Dodaj do ulubionych

bazylia - głównie hodowla

20.07.04, 18:43
Moja bazylia wypuszcza na czubkach bezlistne łodyżki, które zaczynają
kwitnąć (botanicy, nie czytajcie).

Tłucze mi się po głowie, że się to ścina i wtedy bazylia
rozrasta się wszerz. Prawda to? Czy dać jej kwitnąć? To moj pierwszy
sezon balkonowo-ogrodniczy, stąd totalna ignorancja. :)

A przy okazji, czy są jakieś różnice w uzywaniu w kuchni bazylii
zielonej i tej takiej "fioletowej"?

Dzięki i pozdr, nb
Obserwuj wątek
    • Gość: krasnowo Re: bazylia - głównie hodowla IP: *.sejny.sdi.tpnet.pl 20.07.04, 18:54
      proponowałabym przyciąć ją i to sporo - samo obcięcie kwiatu nic nie da, bo
      zaraz kwiaty pojawią się na najwyższych pozostałych gałązkach - najlepiej
      wykorzystaj okazję i zrób pesto :))
      • Gość: sz Re: bazylia - głównie hodowla IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.07.04, 19:12
        mam zagon dlugi ziela, od lat
        zawsze jak tylko roslinki maja 7-10 cm urywam je od gory
        są krzepkie, krzewią się nie kwitną
        • Gość: speni Re: bazylia - głównie hodowla IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.07.04, 20:32
          od góry ??? A ja cały czas obrywam ze spodu te największe, bo mi tych
          najmniejszych i najmłodszych żal, że jeszcze nie są takie dorodne.
          • Gość: sz Re: bazylia - głównie hodowla IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.07.04, 22:36
            obrywaj młode og gory
            tez mnie byłożal
            kosiłem od dołu

            koszenie od góry umacnia roślinki
            nie kwitną na potęge
            daja w sumie więcej liści

            czego nie zjemy latem
            przerabiamy w melaxerze na domowe pól-pesto czyli bazylia + oliva
            i do słoikow
    • nobullshit Re: bazylia - głównie hodowla 20.07.04, 20:41
      Już któryś raz mój post pofrunął gdzieś w cyberprzestrzeń,
      ale dlaczego tak się dzieje, to pytanie na jakieś inne forum.

      Wam dzięki za rady, już przycięłam.
      Pesto nie zrobię, bo rozmawiamy o dwóch doniczkach :)
      Ale taką "moją" pomidorową z cukinią i bazylią, czemu nie,
      zwłaszcza że można ją podawać jako chłodnik.
      • Gość: mala to ja poproszę przepis na tą pomidorową IP: 81.21.197.* 20.07.04, 23:43
        z cukinią i bazylią ;)
        • nobullshit Służę uprzejmie :) 21.07.04, 00:11
          Mam wrażenie, że już ten przepis podawałam na forum,
          ale weź go i znajdź...

          1/2 kg DOJRZALYCH pomidorów
          1/2 kg cukinii, takiej mlodej, chudej, żeby się nie bić z pestkami
          4 ząbki czosnku
          z 10 sporych listków bazylii
          oliwa, sól, pieprz

          1) obrane ze skórki pomidory zmiksować na gładką masę
          2) dodać 3/4 litra wody, obrany czosnek w całych ząbkach, poszarpaną bazylię,
          wlać łyżkę oliwy, dorpowadzić do wrzenia
          3) cukinię obrać, zetrzeć na jarzynowej tarce, dodać do garnka
          (patrz, ile jej jest, żeby zupa nie była za gęsta, ewentualnie dolej wody)
          4) gotować pół godzinki na wolnym ogniu (no i solić, pieprzyć)
          5) przed podaniem udekorować jeszcze świeżą bazylią
          smacznego



        • nobullshit Przepis PS. 21.07.04, 00:15
          Zapomnialam.

          Można jeść ciepłe, co w sumie wolę, ale zasadniczo jest to chłodnik.
          Wypróbuj, jak Ci lepiej smakuje. :)

          A ten ugotowany w ząbkach czosnek można potem wyjąć,
          ale po obróbce cieplnej da się też spokojnie zjeść.
Inne wątki na temat:

Nie pamiętasz hasła

lub ?

 

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka