Dodaj do ulubionych

Mam słone śledzie ala matjas-co z nich wyczarować?

IP: *.internetdsl.tpnet.pl 23.07.04, 20:34
Mam imprezkę rodzinną, obiecałam, że przyrządze śledziki. Może macie jakieś
smaczne przepisy??
Obserwuj wątek
    • Gość: matyjas schabowego :) n/t IP: *.pl / 213.155.191.* 23.07.04, 22:37
    • Gość: 100 Re: Mam słone śledzie ala matjas-co z nich wyczar IP: *.internetdsl.tpnet.pl 24.07.04, 00:09
      Wszystkie zalewy do śledzi robię na bazie dobrego jogurtu z ewentualnym
      dodatkiem majonezu . Na przykład jogurt z musztardą i ogórkiem kiszonym z
      niewielkim dodatkiem cebuli sparzonej wrzątkiem .Zwykle dodaję trochę drobno
      pokrojonego jabłka . Albo jogurt z majonezem i konserwową papryką . Robiłam też
      śledzie w zalewie śmietanowo - jogurtowej z curry . Ze słodką papryką w proszku
      też są niezłe. Co kto lubi :))) Trzeba je przygotować przynajmniej 3-4 godziny
      przed podaniem na stół , żeby zdążyły się "przegryżć ".
      • _waterfall_ Re: Mam słone śledzie ala matjas-co z nich wyczar 24.07.04, 01:30
        Moja Mama robi sledzie z oliwa pokrojone w kostke- i posypane posiekana cebula,
        ororkiem kiszonym, oliwakami pokrojonym w plasterki lub nie, i posypane zoltym
        serem- oczywscie wszystko polewa oliwa z oliwek:)
        Pychotka:)))))))))))))))))))))))))))))
        • Gość: marta Re: Mam słone śledzie ala matjas-co z nich wyczar IP: *.internetdsl.tpnet.pl 24.07.04, 07:43
          Właśnie zasatanawiałam się, bo jadłam nie raz takie śledzie w oliwie czy to
          jest polane samą oliwą czy jakimś sosem z oliwy, czy dodaje się jakieś
          przyprawy itp.... bardzo prosiłabym o dokładniejszy przepis
    • fiordilligi Re: Mam słone śledzie ala matjas-co z nich wyczar 24.07.04, 08:40
      Ja robię na dwa ulubione sposoby:
      I. Płat matjasa(wymoczonego w wodzie jesli bardzo słone) kroję na kwadratowe
      kawałki, biorę szeroki słoik z grubego szkła, posypuje dno odrobiną gorczycy i
      posiekaną cebulka układam na to kawałki sledzia, następnie bejcuje go musztardą
      ( sarepska)i znow powtarzam warstwy, aż słoik się zapełni. Całośc podlewam
      oliwą i zamykam. Śledziki "dojdą" i skruszeją. Są pyszne na drugi dzień .
      II. Robię sos z drobniutko usiekanej cebulki , naturalnego jogurtu, sosu knorra
      koperkowo - ziołowego.Powinien wyjść zawiesisty. Mieszam z nim kawałki matjasa.
      Moja rodzina zawsze zjada wszystko, chociaż ja sma nie jestem zbyt wielkim
      smakoszem śledzi.
      • _waterfall_ Re: Mam słone śledzie ala matjas-co z nich wyczar 24.07.04, 11:29
        Otoz wlasnie sie zapytalam i uzupelniam- pisze od nowa:
        sledzie w kostke kladziemy w naczyniu posypujemy najpierw cebula i ogorkami
        kiszonymi(takie pasma )potem ser zolty(wiorki) i potem oliwki(cale zielone)
        troszke soli (bardzo ostroznie bo sledzie sa przeciez slone) , pieprzu -potem
        polewamy oliwa i na wierzch mozna posypac krazkami z kilku oliwek (czarnych)i
        odstawic- na kilka godzin lub na noc
        Smacznego!!!
    • Gość: Pichciarz Re: Mam słone śledzie ala matjas-co z nich wyczar IP: *.proxy.aol.com 24.07.04, 20:14
      A może coś regionalnego?
      krowamax.webpark.pl/potrawy.htm ("śledzie z pomarańczą")
      www.biznet1.com/cooking/silesian/150.htm
      Albo orginalnego?
      www.kuchnia.com.pl/DiD/ryby_sledzie.html
      www.kulinaria.pl/potrawy.asp?id=605
      www.kamis.pl/x.pro/ModRecipes/ShowRecipe/533/
      ww2.tvp.pl/tvppl/1182,2004051195893.strona
      www.literatura.zapis.net.pl/okresy/20leciemiedzywojenne/Brzechwa/sledzie_po_obiedzie.htm
    • sea_man Re: Mam słone śledzie ala matjas-co z nich wyczar 26.07.04, 14:40
      najlepsze sa te najprostsze do przyghotowania:
      - z cebulka i oliwa/olejem posypane pieprzem i papryka,
      - korzenne, czyli z cebulka i posypane przyprawami korzennymi,

      kiedys jadlem sledzika z majonezem i ananasem, przygotowane w nastepuacy sposob:
      w glebokim naczyniu uklada sie warstwami majonez, sledzika, majonez, ananas,
      majonez, sledzika,... a na wierzch szczypiorek; moze to niezbyt dietetyczne,
      ale pycha (choc i tak wole te w oliwie badz korzenne),

      ostatnio kupuje tez gotowe sledzie a'la losos - pycha, do kolacji i wodeczki...
      • omango Re: Mam słone śledzie ala matjas-co z nich wyczar 26.07.04, 15:47
        sea_man napisał:
        > kiedys jadlem sledzika z majonezem i ananasem, przygotowane w nastepuacy
        sposob:
        > w glebokim naczyniu uklada sie warstwami majonez, sledzika, majonez, ananas,
        > majonez, sledzika,... a na wierzch szczypiorek; moze to niezbyt dietetyczne,
        > ale pycha (choc i tak wole te w oliwie badz korzenne),
        > ostatnio kupuje tez gotowe sledzie a'la losos - pycha, do kolacji i
        wodeczki...
        ___
        opcja z ananasem jest boska - potwierdzam1 :-)
        ja natomiast do wszelkich powyzszych wariantow najbardziej lubie sledzie lekko
        marynowane (nalepiej samemu zrobic zalewe)
        wtedy maja ostrzejszy smak - takie po prostu solone odmoczone nie przemawiaja
        do mnie, albo w oleju... :-(
        marynowane sa super! :-)

        marynata: wode z octem zagotowac (niestety nei pamietam proporcji - wiec na oko
        trzeba robic) wraz z przyprawami - lisc laurowy, pieprz, gorczyca
        zagotowac i wylaczyc (nie moze za dlugo wrzec - bo ocet wyparuje!)
        po wylaczeniu wrzucic duzo pokrojonej cebulki
        kiedy zalewa ostygnie - zabrac sie za sledzie
        wymoczone pokroic w odpowiednie kawalki, ukladac w sloiku przeladajac cebula z
        zalewy - nastepnie wszystko zalac zalewa i na wierzch chlupnac od serca oliwa-
        olejem
        pycha!
        o potem kombinowac dalej :-)

        oczywiscie mam jeszcze inne sposoby warte polecenia :-)
        - przekladac czosnkiem i przesypywac majerankiem
        - czosnek, curry i rodzynki

        i wszelie mozliwe salatki:
        - smietana+ majonez, jablka, korniszony, papryka czerwona
        - "pod pierzynka" - warstwami: gotowane jajka, sledzie, buraczki ugotowane
        starkowane, co druga warstwa polana sosem z jogurtu, majonezu i curry, na
        wierzch garsc orzechow wloskich

        ... itp... :-)
    • Gość: marta Re: Mam słone śledzie ala matjas-co z nich wyczar IP: *.internetdsl.tpnet.pl 26.07.04, 19:47
      Serdecznie dziękuję za wszystkie przepisy!!! :) Na pewno je wszystkie
      wykorzystam, bo po wczorajszej imprezie kiedy to zaraz na początku (niechwaląc
      się ;)) wszystkie moje śledzie zniknęły z talerzy, zostałam zobowiązana już
      chyba dożywotnio :) do ich przygotowywania na każda imprezę ;).
      A zrobiłam tak:
      Wszystkie dosyć długo moczyłam, poniważ były bardzo słone... miałam ich sporo,
      więc z części zrobiłam śledzie po japońsku czyli owinęłam jajeczko i zrobiłam
      do tego sałatkę cebylową, natomiast drugą część przyrządziłam zainspirowana
      waszymi przepisami :).
      Do szklanego naczynia układałam warstwami: czerwoną cebylkę - pokrojoną w
      drobną kostkę, na to śledziki pokrojone w kostkę mniej więcej 5 cm,
      posmarowałam je cieniutko musztardą sarepską, na to cienka warstwa białej
      cebuli - też w drobną kostkę - posypana troszkę pieprzem, na to ogórek
      konserwowy, obrany ze skorki, pokrojony w kostkę i odsączony i znowu śledziki
      posmarowane cieniutko musztardką i na to jeszcze jedna warstwa śledzików
      równiez z musztardką i znowu cebulka czerwona, ogorekczki, sledziki... ostatnia
      wartwa to wymieszane cebulka czerwona, biala i ogoreczki, wszystko oproszone
      pieprzem i zalane oliwą z oliwek i jeszcze parę godzinek w lodówce i wierzcie
      mi śledziki nie wytrzymały jednej godziny na tej imprezie ;).
      Jeszcze raz dziękuję Wam wszystkim i gorąco pozdrawiam

Nie pamiętasz hasła

lub ?

 

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka