Dodaj do ulubionych

quinoa / kuskus / bulgur

06.03.13, 13:46
Tu gdzie mieszkam te produkty sa powszechnie dostepne. Chcialabym troche poszerzyc moj repertuar kulinarny ( mieszkam za granica a tak jakos wyszlo, ze ciagle tkwie po uszy w polskiej kuchni ) . Prosze o jakies sprawdzone przepisy na potrawy z tych produktow.
Obserwuj wątek
    • ania_m66 Re: quinoa / kuskus / bulgur 06.03.13, 13:57
      a w galerii potraw obok to jakie sa do diabla? niesprawdzone?
      na blogu whiteplate na ktory wchodzi dziennie kilkadziesiat tysiecy ludzi i dyskutuje w komentarzach pod przepisami nikt ich nie robil i nie sa godne polecenia? albo na kwestii smaku?
      chociaz wejdz tam i chwilke poszukaj. nie zwalaj calej roboty na innych.
      a i tu na tym forum dyskutujemy o nich czesto. wyszukiwarka dziala swietnie.
      swietnie rozumiem, ze nie chcesz wierzyc pierwszemu lepszemu przepisowi w sieci. ale sa tez pewne zrodla: galeria potraw i najpoczytniejsze polskie blogi sa np o niebo bardziej godne zaufania niz jakis anonimowy wpis w tym watku. tam tez sobie wybierzesz co ci najbardziej pasuje - jako salatka, na zimno, na slodko...
      ale to trzeba cos zrobic samemu, a tobie sie ewidentnie nie chce :(
      • 1zalewajka Re: quinoa / kuskus / bulgur 06.03.13, 14:51
        czy ty kobiecino na serio nie masz nic do roboty w życiu tylko cały czas musisz ujadać na forum?
    • coralin Re: quinoa / kuskus / bulgur 06.03.13, 15:50
      Mogą być dodatkiem do dania (bulgur idealny do tadżinu). Moje ulubione sałatki z bulgurem to tabuleh, a przede wszystkim z pomidorami, orzechami, pietruszką (można dodać kawałki ugotowanego mięsa), oliwą i przyprawione po arabsku (ras el hanout). Z quinoą robiłam sałatki, ale najbardziej smakuje mi w zupie jarzynowej (moje zupy są cienkawe, rzadko kiedy wrzucam pożywny składnik).
      Zaletą quinoa i bulguru jest to, że mają sporo swojego smaku . Od kiedy odkryłam bulgur bezsmakowego kuskusu nie używam.
      • salsadura Re: quinoa / kuskus / bulgur 07.03.13, 00:53
        U mnie też kuskus poszedł w odstawkę. Dziś kupiłam 5 kg bulguru w tureckim sklepie, bo cena w Kuchniach Świata powala :(.
    • komanchu Re: quinoa / kuskus / bulgur 06.03.13, 19:08
      A czy można wiedzieć w jakiej części świata mieszkasz? Bo jeśli quinoa i kuskus są powszechnie dostępne, to wielce prawdopodobne, że dotyczy to również innych, egzotycznych z punktu widzenia polskiej kuchni, produktów. Moja sugestia - zainspiruj się regionalną kuchnią miejsca, w którym mieszkasz. Okryjesz zupełnie nieznane smaki i aromaty.
    • Gość: inn Re: quinoa w warzywach na sypko IP: *.centertel.pl 07.03.13, 05:35
      1)Komosę ryżową - gotujesz z kostką warzywną -100 g komosy szklanka wody, rosołek (w szybkowarze czas gotowania jak brązowy ryż 9 min. powyżej punktu parzy, potem wyłączasz ogrzewanie i jeszcze 15 min. trzymasz pod pokrywą.
      2) Małą cukinię myjesz obcinasz końce, przecinasz wzdłuż i kroisz w cienkie półplasterki.
      3)Małą czerwoną paprykę po wykrojeniu gniazda nasiennego tniesz w cienkie paski lub kostkę.
      4) obierasz i kroisz w kostkę małą cebulę może być szalotka.
      5)Jeśli masz pieczony schab - tniesz 5 -8 cienkich plasterków(opcjonalne - danie bez schabu będzie wegetarianskie)
      6)Ugotowaną komosę wkładasz do naczynia żaroodpornego z pokrywką dodajesz pokrojone warzywa (którymi przykrywasz plasterki pieczeni) i wstawiasz do kuchenki mikrofalowej na jeden z niższych poziomów mocy 340 W lub podobny na 10 minut
      7)Obierasz 100- 200 g pieczarek i kroisz w cienkie plastry, lub w kostkę.
      8) Dokładasz po zakończeniu gotowania w mikrofali do naczynia żaroodpornego (ewentualnie doprawiasz pieprzem) i na mocxy 800 W lub podobnej dogotowujesz jeszcze 5 min w mikrofalówce.
      9)Podajesz na ciepło.
      10) Dobra jest też na zimno.
      Pozdrawiam
    • 83kimi Re: quinoa / kuskus / bulgur 07.03.13, 13:27
      To wszystko to kasze (tzn quinoa teoretycznie nie, ale praktycznie też jest do kasz zaliczana), więc w zasadzie możnesz to traktować jak inne kasze, czy ryż i jeść z różnymi sosami, warzywami, wrzucać do zup...
      • coralin Re: quinoa / kuskus / bulgur 07.03.13, 17:12
        Kuskus i bulgur to nie kasze, to bliższe makaronowi.
Inne wątki na temat:

Nie pamiętasz hasła

lub ?

 

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka