Dodaj do ulubionych

Jakie ciasta na Wielkanoc

21.03.13, 15:18
Cześć,

Czy możecie mi pomóc i trochę podpowiedzieć jakie ciasta robicie na Wielkanoc?
Obserwuj wątek
            • aqua48 Re: Jakie ciasta na Wielkanoc 21.03.13, 21:19
              reniam_123 napisała:

              > > Ja szaleję z mazurkami, najbardziej lubię orzechowo-czekoladowy, potem ma
              > kowy
              >
              > Brzmi ciekawie i smakowicie, Aqua poproszę o przepis.

              A proszę bardzo. Kruche ciasto robię biorąc trzy żółtka, 20 dag masła i 40 dag mąki pszennej, dodaję pół szklanki cukru-pudru i zagniatam szybko spód. Do trzech mazurków trzeba potroić ilość składników. Oziębiam, wałkuję, robię wałeczek dookoła i piekę krótko w 180 stopniach, właściwie tylko dopóki ciasto się nie zezłoci. Wierzch smaruje masą z mielonych orzechów mogą być różne, ale najlepsze są włoskie 15-20 dag - zalewam je wrzącym mlekiem (około pół szklanki) i zostawiam do napęcznienia. Jak są pękate i chłodne to dodaję trzy - cztery łyżki cukru pudru i mieszam. Po wyłożeniu tej masy na ciasto zalewam ją polewą z czekolady rozpuszczonej na parze i dekoruje połówkami orzechów.
              Masę makową wykładam na leciutko podpieczony spód i wkładam jeszcze do piekarnika, na 20-30 minut. Mielony mak, miód, ubite białka ( zazwyczaj te, które zostały z ciasta drożdżowego), bakalie, cukier. Wszystko do smaku. Nie robię wg ścisłych proporcji. W tym wypadku nie ma to większego znaczenia. Wyjęty z pieca mazurek powlekam lukrem cytrynowym. A bakaliowy robię z mielonych fig, rodzynków, daktyli, skórki pomarańczowej, orzechów, migdałów, suszonych moreli (wszystkiego razem powinno być co najmniej 35-45 dag, proporcje zgodnie z upodobaniem smakowym) smaruję je na upieczonym spodzie pokrytym kwaśnymi powidłami i też zalewam czekoladą.
              • reniam_123 Re: Jakie ciasta na Wielkanoc 22.03.13, 19:31
                Aqua, dzięki ci dobra kobieto. Najbardziej podoba mi się orzechowy i taki właśnie upiekę na święta, makowy wpisuję w kolejkę, a bakaliowy, niestety u mnie odpada, bo dzieciarnia nie lubi bakali. Mazurki będę piekła pierwszy raz, tak się złożyło, że nikt w mojej rodzinie i wśród znajomych, mazurków nie piekł.

                Aqua dziękuję i pozdrawiam :))
                • aqua48 Re: Jakie ciasta na Wielkanoc 24.03.13, 12:37
                  reniam_123 napisała:

                  > Najbardziej podoba mi się orzechowy i taki właśn
                  > ie upiekę na święta, makowy wpisuję w kolejkę, a bakaliowy, niestety u mnie odp
                  > ada, bo dzieciarnia nie lubi bakali.

                  To może zrób masę z samych moreli suszonych przepuszczonych przez maszynkę z dodatkiem soku z 1-2 cytryn, i trzech łyżek cukru pudru, żeby lepiej się rozsmarowywała? Ja bym tak zrobiła. Całuski :)


                  • reniam_123 Re: Jakie ciasta na Wielkanoc 24.03.13, 13:11
                    aqua48 napisała:


                    >
                    > To może zrób masę z samych moreli suszonych przepuszczonych przez maszynkę z do
                    > datkiem soku z 1-2 cytryn, i trzech łyżek cukru pudru, żeby lepiej się rozsmar
                    > owywała? Ja bym tak zrobiła. Całuski :)
                    >
                    >

                    Ooo, to jest dobry sposób :)) a czy te morele moczyć wcześniej? maszynka da radę przemielić takie suszone?
    • magata.d Re: Jakie ciasta na Wielkanoc 21.03.13, 18:03
      Ja zrobię mazurek chałwowy, mazurek kajmakowo-orzechowy, jakieś ciasto/tort z kremem (np. czekoladowe z kremem kokosowym albo torcik makowy). I pewnie jeszcze coś, znalazłam przepis na brownie kawowe i slinka mi cieknie ;) A może jakąś babkę upiekę, zobaczę. Wyjątkowo, chyba nie zrobię sernika, bo jakoś nie mam w tym roku ochoty, a pewnie i tak siostra zrobi.
      Już nie mogę się doczekac, bo jestem łakomczuchem (tak jak cała moja rodzina ;)), a na codzień muszę się ograniczać ;)
        • floress Re: Jakie ciasta na Wielkanoc 24.03.13, 10:24
          Sernik limonkowy:
          Na spód:
          1,5 opakowania ciastek digestive w czekoladzie
          ok. 1/4 kostki masła

          Masło rozpuścić, ciastka zmielić, połączyć na masę. Wyłożyć nimi tortownicę, włożyć do lodówki na czas przygotowywania masy serowej. Można też odrobinę podpiec w piekarniku.

          Masa serowa:
          1 kg sera (im bardziej gładki, tym lepiej)
          5 jajek
          200 g cukru pudru
          sok z 4-5 limonek

          Wszystko wrzucić do miski i zmiksować, niedługo, tyle żeby się połączyło. Konsystencja jest bardzo płynna. Wylać masę na spód. Tortownicę wstawić do naczynia (ja używam blachy z piekarnika tej dużej, mam akurat taką wyższą) i do tego naczynia wlać wodę. Tak aby sięgała do 1/3 - 1/2 wysokości tortownicy. Piec ok 1-1,5 h w 180-200 stopniach. Najlepiej przykryć folią alu z wierzchu, żeby pozostało jasne. Sernik po upieczeniu jest dość luźny, ścięty, ale nie jak tradycyjny sernik. Po ostygnięciu musi trafić do lodówki na całą noc, czyli te ok. 12 godzin.
          Na wierzch ścieram jeszcze gorzką czekoladę.
          Polecam, bo jest pyszny. Bardzo kremowy, delikatny i lekko kwaskowaty.

          Aha, tortownicę trzeba wyłożyć folią aluminiową. Na spód położyć pasek folii, i na to, na krzyż (plusik) drugi. Dłuższe niż średnica. Zapiąć obręcz i wystające paski zawinąć do góry. Chodzi o to, żeby woda nie dostała się do środka podczas pieczenia.



    • budzik11 Re: Jakie ciasta na Wielkanoc 24.03.13, 12:37
      Mazurek kajmakowy na kruchym spodzie (tradycyjnie ozdabianie należy do dzieci): www.mojewypieki.com/przepis/mazurek-kajmakowy-i-czekoladowy

      oraz sernik z rosą (będę robić pierwszy raz): aromatkuchni.blogspot.com/2012/01/sernik-ze-zota-rosa-ii.html
Inne wątki na temat:

Popularne wątki

Nie pamiętasz hasła

lub ?

 

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka