Dodaj do ulubionych

Mąka pełnoziarnista i biała

22.02.13, 08:01
Mam pytanko - czy zawsze mogę zastąpić mąkę białą mąką pełnoziarnistą (np. Lubelli)? Chodzi mi o ciasteczka, kopytka, naleśniki i wszystko to, co powstaje z mąki. Czy proporcje się zmieniają? Czy nadal szklanka mąki to szklanka mąki? Chcę, by było zdrowiej na co dzień :-) Pozdrawiam :-)
Obserwuj wątek
    • budzik11 Re: Mąka pełnoziarnista i biała 22.02.13, 12:28
      Poszukaj przepisów dostosowanych do mąki pełnoziarnistej. Proporcje się zmieniają, ciasto jest cięższe i ma inną konsystencję. Mnie np. w ogóle nie udają się naleśniki z mąki pełnoziarnistej. O ile kopytka pewnie wyjdą, to z wypiekami może być problem.
    • Gość: kim Re: Mąka pełnoziarnista i biała IP: *.free.aero2.net.pl 22.02.13, 19:19
      Ostatnio mam w domu tylko pełnoziarnistą, właśnie z Lubelli. Biszkopta z niej na pewno nie zrobisz ;), zaś np. naleśniki są bardzo ciężkie i wychodzą grube mimo starań, ale wg mnie są też smaczniejsze niż z białej.

      Robię na oko, więc z proporcjami nie pomogę, jednak możesz mieć pewność, że wszystko będzie inaczej, a to co ma być puszyste, może nie wyjść.

Popularne wątki

Nie pamiętasz hasła

lub ?

 

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka