Dodaj do ulubionych

Kiszona czerwona kapusta - co zrobić?

23.03.13, 17:46
Kupiłam kiszoną czerwoną kapustę - zrobiłam surówkę, ale nie wiem co jeszcze można z niej przygotować. Macie może jakieś sprawdzone przepisy?
Obserwuj wątek
    • doral2 Re: Kiszona czerwona kapusta - co zrobić? 23.03.13, 18:33
      zrób swoją kiszoną, czerwoną kapustę.
      to proste, szatkujesz, solisz, ździebko cukru, ugniatasz, po trzech dniach do słoika i do lodówki.

      jest sto razy lepsza, niż ta ze sklepu.
      można już niczym nie doprawiać, poza pieprzem, oliwą i drobno posiekaną cebulką.
      albo w ogóle niczym. też jest pyszna.
    • komanchu Z pomarańczą na pikantnie 26.03.13, 10:42
      W oryginalnym przepisie co prawda pojawia się surowa, ale myślę, że z kiszoną też będzie OK.

      1 główka czerwonej kapusty
      2-3 łyżki oleju
      sok z 1 pomarańczy (ja dodałam dodatkowo pokrojony i obrany ze skórki miąższ z jednej pomarańczy)
      ok. 150 g niskosłodzonego dżemu porzeczkowego/borówkowego/żurawinowego
      przyprawy: 1 łyżeczka cynamonu, sól, pieprz, szczypta mielonego imbiru i kolendry, ziele angielskie, 2 goździki.

      Kapustę kiszoną odcedzić z zalewy, pokroić drobno. Dodać pokrojoną pomarańczę, sok z pomarańczy, dżem i przyprawy oraz olej. Dobrze wymieszać. W oryginalnym przepisie z surową kapustą dusimy ją trochę na oleju. Myślę, że możemy ten proces pominąć przy kapuście kiszonej.

      '
Inne wątki na temat:

Popularne wątki

Nie pamiętasz hasła

lub ?

 

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka