morgany 08.02.13, 15:07 j/w co dodajecie? do takiego prostego z suszonymi grzybami. ja dodaje sól, pieprz, ziele ang, liść laurowy, paprykę słodką i ostrą i czegoś mi wciąż brakuje:/ Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
ania_m66 Re: jakie przyprawy do gulaszu wołowego? 08.02.13, 15:21 moze lekkiego "kwasu"? czerwone wino? ewentualnie troche koncentratu pomidorowego. mozna tez sladowo czosnku. ziela angielskiego nie dodaje. lisc tez nie zawsze, bo daje taki charakterystyczny posmaczek. dobrze jest gotowac gulasz z koscia wolowa w garnku, sos nabiera przez to lepszego smaku. Odpowiedz Link Zgłoś
nchyb Re: jakie przyprawy do gulaszu wołowego? 08.02.13, 16:18 czerwonego wina moze brakować, ale równie dobrze mogło zabraknąć czosnku. zarówno węgierska odmiana, jak i francuska - domagają się ze dwóch trzech ząbków czosnku! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: en Re: jakie przyprawy do gulaszu wołowego? IP: *.static.chello.pl 08.02.13, 16:25 I cebuli. Do wołowiny i grzybów pasuje też tymianek. Odpowiedz Link Zgłoś
morgany Re: jakie przyprawy do gulaszu wołowego? 08.02.13, 17:05 no tak, dodaje oczywiście czosnek i cebulę, nie wiem czemu zapomniałam o nich napisać;) koncentratu nie chcę dodawać, bo robię z nim gulasz wieprzowy;) następnym razem dodam zatem czerwone wino, ale czy wtedy 4-latek będzie mógł zjeść taki gulasz? nieśmiało mi się nasuwa jałowiec...dobry krok, czy raczej nie ta potrawa?;) Odpowiedz Link Zgłoś
ania_m66 Re: jakie przyprawy do gulaszu wołowego? 08.02.13, 17:37 nawet jesli dlugo gotujesz, odrobina alkoholu w potrawach zostaje, widzialam w sieci tabelke opublikowana przez AA ktora pokazuje po jakim czasie ile % znika. w sumie wybor nalezy do ciebie, ale nie sadze, aby dziecko po jednorazowej konsupcji dlugo duszonego gulaszu mialo predyspozycje na alkoholika in spe. jalowiec czemu nie? wraz z grzybami lesnymi idziesz wtedy w strone dziczyzny. odrobine kwasu w potrawie mozna rowniez uzyskac kropelka dobrego octu (np balsamicznego) zamiast wina. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: en Re: jakie przyprawy do gulaszu wołowego? IP: *.static.chello.pl 08.02.13, 17:42 Nie, dziecku bym z winem nie dawała, choć alkohol niby wyparowuje (dodajesz na początku, gdy już obsmażysz mięso, chlustasz wtedy wino). Jałowiec czemu nie, ale upieram się przy tymianku. Odrobina przecieru pomidorowego (łyżeczka) nie zmieni zasadniczo smaku, tylko go podkręci. Może trochę octu winnego i szczyptę cukru? Odpowiedz Link Zgłoś
bene_gesserit Re: jakie przyprawy do gulaszu wołowego? 08.02.13, 21:18 Sos można podkręcić też sokiem z domowych ogórków kiszonych. Idealny do wołowiny, sos nabierze głębi. Jakaś pół-Włoszka kiedyś pokazywała, ze na pięc minut przed wyłączeniem gazu podprawia gulasz pastą, świeżo ukręconą z sardeli, czosnku i skórki cytrynowej. Nie wypróbowałam jeszcze tego pomysłu, ale jest moim zdaniem godny zastanowienia. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: beata_ Re: jakie przyprawy do gulaszu wołowego? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.02.13, 19:07 Ja na koniec dodaję troszkę ciemnego sosu sojowego - raz, że podbarwia dodatkowo sos, a dwa - "pogłębia" smak, daje właśnie lekko kwaskową nutę. Odpowiedz Link Zgłoś
mhr2 Re: jakie przyprawy do gulaszu wołowego? 09.02.13, 12:23 morgany napisała: > j/w co dodajecie? warzywa napewno daja wiecej jak listek bobkowy, Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gość Re: jakie przyprawy do gulaszu wołowego? IP: *.dynamic.chello.pl 09.02.13, 20:58 kminek - on daje ten właściwy gulaszowy smak Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: beata_ Re: jakie przyprawy do gulaszu wołowego? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.02.13, 21:20 Gość portalu: gość napisał(a): > kminek - on daje ten właściwy gulaszowy smak Właściwy dla tych, którzy lubią kminek :-) Dla tych innych - niekoniecznie... Odpowiedz Link Zgłoś
ania_m66 Re: jakie przyprawy do gulaszu wołowego? 09.02.13, 23:48 Gość portalu: beata_ napisał(a): > Gość portalu: gość napisał(a): > > > kminek - on daje ten właściwy gulaszowy smak > > Właściwy dla tych, którzy lubią kminek :-) > Dla tych innych - niekoniecznie... kminek do wieprzowiny - o tak! kminek do wolowiny - kompletna pomylka kulinarna imo. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: beata_ Re: jakie przyprawy do gulaszu wołowego? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.02.13, 00:04 Tak czy owak, to chyba kwestia smkau. Są wielbiciele kminku i pasuje im do wszystkiego - mnie nie, ale nie będę twierdzić przecież, że jest niesmaczny albo niedobry do tego czy innego :-) ps nawiasem mówiąc, wielbicielką kminku nie jestem - lubiłam go tylko na takich okropnie twardych paluszkach za peerelu ;-) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: genny Re: jakie przyprawy do gulaszu wołowego? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.02.13, 11:30 Nie paluszkach, nie paluszkach :). Suchary to były. Bieszczadzkie się nazywały Odpowiedz Link Zgłoś
mhr2 Re: jakie przyprawy do gulaszu wołowego? 10.02.13, 10:01 tylko zalezy jaki dodasz, caly czy zgnieciony lub mielony, do potrawy czy najpierw go na tluszczu podsmazysz, bo jest duza roznica w smaku Odpowiedz Link Zgłoś
buka007 Re: jakie przyprawy do gulaszu wołowego? 09.02.13, 23:13 a po co wino do gulaszu??? spróbuj dodać boczku i rozmarynu. Cebulka podsmażona z boczkiem, do tego łyżeczka przecieru pom. dusic z rozmarynem listkiem bobkowym, grzybkiem suszonym i ząbkiem czosnku. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: m.sad. Re: jakie przyprawy do gulaszu wołowego? IP: 37.228.42.* 11.02.13, 15:44 proponuję świeżo posiekany czosnek ,trochę bulionu wędzonego Odpowiedz Link Zgłoś