komponuje sie kolendra- swieza, drobno posiekana. Aha, w w kuchni indyjskiej dodaje sie sporo tych przypraw i troche je podsmaza zeby wydobyc aromat. Ja sama musze sie nauczyc kiedys piec te placki chapati. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ania_m Re: Przepisy kuchni hinduskiej IP: *.dhcp.uni-bielefeld.de 28.01.13, 16:09 stoner, troszke ci sie strony swiata i kuchnie pomyrdaly. mleko kokosowe rzadko, trawa jeszcze rzadziej i raczej glownie na goa z powodow geograficznych. i wiorkow na milosc boska :) Odpowiedz Link Zgłoś
nieskorzanka Re: Przepisy kuchni hinduskiej 28.01.13, 16:30 ania_m czy ty tylko malkontencić potrafisz, powiedz coś od siebie, podziel się bogatym doświadczeniem :) Odpowiedz Link Zgłoś
izabelski Re: Przepisy kuchni hinduskiej 29.01.13, 20:09 Aniu - piszac mleko kokosowe rzadko pokazujesz swoja ignorancje na temat potraw z kuch indyjskiej troche niefajnie pisac o rzeczach, na ktorych sie nie znasz i to wa takim mentorskim tonie..... Odpowiedz Link Zgłoś
ania_m66 Re: Przepisy kuchni hinduskiej 29.01.13, 21:03 piszac to pokazujesz swoja ignorancje. mleko kokosowe nie jest kluczowym skladnikiem kuchni indyjskiej. jest uzywane w poludniowych indiach i oczywiscie na 100% do deserow, ale na pewno nie musi znajdowac sie w niezbedniku osoby zaczynajacej swoja przygode z ta kuchnia. a juz wymienienie w nim trawy cytrynowej jest kompletna pomylka. nie uwazam napisanie, ze sie komus pomyrdalo, bo ewidentnie sie pomyrdalo, za jakiech chamskie. a tak na marginesie, moja pierwsza, b. rzetelna ksiazke kucharska o kuchni indyjskiej przywiozlam sobie z londynu pod koniec lat 80 tych, kiedy w polsce za "egzotyczny" uwazano schab z brzoskwinia z puszki z pewexu, ale najwiecej podlapalam we wczesnych latach 90 tych od hindusa prowadzacego sklep kolo dworca w ktorym do dzisiaj zaopatruje sie w swieza okre, gorzkie ogorki, swieze liscie curry i rozne pasty i przyprawy. specjalistka od tej kuchni nie jestem, ale jednak jakas tam wiedze ogolna na jej temat przez te lata zebralam :)))) izabelski napisała: > Aniu - piszac mleko kokosowe rzadko pokazujesz swoja ignorancje na temat > potraw z kuch indyjskiej > > troche niefajnie pisac o rzeczach, na ktorych sie nie znasz i to wa takim mento > rskim tonie..... Odpowiedz Link Zgłoś
izabelski Re: Przepisy kuchni hinduskiej 02.02.13, 17:32 nic nie pisalam o pomyrdaniu tylko o ignorancji byc moze znasz glownie potrawy z pn Indii, tam rzeczywiscie nie ma wogole ciekawa jestem co to za ksiazka? a ja nauczylam sie wiele o kuchni hinduskiej podczas moich wizyt w Indiach, oraz tu gdzie mieszkam od wielu, wielu lat odwiedzajac domy przyjaciol i restauracje hinduskie w roznych dzielnicach Londynie Odpowiedz Link Zgłoś
izu21 Re: Przepisy kuchni hinduskiej 28.01.13, 17:05 Na szczęście mam męża Nepalczyka, więc to on gotuje potrawy kuchni indyjsko-nepalskiej (bo się prawie nie różnią między sobą). Generalnie trzeba zacząć od ryżu basmati, przypraw kupionych w sklepie z żywnością azjatycką (w W-wie mogę polecić 2 adresy) a potem to już co jest w lodówce. Jak kupimy garnek do gotowania na parze to dojdą pierożki momo (małe urocze z mięsem). Osobiście uwielbiam samosę, ale to dużo roboty. Najłatwiejszy i ulubiony przepis kuchni południowo azjatyckiej to Mango Lassi: bierzemy puszkę przecieru z mango (mango pulp), dolewamy jogurt i trochę wody, dodajemy cukier i mamy przepyszny słodki aksamitny napój. Pychota! A najlepsze, że szklanka Lassi w restauracji kosztuje od 8 zł w górę :) Odpowiedz Link Zgłoś
izu21 Re: Przepisy kuchni hinduskiej 28.01.13, 17:06 Mąż się wtrącił. Mango Lussi. UUUUU Odpowiedz Link Zgłoś
roseanne Re: Przepisy kuchni hinduskiej 29.01.13, 19:38 mango lasi - u nas wymawiaja przez a :) uwielbiam pasjami Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: syswia Re: Przepisy kuchni hinduskiej IP: *.dsl.comwave.net 28.01.13, 23:15 z Pendzabu: daal, czyli soczewica - przepis podstawowy w garnku pod cisnienie zarumienic drobno posiekana cebule, dodac pol lyzki kurkumy i czuszke do smaku wsypac wyplukana soczewice, najlepiej mieszanke roznych soczewic, gdzies ze szklanke, zalac woda, ze dwie szklanki gotowac pod cisnieniem do pierwszego gwizdka, czyli dosc krotko posolic podawac z ryzem basmati ugotowanym na sypko, wymieszane razem albo osobno jesli dodac mniej wody i wyjdzie gestsze mozna jesc z plackami roti - odrywac kawalek roti, zawijac w tutke, nakladac do niej daal i wkladac do ust Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: syswia Re: Przepisy kuchni hinduskiej IP: *.dsl.comwave.net 28.01.13, 23:29 przepis podstawowy na tarke, czyli baze sosu masala 1-2 cebule drobno posiekac i zarumienic na oliwie lub masle dodac pol lyzki kurkumy, lyzke garam masala, czuszke do smaku, krotko podsmazyc, dodac zabek czosnku podlac odrobina wody i 2-3 lyzkami puree pomidorowego poddusic przez 15-20 min podlewajac w miare podrzeby do tak przygotowanego sosu mozna wrzucic: 1. pokrojonego na kawalki kurczaka, najlepiej z koscia i ciemne mieso (piers jest za sucha) potrawa nazywa sie chicken masala 2. kidney beans czyli fasole czerwona, ugotowana albo z puszki, potrawa nazywa sie rajma 3. ciecierzyce, ugotowana albo z puszki, nazwa chwilowo wyleciala mi z glowy 4. kawalki sera paneer i zielony groszek swiezy albo mrozony - potrawa nazywa sie matar paneer Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: asiakusy nz Re: Przepisy kuchni hinduskiej IP: 119.157.139.* 29.01.13, 13:22 no i to są prawdziwe przepisy :) moja teściowa często robi zestaw groszek i pokrojone ziemniaki do tarki, czasem też - całe jajka na twardo, albo podsmażoną rybę i zawsze dodaje do mięsa pastę czosnkowo-imbirową (niedużo) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: syswia Re: Przepisy kuchni hinduskiej IP: *.dsl.comwave.net 30.01.13, 01:43 a tak, imbir mi wylecial z tarki... ;) ja mroze kawalek i potem scieram na tarce prosto do sosu Odpowiedz Link Zgłoś
izabelski Re: Przepisy kuchni hinduskiej 29.01.13, 20:12 a to moje sprawdzone przepisy www.pinezka.pl/content/view/397// Odpowiedz Link Zgłoś
sznupkowie Re: Przepisy kuchni hinduskiej 29.01.13, 20:33 Murh Makhani Kurczak maślany plus przepis na masale. U mnie wszyscy się zajadają, robiłam już chyba z 10 razy, dziewczyną na Galerii tez smakował. Dzisiaj miałąm na obiad szpinak z czerwoną soczewicą. Zrobiony w pięć minut - Na maśle dusze szpinak z czosnkiem, dodaje puszke pomidorów, łyżkę kminu mielonego i łyżkę ziaren kminu , łyżkę kurkumy,czerwona papryczka chili, pół szklanki soczewicy, zalewam to wodą i gotuję aż soczewica się rozpłynie. Podaję z jogurtem wymieszanym z kolendrą i sokiem z cytryny. Naan na zgryzkę..:) Odpowiedz Link Zgłoś
squirk Re: Przepisy kuchni hinduskiej 29.01.13, 21:03 sznupkowie napisał(a): > Murh Makhani > Kurczak maślany plus przepis na masale. U mnie wszyscy się zajadają, rob > iłam już chyba z 10 razy, dziewczyną na Galerii tez smakował. Jedną? ;-) Odpowiedz Link Zgłoś
sznupkowie Re: Przepisy kuchni hinduskiej 29.01.13, 21:07 Matko co za wstyd....dziewczynom smakowało..:-o Odpowiedz Link Zgłoś
squirk Re: Przepisy kuchni hinduskiej 29.01.13, 21:13 sznupkowie napisał(a): > Matko co za wstyd....dziewczynom smakowało..:-o Ojtam ojtam, litrówka ;-) Odpowiedz Link Zgłoś
amaroola Re: Przepisy kuchni hinduskiej 29.01.13, 22:06 zdaje sie ze ten Twoj przepis na masale zawiera CUKIER wiem ze bazuje na oryginalnym przepisie z sieci, ktory jednakoz cukru nie zawiera wiec sie zastanawiam jak to z ta autentycznoscia Twojej masali wg mnie, cukier w sosach indyjskich to jakas pomylka Odpowiedz Link Zgłoś
amaroola Re: Przepisy kuchni hinduskiej 29.01.13, 22:42 to bylo do sznupkowie a co do mleka kokosowego - w poludniowych indiach jest stosowane dosc powszechnie, to chyba dosc oczywiste zwazywszy szerokosc geograficzna, plantacje kopry itd, dziwne gdyby go tam nie uzywano - zreszta swietnie sie komponuje z indyjskimi przyprawami natomiast trawa cytrynowa, podobnie zreszta jak blachan (i byc moze galangal) to raczej sri lanka, stosowane sa tam dosc powszechnie sri lanka 'miesza' Indie z Indonezja (Dalekim Wschodem), ale to chyba z powodu posiadania wspolnych kolonizatorow ;P Odpowiedz Link Zgłoś
sznupkowie Re: Przepisy kuchni hinduskiej 29.01.13, 22:49 pytanie chyba do mnie? W przepisie oryginalnym jest podany amchoor, kóry nadaje kwaśnawo słodkawy smak, amchoora nie miałam i musiałam czymś to zastąpic. Pytałam sie moich kolezanek Hindusek w pracy co moge dodac i jedna poradziła mi tamaryndową paste, druga łyżeczkę dzemu mango z cytryna, a trzecia kazała mi nie przesadzac i zwyczajnie dodać trochę cukru i trochę limonki. Jako że juz wczesniej inna kolezanka Tajka polecala mi w zamian tamaryndowca użycie limonki z cukrem i sosem sojowym light, więc za ich radą nie przesadzałąm i dodąłm ten nieszczesny cukier. I dla pewności mówimy tu o masala czyli o paście do robienia curry , tak ? Bo w samym curry cukier (jaggeree) używa się jak najbardziej i to sporo, czym bardziej na południe tym więcej. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: syswia Re: Przepisy kuchni hinduskiej IP: *.dsl.comwave.net 30.01.13, 01:48 niekoniecznie moja tesciowa dodaje czasem cukier do niektorych potraw, taki brazowy w postaci duzych kawalkow krysztalu dodaje tez go odrobine do domowego jogurtu przed zsiadaniem lol, jest rodowita sikhijka z pendzabu Odpowiedz Link Zgłoś
lashqueen Re: Przepisy kuchni hinduskiej 01.02.13, 09:04 > wg mnie, cukier w sosach indyjskich to jakas pomylka Mnie nic nie zdziwi. Często słyszę w programach kulinarnych, gdy o kuchni hinduskiej mowa, że tam jest tyle tych silnych i dezynfekujących przypraw ze względu na niski poziom higieny (ostatnią, z ktorej ust to stwierdzenie padło była rodowita Hinduska), a nie w pierwszej kolejności dlatego, że to ma być smaczne. Pod dodaniu zatrważającej ilości przeróżnych przypraw do jednej potrawy już nic innego nie czuć. Równie dobrze można zjeść porcję celulozy z dużą łyżką tych przypraw. Wysokie temperatury w Indiach, psucie się produktów, a jak już jest zepsute, to warto czymś silnym danie potraktować, by usunąć smrodek tudzież nie pochorować się. Więc może i ten cukier też ma taką rolę? Wiadomo, że to też konserwant :P Odpowiedz Link Zgłoś
sznupkowie Re: Przepisy kuchni hinduskiej 01.02.13, 10:10 lashqueen napisała: > > wg mnie, cukier w sosach indyjskich to jakas pomylka > > > > Wysokie temperatury w Indiach, psucie się produktów, a jak już jest zepsute, to > warto czymś silnym danie potraktować, by usunąć smrodek tudzież nie pochorować > się. Więc może i ten cukier też ma taką rolę? Wiadomo, że to też konserwant :P Zwłaszcza całe pólnocno zchodnie Indie gdzie od pazdziernika do maja to tak średnio 15C a czasem i mniej i śnieg tez popruszy, tam taki górki sa niedaleho Himalaje się nazywają:) Ale masz rację, że niektóre przyprawy mają właściwości bakteriobójcze, co bardzo dobrze na nasze zdrowie wpływa. Od wielków z wysyłano statki aby takich dorgocennych przypraw nazwozic do Europy, byli tacy co nawet szukali najkrótszej drogi i sie troche pogubili..:) Cukier sie dodaje, zeby uzyskac balans i równowage w potrawie. Oczywiście w Indiach używają cukru z trzciny cukrowej. I wbrew pozorom, przypraw nie sypie się tam tak sobie. Odpowiedz Link Zgłoś
podkocem Re: Przepisy kuchni hinduskiej 01.02.13, 22:50 Mam w domu z 50 książek kuchni hinduskiej. Moimi ulubionymi potrawami jest krczak korma i kurczak maślany Korma. piersi kurczaka pokrojone w paski lub kosteczkę cebula mleko kokosowe migdały tarte jogurt naturalny mieszanka przypraw curry cytryna dodatki chlebek naan mango chutney papadum ryz Pokrojone piersi kurczaka obtaczasz w przyprawach i zostawiasz na pol godziny Cebulke siekasz Na patelni szybko podsmażasz piersi, zdejmujesz na miseczkę, wrzucasz cebulę, kiedy się zeszkli, zmniejsz ogień, spowrotem wrzuć kurczaka, zasyp migdalami, potem dodawaj kolejno mleko kokosowe (ja nie dodaję wody - samo gęste) jeśli trzeba dosyp przypraw (w mmieszance musi być kurkuma - jeśli nie ma, dodaj bo korma ma byc żółta). Na sam koniec wyłącz ogień i dodaj kilka łyżek gęstego jogurtu i sok z ćwiartki cytryny. Podawaj z ryzem, chlebkiem naan, papadum i mangu chutney: Odpowiedz Link Zgłoś