08.08.13, 00:19
Jak wiadomo, w polskiej kuchni występuje często majeranek, a w amerykańskiej keczup, tak więc dla leworęcznego to dobra okazja, żeby na tym poprzestać. Jednak coś podkusiło mnie, żeby zrobić sałatkę z orzo , paroma jeszcze rzeczami i miętą na grillowate przyjęcie. Ot , szukałam w sieci szybkiego dania do mięsa. Powiem wam, że mięta w kluskowej sałatce okazała się superdodatkiem, następnie została użyta do znow orzo, ale już z zielonym groszkiem, wtedy to wzbudziła mój całkowity entuzjazm. Brytyjczycy pewnie z politowaniem pokiwają głowami, ale dla mnie odkrycie i bomba! Wcale nie smakuje jak pasta do zębów, coś takiego!
co jeszcze można zrobić z miętą, z mięty, na miętowo?
Obserwuj wątek
    • ania_m66 Re: Mięta 08.08.13, 01:20
      tak na szybko kilka - bo tylko troche ponad trzy tysiace przepisow z uzyciem miety z roznych blogow z fajnymi zdjeciami...
    • lashqueen Re: Mięta 08.08.13, 07:50
      Grillowane bakłażany, z pyszną oliwą, odrobiną octu i czosnkiem - odlot. Teraz w sezonie jadamy hurtowe ilości.
      • lashqueen Re: Mięta 08.08.13, 07:52
        Aha, najlepiej z dziką miętą lub taką z ogródka, bo te doniczuszki z marketów to jakaś pomyłka. Tak słabo prawdziwa mięta nie pachnie ani nie smakuje.
        • Gość: sawer.2 Re: Mięta IP: *.multi.internet.cyfrowypolsat.pl 11.09.13, 23:14
          kurczę ale to prawda dzisiaj kupiłem miętę w markecie chciałem zrobić napój mojito, ale ta mięta nić nie pachniała ani nie dawała smaku, gdzie można kupić taką prawdziwą miętę ?
    • tralalumpek Re: Mięta 08.08.13, 08:09
      w ostatnich dniach, przy 40° za oknem, napoj mietowo-cytrynowy jest napojem bogow,
      (zaparzone liscie miety, wystudzone, z plastrami cytryny)
      uzywam tez do mies (pieczen) swieza do salat....
      • podkocem Re: Mięta 08.08.13, 16:31
        Nie trzeba wcale zaparzać, poza tym takie surowe ładniej wyglądają w dzbanku. Sprawdzone.
        • tralalumpek Re: Mięta 08.08.13, 17:06
          tak, mylisz jednak herbate zimna mietowa z woda z dodatkiem miety
    • podkocem Re: Mięta 08.08.13, 16:29
      W upały codziennie do obiadu podaję wodę z miętą i cytryną. Samo patrzenie gasi pragnienie
      • tralalumpek Re: Mięta 08.08.13, 17:22
        pod warunkiem ze jest to woda zdatna do picia na zimno a nie np krakowska czy warszawska kranowka wislanka
        • bene_gesserit Re: Mięta 08.08.13, 19:07
          W Wawie woda od dobrych paru lat jest naprawdę dobrej jakości.
          • tralalumpek Re: Mięta 09.08.13, 07:42
            no to ja jednak chyba bym sie w -wie z kranu nie napila :(
        • podkocem Re: Mięta 09.08.13, 18:39
          nie pijam wody z kranu
    • sfornarina Re: Mięta 08.08.13, 22:57
      Mięta jest świetna do kuskusu.
      I do dipów jogurtowych.

      Ostatnio szaleję na punkcie dwóch dipów - podaję je do kuskusu, do chilli con carne z chlebkami pita albo do gotowanych w łupach młodych ziemniaków czy surowych warzyw pokrojonych w słupki (marchew, seler naciowy, ogórek).

      1. Ogórek starty na tarce + sok z pół cytryny + szczypta soli + kubek gęstego jogurtu + 5-10 posiekanych listków mięty. Wybełtać, podawać.

      2. Posiekany koperek + posiekany mały ząbek czosnku + sól + pieprz + sok z pół cytryny + kubek jogurtu + 5-10 posiekanych listków mięty. Wybełtać, podawać.

      Pycha:)

      Do tego, jak wyżej podano, albo zaparzam świeże liście wrzątkiem, albo w upały dodaję miętę do wody z cytryną.
      • tralalumpek Re: Mięta 09.08.13, 07:45
        sfornarina napisał(a):

        > Mięta jest świetna do kuskusu.
        a wyobraz sobie ze w Polsce jest taka kasza ktora sie jaglana zwie, tala mala ogragla zolta.... i do niej tez znakomicie mieta pasuej, wiem bo stosuje
        nie kasza jaglana tylko Kuskus, nie handlarz tylko dealer, nie ....
        • sfornarina Re: Mięta 09.08.13, 10:27
          > nie kasza jaglana tylko Kuskus, nie handlarz tylko dealer, nie ....

          Nie masz racji.
          Kuskus jest z pszenicy, kasza jaglana jest z prosa. To są dwa różne produkty.
          • tralalumpek Re: Mięta 09.08.13, 11:32
            tja, oswiecilas mnie ;)
            wiem co jest jedno a co drugie a napisalm bo smiesza mnie ci ktorzy kuskusem szafuja a 'swojego' nie znaja
            amen, szkoda slow i klawiatury
    • shachar Re: Mięta 09.08.13, 01:57
      dzięki :-) na pewno zrobię bakłażana i sosy na bazie jogurtu, no i wodę miętową
    • mhr2 Re: Mięta 09.08.13, 11:40
      shachar napisała:

      > Brytyjczycy pewnie z politowaniem pokiwają głowami,

      tak bo maja inna miete, tak samo jak nasz czosnek w indyiskich potrawach:)
    • Gość: mw Re: Mięta IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.08.13, 18:59
      kus kus, ogórek zielony w kosteczkę, kawałek papryki w kosteczkę, i posiekane listki mięty, przelać dobrą oliwą z oliwek i wymieszać
    • shachar Re: jak już, to idź na całość: 09.08.13, 21:00
      A ty Niemiaszku jak zwykle mądrzutki, nawet nie ma cię jak wpisać, żebyś się nie pokazywał :-)
    • Gość: mw Re: jak już, to idź na całość: IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.08.13, 21:17
      przepraszam Jaśnie Pana za urażenie jego wrażliwych na zdrobnienia ocząt! to piąteczkowe popołudnie tak wpływa na ludzia - mnie;a poważnie - przeca kroimy w kosteczkę ( bo drobno) a mięta ma listki bo małe....
    • jarek_zielona_pietruszka Re: Mięta 13.08.13, 16:37
      Pstrąg z rusztu a w brzuszku oprócz przypraw gałązka mięty i gałązka kopru. na zewnątrz też oprócz przypraw z każdej strony gałązka mięty i strzęp kopru.
      • Gość: en Re: Mięta IP: *.spine.pl 13.08.13, 16:45
        Bób ugotowany i wyłuskany, wrzucony na patelnię z oliwą, garść mięty i chlust balsamico.
        Bób zmiksowany z oliwą, sokiem cytrynowym, czosnkiem i miętą.
    • Gość: jq Re: Mięta IP: *.adsl.inetia.pl 13.08.13, 22:17
      lody? :)
    • ugotowana01 Re: Mięta 12.09.13, 13:52
      Polecam zrobienie syropu mietowego, który później może przydać Ci się do różnych innych potraw, deserów itp :)
      Przygotuj:
      20-30 gałązek mięty
      2 l wody
      50 dag cukru
      1.Wodę zagotowujemy z cukrem. Zdejmujemy garnek z kuchenki i do jeszcze gorącej wody wkładamy miętę. Mieszamy i odstawiamy całość na ok.24h
      2.Wybieramy miętę, przecedzamy syrop. Zagotowujemy go i gorący wlewamy do przygotowanych wcześniej butelek.
      3.Zakręcamy butelki, i odwracamy je do góry dnem. Nie pasteryzujemy.
      :)
    • mmagi Re: Mięta 12.09.13, 15:17
      anglicy robią sos mietowy do miesa ale czy to dobre,??ja bym nie chciała tego nawet próbować,

Nie pamiętasz hasła

lub ?

 

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka