Dodaj do ulubionych

warzywa z grilla - jak zrobic???

25.07.04, 11:15
Mam sliczne pieczarki, mlode cukinie i malutkie cebulki. Chce je podac na
obiad razem z pieczonymi ziemniakami i mieskiem z grilla. No i pytanie: jak
to zrobic? Kiedys upieklam na grillu pieczarki i byly bez smaku. Chcialabym
pieczarki w calosci, cebulki tez (sa naprawde mini), i cukinie w plastrach.
Ale co zrobic, zeby bylo pyszne a nie bezsmakowe? W czyms namoczyc,
posmarowac, posypac? To moj debiut grillowy
Obserwuj wątek
    • moem Re: warzywa z grilla - jak zrobic??? 25.07.04, 17:31
      Myślę,że problem tkwi w przyprawach. Wystarczy trochę aromatyzowanej oliwy np.
      bazyliowej albo czosnkowej. Kapelusze pieczarek proponuję po dobrym upieczeniu
      nafaszerofać fetą z dodatkiem ziół. Cukienie natomiast pokrojone w plastry
      następnie złożone na krzyż po dwie, do środka plasterek mazzareli, plaster
      pomidora, listek bazylii, zawinięte i upieczone na grilu. Warto spróbować.
      Cebula polana oliwą aromatyzowaną i dobrze upieczona- niech się zbrązowi.
      Napewno nie będzie bez wyrazu.
    • Gość: Pichciarz Re: warzywa z grilla - jak zrobic??? IP: *.proxy.aol.com 25.07.04, 19:44
      Spróbuj zawinięte w alufolii.
    • Gość: Pichciarz Re: warzywa z grilla - jak zrobic??? IP: *.proxy.aol.com 25.07.04, 20:21
      Jest tutaj o grilowaniu warzyw:
      uczta.vege.pl/index.html
      www.decare.com.pl/index.pl?page=przepisy&act=showOne&id=89
      urloogle.com/wy
      • Gość: dalloway Re: warzywa z grilla - jak zrobic??? IP: 217.153.190.* 27.07.04, 15:29
        Ja z alufolii nie cierpię, bo smakują jak z piekarnika, a nie z grilla.

        Pieczarkom obcinam nóżki, solę, piperzę, posypuję czosnkiem granulowanym,
        ewentualnie oregano i do każdej wkładam po kawałeczku masła. Dopóki masło się
        1) nie rozpuści 2) nie wsiąknie w pieczarę piekę spodem do dołu, potem obracam.

        Cukinie w plastry, obtacam w oliwie i czosnku zgniecionym lub granulowanym,
        czasem posypuję bazylią, lekko solę. Może być po prostu oliwka czosnkowa.
        Bakłażany, kabaczki - to samo.

        cebulki solę, pieprzę, oliwkuję, pie aż zbrązowieją. Jak masz ochotę się mocno
        bawić, to pod koniec pieczenia obtaczam je w drobnym cukrze krysztale (po
        prosty cienki kryształ, nie puder) i potem cały czas przewracam, aż się
        skarmelizuje. Uwaga: nic się łatwiej nie przypala. Cukier można "podlać" oliwą
        i posmarować taką pastą zamiast obtaczać.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nie pamiętasz hasła lub ?

Nakarm Pajacyka