Dodaj do ulubionych

Soczysta pierś kurzęca?

IP: *.malnet.pl 02.08.04, 18:20
Wymyśliłam sobie sos winogronowy i nic innego mi do niego tak nie pasuje jak
tylko kurczaczy cycek. Problem w tym, że nijak mi nie wychodzi soczysty.
Wrzucę do piekarnika na opcję 'grill' to wychodzą suche wióry, smażąc bez
rozbijania - z wierzchu węgielek, w środku surowizna:( W panierce wychodzi,
ale gdzie panierka do takiego sosu... Pomoooocy:)
Obserwuj wątek
    • borgia1 Re: Soczysta pierś kurzęca? 02.08.04, 18:45
      Mówiąc o piersi... drobiowej rzecz jasna...
      ...może spróbuj tak - obsmaż na patelni na rumiany kolor z obu stron, po czym
      włóż do nagrzanego do 180-200 stopni piekarnika, ale nie na grill, tylko na
      zwykłe pieczenie. I w naczyniu żaroodpornym wysmarowanym tłuszczem. Potrzymaj
      około 20 minut. Możesz walnąć na to to plaster mozzarelli, pomidorka, posypać
      bazylią. Oczywiście pod warunkiem, że nie będzie sosu winogronowego. Możesz też
      rozbełtać jajko ze startym żółtym serem (odrobina) i oprószyć piersi mąką,
      potem obtoczyć w jajku, obsmażyć delikatnie na patelni i tak samo do
      piekarnika - pycha. Gwarantuję, że pierś pozostanie miękka i soczysta, będzie z
      wierzchu rumiana, czyli po prostu będzie smaczna. Zapomniałam o przyprawach -
      sól i pieprz tak jak zwykle.
    • Gość: gatta Re: Soczysta pierś kurzęca? IP: *.malnet.pl 02.08.04, 23:45
      Dzięki wielgachne! Jutro skorzystam z Waszych propozycji, może tym razem
      wyjdzie obiad którego nie trzeba będzie spozywac robiąc dobra minę do złej
      gry:) Gieziku, czy sos curry z winogronami to ten na bazie majonezu? Jeśli tak
      to dla mnie niejadalny - majonez to jedyna rzecz, której jęzorem nie tykam:)
      Pozostane przy próbie stworzenia sosu na bazie białego wina.
    • dodwig2 Re: Soczysta pierś kurzęca? 03.08.04, 08:33
      Polecam naprawdę pyszną potrawę z piersiami - oczywiście kurzęcymi
      Pikantne piersi kurczaka
      Składniki Przepis
      6 pojednynczych piersi
      6 łyżek oleju
      2 łyżki octu winnego
      2 łyżki sosu sojowego
      2 łyżki keczupu
      czubata łyżeczka musztardy
      płaska łyżeczka ostrej papryki
      płaska łyżeczka cukru
      kolendra
      szczypta tymianku
      cebulka
      sól
      Z oleju, octu, sosu sojowego, musztardy, keczupu, ziół i soli zrobić marynatę.
      Cebulę drobno posiekać i wymieszać ze wszystkimi składnikami. Można dodać
      zgnieciony ząbek czosnku. Uważac z tymiankiem, bo ma bardzo intensywny aromat i
      może zagłuszyć pozostałe smaki, dać go tylko szczyptę. Umyte piersi włożyć do
      marynaty, dokładnie wymieszać i wstawić do lodówki na 3 godziny.
      Piec na grillu na specjalnych tackach z dziurkami po około 10 minut z każdej
      strony.

      Piersi z tej marynaty wychodzą naprawdę fantastyczne.

      Jest to potrawa na grila, ale równie fantastyczna jest usmażona na patelni jako
      potrawa na obiad

    • pulcheriaa Re: Soczysta pierś kurzęca? 03.08.04, 11:57
      Jesli postepuje jak ponizej - zawsze wychodza soczyste

      na dobrej patelni ( moze byc teflonowej) i oleju z pestek winogron,
      dusze okolo godziny pod przykryciem. Zwykle nie robie piersi "na slodko",
      dlatego wrzucam spora cebule pokrojana byle jak, bo i tak sie rozlezie ;)
      Jesli musze ugotowac obied w 30-20 min - kroje piers na drobne kawalki i na
      smaze na goracym oleju winogronowym w malej ilosci. Olej zostaje na patelni,
      sama nie znosze ociekajacych piersi-tlusciochow.
      Jak w piekarniku, to w rekawie do pieczenia albo w folii, ale wychodzi taka
      dietetyczna ;)

      pozdrawiam
    • Gość: gatta Udało się:) IP: *.malnet.pl 04.08.04, 18:13
      Zrobiłam pierś według wskazówek borgii. Pyszota!:) Piekłam 20 minut w
      zamkniętym naczyniu żaroodpornym, po wcześniejszym obsmażeniu miesa na złoto.
      Pomaźgałam jeszcze z wierzchu mieszaniną sosu sojowego z odrobina miodu. Palce
      lizać. Sosou winogronowoego niestety nie było bo.. ten, no... winogrona nie
      dotrwały:)

      forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=77&w=13052346&a=13062221 <-
    • mysiulek08 Re: Soczysta pierś kurzęca? 09.08.04, 06:34
      Piersiatka przed smazeniem, duszeniem, grillowaniem marynuje w zalewie z
      przypraw, bialego wina i oleju, moze byc oliwa z oliwek ale ja nie znosze jej
      smaku, wiec albo dobry olej slonecznikowy albo z pestek winogron. Im dluzej sie
      mocza tym lepiej:))
    • i.nes Re: Soczysta pierś kurzęca? 09.08.04, 08:57
      O, bardzo inspirujący wątek. Ja mam jeszcze jeden sposób na cyca kurczaczego:
      - Oczyścić, umyć, wysuszyć - wiadomo.
      - Nie rozbijać, tylko tak jak jest (całe) włożyć do marynatki: oliwa z oliwek,
      sól, świeżo mielony pieprz, cytryna(!), szałwia. Najlepiej zostawić na noc. Ja
      to robię wieczorem, żeby mieć obiad na następny dzień.
      - Po wyjęciu zalewy, odciąć polędwiczki, a piersi pokroić wzdół w paski - z
      jeden połówki wychodzodzą mi 3 paluszki + polędwiczka.
      - Na patelnię, na umiwarkowanym ogniu, po 3 minutki z każdej strony. Soczyste,
      rumiane, błyskawiczne.
    • kdd Re: Soczysta pierś kurzęca? 09.08.04, 12:19
      Ja słyszałam o jeszcze dwóch sposobach na soczystą pierś kurczaka, ale żadnego
      z nich nie wypróbowałam:
      - przed pieczeniem należy zblanszować pierś
      - przed pieczeniem należy dokładnie "wypaćkać" pierś w białku
      Czy ktoś testował te metody?
Inne wątki na temat:

Nie pamiętasz hasła

lub ?

 

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka