Dodaj do ulubionych

sernik na zimno

21.04.13, 13:45
Witam.Wczoraj zrobiłam sernik na zimno.Wyszedł może nie taki zły, ale może za ścisły.Podam składniki: 6 serków po 150 gram, 2 szklanki cukru, 1 masło, 2 cukry waniliowe, 2 galaretki wiśniowe, 2 galaretki pomarańczowe,2 łyżki kakao, 6 jajek- dałam 3 całe i
3 żółtka, 5 łyżek żelatyny, mleko -2-2,5 szkl.
Najpierw ubiłam jajka z cukrem i cukrem waniliowym, następnie masło utarłam z serkami i dodałam do ubitych jajek.Następnie rozpuściłam żelatynę w ok. 2-2.5 szkl. mleka i dodałam do masy serowe,
Robiłam w tortownicy 28 cm, dlatego więcej serków i 2 warstwy galaretki.Chciałabym żeby ta masa bardziej ropływała sie w ustach, nie wiem co zle zrobiłam, może za dużo żelatyny.
Proszę napiszcie jak Wy robicie, taki tradycyjny sernik na zimno z serków homogenizowanych.



Obserwuj wątek
    • matylda1001 Re: sernik na zimno 21.04.13, 14:30
      Przede wszystkim dwie szklanki cukru, to przynajmniej o jedną za dużo. Masła, jak dla mnie, też stanowczo za dużo, wystarczyłoby pół kostki. Zamiast jajek same żółtka. Żelatyny raczej za dużo nie było, ale moim zdaniem lepiej było rozpuścić ją w wodzie, a zamiast mleka dać śmietanę. A to kakao to do czego było potrzebne?
      • nil.la Re: sernik na zimno 21.04.13, 14:57
        A ja mam taki przepis - biszkopt przekrojony, a do środka - ser ok 1 kg, pół litra ubitej kremówki, dwie galaretki cytrynowe rozpuszczone w małej ilości wody( jak jest ciepło to dodaję jeszcze łyżeczkę żelatyny ), skórka z cytryny, sok z połowy cytryny. Na wierzch górnego biszkoptu polewa z cytrynowego lukru. To jest na dużą blaszkę, ser jest puszysty i bardzo lekki
    • aiczka Re: sernik na zimno 22.04.13, 12:07
      Ja w ogóle korzystam z przepisu, w którym nie ma ani masła ani jajek. Za to do serka (600g) dodaje się bitą śmietanę (z 250 ml. śmietanki). Zamiast samej żelatyny daję torebkę galaretki rozpuszczonej w szklance wody albo żelatynę-fix (ma dodatki które czynią ją prostszą w obsłudze). Używam serków waniliowych, więc cukru sypię już niedużo, np. 3 łyżki. Dzięki bitej śmietanie masa jest dość puszysta.
      Mnie ten skład odpowiada, ale przypuszczam, że smak jest inny niż w Twoim (masło i mleko nadają pewnie inne nuty niż bita śmietana).
Inne wątki na temat:

Nie pamiętasz hasła

lub ?

 

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka