Dodaj do ulubionych

Przepisy kuchni hinduskiej

28.01.13, 13:02
Szukam ciekawych przepisów kuchni hinduskiej. Może ktoś ma jakieś sprawdzone przepisy którymi mógłby się podzielić?
Obserwuj wątek
    • ania_m66 Re: Przepisy kuchni hinduskiej 28.01.13, 13:12
      kii_kii napisał(a):

      > Szukam ciekawych przepisów kuchni hinduskiej. Może ktoś ma jakieś sprawdzone pr
      > zepisy którymi mógłby się podzielić?

      anglojezyczne blogi wyplute przez wujka googla. a z blizszych i po polsku galeria potraw obok.
      jej wyszukiwarka naprawde nie gryzie i nie wywola bezplodnosci. oprocz "hinduskie", szukaj pod "indyjska"/ie
    • Gość: miu Re: Przepisy kuchni hinduskiej IP: *.fbx.proxad.net 28.01.13, 14:30
      Na poczatek radzilabym kupic gotowe mieszanki przypraw indyjskich, bo niestety do jednego dania potrzeba tyle skladnikow, ze w naszych warunkach trudno to wszystko zebrac do jednego dania, w dodatku dokladnie odmierzajac proporcje.

      Na poczatek bardzo dobre sa pasty z przypraw tej firmy:
      www.mattas.co.uk/sites/default/files/imagecache/product_full/images/products/ahg-indian-tikka-masala.jpg
      Wiekszosc sprawdzilam. Sa naprawde OK. W Polsce mozna je kupic np. w Kuchniach Swiata, gdzie sa... dwa razy drozsze niz na Zachodzie.

      Bardzo dobre i tanie sa mieszanki przypraw sypkich tej firmy:
      www.online-indian-shop.com/wp-content/uploads/2012/05/paratha-masala-indian-spices-mix-mdh.jpg
      www.pankaj-boutique.com/24-189-large/chat-masala-spice-mix.jpg
      Trzeba jednak pamietac, ze one sa juz prawidziwie hinduskie, wiec naprawde pikantne. Nawet "lagodne" moga sie okazac trudne do zjedzenia dla kogos kto nie lubi wyrazistych dan.
      Maja wyrazny podzial ktora do czego, sa specjalne do dan wegetarianskich, do baraniny, do ryb, itd.
    • lonely.stoner Re: Przepisy kuchni hinduskiej 28.01.13, 15:30
      ja kupuje worek przyprawy tikka albo garam masala - zwykle przyprawy curry ktore mozna kupic w marketach sa dosc ubogie i na 1 kopyto. Poza tym imbir (najlepiej siwezy), lemon grass (trawa cytrynowa), galangal, mleko kokosowe, wroki kokosowe, migdaly, sezam (mozna uprazyc), kurkuma (sproszkowana), zalezy z ktorego regionu - ale w niektorych czesciach uzywa sie duzo masla (ghee butter) - ja uzywam zwykle polskie maslo 82% bez soli, do gotowanego ryzu dodaje np. troche soli, kurkume, rodzynki i sporo masla.

      A moja taka ulubiona potrawa to bedzie wlasciwie byle co w sosie (zaprawie ?) tikka masala, ja uzywam do sosu jako bazy pomidory - albo w puszce albo swieze, jogurt naturalny, no i wlasnie przyprawe czerwona masala. Przepisow jest milion w necie. Tak samo lubie sos korma- slodszy, na bazie wiorek kokosowych, smietanki i mleczka kokoswego. Do indyjskich potraw tez swietnie komponuje sie kolendra- swieza, drobno posiekana.
      Aha, w w kuchni indyjskiej dodaje sie sporo tych przypraw i troche je podsmaza zeby wydobyc aromat. Ja sama musze sie nauczyc kiedys piec te placki chapati.
          • ania_m66 Re: Przepisy kuchni hinduskiej 29.01.13, 21:03
            piszac to pokazujesz swoja ignorancje.
            mleko kokosowe nie jest kluczowym skladnikiem kuchni indyjskiej. jest uzywane w poludniowych indiach i oczywiscie na 100% do deserow, ale na pewno nie musi znajdowac sie w niezbedniku osoby zaczynajacej swoja przygode z ta kuchnia. a juz wymienienie w nim trawy cytrynowej jest kompletna pomylka.
            nie uwazam napisanie, ze sie komus pomyrdalo, bo ewidentnie sie pomyrdalo, za jakiech chamskie.
            a tak na marginesie, moja pierwsza, b. rzetelna ksiazke kucharska o kuchni indyjskiej przywiozlam sobie z londynu pod koniec lat 80 tych, kiedy w polsce za "egzotyczny" uwazano schab z brzoskwinia z puszki z pewexu, ale najwiecej podlapalam we wczesnych latach 90 tych od hindusa prowadzacego sklep kolo dworca w ktorym do dzisiaj zaopatruje sie w swieza okre, gorzkie ogorki, swieze liscie curry i rozne pasty i przyprawy.
            specjalistka od tej kuchni nie jestem, ale jednak jakas tam wiedze ogolna na jej temat przez te lata zebralam :))))

            izabelski napisała:

            > Aniu - piszac mleko kokosowe rzadko pokazujesz swoja ignorancje na temat
            > potraw z kuch indyjskiej
            >
            > troche niefajnie pisac o rzeczach, na ktorych sie nie znasz i to wa takim mento
            > rskim tonie.....
            • izabelski Re: Przepisy kuchni hinduskiej 02.02.13, 17:32
              nic nie pisalam o pomyrdaniu tylko o ignorancji

              byc moze znasz glownie potrawy z pn Indii, tam rzeczywiscie nie ma wogole

              ciekawa jestem co to za ksiazka?

              a ja nauczylam sie wiele o kuchni hinduskiej podczas moich wizyt w Indiach, oraz tu gdzie mieszkam od wielu, wielu lat odwiedzajac domy przyjaciol i restauracje hinduskie w roznych dzielnicach Londynie
    • izu21 Re: Przepisy kuchni hinduskiej 28.01.13, 17:05
      Na szczęście mam męża Nepalczyka, więc to on gotuje potrawy kuchni indyjsko-nepalskiej (bo się prawie nie różnią między sobą). Generalnie trzeba zacząć od ryżu basmati, przypraw kupionych w sklepie z żywnością azjatycką (w W-wie mogę polecić 2 adresy) a potem to już co jest w lodówce. Jak kupimy garnek do gotowania na parze to dojdą pierożki momo (małe urocze z mięsem). Osobiście uwielbiam samosę, ale to dużo roboty.
      Najłatwiejszy i ulubiony przepis kuchni południowo azjatyckiej to Mango Lassi: bierzemy puszkę przecieru z mango (mango pulp), dolewamy jogurt i trochę wody, dodajemy cukier i mamy przepyszny słodki aksamitny napój. Pychota! A najlepsze, że szklanka Lassi w restauracji kosztuje od 8 zł w górę :)
    • Gość: syswia Re: Przepisy kuchni hinduskiej IP: *.dsl.comwave.net 28.01.13, 23:15
      z Pendzabu:

      daal, czyli soczewica - przepis podstawowy

      w garnku pod cisnienie zarumienic drobno posiekana cebule, dodac pol lyzki kurkumy i czuszke do smaku

      wsypac wyplukana soczewice, najlepiej mieszanke roznych soczewic, gdzies ze szklanke, zalac woda, ze dwie szklanki

      gotowac pod cisnieniem do pierwszego gwizdka, czyli dosc krotko

      posolic

      podawac z ryzem basmati ugotowanym na sypko, wymieszane razem albo osobno

      jesli dodac mniej wody i wyjdzie gestsze mozna jesc z plackami roti - odrywac kawalek roti, zawijac w tutke, nakladac do niej daal i wkladac do ust
      • Gość: syswia Re: Przepisy kuchni hinduskiej IP: *.dsl.comwave.net 28.01.13, 23:29
        przepis podstawowy na tarke, czyli baze sosu masala

        1-2 cebule drobno posiekac i zarumienic na oliwie lub masle

        dodac pol lyzki kurkumy, lyzke garam masala, czuszke do smaku, krotko podsmazyc, dodac zabek czosnku

        podlac odrobina wody i 2-3 lyzkami puree pomidorowego

        poddusic przez 15-20 min podlewajac w miare podrzeby

        do tak przygotowanego sosu mozna wrzucic:

        1. pokrojonego na kawalki kurczaka, najlepiej z koscia i ciemne mieso (piers jest za sucha) potrawa nazywa sie chicken masala

        2. kidney beans czyli fasole czerwona, ugotowana albo z puszki, potrawa nazywa sie rajma

        3. ciecierzyce, ugotowana albo z puszki, nazwa chwilowo wyleciala mi z glowy

        4. kawalki sera paneer i zielony groszek swiezy albo mrozony - potrawa nazywa sie matar paneer
      • sznupkowie Re: Przepisy kuchni hinduskiej 29.01.13, 20:33
        Murh Makhani Kurczak maślany plus przepis na masale. U mnie wszyscy się zajadają, robiłam już chyba z 10 razy, dziewczyną na Galerii tez smakował. Dzisiaj miałąm na obiad szpinak z czerwoną soczewicą. Zrobiony w pięć minut - Na maśle dusze szpinak z czosnkiem, dodaje puszke pomidorów, łyżkę kminu mielonego i łyżkę ziaren kminu , łyżkę kurkumy,czerwona papryczka chili, pół szklanki soczewicy, zalewam to wodą i gotuję aż soczewica się rozpłynie. Podaję z jogurtem wymieszanym z kolendrą i sokiem z cytryny. Naan na zgryzkę..:)
        • squirk Re: Przepisy kuchni hinduskiej 29.01.13, 21:03
          sznupkowie napisał(a):

          > Murh Makhani
          > Kurczak maślany
          plus przepis na masale. U mnie wszyscy się zajadają, rob
          > iłam już chyba z 10 razy, dziewczyną na Galerii tez smakował.

          Jedną? ;-)
        • amaroola Re: Przepisy kuchni hinduskiej 29.01.13, 22:06
          zdaje sie ze ten Twoj przepis na masale zawiera CUKIER

          wiem ze bazuje na oryginalnym przepisie z sieci, ktory jednakoz cukru nie zawiera

          wiec sie zastanawiam jak to z ta autentycznoscia Twojej masali

          wg mnie, cukier w sosach indyjskich to jakas pomylka
          • amaroola Re: Przepisy kuchni hinduskiej 29.01.13, 22:42
            to bylo do sznupkowie

            a co do mleka kokosowego - w poludniowych indiach jest stosowane dosc powszechnie, to chyba dosc oczywiste zwazywszy szerokosc geograficzna, plantacje kopry itd, dziwne gdyby go tam nie uzywano - zreszta swietnie sie komponuje z indyjskimi przyprawami

            natomiast trawa cytrynowa, podobnie zreszta jak blachan (i byc moze galangal) to raczej sri lanka, stosowane sa tam dosc powszechnie
            sri lanka 'miesza' Indie z Indonezja (Dalekim Wschodem), ale to chyba z powodu posiadania wspolnych kolonizatorow ;P
          • sznupkowie Re: Przepisy kuchni hinduskiej 29.01.13, 22:49
            pytanie chyba do mnie?
            W przepisie oryginalnym jest podany amchoor, kóry nadaje kwaśnawo słodkawy smak, amchoora nie miałam i musiałam czymś to zastąpic.
            Pytałam sie moich kolezanek Hindusek w pracy co moge dodac i jedna poradziła mi tamaryndową paste, druga łyżeczkę dzemu mango z cytryna, a trzecia kazała mi nie przesadzac i zwyczajnie dodać trochę cukru i trochę limonki. Jako że juz wczesniej inna kolezanka Tajka polecala mi w zamian tamaryndowca użycie limonki z cukrem i sosem sojowym light, więc za ich radą nie przesadzałąm i dodąłm ten nieszczesny cukier.
            I dla pewności mówimy tu o masala czyli o paście do robienia curry , tak ? Bo w samym curry cukier (jaggeree) używa się jak najbardziej i to sporo, czym bardziej na południe tym więcej.
          • lashqueen Re: Przepisy kuchni hinduskiej 01.02.13, 09:04
            > wg mnie, cukier w sosach indyjskich to jakas pomylka

            Mnie nic nie zdziwi.
            Często słyszę w programach kulinarnych, gdy o kuchni hinduskiej mowa, że tam jest tyle tych silnych i dezynfekujących przypraw ze względu na niski poziom higieny (ostatnią, z ktorej ust to stwierdzenie padło była rodowita Hinduska), a nie w pierwszej kolejności dlatego, że to ma być smaczne. Pod dodaniu zatrważającej ilości przeróżnych przypraw do jednej potrawy już nic innego nie czuć. Równie dobrze można zjeść porcję celulozy z dużą łyżką tych przypraw.
            Wysokie temperatury w Indiach, psucie się produktów, a jak już jest zepsute, to warto czymś silnym danie potraktować, by usunąć smrodek tudzież nie pochorować się. Więc może i ten cukier też ma taką rolę? Wiadomo, że to też konserwant :P
            • sznupkowie Re: Przepisy kuchni hinduskiej 01.02.13, 10:10
              lashqueen napisała:

              > > wg mnie, cukier w sosach indyjskich to jakas pomylka
              >
              >
              >
              > Wysokie temperatury w Indiach, psucie się produktów, a jak już jest zepsute, to
              > warto czymś silnym danie potraktować, by usunąć smrodek tudzież nie pochorować
              > się. Więc może i ten cukier też ma taką rolę? Wiadomo, że to też konserwant :P

              Zwłaszcza całe pólnocno zchodnie Indie gdzie od pazdziernika do maja to tak średnio 15C a czasem i mniej i śnieg tez popruszy, tam taki górki sa niedaleho Himalaje się nazywają:)

              Ale masz rację, że niektóre przyprawy mają właściwości bakteriobójcze, co bardzo dobrze na nasze zdrowie wpływa. Od wielków z wysyłano statki aby takich dorgocennych przypraw nazwozic do Europy, byli tacy co nawet szukali najkrótszej drogi i sie troche pogubili..:)

              Cukier sie dodaje, zeby uzyskac balans i równowage w potrawie. Oczywiście w Indiach używają cukru z trzciny cukrowej. I wbrew pozorom, przypraw nie sypie się tam tak sobie.
    • podkocem Re: Przepisy kuchni hinduskiej 01.02.13, 22:50
      Mam w domu z 50 książek kuchni hinduskiej.
      Moimi ulubionymi potrawami jest krczak korma i kurczak maślany

      Korma.
      piersi kurczaka pokrojone w paski lub kosteczkę
      cebula
      mleko kokosowe
      migdały tarte
      jogurt naturalny
      mieszanka przypraw curry
      cytryna

      dodatki
      chlebek naan
      mango chutney
      papadum
      ryz

      Pokrojone piersi kurczaka obtaczasz w przyprawach i zostawiasz na pol godziny
      Cebulke siekasz

      Na patelni szybko podsmażasz piersi, zdejmujesz na miseczkę, wrzucasz cebulę, kiedy się zeszkli, zmniejsz ogień, spowrotem wrzuć kurczaka, zasyp migdalami, potem dodawaj kolejno mleko kokosowe (ja nie dodaję wody - samo gęste) jeśli trzeba dosyp przypraw (w mmieszance musi być kurkuma - jeśli nie ma, dodaj bo korma ma byc żółta). Na sam koniec wyłącz ogień i dodaj kilka łyżek gęstego jogurtu i sok z ćwiartki cytryny. Podawaj z ryzem, chlebkiem naan, papadum i mangu chutney:
Inne wątki na temat:

Nie pamiętasz hasła

lub ?

 

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka