Gość: pinia IP: *.kaskada.net 12.02.13, 08:56 Z wczorajszego obiadu zostało mi trochę kurczaka z rożna. Na drugie danie za mało, ale pomyślałam o zupie na tym. Co by to miała być za zupa? Macie jakieś pomysły, robiliście? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
default Re: Zupa z pieczonego kurczaka - jaka, jak? 12.02.13, 09:14 Robienie zupy z upieczonego wcześniej mięsa wydaje mi się zdecydowanie chybionym pomysłem. Lepiej zrób "ryż-rozmaitości" : ugotuj ryż, na patelni podsmaż mrożonkę "warzywa na patelnię" z pokrojonymi drobno resztkami pieczonego mięsa i wymieszaj z ryżem. Posyp jeszcze ewentualnie startym żółtym serem. Odpowiedz Link Zgłoś
ania_m66 Re: Zupa z pieczonego kurczaka - jaka, jak? 12.02.13, 09:15 gugiel ma cala mase b. fajnych Odpowiedz Link Zgłoś
mhr2 Re: Zupa z pieczonego kurczaka - jaka, jak? 12.02.13, 10:23 uwielbiam z takiego zrobic sos i podac z Szpecle, zupy jeszcze nie robilam Odpowiedz Link Zgłoś
ewajer Re: Zupa z pieczonego kurczaka - jaka, jak? 12.02.13, 21:16 takie "resztki" dobrze pasują do zupy z soczewicy i ryżu. Nadają sie kawałki gotowanego, pieczonego i duszonego kurczaka. Tylko konieczny jest w miarę dobry rosół - nie z kostki. Najlepiej doprawić curry, kurczaka pokroić w kostkę i wrzucić. Rozgrzewające i sycące danie Odpowiedz Link Zgłoś
pinkink3 Re: Zupa z pieczonego kurczaka - jaka, jak? 12.02.13, 21:28 Amerykanie tradycyjnie na drugi dzien po Thanksgiving robia zupe z tego co pozostalo. A zwykle zostaje sporo, caly korpus, sporo miesa i sosu. Dodaja warzywa, zielony groszek, makaron albo ryz, przyprawy. Nie jest to cos nadzwyczajnego w smaku ale zjesc sie da. Odpowiedz Link Zgłoś
pinkink3 turkey soup 12.02.13, 21:30 Nie napisalam, ze chodzi oczywiscie o pozostalosci po idyku, ale przypuszczam, ze kazdy sie domyslil. Odpowiedz Link Zgłoś
lucasa Re: Zupa z pieczonego kurczaka - jaka, jak? 13.02.13, 00:42 Mi to polecila angielska tesciowa - gotowac zupe na kosciach z pieczonego indyka (bez miesa). Raz robilam. Wiecej nie bede. . . Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pinia Re: Zupa z pieczonego kurczaka - jaka, jak? IP: *.kaskada.net 13.02.13, 08:48 Zrobiłam krupnik i wyszedł bardzo smaczny, chociaż trochę inny w smaku, niż tradycyjny. Odpowiedz Link Zgłoś
posenerka Re: Zupa z pieczonego kurczaka - jaka, jak? 14.02.13, 11:37 Może trochę obok pytania ale polecam zbierać takie kości z pieczenia i potem dodawać do gotowania bulionu, baz do zup i sosów. Nauczyła mnie tego koleżanka dość blisko współpracująca z jednym z bardziej znanych szefów kuchni. Tam właśnie specjalnie pieczono kości by nadały bulionowi odpowiedni smak i kolor. Odpowiedz Link Zgłoś
mhr2 Re: Zupa z pieczonego kurczaka - jaka, jak? 14.02.13, 11:55 posenerka napisała: > Może trochę obok pytania ale polecam zbierać takie kości z pieczenia masz na mysli normalna rodzine, gdzie i jak to ma robic, zbierac caly rok? > Tam właśnie specjalnie pieczono kości by nadały bulionowi o > dpowiedni smak i kolor. to jest znane, mysle ze cos pomylilas, to z naszym kurczakiem nie ma nic wspolnego Odpowiedz Link Zgłoś