Dodaj do ulubionych

Kopytka,ile czego?

14.03.13, 18:41
Jutro chcę zrobić kopytka na obiad,może macie sprawdzony przepis na tę potrawę. Wiem że potrzeba ziemniaki,jajka i mąka. Ale nie wiem ile tego?,aby to się zawiązało i pózniej można ugotować. Jak długo gotować. Obiad na dwie osoby dorosłe i co podac do tych kopytek??? Jak macie sprawdzony przepis,to proszę napiszcie,pierszy raz będę robić.
Obserwuj wątek
    • roseanne Re: Kopytka,ile czego? 14.03.13, 19:50
      potrawa z tych ile sie nawinie :-)
      powiedzmy z 4 duze ziemniaki, 1/4 objetosci ziemniakow maki
      jajko
      ziemniaki scieram na tarce na malych oczkach, niektorzy wola praske
      dodaje reszte skladnikow, formuje szybko jednolita mase, potem formuje walek i kroje na kawalki
      wrzucam na osolony wrzatek, jak pierogi :-)
      w zasadzie po kilku minutach powinny byc dobre

      podawac mozna od najprostrzej wersji z rotopionym maslem i cukrem, poprzez przesmazona cebulke, do sosow (pieczarkowy, pomidorowy, miesny), do gulaszu i pieczeni wp
    • doral2 Re: Kopytka,ile czego? 14.03.13, 19:59
      składniki podała roseanne.
      od siebie tylko dodam, że trzeba dość szybko zagnieść ciasto.
      długie wygniatania powoduje, że staje sie coraz rzadsze i rzadsze i rzadsze..

      więc trzeba zagnieść raz, dwa :)
    • kuchniazone Re: Kopytka,ile czego? 14.03.13, 20:17
      ja z 1/4 objętości ziemniaków robię kluski śląskie, kopytka ciut inaczej, a widziałam gdzieś na tym forum jeszcze inny przepis bez jajka ale nie wiem gdzie, oto mój przepis na kopytka z sosem pieczarkowym:

      na kopytka
      0,5 kg ugotowanych ziemniaków
      1,5 szklanki mąki pszennej
      jajko
      sól

      na sos
      6 dużych pieczarek
      olej
      łyżka mąki
      3 łyżki śmietany 18%
      sól, pieprz

      robimy:

      Ziemniaki ugotowałam w osolonej wodzie, sprasowałam i ostudziłam, aż były wszystkie zupełnie zimne. W związku z tym, że kopytka trzeba gotować odrazu po uformowaniu najpierw zrobiłam sos. Pokrojone pieczarki podsmażyłam aż puściły wodę, posoliłam i popieprzyłam, przykryłam i dusiłam ok 20 minut uzupełniając cały czas płyn.
      Gdy były miękkie w szklance wymieszałam mąkę z wodą, wlałam do pieczarek i zagotowałam. Na koniec wymieszałam śmietanę z niewielką ilością sosu i dodałam do reszty.
      Nastawiłam duży garnek wody, by się zagotowała zanim będę formować kopytka. Następnie ziemniaki wymieszałam z mąką i jajkiem, lekko posoliłam, zagniotłam ciasto, uformowałam wałki i odcinałam ostrym nożem kopytka. Wrzucałam na osolony wrzątek i gotowałam 2 minuty od wypłynięcia.
        • default Re: zwarte kopytka 15.03.13, 09:16
          Jak dasz za dużo mąki to takim kopytkiem można zabić :) Ja robię "na oko", bo i mąka i ziemniaki mają różny stopień wilgotności. Zawsze lepiej najpierw nie sypać tej mąki bez opamiętania, jak się ma wątpliwości, czy konsystencja jest dobra, można ugotować jedno kopytko na próbę (na wrzątek i ok. 2-3 minuty od wypłynięcia). Na pewno surowe ciasto powinno być bardziej lepkie i luźne niż suche i zwarte.
          Często do kopytkowego ciasta dodaję trochę rozgniecionego twarogu (białego sera) - wychodzą jakby pulchniejsze i trochę inne w smaku. Dla urozmaicenia można dodać też posiekaną drobno zrumienioną cebulkę albo suszony koperek czy natkę.
          Kopytka najczęściej podaję okraszone zrumienioną cebulą, czasem łącznie przyrumieniam pokrojoną w kostkę kiełbasę lub boczek (bekon). Do tego surówka z kapusty pekińskiej (albo białej), jabłka, marchewki, pora. Można dać trochę kiszonego ogórka, doprawić solą, cukrem, olejem (oliwą).
      • qubraq Re: Kopytka,ile czego? 15.03.13, 10:07
        Pamiętam taki przepis ze sie ugotowane ziemniaki przeciskalo przez praskę studziło, potem sie to purre wykładało chyba na jakąś miskę potem sie jedna czwartą masy ziemniaczanej wyjmowało na bok w to miejsce wsypywało mąkę potem dodawalo sie te reszte ziemniakow i jajka plus przyprawy i sie wyrabiało... ale cos mi tu nie pasuje... bardzo prosze zeby ktos kto zna tę procedurę z miską podpowiedział mi jak to sie właściwie robi... :-)
        • kuchniazone Re: Kopytka,ile czego? 15.03.13, 10:24
          Z miską tak jak piszesz, tylko u mnie w domu robi się tak ciasto na kluski śląskie, sprasowane wystudzone ziemniaki uklepuje się w misce, dzieli na 4 części, jedną czwartą się wyjmuje, w to miejsce sypie mąki i potem dokłada pozostałe ziemniaki i resztę składników i wyrabia.
          • matylda1001 Re: Kopytka,ile czego? 15.03.13, 11:34
            Różnica jest taka, że do ciasta na kluski śląskie dodaje się mąkę ziemniaczaną, a na kopytka pszenną. Patent z 1/4 zawartości miski jest doskonały do "złapania" proporcji na kluski śląskie. Do ciasta kopytkowego dodaje się więcej mąki. Powiedzmy, że ciasto w misce uklepać, wyjąć 1/3 i na to miejsce mąkę pszenna. Jajko w obu rodzajach kluchów jest niepotrzebne. Błędem też jest solenie ciasta. Sól niepotrzebnie rozrzedza ciasto, a wystarczy, żeby kluski gotowały się w posolonej wodzie, żeby nabrały pożądanego smaku.
      • marbor1 Re: Kopytka,ile czego? 15.03.13, 19:20
        Ja tak co prawda na oko sypię mąkę, ale uważam, że też ok. 10 dag na 1 kg ziemniaków wystarczy.
        Ktoś tu pisał o 1,5 szklanki mąki na o,5 kg ziemniaków, to jest stanowczo za dużo mąki. Kopytka wtedy są b. twarde.
        Tak w zasadzie nie można podać dokładnych proporcji mąki i ziemniaków, bo wszystko zależy od
        wilgotności ziemniaków i od ew. suchości mąki.
    • srk76 Re: Kopytka,ile czego? 28.04.13, 23:30
      około 2 kilogramów ziemniaków
      około połowy kilograma mąki pszennej

      Więcej składników nie trzeba :) ...no może mąki trochę ziemniaczanej jako talk do rąk.

      kopytkay
Inne wątki na temat:

Nie pamiętasz hasła

lub ?

 

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka