Dodaj do ulubionych

Ciasto bez mąki-szukam przepisu

03.08.04, 14:44
Witam...posiadam przepisik na ciasto bananowe bez maki - w zamian sa 2
garscie platkow owsianych i bakalie.
Ale moze KTOS z niezawodnych FORUMOWICZOW posiada jakis inny przepisik?
Chcialabym umilic zycie komus, kto odstawil weglowodany i dzielnie sie
odchudza:)Pozdrawiam
Obserwuj wątek
    • linn_linn Re: Ciasto bez mąki-szukam przepisu 03.08.04, 14:48
      Jeszcze powinno byc bez tluszczu, bez cukru, bez bakalii. Biedne te
      weglowodany. Wszystko co zlego, to one. Wazne ile ciasto ma kalorii; moze byc z
      maki, jogurtu itp. Najlepiej oczywiscie w ogle odstawic slodycze.
      • takandrynka Re: Ciasto bez mąki-szukam przepisu 03.08.04, 14:51
        Ano:) Ale ten ktos odstawil wszelkie maki, slodkosci, makarony...cos zblizone
        do Diety Optymalnej:)
        Ale masz racje:) Ja lubie eksperymenty kulinarne i dlatego zbieram sie do
        zrobienia tego bananowca:) Myslalam, ze moze tutaj cos jeszcze ciekawego
        wpadnie mi w raczki:)
        • linn_linn Re: Ciasto bez mąki-szukam przepisu 03.08.04, 14:53
          ... czyli jest gorzej niz przypuszczalam. Kazdy jest... kucharzem swego losu.
    • Gość: s. Re: Ciasto bez mąki-szukam przepisu IP: *.light.csk.pl 03.08.04, 14:51
      Ciasto musowe:
      85g masła
      85g cukru
      85g kakao
      3 duże jajka
      2 białka
      180ml kawy z ekspresu
      60g mielonych migdałów

      w misce ubić masło z cukrem na kremową masę. Wbić 3 jajka. W oddzielnej misce
      wymieszac kakao z kawą, dodać do masy jajecznej, dodać migdały. Ubić 2 białka
      na sztywno, delikatnie wymieszać z masą jajeczną. Piec 30 min. w 175 st. C.
      Gdy wystygnie, wstawić do zamrażalnika

      Masa bezowa:
      3 białka
      135g cukru pudru
      2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej w proszku
      60g rozpuszczonej czekolady
      1/4 łyż sody oczyszczonej

      Ubić na sztywno białka z kawą i sodą. przesiać nad pianą cukier puder i ubić
      na sztywno.


      Ciasto wyjąć z zamrażalnika, ułożyć na blasze, pokryć masą bezową. Piec w
      tem. 220 st. C przez 8 min.

      By przygotowanie tego deseru dobrze zgrać w czasie, masę bezową
      przygotowywujemy, gdy już będziemy gotowi wstawić deser do piekarnika.

      Małym nożykiem można nadać atrakcyjną fakturę masy bezowej, wedle wyobraźni.

      to bez mąki tylko nie wiem...chyba nie dla tyuch co się odchudzają...
      • takandrynka Re: Ciasto bez mąki-szukam przepisu 03.08.04, 14:57
        Dzieki za musowe...brzmi obiecujaco:)
        To ja dopisze swoje...tez zdobyczne

        Ciasto bananowe bez mąki

        500 g bananow
        po garsci pestek slonecznika i platkow owsianych
        lyzka ziaren sezamu
        2 lyzki rodzynek
        lyzeczka oleju do posmarowania blachy
        sok z 1 cytryny
        kilka orzechow wloskich i migdalow
        6 suszonych pokrojonych moreli
        5 suszonych pokrojonych fig
        szczypta soli

        Przepis:
        banany obrac ze skory, zmiksowac, dodajac sok z cytryny i sol. dodac pozostale
        skladniki, wymieszac i przelac do blachy wysmarowanej tluszczem. piec w srednio
        nagrzanym piekarniku 30-40 min.

        mozna eksperymentowac z dlugoscia pieczenia, z bakaliami - kolezanki dzieci sie
        tym ciastem zachwycaja - a ja dopiero poeksperymentuje:)

        Źródło / autor: "Super Linia" - miesięcznik promujący zdrowy styl życia, nr
        12/2001

    • ampolion Re: Ciasto bez mąki-szukam przepisu 03.08.04, 22:23
      Choć w przepisie jest mąka, w komentarzach ktoś mówi, że można bez:
      )" target="_blank">www.kafeteria.pl/bonappetit/przepisy/obiekt_int.php?id_p=1332:>)

      CHOCOLATE CAKE (no flour)
      No flour!!

      Preheat oven: 180 °C
      6 egg yolks (reserve the egg whites)
      1/3 cup sugar
      100 grams butter, softened
      Beat until fluffy and airy.
      200 grams Chocolate,
      Break into cubes
      Melt in double boiler
      Add to egg yolk mixture
      Beat until smooth
      100 grams ground nuts
      Add to chocolate mixture
      6 eggs whites
      In a different bowl beat the egg whites
      1/3 cup sugar
      Gradually add to egg whites until firm
      Fold into the chocolate mixture
      Refrigerate half the mixture
      Bake the other half at 180 °C for 30 minutes.
      Spread the refrigerated half on top of the hot half
      Refrigerate again.

Nie pamiętasz hasła

lub ?

 

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka