Dodaj do ulubionych

Chleb na zakwasie urosl i opadl

21.05.13, 14:59
Jaki moze byc powod tego, ze chleb zytni na zakwasie najpierw pieknie rosl, a jak juz prawie urosl do oczekiwanych rozmiarow to nagle zupelnie opadl do punktu wyjsciowego?

Chleb jest pieczony na moim zakwasie (mocny i dobry) przez znajomego, wiec nie wiem co potencjalnie moglobyc przyczyna, bo mi zawsze pieknie wyrasta. Proporcje zakwas/maka? Ilosc wody? Za dlugie wyrastanie (chyba 7h z tego co zrozumialam)?
Obserwuj wątek
    • mama_wojtka Re: Chleb na zakwasie urosl i opadl 22.05.13, 08:25
      Przyczyny mogą być dwie: zbyt długo rósł i przerósł, albo zbyt rzadkie ciasto zrobiłaś. Powinien urosnąć nie więcej niż 80-90% początkowej objętości, wtedy nie opadnie. Ale każda "piekareczka" chyba musi popełnić wszystkie możliwe błędy, żeby się w końcu nauczyć. Mnie się chyba zdarzyły już wszystkie.
      A ile godzin ma wyrastać, to zależy od wielu rzeczy: mocy zakwasu, temperatury otoczenia. Ja uważnie obserwuję każdy chlebuś i po paru latach pieczenia wiem, że nie ma na to pytanie jednoznacznej odpowiedzi ile czasu chleb ma wyrastać. Teraz jest ciepło na dworzu, u mnie wszystko rośnie bardzo szybko, szybciej niż zwykle.
      Pozdrawiam.
    • mary_ann Re: Chleb na zakwasie urosl i opadl 22.05.13, 09:06
      Że opadł trochę - to może się zdarzyć, zwłaszcza jeśli chleb jest ruszany, przenoszony przed wstawieniem do piekarnika. Ale z tym, żeby opadł do stanu wyjściowego, jeszcze się nie spotkałam.

      Generalnie opadanie związane jest z nadmiarem wody, nadmiarem zakwasu i/lub za długim czasem wyrastania - co sprowadza się razem do "przerośnięcia". Obawiam się jednak, że w wypadku chleba na zakwasie, inaczej niż przy drożdżowym, nikt nie będzie w stanie podać Ci norm - każdy ma inny zakwas (czy zaczyn), używa trochę innych składników i w innych warunkach, Mój chleb np. rośnie w tej chwili ok. 5, max. 6 h.
      Pozdrawiam
      mary_ann (ta przez dwa "-nn")
    • mary_an Re: Chleb na zakwasie urosl i opadl 22.05.13, 14:32
      No nic, wczoraj w ramach ratowania chleba zalecilam dodanie drozdzy do tego opadnietego ciasta i chleb urosl z powrotem. Mi sie jeszcze nigdy nie zdarzylo, zeby opadl, ale mam zawsze bardzo dobra make (polska razowa 2000 bio ze sklepu ze zdrowa zywnoscia). Moze winna byla rzeczywiscie maka albo za duzo wody, po prostu sie przejelam, bo to byl chleb na moim zakwasie, wiec w jakis sposob czuje sie odpowiedzialna :)
      • squirk Re: Chleb na zakwasie urosl i opadl 24.06.13, 21:48
        wilkdominika napisała:

        > A gdzie najlepiej kupić zakwas na chleb? Piekarnia czy gdzie się zaopatrujecie?

        Przecież zrobienie zakwasu to jedna z najprostszych czynności pod słońcem, nie wiem, kto w ogóle kupuje zakwas zamiast poświęcić chwilę i zrobić.
Inne wątki na temat:

Popularne wątki

Nie pamiętasz hasła

lub ?

 

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka