Dodaj do ulubionych

placek ze śliwkami - jak?

31.07.04, 13:58
Mam straszną ochotę upiec placek ze śliwkami!!!
szukałam w wyszukiwarce, ale nie moge znaleźć... podajcie mi proszę jakiś
prosty przepis... (kiedyś znałam, ale zgubiłam;)))
jeszcze jedno pytanie: czy mogę do niego użyć jakichkolwiek śliwek czy tylko
węgierki się nadają???
Obserwuj wątek
    • iwu Re: placek ze śliwkami - jak? 31.07.04, 14:36
      Ja mam taki przepis:

      - 4 szklanki mąki
      - 5 jajek
      - paczka margaryny
      - 2 łyżeczki proszku do pieczenia
      - 0,5 szklanki śmietany
      - 1,5 szklanki cukru

      Wszystko ucierasz, wkładasz na blaszkę, na to gęsto śliwki i do piekarnika na
      godzinę, 180-200 stopni. Ciasta jest dużo, można je posypać cukrem pudrem po
      wystygnięciu, a co do śliwek, to robiłam tylko z węgierkami, ale inne chyba też
      się nadają.
      • myshen82 Re: placek ze śliwkami - jak? 31.07.04, 14:42
        o rany, dużo tych jajek!;)
        a smietana ile procent ma miec?
        • iwu Re: placek ze śliwkami - jak? 31.07.04, 15:04
          Może i dużo, ale dostałam ten przepis od koleżanki i ponieważ jest wypróbowany,
          to nic nie zmieniam. Może tylko dodaję wanilię jak nie zapomnę. A śmietana 18
          lub 22%, taką zwykle kupuję.
      • moniczk_aa Re: placek ze śliwkami - jak? 11.10.04, 11:10
        Mamm pytanko czy do tych wszyskich przepisów moge zamiast np. śliwek dodac
        jabłka posypane cynamonem ??
    • karmilla Re: placek ze śliwkami - jak? 02.08.04, 18:58
      najprostszy jaki znam, zawsze mi wychodził (tyle że prawie nigdy nie robię go
      ze sliwkami, ale tak brzmiał przepis oryginału:
      zagotować: 1/2 kostki margaryny (bodaj jedyny raz polecam jednak bardziej
      margarynę niz masło) z 2 szkl. cukru (może być trochę mniej) i 6 łyżkami
      chudej śmietany (im chudsza tym lepiej). Jak wystygnie to wymieszać z 2 szkl.
      mąki, 2 łyżkami mąki ziemniaczanej, 2 łyszeczkami proszku do pieczenia,
      aromatem, 3 jejkami, skokiem z cytryny i łyżką (a jak ciasto za gęste to trochę
      więcej) gazowanej wody mineralnej - jak się nie da, to nie będiz etragedii, ale
      z woda mineralną jest pulchniejsze. wylać na blachę, ułozyć połówki śliwek
      skórą w dół i piec w średnim piekarniku ok. godziny.
    • Gość: beata 1002 Re: placek ze śliwkami - jak? IP: 217.153.143.* 02.08.04, 19:43
      ja robilam taki i rodzinie smakowal:
      kostka margaryny
      szklanka cukru
      3 jajja
      2 szklanki maki
      2-3 lyzki smietany 18%
      lyzeczka proszku do pieczenia
      okolo 1 kg wegierek ,2 lyzki cukru do piany
      Margaryne rozetrzec z cukrem i nie przerywajac ucierania dodac kolejno
      zoltka,make z proszkiem do pieczenia i smietane.Ciasto powinno byc geste.Ubic
      piane z bialek.Odlozyc 3-4 lyzki piany.Reszte wymieszac z ciastemNa wierzchu
      ciasta ulozyc skorkami do dolu polowki sliwek.Pozostala piane ubic z dwiema
      lyzkami cukru i posmarowac nia wierzch upieczonego ciasta .Mozna zamiast piany
      posypac pudrem.smacznegoDzis robilam ciasto z morelami podam przepis jutro jak
      rodzina oceni ale mnie sie wydaje ze smaczne
    • Gość: Ada Re: placek ze śliwkami - jak? IP: *.aster.pl / *.aster.pl 02.08.04, 19:46
      Stary, wypróbowany (przeze mnie, moją mamę, jej mamę...) przepis domowy:
      1 szkl cukru
      5 jaj
      18 dag mąki pszennej (w szklance jest 16dag)
      18 dag mąki ziemniaczanej (w szklance jest 18)
      1 łyżeczka proszku do pieczenia
      1 masło roślinne
      śliwki- wyjęta pestka i przekrojone na pół (najlepiej węgierki)
      Utrzeć cukier z masłem roślinnym, dodać żółtka i dalej ucierać. Ubić pianę z
      białek, dodać do utartej masy, na to mąki z proszkiem. wymieszac delikatnie.
      Wyłożyć na posmarowana masłem+bułka formę i na tym cisno koło siebie ułożyc
      śliwki. Ok. 45 min. w ok. 180 stopniach. Po wyjęciu i przestudzeniu posypać c.
      pudrem

      z tego samego przepisu robi się też ciasto z truskawkami.
      Zawsze wychodzi pyszne!
    • Gość: ancymonka Re: placek ze śliwkami - jak? IP: 195.116.95.* 03.08.04, 08:40
      Ja tu kiedyś znalazłam przepis, który ostatnimi dniami stosuję namiętnie i
      ciasto znika szybciej, niż zostało zrobione :( - chyba dwie blachy trzeba piec,
      by pieczone wieczorem dotrwało do świtu :).
      A wygląda to tak:
      125 g masła miksujesz z dwoma całymi jajami i 150 g cukru. Do tego dodajesz 200
      g maki pszennej i 150 g ziemniaczanej oraz 1,5 - 2 łyżeczki proszku do
      pieczenia. Po zmiksowaniu - na blachę, ciasto jest gęste i trzeba je
      rozprowadzać łyżką. Na wierzch śliwki, jedna obok drugiej - i do piekarnika na
      jakieś 40 minut temp. 180-200.
      Delikatne, lekkie, ciasto wokół śliwki - a nie śliwka w kuli ciasta! Pychota!
      • e_katt świetny przepis!! 09.10.04, 23:42
        oto kolejny dowód, że siła smaku tkwi nierzadko w prostocie:
        od dawna takiego przepisu szukałam:
        aromatyczne, waniliowe ciasto, delikatnie otaczające śliwki,
        niedużo ciasta + dużo owoców
        rewelacja!
        polecam (pyszne zwł. z waniliowym serkiem homogenizowanym wymieszanym z
        odrobiną cynamonu albo siekanymi migdałami)
    • dodwig2 Re: placek ze śliwkami - jak? 11.08.04, 09:14
      Przesyłam przepis mój sprawdzony (Od ciotki Janeczki z Jarocina) - ciacho
      wygląda i smakuje jak drożdżowe, ale jest dużo łatwiejsze i b. dobre - długo
      zachowuje świeżość
      oto one
      4 szkl. mąki
      1 szkl. oliwy
      1 szkl. cukru
      1 szkl. mleka
      4 całe jaja
      1 cukier waniliowy
      3 łyżeczki proszku do pieczenia
      Wszystko razem wymieszać
      Na wierzch owoce i kruszonka
      >(śliwki "dupkami" do dołu), mogą być róenież inne owoce, nawet mrożone lub z
      kompotu
      Piekę to ok. 60 min. w temp. 180st. C

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nie pamiętasz hasła lub ?

Nakarm Pajacyka